Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 560
  • 725
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Започнах вчера с активацията, бавно става… ех как ме е яд, че изхвърлих стария!!! Но нищо, ще чакам сега. Ще започна преди миене на зъби да го храня, че да не забравям, защото алармите будят детето и не смея да си сложа…
И си мислех - когато дойде времето и съм захранила бебето с глутен, нали е по-добре домашен квасен хляб да му давам - препечен на лентички - да го гризе, на попара, отколкото купешки с мая?
За солта в хляба се чудя обаче дали ще му е много? Как мислите?
Въобще не знам защо се чудиш... разбира се, че е по добре домашен хляб и още повече квасен. Той глутена не се изпарява, там си е.
Солта пък е 2% само, а може и още да я намалиш ако се притесняваш, на 1.5% или 1%.
Ако искаш квас, казвай. Simple Smile

# 166
  • Мнения: 313
Въобще не знам защо се чудиш... разбира се, че е по добре домашен хляб и още повече квасен. Той глутена не се изпарява, там си е.
Солта пък е 2% само, а може и още да я намалиш ако се притесняваш, на 1.5% или 1%.
Ако искаш квас, казвай. Simple Smile
Много си мила, благодаря! Sparkling Heart
В чужбина съм и няма как. Но няма да се отказвам, де. Ако е ленив, ще му сложа малко ръжено брашно за напомпване…
Иначе щом мога да намаля солта до 1 %, звучи много добре!

# 167
  • Мнения: 715
Ее писах, писах, то изчезна...

Аз съм от тези, които се отказаха. Мъчих се над 4 месеца да си захавана квас, но така не успя да ми се удвои за по-малко от 12ч. Мерих, сменях брашна, температури, по-гъст го правих, не ставаше и не ставаше. Месих 2 хляба с него - много кисели станаха и го хвърлих. Само замина сума ти брашно и се почувствах победена 😆

Понеже, обаче, не се отказах да правя домашен хляб и докато търсих от къде да си взема готов квас, намерих сух. Сега меся с него + мая и домашните са възхитени. Може да ми се смеете, но на този етап нямам стимул да се върна само към кваса, вероятно нещо не го разбирам...някой ден ще се опитам да си захвана нов или да съживя от този сухия, но не сега.

# 168
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Грийн, само да искаш, ще помагам за разбирането, ако си в Бг и квас поискай... Simple Smile

# 169
  • Мнения: 1 776
Аз също си купих сушен квас, но още не съм месила с него. Всъщност не съм месила хляб поне месец. Опитвам да го махна от менюто си и това е начина. За направата на  квас имам огромно желание,  но явно няма да ми се получи. Аз работя на смени. По едно и също време е мисия невъзможна да го храня, + - два часа, че и повече понякога. Колкото и да се старая и да го обичам няма как да се случи.

# 170
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Аз също си купих сушен квас, но още не съм месила с него. Всъщност не съм месила хляб поне месец. Опитвам да го махна от менюто си и това е начина. За направата на  квас имам огромно желание,  но явно няма да ми се получи. Аз работя на смени. По едно и също време е мисия невъзможна да го храня, + - два часа, че и повече понякога. Колкото и да се старая и да го обичам няма как да се случи.
Тогава вариант ти е да го поддържаш в хладилника.  И с готов квас ще е най добре, директно ще го прибереш там.

# 171
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Едно оформяне от мен.

https://youtu.be/Qe6opFm3WiQ

# 172
  • Мнения: 313
Много хубаво видео, благодаря! Личи си с каква любов работиш с тестото Heart Exl

При мен съживяването не върви много добре… почти няма активност - само на дъното има балонченца, дори и с малко ръжено брашно. Да се отказвам ли и да правя нов опит с още изсушен или да продължавам? Храня го два пъти на ден…

# 173
  • Мнения: 3 673
Lemoncupcakes, имай търпение, по-бавен е процеса на събуждането на сухия квас. Времето зависи и от температурата в помещението, при по-ниска температура, съответно по-бавно протича ферментацията.

# 174
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Благодаря, Лимонче! Kiss
За събуждането, споделям казаното от Сисли.  Намери му по-топло място (22-25 градуса са оптималните за кваса - на по ниски се бави, на по високи бърза ферментацията)... Бурканче с топла (към гореща) вода в термо чанта заедно с кваса - върши доста добра работа,  да не се допират обаче.
И да се храни навреме, ако е по рано се забавя/прехранава, ако е по късно се забързва/вкисва.... евентуално да не го прехранваш?

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 16:28 от Morena

# 175
  • Мнения: 313
Благодаря, дами! Да, температурата не е като лятото вече… разглезих се да е готов след няколко часа и забравих, че в различните сезони расте различно. И да, май го и прехранвам, защото бързам и нямам търпение… Ще внимавам повече! Благодаря! Ще се включа, живи и здрави, скоро да кажа как е минало.

# 176
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Слагам няколко снимки от етапите на кваса между две хранения към ПИКа му, дано са полезни.
При разбъркване готовият квас издава много приятен шумящ звук от пукането на балончетата. Simple Smile


В пик, но все още не е готов, има купол и тъкмо започва да прави балончета по повърхността.




Една стъпка преди готовност, куполът спада.




Готов за хранене/влагане, изглед отстрани. Куполът е спаднал, повърхостта е изравнена.




Готов за хранене/влагане в тесто - отгоре.  Много балончета на повърхността.




Готов за влагане - хлътване и след това спада, което не бива да се допуска, става кисел.




Спаднал. Това е от началото ми, на месец и нещо е тук. Отдавна не го оставям да спада.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 17:15 от Morena

# 177
  • Мнения: 313
Много полезно, благодаря! Heartpulse

# 178
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
И хлебчето от клипчето с оформянето.



# 179
  • Мнения: 3 673
Съвършено е хлебчето, Морена! Точно такива харесвам и аз.

Като близначета са с моето Simple Smile:

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 08:12 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт