УСАГБ "СЕЛЕНА" - гр. Пловдив - ТЕМА 25

• 60 791
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
Не се следя в Селена, но +1 за доктор Апостолова изключителен специалист. Първата ФМ правихме при д-р Иванов той също е сертифициран, като нея. Моят АГ настоя втората да е при нея, прочетох някакви негативни отзиви и бях малко скептично настроена, но определено е страхотен специалист, внимателна, обяснява всичко и нещо, което много малко специалисти правят дава протокол, в който записва препоръки. На нас също ни предложи ехокардиография, въпреки че нямаше проблеми със сърцето на бабка без да споменава специалист. Д-р Евтимова ни беше препоръчана също от нашият АГ, тя идва от София в един МЦ, но като се обадихме за час, се оказа че не идва. Ние направихме изследването при другия  доктор, който идва в центъра /отново от София/ д-р Зорница Василева. Също сме много очаровани от нея. Тъй като изследването се прави в определени седмици, ако решите да го направите, трябва да звъннете поне 2,3 седмици по-рано, защото часовете свършват бързо.
Аз бях при Апостолова преди 2 седмици.Препоръча ми я Котева, при нея се следя.Тя искаше да е лекар, който това е учил и по метода на изключването остана Апостолова.Супер доволна съм.Бяхме с ММ, 4 пъти ме кара да ставам да се разхождам за да огледа бебето отвсякъде.Спомена ми за Евтимова (май беше) ако искам да запиша час за ехограф на сърцето в по-късни седмици.Нямам никаква забележка към докторката, много ми хареса.Даже съжалих, че първата ФМ не я направих при нея.

# 661
Не се следя в Селена, но +1 за доктор Апостолова изключителен специалист. Първата ФМ правихме при д-р Иванов той също е сертифициран, като нея. Моят АГ настоя втората да е при нея, прочетох някакви негативни отзиви и бях малко скептично настроена, но определено е страхотен специалист, внимателна, обяснява всичко и нещо, което много малко специалисти правят дава протокол, в който записва препоръки. На нас също ни предложи ехокардиография, въпреки че нямаше проблеми със сърцето на бабка без да споменава специалист. Д-р Евтимова ни беше препоръчана също от нашият АГ, тя идва от София в един МЦ, но като се обадихме за час, се оказа че не идва. Ние направихме изследването при другия  доктор, който идва в центъра /отново от София/ д-р Зорница Василева. Също сме много очаровани от нея. Тъй като изследването се прави в определени седмици, ако решите да го направите, трябва да звъннете поне 2,3 седмици по-рано, защото часовете свършват бързо.
Аз бях при Апостолова преди 2 седмици.Препоръча ми я Котева, при нея се следя.Тя искаше да е лекар, който това е учил и по метода на изключването остана Апостолова.Супер доволна съм.Бяхме с ММ, 4 пъти ме кара да ставам да се разхождам за да огледа бебето отвсякъде.Спомена ми за Евтимова (май беше) ако искам да запиша час за ехограф на сърцето в по-късни седмици.Нямам никаква забележка към докторката, много ми хареса.Даже съжалих, че първата ФМ не я направих при нея.

А какво горе долу представлява този протокол с препоръки. Какво трябва да ядеш и т.н или нещо свързано с нещо друго. Не ми допадат прекалено много изследвания на самото дете, докато е в утробата ми като прочетох за тази ехокардиография предполагам, че ако отида при нея няма да я направя след това дори и да ми я препоръча. Ще ми е трето раждане и другите две са ми били в Германия. Учудвам се тук на тези толкова много ФМ - ранна, късна, средна. Освен това не ти ги поема здравната каса, а си ги плащаш. Вижда ми се малко прекалено всичко. Явно такива е практиката и стандарта тук, когато една жена е бременна. Все още се чудя дали да е при нея. Получавам различни препоръки и ми идва много сложно, но ще трябва да направя избора така да се каже. Благодаря за мнението:)

# 662
Феталаната може да си я направите при който пожелаете, никой не може да ви задължи, но тук лекарите се препоръчват един друг. Аз за първата директно питах моят проследяващ и той ми изброи около 5,6 имена на лекари. Реално ако погледнете много доктори правят ФМ, но не всички са лицензирани за изследването и не всички имат добра апаратура. Моите препоръчани бяха лицензирани с добра, нова апаратура. Избрах на принципа кой има свободен час в съответната г.с. за първата. Протокола от ФМ е с показатели от измерванията /също така дава диск и снимки/, завършва с коментар- в него обобщава накратко всички показатели за АГ и дава препоръка- въпреки че всичко е наред ни препоръча ехокардиографията и също така доплерово изследване в 30-32г.с. Това че ги е препоръчала не означава, че сте длъжна да ги правите. Ние се консултирахме с нашия гинеколог и той каза, че за наше спокойствие е хубаво да се направи, не е задължително. Много от педиатрите при преглед на новороденото чуват “шум” на сърчицето и се почва ходене по лекари изследвания, а така ще знаете, че всичко е наред, ако сте минала феталната ехокардиография.

А какво горе долу представлява този протокол с препоръки. Какво трябва да ядеш и т.н или нещо свързано с нещо друго. Не ми допадат прекалено много изследвания на самото дете, докато е в утробата ми като прочетох за тази ехокардиография предполагам, че ако отида при нея няма да я направя след това дори и да ми я препоръча. Ще ми е трето раждане и другите две са ми били в Германия. Учудвам се тук на тези толкова много ФМ - ранна, късна, средна. Освен това не ти ги поема здравната каса, а си ги плащаш. Вижда ми се малко прекалено всичко. Явно такива е практиката и стандарта тук, когато една жена е бременна. Все още се чудя дали да е при нея. Получавам различни препоръки и ми идва много сложно, но ще трябва да направя избора така да се каже. Благодаря за мнението:)

# 663
Хубаво е да си пълнят кесийките... Абсолютно ненужно е да се правят толкова прегледи. Всичко е бизнес. Simple Smile

# 664
Абсолютно съм съгласна с вас. Особено пренаталните тестове, които варират от 800 до 1600+. Една от основните причини да не се следя в Селена, там на теб гледат като касичка. Аз съм за категоричното раждане в държавна болница по ред причини.
Хубаво е да си пълнят кесийките... Абсолютно ненужно е да се правят толкова прегледи. Всичко е бизнес. Simple Smile

# 665
  • до най-прекрасния мъж
Че кой принуждава някой да прави каквито и да било тестове или изследвания? Аз правих БХС в началото на бременността, една фетална около 20 и някоя седмица и още една към 8-ми месец и това е. Нито пренатален тест съм правила, нито ехография на сърцето специално. Никой не ме е притискал за нищо. Даже аз по свое усмотрение се следях на две седмици, докторът считаше, че няма нужда. С лекарят ми изкоментирахме само, че ако е нужно, след БХС може да се наложи амниоцентеза, тъй като съм над 35 г. Не се наложи.

# 666
И мен в Селена никой не ме е притискал за  множество ФМ, единствено в 20 и някоя седмица ми препоръчаха. За фетална ехокардиография никой нищо не беше казвал. Пренаталния тест го поисках аз самата, АГ въобще не ми го беше споменавал дори. Всеки път се изумявам кои са тия лекари в Селена, които настояват всеки един тест/изследване под небето да направиш. В крайна сметка, никой не може насила да ви накара да направите нищо.

# 667
И аз се включвам към мненията на leah_ve и blue angel. Нито в Селена, нито в болницата в София някой ме е карал на сила да правя едно или друго изследване или преглед. Дори за пренаталните тестове разбрах от интернет и попитах трябва ли да правя, и доктора ми каза че няма смисъл да си давам парите, при положение че БХС не е показал никакви отклонения. За ФМ също не са задължителни, дори и женската консултация не е. Всеки сам преценява дали и при колко доктора да ходи.

# 668
И мен в Селена никой не ме е притискал за  множество ФМ, единствено в 20 и някоя седмица ми препоръчаха. За фетална ехокардиография никой нищо не беше казвал. Пренаталния тест го поисках аз самата, АГ въобще не ми го беше споменавал дори. Всеки път се изумявам кои са тия лекари в Селена, които настояват всеки един тест/изследване под небето да направиш. В крайна сметка, никой не може насила да ви накара да направите нищо.
Също се следя в Селена при д-р Матев и той не ме е карал да правя излишни изследвания!

# 669
Потвърждавам и за д-р Ставрев, че не ме е карал да правя излишни изследвания.

# 670
Нито др.Апостолова , нито др. Георгиев при кого се следя не са ме пращали на излишни изследвания. Даже напротив, винаги сме коментирали всички на което отивам защо е на база изследвания и тн. Др. Георгиев даже понякога ми е казвал да отида след 4 седмици да кажем, но аз държах да се виждаме на всеки 3 седмици. Всичките ми прегледи винаги са били пълноценни. Не съжалявам и за миг , че избрах точно тук да се следя.

Ако някой вижда бизнес или не се чувства ок , според мен просто не посещава болницата и лекарите в нея и толкова.

# 671
За мен това не бяха излишно дадени пари. Не мога да си обясня как някои хора дават толкова пари за телефони и за всякакви други неща, но пестят точно за здраве и спокойствие. Имах прекрасно раждане, от което ми останаха много хубави спомени. Бях спокойна, чувствах се в сигурни ръце. Получих подкрепа и си кърмих детето до късно. Знаете ли колко познати имам, които не искат и да си спомнят раждането. Не искат и второ дете заради това. А колко са си тръгнали с депресия от болницата и не са успяли и да кърмят, защото не са получили нужната подкрепа. За по-тежките случаи няма смисъл да коментирам... Та, въпрос на приоритети.

# 672
Аз също се включвам с положително мнение за д-р Матев и д-р Апостолова. Следях се при него, а ЖК ми водеше д-р Петрова, тя си ми пускаше изследванията по ЗК, а при него си ходех всеки месец на преглед. Феталните морфологии ги направих при Апостолова и също останах много доволна, държеше се професионално, обясняваше подробно какво вижда и се държеше мило. С никого от тях дори не са коментирани пренатални тестове, допълнителни изследвания или прегледи.
Но все пак съм наясно, че няма как един лекар да е харесван от всички, винаги ще има и хора, които не са доволни.

# 673
Въпроса ми е към раждалите в Селена….трябва ли да си махна гел лака преди да постъпя да раждам секцио?

# 674
  • Plovdiv, Bulgaria
Моя лекар (Г. Амалиев) каза, че не е нужно, това били остарели практики вече.

Общи условия

Активация на акаунт