Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 451
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Аз имах доста трудно възстановяване след нормално раждане, за което до някъде съм си виновна аз. С тези приказки за бързото възстановяване и т.н. никой не ми каза, че все пак трябва да се внимава най-вече при сядане и си отворих епизиотомията. Сигурно месец живях на обезболяващи. Та в този ред на мисли, дори нормално родили, пазете се!

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 22:47 от Denittsa

# 601
Абсолютно съм съгласна, аз също имах вътрешни и външни шевове, но също аз съм си виновна защото не слушах акушерките Simple Smile

# 602
Моля ви да не превръщаме темата в “за” и “против” секцио и естествено раждане, никой няма нужда от това тук, сигурна съм. Темата е достатъчно активна така или иначе, всеки е взел решение за себе си.

# 603
Не целя нищо подобно, просто ми се иска да вдъхна кураж, че няма нищо страшно защото знам колко важно е това  Simple Smile

# 604
  • София
Като веднъж минала през нормално раждане, не ме е страх, ако отново се случи такова. Ако се наложи секцио ще ме е страх обаче.

В началото на бременността ме беше страх от разкъсвания, и то не защото болеше кой знае колко, а защото епизиотомията ми разказа играта на сексуалния живот за известно време. Макар че, отново, причината не беше бал в самия белег, колкото беше в главата ми. Беше ме страх от проникване, не можех да се отпусна въобще, мислех само за бебето и всички задачи, които не съм свършила. Това не е добър фон за креватни гимнастики. Трябваше съзнателно да се отпускам и да се настройвам да не мисля за нищо. Отне ми 10 месеца след раждането да го постигна дори частично. Не помагаше, че всички други раждали, с които разговарях по темата, нямаха такъв проблем. В крайна сметка тъкмо почна да ми е кеф пак от секса и забременях повторно. Ей това е нещото, което ме депресира. Хем искано дете, хем не искам следващите две години да нямам желание за секс и да трябва пак съзнателно да се дресирам да се отпускам.

Та, от раждането не ме е страх. Идва и заминава. Но от последствията ме е страх, независимо дали ще е секцио или нормално.

# 605
И мен от тива ме беше най-страх!
Затова се радвам че първото ми раждане в крайна сметка беше секцио. Много по лесно се оказа да се възстановявам с разрез от корем отколкото от там долу….страшно бързо и леко мина след възстановяването, дори едно обезболяващо не ми се наложи да пия. И от цялата операция, най страшно беше катетъра( не че боли, ма си беше некомфортно вечерта и нямах търпение да го махна).
Но важно е как усеща нещата майката и как се чуства комфортно, тук в България е голям лукс че имаме право на избор! В чужбина, няма такава практика със секциото …
Като веднъж минала през нормално раждане, не ме е страх, ако отново се случи такова. Ако се наложи секцио ще ме е страх обаче.

В началото на бременността ме беше страх от разкъсвания, и то не защото болеше кой знае колко, а защото епизиотомията ми разказа играта на сексуалния живот за известно време. Макар че, отново, причината не беше бал в самия белег, колкото беше в главата ми. Беше ме страх от проникване, не можех да се отпусна въобще, мислех само за бебето и всички задачи, които не съм свършила. Това не е добър фон за креватни гимнастики. Трябваше съзнателно да се отпускам и да се настройвам да не мисля за нищо. Отне ми 10 месеца след раждането да го постигна дори частично. Не помагаше, че всички други раждали, с които разговарях по темата, нямаха такъв проблем. В крайна сметка тъкмо почна да ми е кеф пак от секса и забременях повторно. Ей това е нещото, което ме депресира. Хем искано дете, хем не искам следващите две години да нямам желание за секс и да трябва пак съзнателно да се дресирам да се отпускам.

Та, от раждането не ме е страх. Идва и заминава. Но от последствията ме е страх, независимо дали ще е секцио или нормално.

# 606
Аз имам проблем с упойките. В главата, не физиологичен 😂 Преди 2-3 години за първи път ми сложиха упойка в зъб и ми прилоша съвсем психосоматично. При двете цезарови също имах пристъп на паника.От това ме е страх и това е една от причините да се моля за нормално недирижирано и максимално естествено раждане.

Има ли някоя от вас, която е раждала естествено и преживявала жлъчна криза да ми каже дали боли повече 😄 Мисля, че по-силно и непоносимо от жлъчка нищо не ме боляло през живота ми.

# 607
Не съм раждала, но на 20г. ми махнаха жлъчката, заради камъни, които се бяха разбили на пясък и щяха да запушат някакви тръби към черния дроб, не му разбирам 😀 но болката при криза беше толкова неземна, че буквално се молех на Господ да си ме прибере. Съжалявам, знам, че звучи ужасно и не е в духа на групата, но наистина не знам дали някога ще съм в състояние отново да понеса такава болка.
Може би е наивно, но вярвам, че естественото раждане е по-поносимо

# 608
pauly При мен един- единствен камък ги запуши и стана мазаляк, няма да разказвам. Но поне ме разбираш защо търся сравнение с това 😅 Някой може с болка да ме уплаши само ако от личен опит каже, че го е боляло повече от жлъчна криза Grinning

# 609
Аз също не съм раждала.Гледам още да не го мисля толкова,че ще се панирам от сега.Все се успокоявам,че всяка жена минава по този път и ще остане един хубав спомен накрая.Нормално е според мен да се притесняваме.

# 610
Вчера имаше уебинар в Училище за родители МА-МА за раждането, много добре обяснява Елена, днес пак има, но на тема "Как да родим за 10 мин". Чета, че на много момичета е помогнала за родят бързо.
Също гледам и стари уебинари на Списание Кенкуру, пак има на тази тема.

# 611
Имала съм много болезнени бъбречна и жлъчна кризи. Не съм раждала, майка ми тогава твърдеше, че това било по-болезнено от раждане та не знам.
Болката беше невероятна и не искам никога да се повтаря. Аз съм се настроила за естествено, уебинара за бързото раждане съм го гледала и ми беше полезен.

Днес малката е много активна рано сутрин. Такива хубави ритници не бях усещала.

# 612
lucyford , приятелка роди нормално и после се наложи да си махне жлъчката. Казва, че кризите болят повече.

Мен ме е страх от секциото нищо, че имам едно зад гърба си 😅 Някак си от естественото не ме е страх, защото повече контрол имам аз и съм чела и гледала какво може да се случи. Най-грешният съвет за моята психика беше поверието, че на бременна не трябва да се разказва за раждане 🙄

Eleyn, аз бях така след секциото, малко по-бързо се научих да се отпускам, около 8мия месец, но беше драма. Доколкото знам е нормално и често срещано, особено ако е имало болка след раждането.

# 613
Първият път родих нормално - от изтичане на води и 1см разкритие до раждането минаха 5 часа. Само че явно не съм напъвала като хората, защото докторката ме ши отвътре повече време отколкото беше раждането. Имам и епизиотомия. 6 месеца след това не можех да си седна на задника. Сега може би ще се наложи секцио. Примирих се - все някак трябва да излезе това дете 😁

# 614
  • Пловдив
Наистина няма от какво да се притеснявате, има я болката все в някакъв етап на раждането или възстановяването, но не е нещо непреодолимо (особено и с наличните медикаменти за облекчаване на положението).

Не съм имала никакви бъбречни или жлъчни кризи и не мога да сравня, но и според свекърва ми - бъбречната боляла повече от раждането 😀

Аз съм с едно естествено раждане, наложи се да бъде индуцирано, съответно си беше доста интензивно като контракции заради окситоцина.  Държаха ме и без упойка до определено разкритие (вече може да заблудя до колко см, но ми се върти около 6-7 см), за да не се стопира процесът. Накрая имах и епизиотомия. Ами всичко минава, чак толкова ме съмнява да ми го е изтрило съзнанието.

Помогна ми да се движа докато стигна до епидурална, а след това самото възстановяване - трудничко ми беше сядането няколко дни, гледах или на една страна, или буквално права да се храня в болницата 😀 Много облекчаваха и едни студени компреси, които ми даваха там - мисля че бяха с риванол, жълти бяха 🙄 Също и цикатридина след това за шевовете.

Общи условия

Активация на акаунт