Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 479
  • 725
  •   2
Отговори
# 330
  • Мнения: 312
За много години, дами! Здраве, щастие, обич и много вкусни хлябове и изделия да има!

Prime, би ли споделила дали тежи много тази тенджера, когато пристигне? Любопитно ми е просто, а на сайта не видях тегло, само обем.

Аз също се замислям за йена, че моята тенджера е тежка, но само идея е за момента.

# 331
  • Мнения: 3 668
.........
Sysly, може ли рецепта за заводския хляб?

В 200 гр. вода разтварям 5 гр. захар, 90 гр. активен квас и 350 гр брашно. Оставям за автолиза.
След 40 мин., добавям 7 гр. сол и измесвам до гладко тесто.
Прибавям 30 гр. меко масло и меся до пълното усвояване.
Правя три вътрешни сгъвания и оставям да втасва в намаслена купа. Когато увеличи поне два пъти обема си, оформям и прибирам в хладилника за 16 ч. - 18 ч.
Тестето е по-твърдо от това за обикновен хляб и е с нежна текстура, не е жилаво - 60% хидратация. В банетона се надига с връх и при обръщане не се разлива, стои си и не разваля формата си. Много е приятно за работа. Simple Smile Правя четири напречни разреза с дълбочина 1 см.
Печенето е като при обикновения хляб - 20 мн. под капак и 20 мн. свободно печене на по-ниска температура - 220 гр.

# 332
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Сисли, като не кажеш брашното и хидратацията ще иде по....  Simple Smile

# 333
  • Мнения: 3 668
Сисли, като не кажеш брашното и хидратацията ще иде по....  Simple Smile
Тук вида на брашното не играе никаква роля. Grinning

# 334
  • Мнения: 1 101
Сега се сетих, че Бени беше пуснала ето тази керамика за хляба. Извинявай, Морена
https://shop.znt.bg/bg-product-details-22.html

# 335
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Сега се сетих, че Бени беше пуснала ето тази керамика за хляба. Извинявай, Морена
https://shop.znt.bg/bg-product-details-22.html
Няма проблем. Тази форма (каквато беше показана и по напред) е супер ограничаваща по мое мнение. Не си представам да пека все една и съща  форма (та и размер донякъде)  хляб. Simple Smile

# 336
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 886
И на мен бързо ми омръзна само кръгъл хляб, освен това се реже по-трудно. Сега съм поръчала овална чугунена тенджера. Тази глинената обаче е идеална форма за хляб за сандвичи и тостер. Хмммм....

# 337
  • Мнения: 1 101
В тази глинената дали ще мога да си пека кекс?

# 338
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
И на мен бързо ми омръзна само кръгъл хляб, освен това се реже по-трудно. Сега съм поръчала овална чугунена тенджера. Тази глинената обаче е идеална форма за хляб за сандвичи и тостер. Хмммм....
Има метални тъкмо за тази цел и са по- практични - по здрави и по-лесно се загряват/ по енергоспестяващи са.

# 339
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 886
Нямат капак обаче, с алуминиево фолио ли да завия хляба? Алуминтата съм я нарочила за вредна Grinning Свкърва ми е инженер-химик и отдавна ми разправя да избягвам всякакви алуминиеви съдове за готвене

# 340
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ами тостерният не се пече като другия хляб, не се покрива, няма пара...  като питка се пече.
Моите такива форми са метални и са най популярните бих казала. Simple Smile

# 341
  • Мнения: 387
Моята форма за кекс е стъклена и тостерния хляб стана супер. Може да си слагаш хартия, ако не искаш да се докосва до съда. Алуминии се ползва защото е лек и разпространява добре t°. Обикновено е между други слоеве, за да не се допира до храната. Наистина е вреден иначе.

# 342
  • Мнения: 3 668
Пека си хлебчетата в обикновена готварска тенджера със стъклен капак и си ми върши чудесна работа.
С питката за Бъдни вечер експериментирах и пекох в плик за печене. Замесих тестото като за фокача, стана разкошна. Скъсах плика като се зачерви и я допекох отворена.

Всички тези специални съдове за всяко нещо по отделно за мен са, както казваше баба ми - хаби пари. Ама това си е лично мое мнение, не ангажирам никого с него. Grinning

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 13:45 от Sysly

# 343
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Съботно у нас - Милинки,  любимите ни калоферски, с малко от мен.
Направих ги със спелта, че е много вкусна.  И както обичайно  не съм пропуснала триците/фибрите.






Със заливката и трохичките - готови за печене.

# 344
  • Мнения: 1 774
Морена, милинките ти са чудни. Аз ги правя само с мая, плънка само от сирене и заливка, която е по-скоро суха. Разтопявам масло, слагам брашно да се препържи, прибавям натрошено сирене, когато брашното е сменило цвета си и махам от котлона. С лъжичка слагам от тази смес върху всяка милинка. Стават божествени, но май не са калоферски вече..

Общи условия

Активация на акаунт