Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 530
  • 725
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 312
Много е хубав! Браво!
Ето го моя опит с айрян - май е превтасал? Всичко беше почти като предния път, само водата смених с айрян и оставих малко по-дълга насипна и после мушнах в хладилника….

# 196
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Лимонче, браво, добър хляб! Simple Smile
Не мисля, че е превтасал, но трябва да се виждат целите филийки, не виждам колко е височината им в момента и средата в цялост.

# 197
  • Мнения: 691
Какво брашно използваш за оформяне? Обикновенно или някакво без глутен?

# 198
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Безглутеново поръсвам в банетона и като поствя тестото в него и го "зашия" също ръся такова. Иначе при оформянето е обикновено пшенично брашно.

# 199
  • Мнения: 312
Лимонче, браво, добър хляб! Simple Smile
Не мисля, че е превтасал, но трябва да се виждат целите филийки, не виждам колко е височината им в момента и средата в цялост.
Много ти благодаря, Моренка!
Ето и снимка на филийките

# 200
  • Мнения: 22
Здравейте,
Започнах квас преди близо месец и до момента имам направени 6-7 хляба, пица, фокача и кифлички, като виждам как постепенно започвам да се справям по-добре, но ми се иска да задобрея по-бързо. Хлябът ми се получава леко жилав и с дебела коричка, какво мога да направя към момента?
Първоначално захранвах веднъж дневно, но от няколко дни храня по два пъти, кваса си живее на плота и все още не съм го слагала в хладилник, при замесването пробвала съм с автолиза и със смесване на всичко в началото, още ми куцат сгъванията, но пък мисля че го оставям достатъчно да се надигне, втасвал е както на плота, така и за 12-14 часа в хладилника, печенето е на 20 минути с капак в чугунена тенджера на 230° с обдухване и после на 210° без капак и обдухване, като слагам и купичка с вода във фурната
Надявам се да не съм пропуснала нещо

# 201
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Здравейте,
Започнах квас преди близо месец и до момента имам направени 6-7 хляба, пица, фокача и кифлички, като виждам как постепенно започвам да се справям по-добре, но ми се иска да задобрея по-бързо. Хлябът ми се получава леко жилав и с дебела коричка, какво мога да направя към момента?
Първоначално захранвах веднъж дневно, но от няколко дни храня по два пъти, кваса си живее на плота и все още не съм го слагала в хладилник, при замесването пробвала съм с автолиза и със смесване на всичко в началото, още ми куцат сгъванията, но пък мисля че го оставям достатъчно да се надигне, втасвал е както на плота, така и за 12-14 часа в хладилника, печенето е на 20 минути с капак в чугунена тенджера на 230° с обдухване и после на 210° без капак и обдухване, като слагам и купичка с вода във фурната
Надявам се да не съм пропуснала нещо
Добре е, че е на плота Квасът, ако ми се налага да го отглеждам в хладилника, бих го направила след още месец.  Добре е, че си минала на двукратно хранене в денонощието.  Ако добре се грижиш за Кваса и хлябът ще е хубав.  Остава и техническата част да изпипаш, но всичко става с времето си, при всички ни е така. Simple Smile Пътуването е много приятно и вдъновяващо, стига човек да го иска. Simple Smile
   Ако покажеш снимки, ще е по лесно да дадем напътствия, режем хляба през средата и снимаме да се вижда добре целият разрез,  назад може да видиш моите постове, за да се ориентираш.
    Хлябът с квас има известна жилавост.  Не казваш за киселост, което е много добре.   Предполага се, че се грижиш добре за Кваса значи. Simple Smile
   Ако не е Автолиза, добре е да  започваш с Ферментолиза (брашното, водата и кваса) и след 30-40мин. солта.  
   Печенето е с 30градуса разлика при двете части, за да може да се опича добре средата и общо за 40мин.  Ако се ползва съд с капак, няма нужда нито от вентилатор, нито от съд с вода - и  двете на проникват в съда.   В затворен съд хляба сам си образува конденз и пара за първата част,  за втората част няма капак и няма пара.  Остава познаването на фурната. Simple Smile
Ако искаш стъпките от процеса за хляба, кажи. Simple Smile
Тук имам няколко клипа (не че отркивам топлата вода...)  от месенето и печенето, ако може да са ти полезни, заповядай - https://www.youtube.com/watch?v=Qe6opFm3WiQ&list=PLZgN-SkB_QFKOV … p2BXR&pp=gAQBiAQB

# 202
  • Мнения: 22
Благодаря за насоките. С удоволствие бих добавила снимка, но ми дава предупреждение за размера. Малко още ми куцат и термините.
Започвам в зависимост от рецептата с автолиза (след половин час добавям кваса) или брашно, вода и квас, меся на ръка около 10 минути, след още половин час солта, размесвам още малко, пак половин час и започвам 3-4 сгъвания на около половин час, разпъвам леко на плота и навивам, след което слагам в банетон, преседява още около половин-един час и прибирам в хладилника за през нощта. На сутринта загрявам формата за 25-30 минути, обръщам банетона върху хартия за печене, правя разрез и пека

# 203
  • Мнения: 3 670
Добро утро!

Едно току-що опечено, още парещо и ароматно хлебче от моята фурна Wink Innocent:

# 204
  • Мнения: 312
Привет! Отново аз с въпрос: нали наскоро си активирах сухия квас и вече пека, обаче бих искала съвет - след колко време мога пак да си изсуша?
И днешния хляб да покажа - остана само половината и затова филийките само снимах. 

# 205
  • Мнения: 3 670
Lemoncupcakes, много е хубаво хлебчето ти.
Винаги можеш да си изсушиш когато кваса е активиран и в пика си. Намазваш го с четка върху хартия за печене и когато изсъхне го начупваш и прибираш в бурканче. Когато ти остава квас след влагане на необходимото количество, вместо да събираш остатъчен, можеш да си го сушиш.

# 206
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Изсушава се силен/балансиран квас в пик. Simple Smile
Хубава средичка! Simple Smile

# 207
  • Мнения: 312
Благодаря ви, страхотни сте - бързи и точни!
Средата и мен ме зарадва! Обаче долната коричка е много твърда този път. Под тенджерата имам камък за пица, уж да избегнем това, но нищо. Грешката беше моя, защото се наложи да оставя хляба в студена фурна и тенджера и го пекох по-дълго. Но вече ще знам. Благодаря отново Heartpulse

# 208
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Ами и камък, и тенджера... затова не е добре долната кора... трябва и двете да се загреят добре, а е по трудно от едно.        
     Аз пека:
1. в затворен съд, загрят заедно с фурната или
2.  затворен съд и студена фурна на 250градуса - 50 мин. или
3. открито/без съд, в тавата на фурната, а другата под горния реотан (играе ролята на капака)  и с осигурена пара за първата част на печенето.  
  Във всички случаи пека  на "горен и долен реотан"  а в двата случая на зягрята фурна пека   на 250/25мин. с капак  и 220градуса/15мин. без капак/пара, за общо 40мин..  
    Важно е да има 30 градуса разлика при двете части.
   Kамък или чугун се загряват 50-60мин.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 21:31 от Morena

# 209
  • Мнения: 312
Ами аз бях гледала някъде, че камъкът за пица, когато е под тенджерата, предотвратява изгарянето и затова не го махам… но ще го махна следващия път, благодаря ти! Пека в чугунена тенджера иначе - на открито не ми се получава добре и затова само в нея.

Общи условия

Активация на акаунт