Тунис/Тема 3/

• 80 162
  • 757
  •   2
Отговори
# 495
  • Beyond the Frontiers
Нормален 4* хотел на плажа и като цяло удобен за разходки.
Не е нещо уау, но те на Джерба са си такива хотелите.

Карти има на летище, в залата с посрещачите. Плащането е с карта или в динари (сменете първо, има доста обменни бюра в залата).

Обиколната екскурзия ще ви даде обща представа. Знам че Абакс (с който всъщност пътувате) ходят и до Джерба худ.

За екскурзиите е все едно. Но на място се плащат в евро, в брой, така че ще трябва да носите повече пари.

# 496
  • Варна и...духом на Босфора
На Джерба е супер лесно с такситата.
Излизате на улицата и си взимате,от хотела ще ви поръчат и повече ще платите.Казвате на шофьора накъде отивате- Мидун,Хумт Сук,Агхир,Джерба Худ,Крокодилите....- Jerba explorers.....Може да отидете и до Габес да се разходите,на континента.
За Гриба,синагогата- но в момента има разни полемики,дали да не я затворят заради войната в Палестина,още се обсъжда.
Грънчарски център с магазин вLa Guelala,
Етнографският комплекс.
После на връщане пак от улицата такси до хотела.

Манджаре- Хариса
Кускус- кускси/ на тун./-с риба,с месо,със зеленчуци
Риба!
Ожжа- с яйца,с наденички- като нашият миш маш- подобно
Салата Мджуйя
Шорба- супа,има с риба,зеленчукова..
Фрикасе- вид малка бухта,с хариса,риба тон,яйца,зеленчук.
Махлюб- вид сандвич

Бамбалуни❤️- като нашите мекици,но с дупка в средата,и оваляни в крист.захар
Макруд- пържена сладка от грисово- пшеничено брашно с мармалад от фурми

Ментов чай с бадеми
Ментов чай с кедрови ядки- сервират се подсладени
Цитронада
Тибарин- ликьор от фурми

И......яхнии с телешко,агнешко,риба,зеленчуци...
Багети

Ell-Парите,които ще дадете за такси до Набьел,използвайте за посещение на Археологическия музей в Сус и от Медината може да си закупите керамика,Пазарете се!!!!

Doliss- много качествена козметика,специално за Кактусово масло,всички други също - от жасмин,черен кимион, маслина,авокадо,бадем
За Хариса- да,има и лютива много,и леко пикантна.
Аджика е лютивата,ох,ще проверя слабичката😄 как е.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 17:04 от redemi

# 497
Ох много ми хареса някаква червена манджа с телешко, имаше червен доматен сос, но не прекалено, беше много добре овкусено. Но не помня как се казваше... взех подправки, но не получавам същия вкус. Харесвам лютивината и че винаги са червени, или жълтеникави заради къри 🤤, никъде нямаше странни неща, нито майонеза или чеснов сос, или сметана. И вкусни риби на скара, имаше и сочни печени патладжани с домати 🥰🥰🥰🥰 просто невероятно, не пържени, не тънки като коричка или безвкусни, нито съсухрени... просто отбелязвам, че трудно намирам патладжан някъде направен както го харесвам,  изобщо храната в Тунис все едно аз я бях поръчвала как да се сготви. И брюкселски малки зелчици изпечени за гарнитура, и кус кус перфекто овкусен, и печени зелени чушки и много каперси на корем. 🥲 Имаше риба тон, и още огромни риби, които не разбрах какви са честно казано, но всеки си късаше парче.

Ех много гадно за синагогата... така ми се иска да я посетя, ако отида на Джерба.
Такситата в Хамамет бяха много лесни и в двете посоки, на връщане дори те сами те виждат, че си турист, дори да се опитваш да си облечен като тях и да се слееш... виждат как се моткаш и снимаш, и те питат имаш ли нужда от такси, ако изобщо не отговориш те основят веднага намира, ако питаш колко струва, казват ти и сядаш, никой не те мами. Обаче не ползват климатик, а отварят 4 прозореца на колата, но не се сърдят, ако затворите като нас от едната страна, да не става течение. 😅 Не ползват колани, мисля че това е ясно, но ако вие си сложите също не ти казват нищо, това казвам, защото в Армения отказваше да тръгне, докато не си махна колана на задната седалка. И карат като луди, но все пак не блъскат никого някак си.

# 498
  • Beyond the Frontiers
Война в Тунис няма. Хубаво е да се пише точно, защото ....
Вчера ми звъняха да ме питат: а как е ситуацията с маймунската шарка?
Ами аз не знам да има ситуация. Имало 1 случай....и шаш...

Ще прочете някой по диагонал Тунис - война и обяснявай после, че нямаш сестра.

# 499
  • Варна и...духом на Босфора
Ами да,всеки чете по свой си начин и разбира пак по своему.
Редактирах си поста,макар че на всеки е ясно след 7.10.2023 за коя война иде реч.

# 500
  • Beyond the Frontiers
Ами да,всеки чете по свой си начин и разбира пак по своему.
Редактирах си поста,макар че на всеки е ясно след 7.10.2023 за коя война иде реч.
За съжаление не е....

# 501
  • гр.Варна
Момичета, да питам нещо за което знам че е индивидуално и много относително, ама... Според вас 300 евро за двама ни с ММ ще стигнат ли? За подаръчета и джунджурийки основно, защото екскурзиите сме ги платили от тук.

# 502
Може да стигнат, ние похарчихме 400 евро и 30 долара за бакшиши. Купихме 4 кг фурми, 2 парфюма, подправки, 1 кафтан, 2 шала, две кожени протмонета, ползвахме 2 пъти такси, един път каруца, два масажа в хотела, чай/кафе и наргиле в заведенията.
В Сиди бу сдид имаше меню с фиксирани цени, но в Сиди Бу Саид ни казаха някаква цена просто твърде скъпо за 2 чай, 2 лимонади и 1 кафе - 35 лв ги сметнахме по-късно, повече отколкото ни взеха за същото плюс наргиле на друго място. Но ние не можем да се пазарим, така че според мен 300 са си добре, а и като вземеш по-малко по-малко харчиш, ние взехме толкова и затова ги похарчихме.
А да, и втория ден на Сахара спирките, където бяха беше много скъпо 1 сладолед 5 лв, малък на клечка, но на обедите даваха само по парче диня, а беше твърде топло и всички се разхлаждаха със сладолед, водата по спирките също е скъпа. И Макрут взехме 4 кутии за подаръци.
За каруцата първо ни искаха 50 евро хахаха стигааа направо си тръгнахме и този път ни догониха за 10 евро. Но за протмонетата казаха 35 евро и ние се споглеждаме викаме скъпо, той пита колко бихте дали и ние пак... гледаме се и викам 15 евро и той го даде... значи смятай. За кафтана от Сус нямах никакво време, дори не пробвах, а направо го свалих от манекена отвън, че на следващия ден отивахме в Сахара и исках да се направя на арабска принцеса. 😂
Ако се пазарите ще стигнат 300 евро за подаръци и джунджурии.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 19:27 от T.Valcheva

# 503
  • Beyond the Frontiers
Момичета, да питам нещо за което знам че е индивидуално и много относително, ама... Според вас 300 евро за двама ни с ММ ще стигнат ли? За подаръчета и джунджурийки основно, защото екскурзиите сме ги платили от тук.
Абсолютно да. Плюс, че има плащане и с карти в големите магазини.

# 504
Кажете за Екскурзиите ( ще бъдем в Хамамет), кои си заслужават и дали е добре да се платят от сега или на място?

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 21:37 от rufo

# 505
  • гр.Варна
Благодаря за отговорите.
Ще се вместим значи, а и като се има предвид как обичам да се пазаря всичко ще е наред тогава.

# 506
  • Beyond the Frontiers
Кажете за Екскурзиите ( ще бъдем в Хамамет), кои си заслужават и дали е добре да се платят от сега или на място?
Картаген, Сиди бу Саид, Тунис - ако искате да видите нещо, без натоварване, за 1 ден.
Двудневна Сахара - сериозна обиколка на Тунис.
Туристически атракции: Шоу 1001 нощи, Зоологическа градина, корабчета...

При повечето фирми цената е еднаква без значение кога и къде резервирате. При Онекс на място е по-скъпо.

# 507
А Кап Бон?

# 508
  • Beyond the Frontiers
Не се познава като екскурзия и трудно се събират достатъчно желаещи. Аз бих посъветвала нея на място да се взима.

# 509
Да споделя малко от Тунис. Утре се прибираме. Хотел Ножа Бийч - Симба клуб, Хамамет.Надявам се да е полезно за някого.
Nozha beach resort and spa. Не е точно в Хамамет, по-скоро Хамамет Норд. До Хамамет с такси или
Ясмин  Хамамет( по-далеч) при желание за разходка, магазини, Медина  и атракции. В хотела храната е много разнообразна, много вкусна и не се повтори за 7 дни. Чистичко, реновиран наскоро, но не е лукс. Хубави стаи, удобни легла, мощни климатици, усмихнат персонал. Анимацията е много добра. Всякакви коктейли. Няма еспресо. Има нес-кафе. Има и турско кафе в тунизийското кафене. Като цяло сме доволни. Хотелът си отговаря на звездите и цената като за Тунис. Интернет в по-периферните стаи няма, но в лобито и около басейна има. Може да се купи карта с интернет още от летището, но първо трябва да се обърнат евра или долари в динари. Курсът няма големи вариации. Вземат стари емисии долари, не е проблем и банкноти от 1990г. с т.нар. малки глави.
Около хотела има няколко  магазини за сувенири на фиксирани цени, има и на пазарлък. Няма нищо друго на пешеходно разстояние. Вдясно пред хотела в магазина за кожени якета предлагат екскурзията до Тунис/Картаген/Абу Саид за 120-130 евро на кола за 4 човека. Закарват те и те чакат да разглеждаш. Няма екскурзовод, само шофьор. Не е рисково. Хора от групата ходиха, ние бяхме с предплатена екскурзия от България. Те спестиха половината пари, имали са повече време по обектите, по-кратък път. Ние имахме екскурзовод на български, но събирахме хора от други хотели. Имахме и обяд в цената. Ако не бяхме с децата , щях да избера местната екскурзия и разбира се предварителен прочит на това, което ще се разглежда.
Самата държава е мръсна и бедна. Да ти стане жал за хората там, но все пак много по-цивилизовано и спокойно в сравнение с Египет.  Хубаво си изкарахме, разгледахме, но едва ли ще повторим.

Общи условия

Активация на акаунт