Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 468
  • 725
  •   2
Отговори
# 360
  • Мнения: 387
Бабината питка от къде го купувате? Никъде не съм виждала.
На Капуто пица е много хубаво и взех за проба семола. Много е интересно на пипане/месене, много приятно. 100% семола пробвах със 76% хидратация, но може да понесе доста повече.
В Метро има големи чували Капуто, но не знам как ще го съхранявам без да хване разни буби...

# 361
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
"Бабината питка" преустановиха дейност за сега... за съжаление.
Иначе се продаваше в разни магазинчета и онлайн в сайта им.

# 362
  • Мнения: 2 842
Морена, помислих си го и аз Simple Smile

Prime, какво се получи само със Семола? То си е грис, не съм пробвала да не добавям друго брашно.

Аз онлайн всичко пазарувам, че живея в трета глуха. А бабината питка имаха супер удобни чувалчета по 5кг, точно да не ги мисля дали ще завъдят буби, като седят дълго отворени.

# 363
  • Мнения: 387
Много хубаво хлебче си се получи. Не е зърнесто. Доста е пухкаво. С останалите 500 гр. ще правя кори за лазаня.
 

# 364
  • Мнения: 387
Някой ползва ли брашната на Екосем?
На етикет звучи много добре, но е супер странно това брашно.
Исках да замеся стандартен хляб с 500гр бяло брашно и 350мл вода. Тази хидратация ми е добре с други бели брашна, но това стана като паве. Реших да добавя още 50мл вода и лъжица зехтин. Добре стана на консистенция, но след всички разтягания и сгъвания е силно лепкаво. Освен това изобщо не е бяло. Стои като типово, абе супер странно ми е. Даже мирише различно. Утре сутринта ще го пека, дано да става за ядене. 🙄

# 365
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Бялото на Екосем не е избелвано, затова е такъв цветът му.  Като цяло е нехаресвано брашно, но някои харесват вкуса му. Simple Smile
Аз и преди като беше с 13г протеин не го харесвах, сега пък с 15г още повече.  Но другите им брашна одобрявам - ръженото и Лимеца.  
И затова често пиша,  че всяко брашно  е различно, всяко различно поема водата. Като пример дори моят пакет бяло на Екосем ще е различно от твоето брашно. Едно че вероятно ще са разлчни партиди, различно може да е отлежавало брашното,  да е съхравяно в по влажна или суха среда в магазина и после и условията в домовете ни са различни.  И това за белите брашна, които също са различни и с пепелното съдържание - тип 405, 450, 500 550, 650...  А алтернативните пък освен другото  и с различния състав на глутена си се разлчиват...
 Накрая и квасът който влагаме в тестото е уникален всеки един.  
Щом взема неползвано брашно, все едно за пръв път ще меся, така да се изразя... съвсем различно е.

# 366
  • Мнения: 463
Аз купувам Екосем, тъй като търся брашна, които са смлени на каменна мелница. Изборът в магазините тук са тези на Екосем и на Мливо. Понякога поръчвам и от онлайн магазина на Земята на траките. Доволна съм и от трите марки, но като цяло съм некомпетентна и много не разбирам. Използвам ги от самото начало на правенето на хляб с квас и нямам друга гледна точка. Но пък толкова свикнах с тях, че отдавна не купувам стандартното бяло брашно. Факт е обаче, че с него всичко става по-пухкаво и въздушно.
Иначе моите хлебчета ги правя с 350 гр брашно и 270 мл вода, 70 гр квас и 7 гр сол, като правя и автолиза предварително за около час/час и половина. Стават добре, но не съм пробвала с друг тип брашна и знам ли, може и да не е толкова добре, колкото си мисля 🤣, но пък досега нямам неизяден хляб от моите хора 😆.

# 367
  • Мнения: 387
Ще им пробвам лимеца. Бялото ако не ме плени с вкус няма да го взимам повече 😄
Иии отскочих днес до италианския магазин на кръговото на Надежда за брашно. Капуто пица е на промоция 2.55лв, а манитобата (която не знам какво да я правя) е 2.49

# 368
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ще им пробвам лимеца. Бялото ако не ме плени с вкус няма да го взимам повече 😄
Иии отскочих днес до италианския магазин на кръговото на Надежда за брашно. Капуто пица е на промоция 2.55лв, а манитобата (която не знам какво да я правя) е 2.49
Манитобата... правила съм хляб само с нея или я добавам по малко тук там. А понякога я отслабвам с малко Съединение (30%)  Абе аз я харесвам и обичайно си имам от нея. Simple Smile Ако ми беше под ръка италианския...
Prime,
Скрит текст:
имаш ли му точен адрес да го видя къде е точно?

Дими, спелтово хлебче не върви ли при вас?  Хем полезно, хем пухкаво.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 17:18 от Morena

# 369
# 370
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря ти! Simple Smile

# 371
  • Мнения: 463
Дими, спелтово хлебче не върви ли при вас?  Хем полезно, хем пухкаво.  Simple Smile
[/quote]

Не съм правила, но това е добра идея. Спелта съм купувала само от ДМските брашна преди много време, но ще опитам, съвсем съм я забравила. Аз правя основно от бяло брашно и го смесвам с пълнозърнесто или лимец. А сега купих и ръжено и с него си храня кваса.
Точно предколедно го уморих и не успях да направя питка. Този път реших да си направя ръжен квас първоначално. Днес му е 7 ден и е направо в топ форма 🤣. Ако четат начинаещи като мен пекари, за направата на квас може да използвате първите дни ръж или поне малка част да е ръж. Бактериите го обожават. Сега постепенно тия дни ще почна да заменям с бяло брашно и в един момент ще спра ръжта.

# 372
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Цитат на: dimi_
Не съм правила, но това е добра идея. Спелта съм купувала само от ДМските брашна преди много време, но ще опитам, съвсем съм я забравила. Аз правя основно от бяло брашно и го смесвам с пълнозърнесто или лимец. А сега купих и ръжено и с него си храня кваса.
Точно предколедно го уморих и не успях да направя питка. Този път реших да си направя ръжен квас първоначално. Днес му е 7 ден и е направо в топ форма 🤣. Ако четат начинаещи като мен пекари, за направата на квас може да използвате първите дни ръж или поне малка част да е ръж. Бактериите го обожават. Сега постепенно тия дни ще почна да заменям с бяло брашно и в един момент ще спра ръжта.
Точно, аз така започнах края на март преди почти 2 години. После прочетох, че ръжта е най добре пред всичко останало, тъкмо защото по зърното имало най много от подходящите бактерии.  Започнах с 1:3 ръж и силно бяло брашно и после постепенно махнах ръжта.   Писала съм ги тия неща и  в блога си. Simple Smile
Аз имам още 1-2 пакета лидълска спелта, после ще пробвам ДМската.

# 373
  • Мнения: 387
Оф, изхвърлих го хляба с Екосем Sad Първият ми провал. Освен всички проблеми с брашното, май го превтасах. Няма никаква разтегливост това брашно. Направо се къса. Лепкав и много кисел стана.

Между другото и кваса хич не го хареса!

# 374
  • Мнения: 387
Пак аз. Съжалявам, ама знаете какви емоции са в началото 🫣
Ще се пръсна от кеф! Този стана перфектен! Кората, средата всичко ♥️ Срязах го топъл, че не издържах.


С брашно за пица Капуто, масло и чубрица.

Общи условия

Активация на акаунт