КГБ = Клуб на Готините Баби - 219

• 38 025
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
  • София
КАГ, попадна ми един материал за Стоян Джуджев и паметникът, построен на един от входовете към града. Ако имаш време, разкажи ни нещо за това семейство и за паметника.Прочетох, че ученици са почистили плочата, а учителят им по изобразително изкуство е възстановил поизтритите надписи. Защо трябва да се руши? Колко по-трудно е да се създаде нещо, било то човек, къща, път, плетка и колко лесно е да се разруши...Спирам до тук, че и аз се нервирам не на шега.
Браво на панагюрци! Не знаех, че и вие сте приготвили огромно знаме. Вчера като гледах как в Стара Загора носят българското знаме, което е 300 метра, изпитах гордост. После прочетох, че и врачани са носили своя огромен флаг. Вълнуващо е!
Полегнах след обяд, но децата започнаха да правят Чийзкейка, та идваха няколко пъти да искат съдействие - къде е това, къде е онова и така и не можах да подремна. Сега дегустираме кейка. Маги получи похвали.

# 556
  • Вила Великула
И аз минах да ви прочета. Днес изпълних на 100% планираните задачи. Вече дори хапнахме. Доизядохме сготвеното, което беше в хладилника.
Много интересни истории разказвате. Айша, твоите истории винаги ме забавляват. Трябва да разкажеш още нещо интересно от случките в живота ти. Била си много непокорна и това ме кефи. Можела си да се възползваш на макс от социалния ти статус в ония години, но ти си се бунтувала

# 557
Отговарям ти, Фло.  Надписът на паметника говори дали е имало робство или не. Това са едни от стотиците жертви по време на Априлското въстание и потушаването му.

Цитат от гост на града, видял паметника:
"Това е паметникът в двора на болницата в Панагюрище , издигнат от Стоян Джуджев в памет на избитото му семейство !
Създателят на този паметник не случайно е избрал мястото и вида му - чешма на един от входовете на града. Спираш се, четеш последната изповед на жертвите - мъченици, пресъхва ти гърлото, навеждаш се да пийнеш водица, т.е. свеждаш глава и правиш поклон ...Тръгваш с мисълта за безценния залог оставен на живите - да съхранят своята свобода и да помнят".

От вчера в скрит текст,за да не заемат много място. :

Скрит текст:

Снимките не са в хронологичен ред, но дават представа. Имам още много, но и тези са достатъчни.

Когато стотици хора вчера  носеха знамето нагоре по стълбите на паметника към  мястото,където са станали най-тежките боеве по време на въстанието и го положиха , звучеше   песента за Райна Княгиня в оригинално изпълнение на наши местни самодейци и солисти от  хор "Ралчо Сапунджив, после "Моя страна, моя България", вярвайте ми, хората от публиката плачеха.Тръпки ме побиват и сега,когато ви разказвам. За панагюрци това е свързно с техните предци.За панагюрци тези чествания не са проформа, а дълбока емоция.  Съжалявам,че миналата година не видяхте възстановката.на 1май   Въпреки дъжда,всички на площада си останаха по местата и не се чуваше и дума  от публиката ,докато гледахме   възстановката на погрома. Затова нека помним думите,написани на паметника на Стоян Джуджев. Ако народът  помни, продажниците нямат шанс да  заличат историята ни.

Скрит текст:
PS Нещо, което дълбоко ме отвращава.Много изпълнители пеят тази песен за Райна Княгиня и много хора играят хоро.Имам усещането,че играят върху костите на тази народна героиня. Затова,моля ви, не играйте хоро на тази песен, а сведете глава и помълчете.Тя е пленена по време на погрома, вкарана е в затвора, бита и изнасилвана многократно в турския затвор. Цялото ѝ семейство е убито. Въпреки това, благодарение на Русия,тя е заминала за там, дълго време се е лекувала, а след това е учила за акушерка и се е върнала.Тя е първата дипломирана  акушерка в България, основателката на Майчин дом  в София.. Преди въстанието е била дипломирана учителка, учила в педагогическо училище на Анастасия Тошева.След връщането си от Русия се е  оженила за панагюреца Васил Дипчев.  После са се изселили в София. Родила и отгледала   5 сина и едно друго дете сираче, за което се е грижила. След смъртта на мъжа ѝ е живяла  в бедност и се е прехранвала с акушерство.  Умряла е през 1918 г.

Последна редакция: пн, 04 мар 2024, 22:44 от K.A.G.

# 558
https://www.facebook.com/reel/7290512561035460
Това е образованието, не знам виновния.

# 559
Боряна, как не знаеш...? Всички маскари от 1989 година изредили се до сега на народната хранилка са виновни! Те просто продадоха България! Абсолютно съм убедена, че всичките глупости които са в демократичните учебници сега целят точно създаването на прости, ограничени хора. На ония отвън им трябват ограничени хора, защото се командват лесно, на тях им трябва територията България.... Спирам, че яко запалих Sad

# 560
Не съм съгласна, но няма да споря тук.

# 561
  • София
Можела си да се възползваш на макс от социалния ти статус в ония години, но ти си се бунтувала

Пипи, не ме мисли - каквото е можело да се вземе в положението на моето семейство сме си го взели от оная власт. Единствено от маздите, внесени за Пловдивския панаир не съм се облажила като съучениците ми. И то защото не исках да карам кола. Защо ми е като гаджето има кола и ме вози насам-натам от 9ти клас?
Имаше и някои  ограничения заради произхода на майка ми - "от семейство на фабрикант, засегнат от мероприятията на народната власт".....

# 562
  • София
Срам и позор! Нашите внучета не трябва да знаят историята си, да знаят какви сме били, а има с какво да се гордеят! На управниците ни и на тези, които ни диктуват кое и как да става, как да живеем, не им трябват умни и мислещи хора. Трябват им прости, неграмотни и хора с промити мозъци. Ето до къде се докарахме за 35 години демократични промени. Избирали сме били кой да ни управлява. Нищо подобно! Избират ни ги - послушници, мекотели, продажници, подлоги, лоялни на запада!
Спирам до тук, че всеки мислещ човек ги знае тези истини, има мнение по толкова важните въпроси. Гневна съм на тези, дето се правят на интересни и повтарят като папагали това, което им наливат в освободените от мозък глави.
Това мисля, това пиша. Пощурях, като гледах това момиче, какви ги говори. Няма да се извинявам, ако в този изблик съм засегнала някого. Нали е демокрация все пак?Stuck Out Tongue Winking Eye

# 563
Иво Сиромахов
РАЗБИРАТЕ ЛИ СМИСЪЛА ОТ УЧИЛИЩЕТО?
Разбирате ли, че училището не е място, където някой друг да се занимава с вашите всичка, за да не ви се мотаят вкъщи?
Разбирате ли смисъла от това човек да е начетен, образован, да има широка обща култура и добри познания по природните и хуманитарните науки?
Разбирате ли защо през Възраждането българите са давали всичко, за да изучат децата си?
Разбирате ли защо нашите прадеди са построили 130 читалища и десетки килийни училища още преди да са имали своя държава?
Разбирате ли, че неукият човек никога няма да получи уважение – той винаги ще бъде презиран от грамотните.
Разбирате ли, че всеки ден трябва да инвестирате в себе си, да научавате нещо ново, да трупате знания, да се самоусъвършенствате, а не да се осланяте на малоумната фраза „бъди себе си“, с която оправдавате натуралната си простотия?
Разбирате ли, че докато употребявате фрази като „акъл не ща – пари ми дай“, никога няма да имате нито пари, нито акъл.
Разбирате ли, че провалът на държавата не се дължи на някакви лоши хора, които случайно са попаднали във властта, а се дължи на простотията на избирателите им?
Разбирате ли, че не може да „преценяте“ какво трябва да учат вашите всичка и какво да не учат? Защото просто нямате необходимия умствен капацитет, за да вземете такива решения.
Разбирате ли, че е недопустимо да вдигате скандали на учителите и да се държите арогантно с тях, за това че са написали ниска оценка на вашето всичко?
Разбирате ли смисъла на думите
„Напред, науката е слънце,
Което във душите грей.
Напред – народността не пада
Там, дето знаньето живей“?
Разбирате ли?

# 564
  • Вила Великула
Жалка картинка, но за съжаление това е действителността. Вървим с пълна сила по наклонената плоскост надолу и към обезличаване.

# 565
  • София
БОРЯНЧИЦЕ, ами в общи линии съм съгласна с Иво Сиромахов.

Отивам да спя, че днес бая се уморих. За кой ли път? Зарязах документите за Касата. И утре е ден. На децата им писна от месо тия дни, вечеряха плодове и зеленчуци. За утре са поръчали ориз с грах. Simple Smile

ПИПИ, съгласна съм и с теб!

Хайде лека нощ. И все ми се иска да вярвам, че не може да е толкова зле работата, че ако не за внучетата, поне за правнучетата ще се оправи тоя живот! Нали съм един непоправим оптимист...

# 566
Борянка, и аз съм съгласна с Иво Сиромахов. И да, знам, че преди всичко е семейството и всичко тръгва оттам, но... Голямото но, е, че учители с 25-30-годишен стаж са се хванали за главите от материалите в учебниците. Малката е в трети клас, имаха родителска среща и класната направо се е оплакала с какви излишни неща искат ония отгоре да пълнят главите на децата, а съществени неща са премахнати от програмата. И не, не искам аз или родителите да казват какво да се учи, но и не съм съгласна да има по десет учебника от предмет.  Математиката си е математика, химията, географията и т.н и т.н. Щом при нашето поколение неграмотни почти няма и сме на едно от първите места в света значи посоката е била правилна. Сега е майко мила. Знаеш ли, че идват при нас в осми клас и не могат ясно да четат, за писане да не говоря. И не, не са виновни учителите, виновни са точно тези отгоре, които не че не знаят, че Америка вече е открита, но келепира е по важен.... Спирам, но честно казано, оптимизмът ми все повече се стопява Sad

# 567
Не съм съгласна, но няма да споря тук.
Виновни сме всички, че го допуснахме. Виновни са учителите, че се съгласяват  безропотно с всички безумни решения в образованието, виновни са лекарите, че  допуснаха здравето на хората да е в търговски дружества,  виновни са селяните, че допуснаха да се унищожи земеделието, виновна е интелигенцията, че се продава за два сребърника.
Спирам,но не се примирявам.

# 568
  • София
Добро утро, мили дами!
Аз вече пия кафето си и предлагам и за вас:
Тъй като отиваме на вилата и малко бързам, няма да коментирам темата за "демократичното образование". Ще кажа само, че не само съм огорчена, но и потресена. Само ще кажа, че е виновно не само училището, но и родителите. Семейството е това, което създава любовта на децата към книгата и познанията.  Най- печално е, че вече неуките и незнаещи създават семейства и деца и ...............се върви към провал и опростачване на нацията.
А, да ви напомня:
Хубав ден и бъдете здрави.

# 569
  • Вила Великула
Добро утро Нинка. Добро утро момичета 👭. 
И аз пия 🍵 и се мятам на коня и отивам да си взема компютрите, че после трябва да се боря с инсталациите на специализираните програми и т.н.
Както са казали хората - Трай бабо за хубост.

Общи условия

Активация на акаунт