Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 556
  • 725
  •   2
Отговори
# 120
  • Sofia
Здравейте, момичета,
моля за малко напътствия в отглеждането на квас. Квасчо е вече на 9 дни и съм много горда със себе си, че още не съм успяла да го уморя Smiley
За последните почти 7-8 години това ми е четвърти опит да захвана квас, до сега винаги неуспешен. Включително ми бяха дали готов квас и на вторя ден вече беше заминал в небитието  Blush
От много, много години си меся сама хляба в къщи и с маята нямам никакви проблеми, правя прекрасни хлебчета, питки, баници и какво ли не. Обаче с кваса нещо не успях да се разбера.
Сега след много четене се престраших за пореден опит и следвам плътно стъпките, които Morena е дала по-нагоре. Жив е Квасчо, а аз имам няколко въпроса, за да съм спокойна, че този път може и да успея да го отгледам Grinning
Първият въпрос е има ли нещо по-различно с храненето на кваса след 8 ден, ако има - какво е то?
Предвид горещините навън квасът е в пик след около 7-8 часа  - колко още трябва да увелича количеството на брашното и водата, за да направя храненето на 12 часа - в момента е 1:3:3, като слагам 1/3 ръжено и 2/3 бяло. И двете брашна са на Евамел, ръженото е на каменната мелница, бялото е на голямата мелница. Първоначално бялото брашно беше на Екосем, но квасът видимо страдаше и затова набързо го смених.  
С какво да затварям буркана - в момента е с хартия за печене с ластиче - да му слагам ли капачка или не е нужно?
Трябва ли да намалявам количеството на ръженото брашно в смеската или мога да продължавам така? А мога ли да сменя ръжта с пълнозърнестото на Евамел? Взех си преди седмица от мелницата повечко пълнозърнесто и смятам по-често да го ползвам вече.
Квасът мирише сладко-кисело, макар че го бях изпуснала един ден и беше спаднало и миришеше сериозно на кисело - сега пак се стабилизира миризмата, надявам се, че не съм му навредила сериозно Blush
На снимките, които гледам тука и във фейса квасът е с едни хубави, големи балони, а на моят са дребнички балончетата - това какво значи?
Ще съм благодарна за всякакви напътствия, защото много искам да си направя истински квасен хляб.Flowers SunflowerFlowers SunflowerFlowers Sunflower
Simple Smile Здравей, честито, имаш си вече Квас.
От 8я ден също така събираш (надявам се не е проблем на "ти" ) изваденото при всяко хранене количество - Отстатък и го събираш в бурканче, което съхраняваш затворено в хладилника и до седмица може да ползваш навсякъде където има брашно и вода - палачинки, гофрети, пърленки, сладкиши, кексове, сосове... просто за да го употребиш.
Квасът храниш с толкова, че да му стига за 12 те часа  (като увеличаваш съотношението постепенно - с 1-2 например от 1:3:3 да стане 1:4:4 или 1:5:5),  а това зависи от условията в твоя дом - температура, влажност на въздуха, надморска височина. Съотношението на хранене може да е всякакво.
Относно брашната - за захващането  на Кваса е най добре ръженото, а то или ПЗ (пълнозърнесто пшенично) са добри за подсилване на кваса в студените месеци и съответно в топлите е добре да  е без такива, само бял квасът.  Затова за 7-8 часа е в пик - ПЗ брашната ферментират по-бързо.  Постепенно намали ръжта и да остане само бялото брашно.  Иначе с какъвто и да е квас, може да се направи всякакъв хляб.  
Капачка ползвам за Кваса, като само я пускам отгоре, нахлупвам,  без да завивам, дори ми е по-голяма, от кутия маскарпоне е. Simple Smile  Не одобрявам  по дишащи покрития, за да не се образува кора на кваса -  не е приятно отстраняването ѝ.
За балончетата на Кваса, направи снимка отгоре,  да видим. Simple Smile

Ето капачката ми. Simple Smile

Дани, специалист не знам да има в темата,  просто начинаещи и по напреднали сме пишещите. Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 17:27 от Morena

# 121
  • София
Danifin1, Morena, благодаря за съветите Simple Smile
Ще намаля постепенно ръженото брашно и ще остана само на бяло. Не се бях сетила да ползвам охладена вода - благодаря  Danfin1 Flowers Sunflower
Oт утре ще започна да го храня 1:4:4 да видя как се държи и се сещам да попитам още нещо: като спазвам съвсем точно съотношенията квас:брашно:вода се получава доста гъста маса, аха почти да се омеси меко тесто - така ли трябва да бъде? А може ли да му сложа още няколко грама вода, за да се разбърка по-добре?
 MorenaFlowers Hibiscus, утре сутринта ще прикача снимка, защото преди малко го храних и сега няма как да има мехурчета. А мога ли да сложа от остатъчния квас в тестото за хляб? Няма да е проблем, че тестото ще е и с мая, нали?
Нямам търпение да си имам истински квас, а като се случи се надявам да имате достатъчно търпение за многото ми въпроси за следващия етап - месето на хляба.

# 122
Аз не спазвам точно до грам пропорциите. Не се притеснявай от гъстата маса в началото с напредване на процеса сместа придобива нужната си консистенция.
Съветвам кваса да е на поне  14-25 дни преди да почнеш да го използваш.
Не се притеснявай да питаш ,за това сме направили тази тема.
Цитат
Дани, специалист не знам да има в темата,  просто начинаещи и по напреднали сме пишещите. Simple Smile

# 123
  • Sofia
Danifin1, Morena, благодаря за съветите Simple Smile
Ще намаля постепенно ръженото брашно и ще остана само на бяло. Не се бях сетила да ползвам охладена вода - благодаря  Danfin1 Flowers Sunflower
Oт утре ще започна да го храня 1:4:4 да видя как се държи и се сещам да попитам още нещо: като спазвам съвсем точно съотношенията квас:брашно:вода се получава доста гъста маса, аха почти да се омеси меко тесто - така ли трябва да бъде? А може ли да му сложа още няколко грама вода, за да се разбърка по-добре?
 MorenaFlowers Hibiscus, утре сутринта ще прикача снимка, защото преди малко го храних и сега няма как да има мехурчета. А мога ли да сложа от остатъчния квас в тестото за хляб? Няма да е проблем, че тестото ще е и с мая, нали?
Нямам търпение да си имам истински квас, а като се случи се надявам да имате достатъчно търпение за многото ми въпроси за следващия етап - месето на хляба.
Гъста ти е сместа, заради алтернативното брашно, което пие повече вода. Като остане само бялото брашно, че е съвсем различно. Иначе се случва да намаляваме водата, не да я увеличаваме. Simple Smile  Повече вода -по бърза ферментация, та не искаш да я увеличаваш. Simple Smile   Аз например отнемам 1-2г от водата и добавям отнетото към брашното. Simple Smile
Остатъчния квас може да употрябваш и в хляб, но за начало не го ползвай, като задобрееш - тогава.  Защото опита с маята не помага особено - квасното тесто е много по-различно и е добре в началото за месиш с лесното бяло пшенично брашно, докато опознаеш и свикнеш с тестото.  И добре да направиш няколк охляба с едно и също брашно. Всяко различно брашно е с неговиси характеристики и съвсем различно.
За питането - затова сме  тук, питай, както всики сме го правили в началото.  
И по повед казаното от Дани... след време (опит) може и да не ползваш точни грамове, но за начинаещи не е добра препоръка според мен.  
Аз мога без пропорции вече и понякога за хляба (за кваса не) така действам (според ситуацията), но  ми харесва да съм прецизна. Simple Smile

# 124
Цитат
И по повед казаното от Дани... след време (опит) може и да не ползваш точни грамове, но за начинаещи не е добра препоръка според мен.   

Морена, абсолютно си права, но аз не се изразих правилно. Имах в предвид ,че 5 грама повече или по-малко вода или брашно ,не е проблем.

# 125
  • Sofia
Цитат

Морена, абсолютно си права, но аз не се изразих правилно. Имах в предвид ,че 5 грама повече или по-малко вода или брашно ,не е проблем.
Дани, това ако е за кваса - определено е от значение, за хляба  не толкова, но също. Понякога тъкмо 5г вода, при по-хидратиран хляб,  могат драстично да променят картинката.

Alleks, както Дани ти писа, не бързай да правиш хляб, квасът трябва да заякне, иначе може да е разочароващ резултатът.  Поне 3 седмици си обгрижвай добре кваса.  
За хляба като разлики с маята за начало реших да ти спомена... обичайно не се добавя  брашно след замесването и се работи с вода, вместо брашно против лепненето  на тестото.  Simple Smile
Например за храненето на кваса, освен брашното и шишенцето с вода  имам и малко бурканче с вода, в което си топя лъжичката за бъркането.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 18:36 от Morena

# 126
Морена, ходих тук на някакъв еднодневен курс за печене на хляб с квас, от чисто любопитство Smiley и попитах лектора точна това и той обясни ,че няма никакво значение дали в кваса има 5гр вода/брашно повече или по-малко, важни са процесите, които се развиват в закваската и след това следващите процеси при самото замесване. Всичко зависи от рецептата и ефекта, който се търси. Иначе си права.
Но всеки е свободен да прави каквото реши - стриктно да спазва пропорциите или  като мен, да не бъде толкова педантичен Smile
Отдавна не съм поствала снимки, но аз в последно време правя само хляб от ръжено-пълнозърнесто брашно с много ядки. И едно мишле вече го почна Laughing

Пп Беше някакъв лектор - преподавател в Le Cordon Bleu London.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 18:58 от Danifin1

# 127
  • Sofia
Морена, ходих тук на някакъв еднодневен курс за печене на хляб с квас, от чисто любопитство Smiley и попитах лектора точна това и той обясни ,че няма никакво значение дали в кваса има 5гр вода/брашно повече или по-малко, важни са процесите, които се развиват в закваската и след това следващите процеси при самото замесване. Всичко зависи от рецептата и ефекта, който се търси. Иначе си права.
Но всеки е свободен да прави каквото реши - стриктно да спазва пропорциите или  като мен, да не бъде толкова педантичен Smile
Мдааа и лекторът си има неговото мнение... А и лектор става на който му хрумне, като гледам.. Така ли иначе няма едно мнение по повечето теми и добре че е така. Simple Smile  
Ако "през просото"/айляшки карам и нахраня така кваса, мога ли да очаквам предвидимост от него - ако имам цялото време само за кваса  и хляба и не ми пука кога ще е готов - може,  иначе не според мен. Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 19:17 от Morena

# 128
  • София
Настроила съм се да изчакам кваса да стане на 1 месец и тогава ще започна пробите с месенето на квасен хляб. Мерак имам в излишък, но няма да избързвам заради това Smiley
Morena,  точно това си мислех, че заради ръженото брашно сместа стои почти на топка. Когато отделям 10-те грама, за да го храня вече е чувствително по-"течен" и е много еластичен, тегли се като дъвка Satisfied

От дългия опит с месене на хляб с мая съм свикнала да си нагласявам тестото по усет. Меря си брашно и вода заради хлебопекарната, но докато го меси си добавям на око каквото ми трябва докато ми хареса тестото на пипане. Мисля си, че с кваса ще е малко по-различно. Видях, че и таблици за изчисление на продуктите има и още по-сложно ми изглежда.
Чудя се доколко съвременните технологии са еднакви или различни от едновремешните. Няма вече кой да питам около мене, а ми е интересно.

Цитат
Alleks, както Дани ти писа, не бързай да правиш хляб, квасът трябва да заякне, иначе може да е разочароващ резултатът.  Поне 3 седмици си обгрижвай добре кваса. 
За хляба като разлики с маята за начало реших да ти спомена... обичайно не се добавя  брашно след замесването и се работи с вода, вместо брашно против лепненето  на тестото.  Simple Smile
Например за храненето на кваса, освен брашното и шишенцето с вода  имам и малко бурканче с вода, в което си топя лъжичката за бъркането.

Morena, много благодаря за съвета с бурканчета с вода - много ме ядосваше това, че кваса полепва по лъжичката и омазвам всичко безобразно. Цяла седмица се чудя как сниманите ви бурканчета са едни чистички, без полепнал квас по стените, а то ето каква била работата! Grinning Сега вече ще знам как стават нещата. Благодаря ти! Flowers Rose

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 18:57 от Alleks

# 129
Alleks според мен щом си на ти с тестото с мая ,няма да имаш проблем и бързо ще свикнеш и схванеш  техниките на тестото  с квас Smiley

# 130
  • София
Alleks според мен щом си на ти с тестото с мая ,няма да имаш проблем и бързо ще свикнеш и схванеш  техниките на тестото  с квас Smiley

Дани, дано да си права. Струва ми се по-сложно от тесто с мая, но пък желание имам като за трима поне от десетина години. Спираше ме факта, че ликвидирах всеки попаднал в ръцете ми квас за по-малко от 3 дни. Даже си мислех, че нещо сигурно му влияя негативно Smile, ама пък какви хлябове правя ... защо пък с кваса да не мога да се разбера...
Още цели 20 дни имам да си отглеждам тамагочито, после влизам в следващото приключение - стискайте ми палци Smile

# 131
  • Sofia
Alleks според мен щом си на ти с тестото с мая ,няма да имаш проблем и бързо ще свикнеш и схванеш  техниките на тестото  с квас Smiley
Може. Simple Smile
 Аз например така си мислех и се оказа, че само така съм си мислела. Дългогодишния ми опит с мая помага само за това, да знам какво е добре втасало тесто и не се сещам какво друго.  Ето сега например при смяната на сезона, предвид, че съм го преживала вече миналата пролет,  не се усетих... При маята разбира се не е било изобщо от такова значение сгорещяването на времето, докато при кваса...

Алекс,  аз правя меркалийски (не се сещам по точен израз) квасния хляб - така искам. Иначе може   исъвсем просто да се прави квасен хляб по примера с маяния хляб - просто да замениш маята с кваса и само дето по -дълго ще втасва.  Но се влияе много квасът от температурата (оптималната му Т е 22-25градуса), влажността на въдуха и надморската височина. Освен това и брашното, с което се храни и от хидратацията му.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 19:15 от Morena

# 132
Alleks, ама ако много ти се меси, пробвай се и сега, нищо не пречи. Няма да е идеалният хляб, но поне ще започнеш от някъде. Аз със квас на на втората седмица забърках, едвам се удържах вече. Но пробвах са малко количество брашно. Стана хлебче и си го хапнахме, а аз начесах крастата. Grinning
Щом си стигнала до тук, няма начин да не стане. Wink

Едно хлебче със семолина от мен:

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 19:34 от Sysly

# 133
  • София
Morena, ти не само квасения хляб го правиш мераклийски! Както знаеш тука масово правим и козуниците по твоите рецепти - те малко мераклийски ли са? Simple Smile
Аз съм на принципа, че когато правиш нещо, то трябва да е с кеф и да носи удоволствие и за околните. Цяла година гледам разрезите на хлебчетата, дупките, перчема, декорациите и ми се пълнят очите с красота. Точно мераклийската работа ме мотивира да се преборя с кваса, за да се пробвам дали мога да се справя и аз. 
Плаша се, не плаша се, ще се прави квасен хляб и това е! Първо ще се науча как се прави "по учебник". После, като задобрея Smile и като се знам каква съм, ще пробвам и айляшката, ей така, за експеримента. Ама до тогава бая вода ще изтече Simple Smile

Sysly, Благодаря за подкрепата Flowers Tulip
Ще изчакам още малко, сега му се радвам на Квасчо, че е жив. Нека позаякне, а аз да събера смелост, че с тези ретардации, ламиниране и зашиване ми се замота главата Smiley
Хлебчето ти изглежда разкошно! С кеф да си го хапнете! Flowers Hibiscus

# 134
Благодаря, ще чакаме и твоето хлебче. Simple Smile
До тогава чети и гледай видеа с техники на месене. Избери си тази рецепта, която ти се струва най-лесна и систематизирана, и хляба, който ти харесва и искаш да направиш.
Аз така се научих, харесах си хлебчото, което искам да постигна и не мирясах докато не ми се получи. От там нататък вече можеш да импровизираш както решиш в зависимост от това какво искаш да постигнеш.

Общи условия

Активация на акаунт