Влезте във форма със съветите на фитнес инструктора Владислав Хаджиперев

• 45 694
  • 147
  •   1
Отговори
# 60
  • София /Абсурдистан
От седмица насам ще ми се пръсне главата, ама аз и на дъждове и всякакви промени реагирам.

# 61
Здравейте,

Колко трябва да е калорийният дефицит за жена на 47 години почти, с цел премахване мазнина от корема и бедрата. Сегашно тегло - 69 кг, ръст 166 см, добро и съразмерно телосложение като цяло. Rolling Eyes Smiley

Работата ми целодневно е свързана със стоене на стол. До момента ходя на фитнес 5 пъти седмично като се старая да разнообразявам програмата на груповите упражнения и съм свалила 4-5 кг от януари-насам със съвсем леки промени в храненето и увеличаване на протеина.

Също - как да поддържаме форма през жегата, ако нямаме достъп до фитнес зала? Само ходене над 10000 стъпки на ден достатъчно ли е /и хранителен режим, естествено? Три месеца от юли няма да имам достъп до фитнес зала и се страхувам, че ще си върна "старата форма".

Благодаря!

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 17:12 от mamaLina

# 62
Здравейте,

Колко трябва да е калорийният дефицит за жена на 47 години почти, с цел премахване мазнина от корема и бедрата. Сегашно тегло - 69 кг, ръст 166 см, добро и съразмерно телосложение като цяло. Rolling Eyes Smiley

Работата ми целодневно е свързана със стоене на стол. До момента ходя на фитнес 5 пъти седмично като се старая да разнообразявам програмата на груповите упражнения и съм свалила 4-5 кг от януари-насам със съвсем леки промени в храненето и увеличаване на протеина.

Също - как да поддържаме форма през жегата, ако нямаме достъп до фитнес зала? Само ходене над 10000 стъпки на ден достатъчно ли е /и хранителен режим, естествено? Три месеца от юли няма да имам достъп до фитнес зала и се страхувам, че ще си върна "старата форма".

Благодаря!

Здравейте,

Вашият базален метаболизъм (базов) е приблизително 1850 калории за поддържане, което означава, че при наличие на отрицателен баланс или дефицитно приети калории в рамките например на 1450 калории, вие трябва да сваляте тегло. Сваленото тегло и времето на сваляне зависят буквално от големината на дефицита.

За съжаление, не можем да казваме на телата ни откъде да свалят мазнини, било то корем, бедра или където и да е по тях. Те свалят отвсякъде, където имат запас, при наличие на отрицателен калориен баланс. Тренировките и упражненията подпомагат цялостния процес, наречен рекомпозиция, но е необходимо изграждане на здравословно количество мускулна тъкан, за да се постигне целта. Това е задължително.

Ако нямате желаните резултати, направете нови промени в навиците си по отношение на активността си и заседналия начин на живот на работното място.Rolling Eyes Представете си как вие спите 7-8 часа (неподвижно състояние), работите 7-8 часа (неподвижно) и оставащите часове сте в колата или се храните седнала. Доста се събират. А сега го умножете по 365 дни. Disappointed Relieved Активността е най-ключовият елемент и подобряване на навиците, било то хранителни, или свързани с двигателната активност.

За щастие, разполагаме с инструменти във фитнес залите и друг вид активности, разбира се, които можем да имплементираме в нашето ежедневие, за да поддържаме телата си тонизирани. People Runner

Последна редакция: пт, 21 юни 2024, 09:47 от Рaдост

# 63
Здравейте, Влади!
Имам въпрос отново.  Кога е най-добре да бъде първата ми закуска - преди или след тренировка?
Ставам в 4:00ч., закусвам, пия кафе и тренирам около 5:30-6:00ч. Първата ми закуска съдържа храни,  богати на протеини и мазнини и по-малко въглехидрати, а другата е междинна - плод.

# 64
Здравейте, Влади!
Имам въпрос отново.  Кога е най-добре да бъде първата ми закуска - преди или след тренировка?
Ставам в 4:00ч., закусвам, пия кафе и тренирам около 5:30-6:00ч. Първата ми закуска съдържа храни,  богати на протеини и мазнини и по-малко въглехидрати, а другата е междинна - плод.

Здравейте!

От гледна точка на отслабване, самò по себе си което и да е от храненията през деня – закуска, обяд или вечеря – няма никакво значение. Ако Вие сте човек, който няма проблеми да тренира на гладно и това не би попречило на самата тренировка и нейната производителност, дори може да се храните след тренировката. В случай че имате нужда от храна както преди, така и по време на самата тренировка, за да бъдете сита и енергизирана, тогава препоръките са около час, час и половина преди тренировка. Имайте предвид, че е възможно да получите гастроезофагеален рефлукс, ако храненето е много обилно. Няма най-добър вариант. Тествайте как се представя вашето тяло в двата случая и не забравяйте, че ако искате да си подобрите производителността в залата, най-добрият източник на енергия си остават въглехидратите Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 юли 2024, 09:55 от Рaдост

# 65
Здравейте, Влади!
От каква възраст е добре да тренират деца във фитнес зала? Синът ми е на 13. От 2 години ми говори за фитнес и аз се поразрових в нета. Четох, че до завършване на растежа (18 год.) не се препоръчва, за да не се повлияе на нарастването на костите. Това вярно ли е?

# 66
  • Г. О.
Здравейте. Искам да купя халки за гимнастика за дете на 7г. Бихте ли ме посъветвал, ако сте запознат, какви халки трябва да търся и има ли такива, подходящи за деца или всички са стандартни(дървени и пластмасови)? Детето е силно физически, катери се, набира се със собствено тегло, тренира на лостове на площадката за стрийт фитнес, издръжливо е, но сякаш може малко разнообразие, когато спортува на открито. Изобщо мислите ли, че халките са добра идея?

# 67
  • София
Здравейте! Спортувам редовно и опитвам да се храня здравословно, но имам нужда да знам с точност какъв калориен дефицит изразходвам и евентуално какъв приемам чрез храната, за да имам резултати. Има ли някакво приложение /говоря наизуст в момента, защото нямам идея/ или начин да разбирам това, без да се налага да меря с кухненски кантар буквално всичко /сега супата как да я меря, след като и съдът има тежест или пък от салатата да вадя парче по парче различните неща в нея/ и как да измервам калорийния си разход за деня?
Благодаря предварително!

# 68
Здравейте, Влади!
От каква възраст е добре да тренират деца във фитнес зала? Синът ми е на 13. От 2 години ми говори за фитнес и аз се поразрових в нета. Четох, че до завършване на растежа (18 год.) не се препоръчва, за да не се повлияе на нарастването на костите. Това вярно ли е?

Здравейте,

Това, което сте чели по отношение на тренировките за деца, е напълно невярно и дезинформиращо. Всички проучвания в областта на физическата активност и развитието на децата насърчават тренировките, включително тези със съпротивително натоварване.

Децата получават същите ползи от тренировките с тежести както и възрастните. Подобряване на силата и издръжливостта, елиминиране на риска от контузии, намаляване на мазнините, подобряване на самочувствието и настроението са само част от ползите, които тренировките с тежести носят.

Според някои експертни организации децата могат да започнат да тренират с тежести още на 7-10-годишна възраст. По-ранното усвояване на различни умения и упражнения може да спомогне за по-ефективни тренировки и по-добри резултати в бъдеще.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 14:08 от Рaдост

# 69
Здравейте! Спортувам редовно и опитвам да се храня здравословно, но имам нужда да знам с точност какъв калориен дефицит изразходвам и евентуално какъв приемам чрез храната, за да имам резултати. Има ли някакво приложение /говоря наизуст в момента, защото нямам идея/ или начин да разбирам това, без да се налага да меря с кухненски кантар буквално всичко /сега супата как да я меря, след като и съдът има тежест или пък от салатата да вадя парче по парче различните неща в нея/ и как да измервам калорийния си разход за деня?
Благодаря предварително!

Здравейте,

За начало бих започнал с това, че да се храниш здравословно и да си в дефицит са две различни неща, и едното не трябва да компрометира другото, както е във Вашия случай.
Калорийния си баланс и прием може да изчислите с калориен калкулатор, който може да намерите навсякъде в интернет пространството, или като умножите теглото си по коефициент между 26 и 40. Ако работите на бюро и седите през по-голямата част от деня, множителят е между 26 и 28, а ако работата Ви е свързана с движение, между 32 и 34 (40, ако сте атлет).

Пример: Ако моето тегло е 80 кг и умножа по 34 = 2720 калории за поддържане, като това е моят базов метаболизъм + физическата ми активност, т.е. калориите, необходими ми на дневна база. Оттам преценявам големината на дефицита, което зависи от много фактори, най-вече от опита с мерене и броене на калории. Препоръчително е да бъде 20-25% от общите калории.

И какво се получава накрая: 2720 - 25% = 2000 калории.

Но за най-добри резултати не се колебайте да потърсите помощта на професионален треньор, за да изготвите заедно вашия хранителен и тренировъчен план за по-устойчиви резултати.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 14:12 от Рaдост

# 70
  • София
Благодаря предварително!

Здравейте,

За начало бих започнал с това, че да се храниш здравословно и да си в дефицит са две различни неща, и едното не трябва да компрометира другото, както е във вашия случай.
Калорийния си баланс и прием може да изчислите с калориен калкулатор, който може да намерите навсякъде в интернет пространството, или като умножите теглото си по коефициент между 26 и 40. Ако работите на бюро и седите през по-голямата част от деня, множителят е между 26 и 28, а ако работата ви е свързана с движение, между 32 и 34 (40 ако сте атлет).

Пример: Ако моето тегло е 80 кг и умножа по 34 = 2720 калории за поддържане, като това е моят базов метаболизъм + физическата ми активност, т.е. калориите, необходими ми на дневна база. Оттам преценявам големината на дефицита, което зависи от много фактори, най-вече от опита с мерене и броене на калории. Препоръчително е да бъде 20-25% от общите калории.

И какво се получава накрая: 2720 - 25% = 2000 калории.

Но за най-добри резултати не се колебайте да потърсите помощта на професионален треньор, за да изготвите заедно вашия хранителен и тренировъчен план за по-устойчиви резултати.

Благодаря Ви!

# 71
Здравейте, ще се радвам, ако можете да дадете насоки и на мен.

На 32г съм и съм 52 кг. Като цяло нямам нужда от отслабване, но проблемната ми зона и сега е коремът. Желанието ми е да развия тонус на цялото тяло и по-смелата ми мечта е не само да го усещам, но и поне малко да си личи на външен вид.
Предните три години всеки ден карах по 10км колело от април до октомври като теренът включва и баир и слагах скоростите на най-трудната. Бих казала, че имах задоволителен ефект в краката. Спорадично правих коремни преси и упражнения за ръце с гирички по 5 кг.
Тази година не съм карала колело, но от половин година ходя на групови занимания два пъти седмично (босу и степ аеробика) като правим и планк и други разнообразни упражнения, но фокусът е на крака и дупе, също правим коремни и ръце.
Ами за тези три години и половина на външен вид не ми личи, че съм правила нещо изобщо. Чувствам се по-добре, но фирмата на тялото ми май не е мръднала особено.

По отношение на храненето съм от хората, които ядат всичко и не дебелеят, или ако качат - свалят лесно. 52кг поддържам без да се съобразявам, не съм спазвала никога диети, даже много често ям дюнери и тн. Единствено не ям сладко (всякакви пакетирани храни от сорта на вафли чипсове и тн), не прекалявам с тестото, а от напитките пия само вода, билков чай и фрешове, понякога кафе. Ям когато каквото ми се яде.

Не съм сигурна дали тренировките са малко, дали са леки, или трябва да ям по-малко, за да се изчистят още мазнини и да се покажат ако имам мускулчета? Нещо не се получава цялостно и се чудя на кое да наблегна

# 72
Здравейте, опасно ли е за жена, която все още не е раждала да тренира с много кг тежести. И по конкретно за клек питам, до колко кг е подходящо? В момента клякам с 55 кг, 160 височина 50 кг съм, но знам че мога да издържа и със 70 кг, но се спирам, защото на различни места чувам, че не е безопасно за нераждали още жени. Както и хип тръст и тяга с много тежко. До колко кг е безопасно?

# 73
Здравейте, ще се радвам, ако можете да дадете насоки и на мен.

На 32г съм и съм 52 кг. Като цяло нямам нужда от отслабване, но проблемната ми зона и сега е коремът. Желанието ми е да развия тонус на цялото тяло и по-смелата ми мечта е не само да го усещам, но и поне малко да си личи на външен вид.
Предните три години всеки ден карах по 10км колело от април до октомври като теренът включва и баир и слагах скоростите на най-трудната. Бих казала, че имах задоволителен ефект в краката. Спорадично правих коремни преси и упражнения за ръце с гирички по 5 кг.
Тази година не съм карала колело, но от половин година ходя на групови занимания два пъти седмично (босу и степ аеробика) като правим и планк и други разнообразни упражнения, но фокусът е на крака и дупе, също правим коремни и ръце.
Ами за тези три години и половина на външен вид не ми личи, че съм правила нещо изобщо. Чувствам се по-добре, но фирмата на тялото ми май не е мръднала особено.

По отношение на храненето съм от хората, които ядат всичко и не дебелеят, или ако качат - свалят лесно. 52кг поддържам без да се съобразявам, не съм спазвала никога диети, даже много често ям дюнери и тн. Единствено не ям сладко (всякакви пакетирани храни от сорта на вафли чипсове и тн), не прекалявам с тестото, а от напитките пия само вода, билков чай и фрешове, понякога кафе. Ям когато каквото ми се яде.

Не съм сигурна дали тренировките са малко, дали са леки, или трябва да ям по-малко, за да се изчистят още мазнини и да се покажат ако имам мускулчета? Нещо не се получава цялостно и се чудя на кое да наблегна

Здравейте,

Доколкото разбирам, областта, която искате да промените, е единствено коремът. Той играе важна роля както в голяма част от движенията, които извършваме ежедневно, така и при всякакъв вид спортни занимания. Силният корем е основополагащ за координацията между горната и долната част на тялото. Всички ние имаме коремни мускули и това дали те ще бъдат силно изразени и видими, зависи от няколко генетични фактора. Те включват: дълбочината на разположение на мускулите в коремната стена, процентното съотношение на подкожните мазнини и тяхното разпределение - дали са централно или периферно разположени, както и начина на хранене и директната стимулация на тези мускули.

Sign No Entry Най-популярните упражнения за коремната мускулатура са коремните преси, но те не само че са неефективни, но и често водят до травми, защото натоварват повече мускулите, сгъващи таза, отколкото самия корем.

Hands Thumbsup Подходящи упражнения, които могат да допълнят Вашите тренировки, включват както 10 км колоездене както преди, което си е аеробна дейност, така и всички базови движения в залата, изпълнявани с достатъчно предизвикателен товар, за да активирате ядрото (коремните мускули) и да поддържате стойката си изправена по време на движенията.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 14:14 от Рaдост

# 74
Здравейте, опасно ли е за жена, която все още не е раждала да тренира с много кг тежести. И по конкретно за клек питам, до колко кг е подходящо? В момента клякам с 55 кг, 160 височина 50 кг съм, но знам че мога да издържа и със 70 кг, но се спирам, защото на различни места чувам, че не е безопасно за нераждали още жени. Както и хип тръст и тяга с много тежко. До колко кг е безопасно?

Здравейте,

ThinkingКлекът е потенциално опасно упражнение, когато се изпълнява с неправилна техника, неоптимално разположение на крайниците и неподходящи килограми. Стига да имате здраво тазово дъно, добра техника и силна долна част, е напълно безопасен за Вас, дори и с по-голям товар. Правилната техника е пряко свързана с предизвикателството, което товарът представлява за Вас. Изпълнявайте клека като упражнение, докато не установите наличие на лоша техника. Това ще Ви бъде ориентир за подходящия товар. Ако клякате с тези килограми, всъщност имате доста добра мускулатура. И в заключение, клекът е напълно безопасен, когато са налице гореспоменатите елементи.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:49 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт