КГБ = Клуб на Готините Баби - 219

• 38 001
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Честит имен ден на двете Красета!
 Гъбке,Касс ,да сте здрави,пъргави и хубави!
  Мериан,честит рожден ден на майка ти! Много здраве и хубави дни за нея!
  Имах си скъпи гости,та липсвах тук.
 Прочетох какво сте писали за урочастването.И аз съм убедена в съществуването на този проблем.Но,сега се сещам да ви кажа какво съм чувала.Кой урочасва? Когато едно кърмаче се отбие,не се кърми вече и ако по някаква причина пак започне да се кърми,то ще урочасва с поглед.Нямам никакво обяснение и не знам дали е вярно,само съм чувала това.
  И аз имам проблем с очите.Дразнят ме не само електронни екрани,а и ел.осветление.Та,ще лягам с кокошките тази вечер.
Скрит текст:
1521 г. – Фернандо Магелан открива островите Гуам и Рота.
1810 г. – Илинойс става първият щат на САЩ, в който е въведена задължителна ваксинация на населението.
1834 г. – В Канада град Йорк е преименуван на Торонто.
1837 г. – Руският император Николай I възстановява имотите на Зографския манастир в Бесарабия и дава компенсация от руското правителство в размер на 400 000 рубли.
1853 г. – Във Венеция се състои премиерата на операта „Травиата“ на Джузепе Верди.
1869 г. – Дмитрий Менделеев представя първата Периодична система на елементите.
1888 г. – Експедицията на унгарския граф Шамуел Телеки открива езерото Рудолф (Басо Нарок) в Африка.
1899 г. – Немският химик Феликс Хофман получава патент за аспирина.
1902 г. – Основан е футболен клуб Реал Мадрид.
1910 г. – Селски бунтове в Тесалия.
1911 г. – Българското книжовно дружество е преименувано в Българска академия на науките.
1913 г. – В Сан Франциско за първи път започва да се използва думата джаз за определяне на музикален стил.
1933 г. – Американските банки са затворени за 8 дни поради финансова криза в банковата система на САЩ.
1938 г. – Започват изборите за XXIV обикновено народно събрание в България, като за първи път жените имат право на глас.
1945 г. – България във Втората световна война: Първа българска армия започва Дравската операция (6-19 март 1945 г.) в Унгария при Дравасоболч, в която тя се отбранява от настъпващите срещу нея германски войски от група армии „Е“, като българската армия преминава на 16 март в контранастъпление и разгромява до 19 март германските войски.
1948 г. – Народното събрание приема закон за национализация на горите в България.
1951 г. – В САЩ започва процесът срещу съпрузите Джулиус и Етел Розенберг по обвинение в шпионаж в полза на СССР.
1953 г. – На мястото на починалия Сталин, за министър-председател на СССР и генерален секретар на ЦК на КПСС е избран Георгий Маленков.
1957 г. – Гана обявява национална независимост от Великобритания.
1964 г. – Умира гръцкият крал Павлос I и престола заема синът му Константинос II.
1983 г. – Компанията Моторола представя първия в света преносим клетъчен телефон.
1994 г. – На референдум населението на Молдова решава да бъде обявена национална независимост.

# 601
Добра вечер, момичета! Сколасах! Включвам се на бързи обороти за да поздравя двете именнички в темата  - Гъбката и Касс. Носете си със здраве и гордост красивите имена! Наздраве!:wine_glass:
Всичко съм прочела, но нямах време да се включа по-рано. Освен моята си лудница, от вчера се занимавам и с клона на колежка в отпуска. Не можах да и откажа, приятелка е, има си проблеми и с колегите и вкъщи. А пък нали съм си като корпуса за бързо реагиране...
Свикнала съм, ще се оправя, та ако не се вясвам често тия дни, да не се чудите.
Лека вечер!

# 602
успех и да не ти пука, чужд клон се друса силно, няма да ги гледаш намусени после.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 19:11 от Бор_яна

# 603
 Честити имени дни, Касс и  Гъбка!   Бъдете здрави и да  си чувате името още много десетилетия!  
Като  една даскалица, да  поясня. Айша,Урочасване е правилно. ( проверка:  Уроки, а не Ороки)  
  Фло, : рУло е за  сладкиша. Заемка от френски език. Има думи  рОле, рОлон, но те са названия  за други неща.

За уроките знам,че е хубаво да се измива с вода,която е прелята от една чаша в друга чаша през дръжката от вътрешната страна на вратата. Може и да се пийне малко  от нея. Изпробвано е. .
Не харесвам "У-кането". ( Ууу, колко си хубава! Ууу,  какви  хубави ........имаш"  и  подобни.

Лека  нощ! Почва ми филмът.

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 11:33 от K.A.G.

# 604
Гъбче, Касс, честит ви имен ден!

Мериан, честит рожден ден на майка ти!
Фло, прихванах конюктивита от внучката. Но то дете и бързо му мина. А аз, дали от ЕГН-то или от автоимунното, дето го влача, съм леле-мале. Или пък, както каза Дидия, съм си загубила имунитета. Като работех с децата бъкаше от най-различини вируси, но всичко минаваше леко. Като се замисля,  най-вероятно е сбор от трите.
ДоФторката ми изписа други капки и днес бях по-добре.
Против уруки имах една съседка, която гасеше кибритени клечки във вода, но не пожела да сподели думите, които нарича. А съм чувала, че се сече с брадва през прага на къщата, ама как става, не съм виждала.
Спокойна нощ!

# 605
За уроки баба пускаше чешмата, вземаше един нож и ,,режеше,, водата докато държи чаша под него. На отрязаната вода казваше:,,Водице сестрице, отрязано е лошото, отнеси го далече, донеси на ( името) здравето,,. После ми даваше да пия от водата в чашата на три глътки и ми измиваше лицето отдолу нагоре през челото към темето. Останалата вода поливаше на цветята, никога в канала. Дано съм го обяснила, тя беше билкарка, както и майка,  светла им памет. Действа, не знам как, но е изпитано много пъти.
Забравих да кажа, че същото се прави при уплах от нещо.

# 606
  • София
Моя племеница в Брезник гаси клечки, хвърля брашно и нещо нарича. Някои от вас я познават от тържеството на Бърдото. Търсена е, значи помага, Интересно, ако я помоля, дали би ми казала заклинанието. Ще се пробвам. Не бих й се разсърдила, ако ми откаже.
Сетих се още нещо. На погачата на дъщеря ми, след като си заминаха гостенките и детето като ревна, не можем да го успокоим. Свекърва ми се сети и ме накара да паля кибритени клечки и да ги хвърлям в съд с вода. Нищо не съм наричала, защото нищо не знаех. Угасих няколко клечки и детето млъкна. Измихме му личицето с тази вода. После заспа и това си беше. Има ли нещо, няма ли нищо, не знам, но това, че аз не знам не означава да казвам - Няма такова жУвотно. Simple Smile
От мен лека и спокойна нощ, а утре нов ден, нов късмет.
Гушкам ви! HugHugHug

# 607
Всички сте урочасани. Аз нямам такива спомени. Сещам се обаче, че ми ляха куршум като влезе един  в спалнята ми в 3 часа  през нощта, вярвам или не, дали помогна ,но се реших. Не се уплаших толкова много по моя преценка ,но то и не се усеща в онзи момент. Та  и аз в кюпа.

# 608
  • София
Добро утро, мили приятелки!
Кафето е готово и е предпразнично:
Приготвяйте се за веселба и за получаване на много цветя.
Фло, да не забравя да ти кажа, че когато правя баницата на Чакърдъкова намалявам яйцата - 6 и корите са обикновени. Всичко друго спазвам.
Радвам се, че научих много нови неща от вас за спасяване от урочасването, което е лошо събитие даже болестно състояние и то повече при децата. Да ги пазим!
Боряна е писала за страха. И това е голям проблем, но спасение има. Голямата ми дъщеря беше на 6 годинки и спеше с майка ми в една стая. Майка сутрин притеснена споделяше, че детето силно пищи в съня си и се събужда плачейки. Тя смяташе, че детето е изплашено от нещо и трябва да вземем мерки. И тя взе мерки. Имаше приятелка с която излизаха и си пиеха кафето и тя я беше посъветвала да отидат в Банкя, там имало жена, която лее куршум /олово/ . Ако не води детето  да вземе негова дрешка. И, да веднага майка ми е отишла  при жената с дрешка на детето и по нейно обяснение, казваше, че щом тя е пуснала разтопеното оловото във  водата се е изобразило куче. Да, наистина имаше такова  премеждие. Жената е изричала някакви думи и още вечерта детето беше спокойно и както казваше майка все едно някой с нож преряза лошия сън.
Сега ви желая само хубави "премеждия" и който не се чувства добре, бързо да оздравява.

# 609
  • Вила Великула
Добро утро и от мен. С чаша кафе в ръката.
Моите премеждия продължават, само че на мен вече не ми пука. С компютрите всичко е ок, но вчера на зелена зона пред офиса някой така силно е ожулил колата ми, че се налага да влиза за сервиз. Заведах щета, сега ще ходя на оглед и да видим кога ще е ремонта. Ламарини, не им се ядосвам.
Вчера бяхме на вечеря с колегата на ММ. В подъ Липите беше пълно, нищо че е сряда. Изкарахме си добре.
Припомних си руския език. Не бях говорила от повече от 30 години. Момчето е евреин, но живее в Андора. Родителите му са родени в Донецк, но са емигрирали още като деца и той е роден в Израел. Баба му го е научила и говори перфектен руски. За мое учудване не съм забравила езика, много малко думички ми бягат, но се сетих и за тях, а едно време като заговорех ме мислеха за рускиня. Завършила съм и реска гимназия.
Хайде надух ви главите, ще пиша по-късно пак.

# 610
  • София
Добър ден!
  Нинка,благодаря за кафето! Не ми е първото за деня,но сега пия твоето.
  Пипи,лошотиите вървят в серия понякога.Дано това е последната.
  И възрастни могат да са урочасани.Случи се на дъщеря ми,когато за първи път отиде в ГД.Тогава бъдещият ми зет я заведе на сватбата на своя братовчедка.Почувствала се е толкова зле,че са  напуснали сватбата и казва,че е смятала,че умира.Според мен урочасването има някаква връзка с механизма на хипнозата.
  Фло,ето ти събитията от днешната дата:
Скрит текст:
161 г. – Римският император Антонин Пий умира и е наследен едновременно от Марк Аврелий и Луций Вер, което е прецедент дотогава в Римската империя.
321 г. – Император Константин I Велики издава декрет че денят на Sol Invictus (неделя) е ден за почивка в Империята.
1530 г. – Папата отказва да узакони развода на английския крал Хенри VIII с Катерина Арагонска и да признае брака му с Ан Болейн, което става формален повод за създаването на англиканската църква.
1798 г. – Френската армия влиза в Рим.
1814 г. – В битката при Краон армията на Наполеон Бонапарт побеждава руските и пруските военни сили.
1876 г. – Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон.
1912 г. – Руал Амундсен официално съобщава, че неговата експедиция е достигнала Южния полюс на 14 декември 1911 г.
1918 г. – Първа световна война: Финландия влиза в съюз с Германия.
1936 г. – Германия нарушава договорите от Локарно и Версайския договор, като окупира наново демилитаризираната Рейнска област.
1945 г. – Втората световна война: Американски армейски части овладяват моста над река Рейн, с което се ускорява настъплението срещу Берлин.
1947 г. – Възстановени са дипломатическите отношения между България и Австрия.
1950 г. – Студената война: СССР прави изявление, в което отрича, че Клаус Фукс е работил като съветски шпионин.
1965 г. – За първи път в Канада в римокатолически църкви са извършени богослужения на английски език.
1966 г. – Президентът на Франция Шарл де Гол обявява намерението на страната да напусне НАТО.
1980 г. – Маргьорит Юрсенар е първата жена избрана за член на Френската академия.
1983 г. – Направен е опит за отвличане на самолет (полет № LZ-013) от БГА Балкан (София – Варна).
1987 г. – Майк Тайсън прегазва Джейм „Костотрошача“ Смит за световната титла в тежка категория.
1988 г. – Орлина Аспарухова става първата българка – лицензиран пилот на въздушен балон.
1989 г. – Иран скъсва дипломатически отношения с Великобритания по повод на издадените в кралството Сатанински строфи на Салман Рушди.
1996 г. – Формиран е първият демократично избран палестински парламент.
2002 г. – Открити са Деветите зимни параолимпийски игри в Солт Лейк Сити.
2009 г. – Изстрелян е космическият телескоп Кеплер, проектиран да открива земеподобни планети в орбита на други звезди.

# 611
  • Кубрат/ Пишурка
Яжке, прочетох събитията от днешния ден и ми стана интересно за Салман Рушди. Чела съм за неговото творчество, но не знаех, че чак Иран е скъсал с Великобритания за това. Та ще се върна да видя чичко Гугъл какво ще каже.
Е, днес е хубав ден - св. Паралей, а утре ще е още по - хубав! Вчера Тони се завърна и утре ще празнуваме у тях. Понеже от дома до тях било по - близо, отколкото от тях до у дома Joy
И все да питам перничанки и Яжка. Какво стана с кв. Бела вода? Да припомня, че търся моя колежка Лилия, завършила в Шумен. Сега трябва да е към 70. Дори не знам дали е жива, но дано да е!

Последна редакция: чт, 07 мар 2024, 19:34 от Янче-то

# 612
Аз не можах да я открия за съжаление. Ще пробвам  през една дама на такава възраст, била е учителка.

# 613
  • София
Здравейте, красавици!
Да се разпиша и аз.
До обяд слугинаж, след обяд на тръстиката. А вечерта прибирах децата от училище и репетиция.
ЯЖКЕ, чета Дела и документи с голямо удоволствие.
Вчера ме впечатли това, че през 1810 година в Илинойс става задължително ваксинирането. Моите внучки не са ваксинирани. Сега малката има проблем. Мед. сестрата в училището й иска картон с ваксинациите. Не знам какво ще става. Говорила й е нещо за ваксина срещу Морбили. Майка й да се разправя. Дали ще се размина само с глоба?
Гледам, че през 1876 Бел патентова телефона. Ако не беше го изобретил, как щяхме да си уреждаме срещите? Нямаше да я има и песента на Васко кеца - Телефонна любов. Grinning
Хайде за сега толкова. Лека нощ и спокойни сънища!

# 614

Честит празник, дами, един ден в годината е наш.
 Дядовците да не се ослушват, да берат китки и да подаряват, днес е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт