Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 35 647
  • 725
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
О, да наистина, Сис! Simple Smile Да бяхме се наговорили, нямаше да са така. Simple Smile  Благодаря! Simple Smile
На мен отварянето на кората ми е точно по вкуса, без перчем/гребен, който само дето се рони при рязането, а без него и филийката ми харесва повече.
Но мехурите (дето е като краставо... ) съвсем не са ми по вкуса.
По стечение на обстоятелствата пекох свободно с камъни и тава за "капак", та затова е такова.
Но пък в крайна сметка на мен средата ми е много по важна. Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 09:10 от Morena

# 181
Да, ама "краставите Grinning" хлебчета са с най-тънка и фина коричка, и най добре ферментирали, точно на ръба преди превтасване. За мен това е идеалният вариант и си ги харесвам. Simple Smile
Срещу гребена и ММ протестира, ама няма избор, моята фурна такива произвежда. Grinning

# 182
  • Sofia
Да, ама "краставите Grinning" хлебчета са с най-тънка и фина коричка, и най добре ферментирали, точно на ръба преди превтасване. За мен това е идеалният вариант и си ги харесвам. Simple Smile
Срещу гребена и ММ протестира, ама няма избор, моята фурна такива произвежда. Grinning
Аха, това е най доброто, ама без тия мехури за мен ( в затворения съд са по приемлив брой). Simple Smile
И цветът ми говори за втасването - добре втасалите потъмняват, недовтасалите са светли. Simple Smile

Ето моето Добро утро всяка сутрин!  Simple Smile

# 183
За потъмняването роля играе печенето, не втасването. При мен потъмняват ако се отплесна и ги попрепека. Grinning
Пека веднъж седмично и за да ми се запазват меки не ги препичам до прегоряло. Харесвам ги равномерно и добре опечени, но до златисто червено, не до черно-кафяви. Въпрос на вкус. Grinning

# 184
  • Sofia
За потъмняването роля играе печенето, не втасването. При мен потъмняват ако се отплесна и ги попрепека. Grinning
Тц, аз пека по един и същи начин, все 40мин., ползвам таймер,  все първо на 250, после на 220градуса.  Simple Smile

# 185
Аха, това е най доброто, ама без тия мехури за мен ( в затворения съд са по приемлив брой). Simple Smile
И цветът ми говори за втасването - добре втасалите потъмняват, недовтасалите са светли. Simple Smile

Ето моето Добро утро всяка сутрин!  Simple Smile

Моят беше такъв снощи и сутринта! И го вложих в хляб преди два часа… бързам сигурно, ама сърце не трае… Сега втасва още - бавничко, обаче да видим.
Нали нищо няма да ни стане като го изпека? В смисъл, че само два пъти така се е вдигнал и с балончета…

# 186
На вас нищо няма да ви стане, по-скоро въпросът е, дали хляба ще става за ядене. Grinning
Не бързай и изчакай хубаво да се надигне тестото при насипната ферментация, повече от два пъти поне. Бавно ще е, но кваса още не е набрал сила за по-бързо. Grinning

# 187
  • Sofia
Нищо няма да ви стане, само може да не е особено сполучлив хлябът,  ако се забави значително втасванет/ слаб е квасът.

# 188
Благодаря, успокоихте ме. Ще споделя резултат Simple Smile още си втасва иначе.

# 189
  • Sofia
Благодаря, успокоихте ме. Ще споделя резултат Simple Smile още си втасва иначе.
Кога е вложен квасът?  И при каква температура втасва? Брашното какво е (с колко протеин) и хидратацията? Ако се бави осезаемо, мисля че е по добре да го изпечеш недовтасал, за да си спестиш лятящата чиния.

# 190
Кога е вложен квасът?  И при каква температура втасва? Брашното какво е (с колко протеин) и хидратацията? Ако се бави осезаемо, мисля че е по добре да го изпечеш недовтасал, за да си спестиш лятящата чиния.
Вложих го заедно с брашното, солта и водата - пропуснах автолизата, по-лесно ми е наведнъж всичко да правя. Направих му три сгъвания през 30-40 Мин - насипната беше общо 7 часа и нещо на 22 градуса. Оформих и ще пека по нощите. Добре ми изглеждаше преди оформянето.
Иначе хидратацията е 68 %, брашното е 12% протеин.

# 191
  • Sofia
Кога е вложен квасът?  И при каква температура втасва? Брашното какво е (с колко протеин) и хидратацията? Ако се бави осезаемо, мисля че е по добре да го изпечеш недовтасал, за да си спестиш лятящата чиния.
Вложих го заедно с брашното, солта и водата - пропуснах автолизата, по-лесно ми е наведнъж всичко да правя. Направих му три сгъвания през 30-40 Мин - насипната беше общо 7 часа и нещо на 22 градуса. Оформих и ще пека по нощите. Добре ми изглеждаше преди оформянето.
Иначе хидратацията е 68 %, брашното е 12% протеин.
7 часа на 22 градуса си е доста добре. Simple Smile  
А защо не оставиш в хладилника и  да печеш утре в удобно време?

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 09:41 от Morena

# 192
Изпекох го и аз не знам защо… недовтасал беше, но вкусен и вече е преполовен. А стартерът си заздравява и му се радвам много.
Следващият хляб ще оставя повече време да втасва. Благодаря за насоките и подкрепата!
А и да се редактирам - ще пробвам с айрян!

# 193
  • Sofia
Изпекох го и аз не знам защо… недовтасал беше, но вкусен и вече е преполовен. А стартерът си заздравява и му се радвам много.
Следващият хляб ще оставя повече време да втасва. Благодаря за насоките и подкрепата!
А и да се редактирам - ще пробвам с айрян!
Хубаво за Кваса, браво! Simple Smile
Ползвай същите брашно и хидратация, да видиш с по-дълга ферментация как ще е.

# 194
  • Sofia

Честит ден на Хляба (16 октомври)!
Макар на патерица, но онази вечер месих късно и късно пекох вчера, та не беше подходящо за сними.  Едната половинка замина - топъл хляб с хубаво и любимо ястие.... 🙂
Затова е само едната половинка на снимката.  
Исках още малко при насипната ферментация, но стана късно....    Mанитоба (на Капуто)  с  10% Спелта и 5% ръж (пресята и  накиснах триците, като ги добавих преди 1вото от 4 и 1/2 вътрешни сгъвания през 45мин.).  82% хидратация.
И обичайното печене - 250/25мин. с капак и 220/15 без капака и 2 кубчета лед този път.

Общи условия

Активация на акаунт