Майски бебета 2024г. - Тема 7

• 32 635
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Така е, не всичко може да бъде планирано - затова казах, доколкото е възможно.
За Сърбия в конкретики не мога да говоря, но да - проучи си от достоверен източник (държавни институции, счетоводител). Със сигурност има специфики, които трудно можеш да разбереш от съседката или някаква случайна статия в интернет. Законите постоянно се менят, а те са ти базата, на която се определя всичко (суми, продължителност и т.н.).

В крайна сметка за себе си трябва да решиш към коя държава желаеш да се причислиш и съответно да се възползваш и от плюсовете, и минусите там. Няма как да се използват само позитивите и от двете места. Перфектно място няма - нито за раждане, нито за отглеждане на деца, нито за каквото и да било. Всеки трябва да си определи важното и ценното за него и неговото семейство.

# 361
Не знам дали е удачно да й давате съвет да бъде назначена на работа фиктивно, защото (по принцип), когато си в болничен, нямаш право да напускаш страната. Но едва ли ще й е нужно, ако иска да ражда в България, така или иначе.

Мимс, разбирам те, че искаш да получаваш нещо, защото все пак си работила тук, но това е било преди време. Сега не си тук и не работиш тук. Няма как твоя случай да бъде разгледан различно, защото някога си внасяла осигуровки тук. Тогава хиляди български жени, които към момента не живеят и не работят в България могат да поискат да получават помощи от тук. Системата е направена така, че за да получиш, когато имаш нужда, трябва системно да внасяш осигуровки. Няма как тази държава да се издържа, ако хората работят по 10 години и после искат да карат на помощи за деца (да, малцинствата от това се издържат). Ако в Сърбия помощите са по-добри, сметни си всичко за 2 години и виж кое ти е по-изгодно. Ако трябва роди в Белград или Ниш, вярвам че и там има добри доктори. Все пак в Сърбия също раждат жени с проблеми и разни казуси. Вярвам, че и там ще се справят. Просто си пресметни + и -.

Украинците не са пример, защото за тях плаща ЕС, а не бъркат в държавните запаси.

# 362
Така е, не всичко може да бъде планирано - затова казах, доколкото е възможно.
За Сърбия в конкретики не мога да говоря, но да - проучи си от достоверен източник (държавни институции, счетоводител). Със сигурност има специфики, които трудно можеш да разбереш от съседката или някаква случайна статия в интернет. Законите постоянно се менят, а те са ти базата, на която се определя всичко (суми, продължителност и т.н.).

В крайна сметка за себе си трябва да решиш към коя държава желаеш да се причислиш и съответно да се възползваш и от плюсовете, и минусите там. Няма как да се използват само позитивите и от двете места. Перфектно място няма - нито за раждане, нито за отглеждане на деца, нито за каквото и да било. Всеки трябва да си определи важното и ценното за него и неговото семейство.
Така е,мен просто ме е яд.Яд ,че  ,в БГ масово има болни и бедстващи ,тук не е така.И ние българите сме хора...Тук в срб майките и без да работят им дават толкова много,а при нас сумати изисквания.Не може за едни добро и спокойствие,за други мъчение.За мен обаче в БГ наистина здравеопазването си е супер и най- на ниво.Иначе всяка майка заслужава да има добро раждане и да остане с хубави спомени,а не да и се разруши психиката и здравето.Или да я зарежат сама да се мъчи.Това не трябва да е до финанси ,това е човечност,човешко е да раждаме и да искаме хубави условия.Но не всеки може да си ги позволи и ми е мъчно.Дано да е така иначе ЕС да плаща за тях ,че иначе нз.Иначе аз работих в бг да ,но се разболях тогава и никой не ми е помогнал,освен роднините ми.Принудих се да напусна.Не винаги нещата са такива ,каквито ги искаме,но както и да е.Важното е всяка мама и бебе за са добре ,да получат адекватни грижи и да се приберат при семействата си..Ние няма как да определяме законите и все пак и от нас си зависи как ще живеем и дали ще търпим всяко нещо.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 10:59 от Mims1900

# 363
Mimi9999За гумите на количките:
След като пробвах на няколко приятелки непомпащи още преди номер 1, само с помпащи съм купувала и гумите не се пукат лесно. (Изключвам лятната де).Става след много каране и изтъркване/ изтъняване. Слава Богу не гърмят, просто започват да спадат. Предната количка я взех след като беше изгледала 2 деца и към края на моята експлоатация се наложида сменим една гума. Продават се резервни между 10-20лв/бр. Проходимостта, стабилността и комфорта за бебето са несравними за мен. А и възможността за лесна подмяна я смятам за плюс. Възможно е високия клас колички към днешна дата дори с непомпащи гуми да са успяли да постигнат тези предимства, все пак технологиите се развиват.

# 364
Честно аз не виждам какво толкова ни е зле в България, че да обръщаме темата на това. Ето Марисол спомена как е е Германия - толкова дълго майчинство е лукс. Имам приятелки, родили в САЩ - раждания по 50К долара. Имам и роднини в Лондон - нито здравната грижа им е адекватна (викат те на преглед чак след 10-12 седмица, имаш 2 ехографа за цялата бременност... За друго чакаш за прегледи със седмици или те консултират онлайн), после 3-6 месеца майчинство и се връщаш на работа, ако нямаш пари за гледачка. Мога да цитирам още западни държави, но не мисля, че е нужно.

И специално в БГ добри условия можеш да получиш и в държавни болници. Няколко пъти вече цитирахме Майчин Дом, където са най-добрите специалисти и всички спешни случаи. Шейново също. Да, ако искаш можеш да си платиш за Токуда, но това не значи, че в Майчин Дом някой ще те зареже да се мъчиш.

# 365
  • Пловдив
VaniaVK, така е, да, може би трябваше и това да уточня - до 135 дни (когато отпускът е с болнични) важи това за неизлизането, но след това е на друго правно основание и няма проблем. Не мога да кажа доколко се следи изобщо обаче.

Просто фокусът ми беше върху това, че въпросът с майчинството не е черно и бяло както се представяше (тук е подигравка и т.н.), има много хипотези и неизвестни.

Идеята ми беше да е наясно с основния принцип за изчисляване - вече как всеки ще си организира животът е друг въпрос. С устройването в друга държава неминуемо понасяш и загубата на някои права в твоята си държава.

# 366
Аз имам едно питане към Карина, че виждам  е доста запозната. Питам от чисто любопитство, аз до този месец не бях спирала да работя. Сега от февруари бях излязла болничен цял месец, за този един  месец 0лв. ли би се смятало в справката в НОИ за прогнозно майчинство или се приравнява към минималната заплата.

За количките нас ни съветваха в магазина да не са помпащи, ако няма да се бута в някакви изключително неравни места.

# 367
  • Пловдив
Аз имам едно питане към Карина, че виждам  е доста запозната. Питам от чисто любопитство, аз до този месец не бях спирала да работя. Сега от февруари бях излязла болничен цял месец, за този един  месец 0лв. ли би се смятало в справката в НОИ за прогнозно майчинство или се приравнява към минималната заплата.

За количките нас ни съветваха в магазина да не са помпащи, ако няма да се бута в някакви изключително неравни места.

Не, взима се за база доходът, от който е определено паричното обезщетение по време на болничния.

# 368
Благодаря 🍀❤️

Момичета, аз си чакам пред кабинета за преглед и болничен. Пак ви моля да стискате палци, че сте ми на късмет.

# 369
JustLinn,успех  Heart Не бой се,всичко ще е наред.Аз съм утре на преглед и нямам търпение вече.Стана месец и нещо вече,последно бях на 8 Януари.

# 370
Да не го приемеш като заяждане Мимс, тук повечето се опитваме да помогнем с каквото знаем. Но наистина в България не сме изобщо зле откъм майчинство. Всичко зависи от това да се плащат осигуровки на заплатата която взимаш, няма как да се осигуряваш на минимална заплата и да очакваш високо майчинство или недай си Боже да ти се наложи да излезеш болничен и да очакваш някакви пари. Карина това имаше предвид под планиране според мен, защото всички сме наясно колко месеца назад връщат назад за майчинство, разбира се децата не са почивка, за да ги планираме 😅, но все пак при определени отношения с мъж според мен знаете дали искате скоро деца, съответно се пазите или не и трябва горе долу човек да е наясно с евентуално майчинство, за да може най-малкото да си направи елементарна сметка как ще се справя с разходите. Вече е доста честа практика фирмите да въвеждат и допълнителните здравни застраховки, има много хубави пакети с покриване на раждане, следене и т.н. Просто всичко си е в ръцете на човек, ако имаш добро образование и си намериш добре платена работа с осигуровки на светло си взимаш доста добри пари, дори по-високи от заплатата, защото ти дават 90% от заплатата.
Иначе според мен ако тази информация, която си получила е вярна за Сърбия, не ми се струва проблем да платиш 5000 евро за раждане след като ще получиш такава голяма финансова помощ, ти реално ще си покриеш раждането. И тук в България по-малките градове е много зле по болниците, както описваш ти за Сърбия, но пък ето в София, Пловдив, Варна има добри болници. Предполагам и в Белград трябва да е така. Още повече, че ако родиш там и после ще взимаш хубаво майчинство. След като живееш и работиш в Сърбия мисля, че е нормално да нямаш кой знае какви очаквания откъм помощ от България.

# 371
Стискам палци! 🧡
И аз тъкмо се връщам от преглед, бебка е 1100гр в 27+2 и всичко изглежда наред! Вече и ние влизаме в клуба на '1000+'. 😊
Записах си час за последната ФМ за 30 г.с, че явно в Надежда я правят само до 31.
Изненадващо съм успяла да вдигна и хемоглобина (вече е 130), и желязото. Попитах и за обременяването с глюкоза, АГ каза че не вижда индикации за гестационен диабет на този етап, но ако искам да го направя за всеки случай. Затова сега се колебая. Вие как мислите, заслужава ли си, някои от вас бяха споделили че са се чувствали доста зле от самото изследване?

Единственото нещо, което малко ме притесни е, че на снимките от ехографа пише, че пулсът на бебка е бил 182. Не знам дали се дължи на това, че точно по време на прегледа се активизира, и дали е ок да е толкова висок. Писах на АГ и чакам да видя какво ще каже, но тогава нищо не спомена. При вас колко измерват пулса в тези седмици?

# 372
  • София
JustLinn, успех! Всичко ще е наред, ще видиш. Simple Smile  И аз утре съм на преглед и също ще си продължа болничния.
В четвъртък съм на еднокринолог. Лекарката иска да пусна и гликиран хемоглобин. Дано мина само с нисковъглехидратна диета. И за късната фетална записах час. Ще я правя в 32 седмица в Марковс.

# 373
Iffsy, на мен АГ ми каза същото за изследването на гестационния диабет. Не съм качила кг, бебето не върви много напред, количеството околоплодни води е нормално, глюкозата на гладно до сега е била ок. Не мисля да правя изследването, пък и както ми го описа АГ с това висене в лабораторията съвсем ме отказа, за момента не съм боледувала и сега в тези грипове да стоя 3 часа в лабораторията ми се струва ужас. Разбира се ако нещо го налагаше не бих го пропуснала. Може ли да споделиш с какво успя да вдигнеш желязото?

# 374
Да не го приемеш като заяждане Мимс, тук повечето се опитваме да помогнем с каквото знаем. Но наистина в България не сме изобщо зле откъм майчинство. Всичко зависи от това да се плащат осигуровки на заплатата която взимаш, няма как да се осигуряваш на минимална заплата и да очакваш високо майчинство или недай си Боже да ти се наложи да излезеш болничен и да очакваш някакви пари. Карина това имаше предвид под планиране според мен, защото всички сме наясно колко месеца назад връщат назад за майчинство, разбира се децата не са почивка, за да ги планираме 😅, но все пак при определени отношения с мъж според мен знаете дали искате скоро деца, съответно се пазите или не и трябва горе долу човек да е наясно с евентуално майчинство, за да може най-малкото да си направи елементарна сметка как ще се справя с разходите. Вече е доста честа практика фирмите да въвеждат и допълнителните здравни застраховки, има много хубави пакети с покриване на раждане, следене и т.н. Просто всичко си е в ръцете на човек, ако имаш добро образование и си намериш добре платена работа с осигуровки на светло си взимаш доста добри пари, дори по-високи от заплатата, защото ти дават 90% от заплатата.
Иначе според мен ако тази информация, която си получила е вярна за Сърбия, не ми се струва проблем да платиш 5000 евро за раждане след като ще получиш такава голяма финансова помощ, ти реално ще си покриеш раждането. И тук в България по-малките градове е много зле по болниците, както описваш ти за Сърбия, но пък ето в София, Пловдив, Варна има добри болници. Предполагам и в Белград трябва да е така. Още повече, че ако родиш там и после ще взимаш хубаво майчинство. След като живееш и работиш в Сърбия мисля, че е нормално да нямаш кой знае какви очаквания откъм помощ от България.

Аз от БГ добро не съм видяла.Аз самата имах заболяване,имам болни роднини и не съм видяла хубаво.Щом вас ви удовлетворяват нещата,това е важното.Тук в Срб поне в нашият град не съм видяла бедстващи по улицата ,болни ,гладни и тн.Дори и животните не се мъчат така,както в Бг.Но наистина е излишно да обяснявам-просто не всеки е нужно да одобрява това .Има много неща от които съм се разочаровала от към помощи ,но няма значение.Дано на никого не се налага да опира до това,защото понякога ,като не си бил на това място не знаеш какво е точно и е лесно да се говори от страни.А за детето при нас стана чудо ,ние не сме очаквали,че ще имаме този шанс,както казах преди това дълго се лекувах поради болест .След това ,както виждате бременността ми също не е от най-леките,но важното е ,всичко накрая да е наред.Наистина ,ако може да си говорим по по-хубави теми,за мен не е приятно това .Аз съм вече дала около 10 000 лева по лекари за уточнение ,не е до заяждане ,но изказването ти е леко неуместно ,защото не винаги знаеш ,че ще имаш шанс за дете.И болест всеки може да го хване.Така,че  ,ако може да спрем по въпроса.Има една поговорка-ако не можеш да кажеш нещо хубаво на човек,по-добре не казвай нищо ,и не му бъркай в раните,като не си наясно защо е така разочарован от родината си.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 12:08 от Mims1900

Общи условия

Активация на акаунт