Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 550
  • 725
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Благодаря, Алекс! Simple Smile
Като ще правиш квасен хляб... аз съм против следването на рецепти, заради изброеното по-горе, което влияе на Кваса и съответно всеки един е уникален и дори на е един и същ всеки ден, както се мени и температурата.  
Та същите тия неща влияят и на тестото, което  е същото като кваса, само по-голямо количество.  И ако не се ползва същото брашно като това в рецептата (а дори и на една марка може да е от различна партида)  при днешното разнообразие от брашна... та няма как да е същият резултат.
От началото започнах да правя хляб по формула (когато кажеш,  давам ти я, да не те затомозявам от сега гледам) и не съм следвала ничия рецепта. Благодарение на  формулата си обръщам и маяните рецепти (затова и не ми трябват други), без да ме интересува съотношение на кваса и маята.
За теб специално. Simple Smile

Скрит текст:

# 136
  • Мнения: 5 825
Здравейте, в хлебопекарна пекли ли сте хляб с квас? Получава ли се? Някой има ли рецепта?

# 137
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Здравейте, в хлебопекарна пекли ли сте хляб с квас? Получава ли се? Някой има ли рецепта?
Освен ако нямаш ХП с програма за квасен хляб...  
А  ако имаш програма "печене" , тогава месиш в машината, изключваш я за втасването и включваш за печенето. Това е начинът.  
Рецептите за ХП не са специални, а същите като за ръчно месене, само съобразяваш дозата за капцитета на машината.  Все пак хляб с 500г брашно ще е в реда на нещата, а  формулата за хляб е - Брашно (колкото и каквото решиш) и останалите продукти са % спрямо него - 20% Квас;  2% Сол и от 60-65% нагоре вода (определящо е брашното).

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 08:52 от Morena

# 138
  • Sofia
  • Мнения: 22 652




Къде сте бре хора, не захващате ли, не печете ли? Simple Smile
Аз пък не съм спирала... с малки изключения. Simple Smile Нормализираха се и температурите, след предизвикателната жега...
Та така, днешното ни хлебче... с Капуто Куоко брашно,  20%  пз Камут и с маслинова паста.
20% Квас (90% хидратция), 2% сол, 80%  хидратация.
Автолиза, едно сгъване и разгъване, 5 вътрешни сгъвания през 45мин. като преди 4тото добавих пастата. 
7часа насипна на 24градуса ферментация и  15часа хладилна ферментация на 4 градуса.
Печен както обичайно, директно от хладилника - 25/250 с капак и 15/220 без капак.
Снимки от процеса.

Скрит текст:
Автолизата - смесени брашното и водата



Пастата



Сгънато с нея



Втасало



Оформено и зашито



След хладилника и преди печене


# 139
  • Мнения: 313
Привет! Аз моя квас го изпуснах нехранен няколко дни и помислих, че има мухъл и го изхвърлих за всеки случай. Но имам изсушен и скоро ще го освежа.
Пека рядко и то по мързелива рецепта - забърквам всичко вечерта и сутринта оформям и пека. Понякога и сутрин правя същото упражнение и следобед го слагам в хладилника и на другата сутрин или същата вечер пека, според зависи от времето.

# 140
  • Мнения: 3 670
Страхотно хлебче, Морена!
Тука сме, но много слаб интереса към темата и си мълчим. Grinning

Аз не съм спирала да правя хляб дори и в най-големите жеги. Хванах му цаката и немож ме изненада. Simple Smile
Ще станат повече от две години от както у дома друг освен моят хляб не е влязъл.

Тази сутрин забърках с кефир, но снимки на резултата - утре. Wink

# 141
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Благодар, Сисли! Simple Smile
То няма как да не му се хване цаката на горещото, което е все повече при това. И у нас не се яде друг хляб. Simple Smile
Така е, слаба е посещаемостта на темата за съжаление.  ФБ групите са по актуални.
И  аз днес меся (ново брашно - гръцко- да го видя как ще е)  - един ден меся, на следващия пека и т.н.

# 142
  • Мнения: 3 670
Пишещите тук според мен или са задобрели и вече нямат нужда от темата, или са се отказали.
Впрочем, всички роднини и познати се прехласват по хляба ми и с голям ентусиазъм искат квас и рецепти, но никой не продължи да го приготвя. Давах на всички проявили интерес и търпеливо съдействах, имаше няколко опита и до там. Grinning
Та не знам, дали това не причината и тук да е толкова тихо.

# 143
  • Мнения: 17 040
Аз така и не хванаха цаката. Не опекох и едно читаво хлебче и за това не пиша. Много ме е яд, но писни да хабя брашно.  Хванах цаката обаче, как да става в хлебопекарната. Там провал нямам.

# 144
  • Мнения: 4 399
Приготвям всяка седмица по едно хлебче. Но понеже съм го показвала вече, не пиша. От време на време приготвям и други неща ,но не са много, защото сме намалили консумацията на тестени изделия:blush:
А и в последно време нямам много време за готвене.

# 145
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Мдаа, явно покрай пандемията имаха време хората и е вървяла темата...

# 146
  • Перник
  • Мнения: 5 075
Аз така и не хванаха цаката. Не опекох и едно читаво хлебче и за това не пиша. Много ме е яд, но писни да хабя брашно.  Хванах цаката обаче, как да става в хлебопекарната. Там провал нямам.

В хлебопекарната с квас? Или с мая? Защото там с маята и аз съм много добра - хлебопекарната меси и втасва, аз вадя, оформям и пека във фурната. Но с квас - първите хлябове ми се получаваха и после - не съвсем. А и нямам никакво време Sad Цяло лято подържах кваса колкото да не умре съвсем и едва днес мисля да замеся хлебче, че синът ми с такъв ентусиазъм каза, че иска... По принцип е капризен на храна, та като поиска нещо гледам да му го дам, докато не се е отказал Grinning

# 147
  • Мнения: 1 776
Аз съм от тези, дето за пореден път се провалиха с кваса. Пека хляб от години, но с мая. Меся си го на ръка и пека във фурната. Може да е с дрожди като купешкия, но със сигурност е по-вкусен и по-качествен. Разкошен хляб с квас си купувам от един хлебар в Метро2 в Пловдив, когато имам път на там.

# 148
  • Мнения: 17 040
SvetlaK, само с квас.

# 149
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
morskibriz, съжалявам да го чуя.
Квасът изисква внимание и отдаденост според мен. И знания/разбиране са нужни. За да е хубав (за вкуса става въпрос) хлябът.
Мама отдавна си меси с квас, все ме агитираше, ама не ми увираше главата. Докато не узрях за идеята и не се втурнах с главата напред, страст ми е сега, от самото начало...
Скоро ѝ (на мама де) бях на гости и аз обгрижвах кваса, тръгнах си, тя продължава, ама ми казва, не е такъв като при теб... при мен е щастлив, нали с толкова любов го гледам...

Общи условия

Активация на акаунт