Майски бебета 2024г. - Тема 6

• 31 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Mims1900, благодарим за информацията! Само една корекция в началните редове (от бързината) - прееклампсия е поява на нещата, които си изброила, СЛЕД 20 г.с. Ако високо АН, белтък в урината, множество еритроцити в урината и отоци се появят ПРЕДИ 20 г.с., е израз на активиране на подлежащо хронично бъбречно заболяване.

Логично, за това писах след 20 г. с да се следи кръвното налягане.Аз съм в тази среда, в болница работя,знам кога се изявява.Може да се изяви и по-рано при други заболявания така е, например при заболявания на трофобласта и тн.също, бъбречни.. .Но затова писах след 20 следете.Толкова неща са, и явно и в началото е трябвало да го спомена,благодаря.Пропуснала съм го.В началото съм написала сравнение на стойностите на RR, спрямо тези преди 20 г. с. . А не, че се явява тогава.Много рядко се явява и може да се яви прееклампсия и преди този срок обаче при заболявания.

Ето да се цитирам, за да не е погрешно разбрано :
"Основните белези на Прееклампсията са:
хипертония – над 140/90 mmHg или над 30 mmHg за систолното и над 15 mmHg за диастолното налягане спрямо стойностите преди 20-та гестационна седмица", тоест в сравнение от стойностите преди 20 г.с.

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 19:58 от Mims1900

# 346
Mims1900, благодарим за информацията! Само една корекция в началните редове (от бързината) - прееклампсия е поява на нещата, които си изброила, СЛЕД 20 г.с. Ако високо АН, белтък в урината, множество еритроцити в урината и отоци се появят ПРЕДИ 20 г.с., е израз на активиране на подлежащо хронично бъбречно заболяване.

Логично, за това писах след 20 г. с да се следи кръвното налягане.Аз съм в тази среда, в болница работя,знам кога се изявява.Може да се изяви и по-рано при други заболявания така е, например при заболявания на трофобласта и тн.също.Но затова писах след 20 следете.Толкова неща са, и явно и в началото е трябвало да го спомена,благодаря.Пропуснала съм го.

Затова казах, че в бързината е пропуснато.  Blush

# 347

Логично, за това писах след 20 г. с да се следи кръвното налягане.Аз съм в тази среда, в болница работя,знам кога се изявява.Може да се изяви и по-рано при други заболявания така е, например при заболявания на трофобласта и тн.също.Но затова писах след 20 следете.Толкова неща са, и явно и в началото е трябвало да го спомена,благодаря.Пропуснала съм го.

Затова казах, че в бързината е пропуснато.  Blush

Да в бързината се пропускат неща, за това благодаря. Само да спомена, че Прееклампсия може в много редки случаи, при определени проблеми(заболявания) , да се изяви и преди този срок на б-ста, вие сте го споменала това. За другите го казвам. Приет е наистина обичайният срок след 20 г. с .,най-често тогава се активира, затова и съветвах всяка жена след този срок поне от време на време, да си измерва кръвното, много е важно . Затова изобщо при бременност, всичко се следи от началото до раждането, дори и в пуерпериума(послеродов период) състоянието на жената и на плода.

# 348
По време на бременност не се изследва инсулин, защото не е показателен.
MMTY, милата много премеждия. Дано всичко да е наред оттук натам.

При мен пак започна кафяво зацапване, но пък като цяло нямам контракции и само включихме нощ па. Но ми писна от лекарства вече 😂

# 349
  • Варна
Миналата седмица бях последно на консултация и нищо ме ми казаха за изследване за глюкозата. Странно защо ако се води от задължителните Sad
Инъче от няколко дни всяка вечер ме боли гърлото и ми се запушва носа. На сутринта - нищо 🤔
Другото, което сега мисля е, че в градината има детенце с варицела и ми е притеснено.... майка ми казва, че съм карала всички шарки, но все пак..... много го мисля Sad

# 350
Момичета, имате ли проблем с безсънието?
Аз трета нощ спя по 3 часа точно и след това е едно въртене и не ми се спи и това е... А аз по принцип съм доста поспалива и никога не съм имала проблем с това. Сега направо не мога да мигна по цяла нощ и през деня съм като пребита и много ми се иска този период да не продължи прекалено дълго. 😒

# 351
Аз тъкмо бях започнала да не се будя и отново се започна със събуждане нощно време и будуване поне час.

# 352
  • Пловдив
nikolaja, по-скоро е препоръчително, води се задължително при рисковите бременности на майки, които имат предразположеност:
- раждане на едър плод
-предишно мъртвораждане
-семейна обремененост с диабет
-предходящо нарушение на въглехидратния толеранс
-раждане на дете с аномалии
-наличие на глюкозурия
-възраст над 25 години
-повишена кр. захар над 6,5 ммол/л

Горните са цитирани от програма Майчино здравеопазване. Отделно АГ знам, че следят размерите на бебето (основно размера на коремчето е показателен), ниво на води, качване на тегло при майката.

Някои АГ обичат да се презастраховат (като моята 😀) - каза си ми, че засега не вижда индикации при мен, но все пак би искала да направя ОГТТ 28 седмица.

За шарката - за твое спокойствие би могла да си изследваш антителата и ще знаеш със сигурност. Майка ми не беше съвсем категорична какви шарки съм карала, затова още преди 3 години преди сина ми да тръгне на ясла си правих изследвания, за да знам дали да се ваксинирам и себе си, освен него.

За безсънието - още не ме е застигнало, честно казано не помня дали и предния път съм имала такъв проблем, но си е напълно в реда на нещата за съжаление… един вид организмът се подготвя за живота с бебе 😬

# 353
Добре де, това обременяване с глюкоза не трябва ли да се прави тогава по-рано? Логиката ми е, че ако има проблем, майката трябва да намали и направо да изключи сладкото. А, ако аз разбера чак в 28 г.с, но до тогава си хрупам сладко, не е ли по-вредно така? Не знам, разсъждавам си само.

# 354
И аз съм с безсъние от няколко дни насам. Мислех, че ще е от притеснение покрай изследванията, ама и тази нощ се будих доста.

Развиването не гестационен диабет се проявява на по-късен етап и ако няма друга индикация се прави между 24 и 28 седмица. Вече ако се държи постоянно висока глюкоза на гладно тогава може да се назначи и по-рано.

# 355
Добре де, това обременяване с глюкоза не трябва ли да се прави тогава по-рано? Логиката ми е, че ако има проблем, майката трябва да намали и направо да изключи сладкото. А, ако аз разбера чак в 28 г.с, но до тогава си хрупам сладко, не е ли по-вредно така? Не знам, разсъждавам си само.

Ако си от някоя от рисковите групи те предупреждават още в началото да не си хрупаш сладко на воля и да намалиш въглехидратите 😁 Аз имам ИР и още като спрях Метформина бях предупредена да внимавам, 3-ти месец.

# 356
И аз така се събуждам и въртя и трудно заспивам сега имам и бонус запушен нос 😭....снощи се събудих до тоалетна после лукче отиде половин час ...🥹

# 357
  • Пловдив

За мен конкретно ми го иска към края на срока, в който е препоръчително да се изследва (24-28 г.с.), за да обхване и евентуално късно развитие на гестационен диабет, тъй като нямам към момента някакви предпоставки да подозира такъв. Кръвната ми захар е повече от добре на ежемесечните изследвания, даже и чувствително се подобри след като се постегнах с храненето след празниците Grinning Така поне ми обясни, презастрахова се.
Аз така или иначе си внимавам какво ям и не живея на въглехидрати и сладко.

# 358
Аз си имам проблеми със съня още от началото. Непрекъснато се будя. Максимумът ми е два часа без събуждане.

# 359
По време на бременност не се изследва инсулин, защото не е показателен.
MMTY, милата много премеждия. Дано всичко да е наред оттук натам.

При мен пак започна кафяво зацапване, но пък като цяло нямам контракции и само включихме нощ па. Но ми писна от лекарства вече 😂

При мен се оказа, че контракции има и явно зацапването се получава от цялата съвкупност от полип, възпалени овули наботи и контракции. Аз ги и усещам. Втвърдява ми се коремът. Но по тоновете казаха, че не са силни и не е страшно. Накарах ги да ми сменят магнерота с диаспорал директ, да видим как ще подейства. Отделно и но шпа ми включиха за 17 дни. Продължавам и с утрогестана. Дано повече нямаме зацапвания 🙏

Общи условия

Активация на акаунт