Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 477
  • 725
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 387
Дойде ми тенджерата, много съм щастлива 😁
Всичко на снимката върви с нея. Тежи почти 6кг. Банетона е 22см в диаметър.

# 346
  • Мнения: 4 395
Честито  и много хлебчета да приготвиш с нея.

# 347
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Честито, Prime, със здраве и кеф да си ги ползваш!  Simple Smile
Добър размер е банетонът.

# 348
  • Мнения: 4 395
Един набързо забъркан дуньо от вчера. Направих го от останалата закваска от захранването на моя квас вчера. Захранвам кваса си веднъж седмично. Нарочно няма голям гребен, защото не го харесваме.

# 349
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Хлебче с куркума и рожков е нашето днес, както и с пшеничен зародиш.





# 350
  • Мнения: 387
Здравейте,
Нещо напоследък квасът се надига само два пъти след захранване. Храня го с брашно за баница на София мел, защото така ми казаха хората, от които го взех. Преди отрояваше размера за 12ч...и сякаш е една идея по-кисел. Да сменя ли брашното? Само лоши отзиви четох за София мел

# 351
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Prime, не е от брашното, макар де не е особено  добро заради добавките, пък и пшеницата за промишленото производство...  аз обаче си храня кваса от ден 1ви с "пица" на София мел и не съм имала проблем.
Щом киселее, значи е гладувал, закъсняла си с храненето му. Обърни внимание на това.
А къде го държиш  на плота или в хладилника?
Ако искаш по чисто и бюджетно брашно - Евамел Екстра (без тяхното банично, то е с добавки) си вземи или поръчай.  В сайта им имат обектите, където се продава.
Ако си в София, във Фантастико има Капуто -3 вида, харесвам ги, но са по-скъпички.
Съединение в Била е чисто и хубаво брашно, но е слабичко за храна на Кваса.
Аналогично на Съединението е и Балван.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 14:26 от Morena

# 352
  • Мнения: 387
Значи да си го храня с висок % протеин, за да задържа по-дълго пик и да не гладува? А какво става ако го нахраня преди да е достигнал пик?
Има едно италианско магазинче до мен и има няколко вида Капуто ще взема от него. Това за пица 00 ли да взема?
Държах го в хладилника, но го извадих и няколко дни храних на 12ч и тогава започнаха проблемите.

# 353
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Значи да си го храня с висок % протеин, за да задържа по-дълго пик и да не гладува?
Има едно италианско магазинче до мен и има няколко вида Капуто ще взема от него. Това за пица 00 ли да взема?
Държах го в хладилника, но го извадих и няколко дни храних на 12ч и тогава започнаха проблемите.
Подчертаното да, но за глада не е  важен протеина.  Важно е да се храни достатъчно и навреме, не по рано и не по късно.
Не е фатално разбира се, но се разбалансира и трябва да се оправя.  Съотношението на хранене може би трябва да промениш... да увеличиш храната, за да издържа 12 часа.
Тук съм показала малко за кваса - https://bg-mam.ma/p/1627595/48686606

# 354
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 886
Хлебче за сандвичи. Първи опит с различна рецепта. С топло втасване



# 355
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Днешното ни хлебче е бяло с малко Камут.











Подробности и видео тук, на който му е интересно - https://youtu.be/HATeOlnX0Jo

# 356
  • Мнения: 2 842
Е, страхотен дундьо!
Аз взех чугунен капак, правих пици на него снощи и станаха нещо чудно за пица във фурна, изядохме си пръстите. Снимка.. няма, лакома работа.
Ще опитам утре да пека отворено в него едно хлебче, което ще забъркам тази вечер.

Аз съм много доволна от Капуто пица, последно време с него храня и меся, харесвам и Семолата на Капуто за добавка към хлебчета и пици. Да не кажа, че 50/50 с масло ми е любимото тостерно.

# 357
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Благодаря,  Miliva!
Аз Капуто пица не съм ползвала, но от Куокото и Класика съм много доволна, както и от Манитобата - тези трите купвам от Фантастико, само тях зареждат.  Семолата съм я поръчвала онлайн и я харесвам също... абе що Капуто съм пробвала,  все ми харесва. Simple Smile От тях обаче не по малко е  нашето Бабината питка (и по вкусно бих казала), които (производителите) за съжаление се отказаха, дано не за постоянно.

# 358
  • Мнения: 2 842
Да, аз него ползвах и ми е тъжно, но явно не е голямо търсеното на качествено/родно брашно на по-висока цена. По-инак звучи “Италианско” за 3 и нещо, съпоставено с “някакво наше” за 3лв.
Смятам да пробвам Евамел, чета добри отзиви за “екстра” брашното им в една от групите за квас във фейсбук. Месили ли сте с него? Единствено към момента ме спира, че голямата разфасовка е 25кг и няма къде да го сложа..

# 359
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Аз веднъж неотдавна месих с Екстрата на Евамел, нямам спомен... в другиден ще взема да го пробвам пак. То е защото непрекъснато въртя брашната... ето днес за втори път от онзи ден (преди съм месила де) меся с БП (бабината питка) и вече ми е досадно.  Имам няколко бели и ги въртя.  За другите да не говоря колко са, дето им казвам "добавки" .
Иначе имам и типовото на Евата, както и Баничното, за да видя че е с добавки то. Добре че един пакет съм взела.
     Като гледам само теб си говорим, можехме и на вайбъра...

Общи условия

Активация на акаунт