Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 461
  • 725
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 463
Браво, страхотен изглежда! 🥳❤

# 376
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 196
Извинявайте за глупавия въпрос. Вчера се престраших и си направих в едно бурканче. Всеки ден ли трябва да го храня?

# 377
  • Мнения: 4 395
Извинявайте за глупавия въпрос. Вчера се престраших и си направих в едно бурканче. Всеки ден ли трябва да го храня?
Да, квасът се храни всеки ден, горе долу по едно и също време, щом е току що захванат. В зависимост от силата на брашното и температурата в помещението може да се наложи и два пъти на ден да се храни. Това в продължение на 2-3-4 седмици най-малко.

# 378
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Извинявайте за глупавия въпрос. Вчера се престраших и си направих в едно бурканче. Всеки ден ли трябва да го храня?
Заповядай  -  https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

# 379
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Процесът по приготвянето на хляб стъпка по стъпка в клипчета.

    1. Автолиза или Ферментолиза
    2. Влагането на Квас ( при Автолиза)
    3. Влагането на солта
    4. Разгъване и сгъване/ Strech and fold - 1-2 броя
    4. Ламинация - без или с добавки
    6. Вътрешни сгъвания / Coil fold - 3-4 комплекта
    7. Оформяне
    8. Печене

https://youtu.be/NqYG0upB8ik

# 380
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Пробвах чабата и се получи супер. Такива мехури беше  направило тестото, направо се изненадах! Станаха си характерните шупли



# 381
  • Мнения: 312
Tunata, откъде е панерът или кърпата, върху която са чабатите? Прилича ми на икейската, но продълговата…
Аз вчера замесих първи хляб със спелта и пшенично брашно, ще пека по-късно днес. Да видим как ще е на вкус.
Иначе правих опит с вложени овесени ядки с кисело мляко - много меко и вкусно хлебче стана. Сложих ги заедно с всичко останало, разгънах няколко пъти, оставих да втаса на стайна темп. и после в хладилника.

# 382
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Lemoncupcakes, точно икейско панерче е

# 383
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
А какви са му размерите на панерчето? Simple Smile  Ако е малко както изглежда, май в бг Икеята го няма. Имам няколко, ама са ми мания.... както всичко за кваса де.... Simple Smile

# 384
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 883
Панерчето е 30Х17 см и аз току-що осъзнах, че това май е банетон Joy Купено е много отдавна от тукашната ИКЕА и винаги съм го ползвала за нарязан хляб Dizzy Face

# 385
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря, Туната!  Как  лъжат снимките... изглежда като банетона, който обичайно ползвам 21х15.х8см за 300-400г брашно. Големият ми пък е 25х15х8см за 500-600г брашно. 
Та този 30см е доста голям за банетон/панер за втасване. Simple Smile

# 386
  • Мнения: 5 551
Здравейте, аз вчера в една тема писах като си мисля, че пиша в тази, но съм се объркала.
Снощи направих опит да захвана квас 10 гр вода с по 5 гр бяло и ръжено брашно. На плота е температурата няма да му е постоянна. Преди малко го разбърках, но като гледам няма никакви признаци, че ще се развие някакъв живот, но има лека миризма на кисело. Изобщо не съобразих, че количеството е много малко и ще ми е по-удобно да го захвана в чаша, а не в бъркан, но ако от това не стане нищо следващият ще го пробвам в чаша.

# 387
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Моркровелка, нама какво да стане след по малко и от 24 часа и миризмата е нормала на този етап.  Не мисли за следващия.  А този, както ти пратих четиво (ще ти е полезно),  може да разбъркаш по някое време и да го прехвърлиш след това в чашата. Нутела нали продават  и в чаши, та сега са едни овални долу, но предните бяха прави и са много удачни за подържане на квас. Имам две останали такива. Simple Smile
Търпение, търпение и пак търпение.  Квасът налага такова. Simple Smile

# 388
  • Мнения: 5 551
Да, аз по твоята смеха се водя от самото начало. Само дето предварително не смесих 1:3 брашната, а слагам по равни количества от двете. Не ги смесвам, защото не знам дали ще ми се получи и после не знам за какво да го използвам остатъка.

# 389
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
50г ръж и 150г бяло може да забъркаш. 200г ще  заминат доста бързо.

Общи условия

Активация на акаунт