Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 548
  • 725
  •   1
Отговори
# 150
Квасът е като малко бебе, като не му обърнеш внимание на време, става белята. Simple Smile Аз навсякъде си ходя с него, не с майката, а си захраня малко, и на път с мен, особено пък ако съм с преспиване.
Близките ми се шегуват, че си водя домашния любимец, ама чакат да им направя хляб или мекици, или нещо друго.
А, и без хляб не тръгвам на гости, чакат си го.  Grinning

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 13:15 от Sysly

# 151
  • Sofia
И аз все съм си кваса насам натам... Simple Smile
А, morskibriz, не си казала, не съм ти пратила от моя квас. Simple Smile

# 152
Ето го моят хляб с кефир.
Текстурата му е много по-крехка, не е жилава като на хляба с вода. С пухкава средина и фина, хрупкава коричка.

# 153
Може ли рецептата за хлебчето с кефир, че много се заинтригувах? 🥰

# 154
250 мл. кефир, 350 гр. брашно ( микс от 20 гр. пълнозърнесто, 100 гр. манитоба и останалото обикновено бяло брашно), 70 гр. квас и 7 гр. сол.
Смесвам кефира с брашното - автолиза 30 мн.
Прибавям кавса, измесвам и оставям да почине 30 мин.
След това добавям солта и измесвам с миксер около 7-10 мин. Три вътрешни сгъвания през около 30 мин., насипна ферментация около 6 - 7 ч., оформяне и в хладилника за още 15-18 ч.
Пека на 240 гр. за 20 мин. под капак и за още толкова на 220 свободно.

# 155
250 мл. кефир, 350 гр. брашно ( микс от 20 гр. пълнозърнесто, 100 гр. манитоба и останалото обикновено бяло брашно), 70 гр. квас и 7 гр. сол.
Смесвам кефира с брашното - автолиза 30 мн.
Прибавям кавса, измесвам и оставям да почине 30 мин.
След това добавям солта и измесвам с миксер около 7-10 мин. Три вътрешни сгъвания през около 30 мин., насипна ферментация около 6 - 7 ч., оформяне и в хладилника за още 15-18 ч.
Пека на 240 гр. за 20 мин. под капак и за още толкова на 220 свободно.

Благодаря! Със сигурност ще се опитам да го направя Simple Smile

# 156
Моренка, Сисли, страхотни хлебчета!!
А с айрян дали ще стане? Май ще го будя моя, вчера си хапнах две филийки от фризера - ами няма такъв вкус!
Сетих се да споделя и един експеримент - при последното оформяне на едно хлебче сложих канела и кафява захар. При последното, защото захарта се стапя. Стана много вкусен хляб с лек нюанс на сладост, а после се превърна и на пържени филийки с кленов сироп.

# 157
Със сигурност ще стане и с айран. Аз имах кефир и трябваше да го вложа някъде, та затова отиде в хляба.

# 158
  • Sofia
А с айрян дали ще стане?
Благодаря, Лимонче! Kiss
Относно айряна, течността може да  всякава. Simple Smile У нас харесваме с бира, също и със суроватка.
Вече ефектът може да е различен.

# 159
Ооо, с бира не се бях сетила! Благодаря за идеята Flowers TulipKiss
И да се отчета - започнах процедурата по съживяване на кваса! 10 гр сух с 10 гр вода. После ще сложа 10 гр брашно и 10 гр вода и ще го храня на честичко, за да може до 2-3 дни да е готов.
И ще гледам този път да не го забравям гладен на плота! Ще сложа и резерва в хладилника.

# 160
  • Sofia
На мен застраховката ми е остатъчния, много си го ценя. Simple Smile
Ето тук за това колко ми е важен, ако му е интересно на някого  - https://morrennaa.blogspot.com/2024/08/blog-post.html
Лимонче, аз имам аларми за кваса - сутрин и вечер в 8.30 и 20.30ч. Иначе не става, да не ми е само той в главата ми...   Нищо, че като вляза сутрин в дневната, с едно око първо него снайперирам.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 23:15 от Morena

# 161
При мен не остава, та нямам остатъчен, моята застраховка е 2 бурканчета сух.

# 162
Аз така и не хванаха цаката. Не опекох и едно читаво хлебче и за това не пиша. Много ме е яд, но писни да хабя брашно.  Хванах цаката обаче, как да става в хлебопекарната. Там провал нямам.

Моля да кажете как правите хляб с квас в хлебопекарна.
Благодаря!

# 163
  • Sofia
Аз така и не хванаха цаката. Не опекох и едно читаво хлебче и за това не пиша. Много ме е яд, но писни да хабя брашно.  Хванах цаката обаче, как да става в хлебопекарната. Там провал нямам.

Моля да кажете как правите хляб с квас в хлебопекарна.
Благодаря!
Месите в хлебопекарната, изключвате я за втасването, включвате я за печенето.

# 164
Започнах вчера с активацията, бавно става… ех как ме е яд, че изхвърлих стария!!! Но нищо, ще чакам сега. Ще започна преди миене на зъби да го храня, че да не забравям, защото алармите будят детето и не смея да си сложа…
И си мислех - когато дойде времето и съм захранила бебето с глутен, нали е по-добре домашен квасен хляб да му давам - препечен на лентички - да го гризе, на попара, отколкото купешки с мая?
За солта в хляба се чудя обаче дали ще му е много? Как мислите?

Общи условия

Активация на акаунт