💖 Един за друг 💖 Сезон 5 (тема 1)

• 81 651
  • 1 176
  •   1
Отговори
# 1 065
  • Дубай
Даниел е учил до четвърти клас...разбирам, налагало му се е  да работи, но той  просто май не е искал да учи... Имал е хиляди възможности след това и не го е сторил, да завърши средното си образование.

# 1 066
  • SF
Как така вече почти няма софиянци? Или в България вече почти няма  несофиянци?
Къде са изчезнали софиянците?
Като казвате, че в София "така" казват на нещо, трябва да сте го чули масово да се употребява по този начин. Защото в София вече можете да чуете, че някой ходи да пазари, но това, че го чувате на територията на града, не означава, че тук така се говори.
Черници се казва в София. Дуд, дуди го знам от обща култура, а не защото в София му казват така. Тук много се дразним на изпопадалите черници по тротоарите. Цапат обувки и колите.

# 1 067
Някой да ми преведе разказа на Светльо за Ивана, разказа случка, заради която не я харесва. Два пъти превъртах и пак не успях да разбера какво говори.
Слезнала е в кухнята и е казала как така ще ползват всичките яйца, трябвало да яде и ще ги избие.

# 1 068
  • София
Проблемът е, че в последните години се наложиха тестове за изпитване в училищата, а не изпитване на дъската пред целия клас. Оттам идва проблемът с говоренето пред аудитория.

Есме,  не казвам, че са изчезнали софиянците, а че има много хора от всички краища на Б-я в София, така че вероятността да се чуят думи като дуди, пипер, пазаря, долница, горница, дънкино и т.н е огромна...

# 1 069
  • Sofia
Изцепката с река Искър и Велико Търново беше на Елизабетка, "прекрасната" юристка, която много се гордее с факта, че е такава. Сега гледа деца, загърбила е кариерата, но после ще е top of the top на юристите. "Може си го" девойчето. Simple Smile

# 1 070
Някой да ми преведе разказа на Светльо за Ивана, разказа случка, заради която не я харесва. Два пъти превъртах и пак не успях да разбера какво говори.
Слезнала е в кухнята и е казала как така ще ползват всичките яйца, трябвало да яде и ще ги избие.
Ясно.
Светьо и той ще се окаже мишка. На Ивана и каза, че не било нарочно, а на синхроните, каза че не я харесва.
И аз да съм и аз ще мънкам за яйцата, има хора които не ядат мазани филии, пържени филии, мекици и др.подобни!

# 1 071
  • Melmak
Да пази господ такъв адвокат да те защитава. Преди се влизаше с история, сега вече не знам с какво се влиза… с тройки по всичко сигурно….

Аз лично не харесвам и двете двойки, в които присъства името Ивайло. Много злоба. Този от фермата сега се кефи, че е изпъкнал на нулевото ниво там, като е спечелил 2 точки повече.

Другият тънковеждов ми е надуто футболистче. Ивана в игрите до момента беше добра, защото е физически подготвена и борбена. Уважавам това, но като човек не ми харесва. Особено ако е истина и това с яйцата.

Не знам как точно седи въпроса с изхранването в къщата, тя сигурно е на режим и е свикнала сутрин да яде яйца. Ама в сървайвър какво е яла??? Като си в такова предаване се съобразяваш. Претенциите вкъщи.

Тези хора не са свикнали грам да се съобразяват с друг.

# 1 072
Аз само да вметна, че пипер не е диалектна дума, това е името на растението. Това, че в София на всичко се казва чушка е друг въпрос. Blush

За играта - не мисля, че някоя от нас заспива с Моцарт, събужда се с Верди, а през деня слуша Бетовен. Това обаче не пречи да се знаят кои са.
Фантастиките не са и моята сфера на интерес, не съм гледала/чела за Хари Потър, Дарт Вейдър и подобни, но да не знаеш коя е Роулинг за мен е странно. Това са произведения, превърнали се в класики за времето си. В това число - може да не си чел Агата Кристи, но да не знаеш Еркюл Поаро е странно.

Лошото не беше толкова, че не знаят, да празнина е за тях, лошото беше, че нито един не призна, че не знае и ще си вземе поука. Беше виновно времето за отговор, бяха виновни другите, че посочват тях, беше виновно притеснението. Все ТЕ-причини. Във ФБ чета и съграждани как обясняват, че отпадането на Емо и Кики било нечестно, било нагласено и подобни. Как? Joy

Иначе за тях - симпатична двойка са, съграждани са ми, не мисля обаче че тя е на тати принцесата или нещо подобно. Обикновено работещо семейство са, което няколко години живееше в Германия и мисля че затова тя завърши там.

# 1 073
Crystal_Noir дядо ми е бил треньор по футбол и въпреки това не знам правилата и условията, защото никога не ми е било интересно и не съм искала да го науча.Тук става въпрос за конкретен филм. Никога не съм харесвала фантастики, пробвах да го гледам и на 2мин. го спрях. Чалга също не ми харесва и 30сек. няма да я издържа (примерно).  Предпочитам да пътувам и да видя нови страни, традиции, обичаи, хора, култура. Да чета книги и да гледам документални поредици, да уча езици и т.н. Живеем във времена, в които има страшно много възможности човек да си обогати знанията, стига да има желанието.

# 1 074
  • Sofia
Така е, осъзнаването на даден проблем, е половината от решението му. Но на колко от нас им стиска да си го признаят?! Неуки, необразовани и немислещи поданици са нужни на тази държава. Лесно се водят и още по-лесно се манипулират. Пиша го с огромно съжаление!

# 1 075
  • София
Аз само да вметна, че пипер не е диалектна дума, това е името на растението. Това, че в София на всичко се казва чушка е друг въпрос. Blush
  Аз нямам нищо против диалектите, те са богатство,  не ме бърка и това, че някои казват пипер или дуди или лющян на девесила.. Просто в София си имат други имена и тези са ни странни.. Така както във Варна ще им бъде странно, ако софиянец иска да си купи кило чушки и връзка девесил...Веднага се познава, че не е местен..И тук е така.

# 1 076
За играта - не мисля, че някоя от нас заспива с Моцарт, събужда се с Верди, а през деня слуша Бетовен. Това обаче не пречи да се знаят кои са.
Е тук бяха спрегнати най-известните им произведения ... Аида и Набуко от Верди (не Сицилианска вечерня и Силата на съдбата). Въпросите наистина бяха повече от елементарни.  И интересно, че "блокирах" и "под стрес съм" не важеше за Пинокио и "колко букви има азбуката", а важеше за Невена Коканова и Петя Дубарова, като въпросите просто бяха задавани един след друг и стресът едва ли се е увеличил/намалил след 5 секунди.

# 1 077
  • SF

Нито с атласа лягаме и ставаме, нито с учебниците по химия, нито четем и препрочитаме в самолета и на плажа "Под игото". Не са ги питали да разпознават химическия строеж на веществата. Химическите въпроси бяха от първия клас, в който започват да изучават този предмет - Н2О, името на Менделеевата таблица, агрегатните състояния, нито ги питаха за населението на о. Кирибати, името на реката, която го пресича, да кажат нещо на суахили и т.н. Наистина заваха елементарни, елементарни въпроси. Ако щете вярвайте, но нямаше нито един, на който да не знам отговора или да трябва да се замисля повече от времето, отредено за замисляне. Не съм добра по химия и познанията ми по химия са изключително базови. Вероятно с добра памет компенсирам липсата на задълбочени химически познания. Няма да мога да измисля ваксина, но формулата на солта, сода бикарбонат и оцетна киселина ги познавам отнякъде.

В София казваме чушка само на чушките. Останалите плодове и зеленчуци си ги наричаме с техните им имена.

# 1 078
Емилиян каза в Подкаста ,че много иска да участва в Игри на волята.Подавал е документи и ще продължава да подава.

Само това липсва 😅 Изобщо не ми е симпатичен, с нищо не го запомних освен с реването на жена му и споменаване на желанието да има дете.

В един момент ми дойде в повече, споделиха го във визитката, изговориха го с останалите, зрителите разбраха, ама стана досадно, особено снощи, когато нямаше нищо общо с отпадането й и те пак за това говорят.

# 1 079
Просто в София си имат други имена и тези са ни странни.. Така както във Варна ще им бъде странно, ако софиянец иска да си купи кило чушки и връзка девесил...Веднага се познава, че не е местен..И тук е така.
С тази разлика, че в София ги казват на книжовния български език, така, както е в книгите, по телевизията и т.н.
Никъде в новините или филмите  няма да чуеш за цените на"сините домати", а за патладжаните, няма да чуеш за "джомерки", а за пръжки, няма "джиджи папа", а пържени филийки, няма "тиганички", а бухтички, няма "странджанка", а принцеса, говоря за книжовния език.  Иначе диалекти нека си има.

Общи условия

Активация на акаунт