Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 530
  • 725
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
То не просто изгарянето предотвратява тази комбинация, а възпрепятства изпичането, забавя го и така става дебела кората.   Затова писах и общото време и разликата в градусите  между двете части.  Всеки да напасне на своята фурна.  Simple Smile
И аз в чугин пека и в загрята (не студена - опитвала съм, но не е моето) фурна.   Рядко пека открито.
Моля, пак заповядай, Лимонче! Simple Smile

# 211
  • Мнения: 2 842
Здравейте, сглупих да ида да раждам и за 4те дни в болницата кваса ми се озова в кофата. Кой го е хвърлил не е ясно, че и бабите са били вкъщи, само това спасява мъжа.
Та, захванах се да си правя пак квас, но вече имам два неуспешни опита- на 5-6ден хваща мухъл и не разбирам каква е причината. Ползвам вода от кана, екосем брашно, с което съм си хранила и стария квас и мия буркана всеки ден. Отворена съм към съвети и в краен случай бих си купила малко квас от някой, защото ми писна да ям хляб от магазина.

# 212
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Miliva, ако решиш, пиши на ЛС данни за Спиди или Еконт и с удоволствие ще ти пратя квас. Simple Smile
Иначе да не би да затваряш съда, в който захващаш Квас?
И просто мнение за бялото (предполагам) брашно на Екосем -  не го харесвам, както и други. Особено откакто го направиха с 15г белтък.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 19:57 от Morena

# 213
  • Мнения: 2 842
Преди поръчвах на бабината питка, за съжаление в малките градове се намират трудно необработени брашна и екосем и ДМските са ми единствените, които съм опитала и хранят хубаво квасчвето.
И аз си помислих, че не диша достатъчно и за това на втория опит покривах със салфетка и ластик, но явно не е там проблемът.
Ще взема някое пълнозърнесто от ДМ и ще опитам пак, ако и така не се получи ще се възползвам и ще ти пиша, благодаря!

# 214
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Аз от ден 1ви и до сега (година и 7 месеца) само нахлупвам капачка на кваса.  Затварям само остатъка в хладилника. Захванах от 1ви опит. 
Може би да вземеш тип 550 на ДМ (за бяло),  ПЗ брашно (и то ръженото е най добре)  за началото е добре, но само за тогава. Аз започнах с  високопротеиново бяло (за пица на София мел, с което и продължавам) и ръжено - 3: 1 и след месец намалих  и махнах постепенно ръжта.

# 215
  • Мнения: 1 776
Аз купих два пакета био ръжен квас с идеята да го събудя и надявам се да успея да го отгледам. Това е единия пакет квас и другият ] другият.
Сега остава да купя и качествено брашно и да започна да го храня. Тъй като и двата пакета са ръжени с ръжено брашно ли да го храня?

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 21:36 от morskibriz

# 216
  • Мнения: 715
Аз писах, че правя с мая и сух квас - ползвам втория показан от Вас, а идеята ми е да събудя първия. Не съм се наканила още. Ще следя Simple Smile

Морена, ще пиша на лично.

# 217
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Аз купих два пакета био ръжен квас с идеята да го събудя и надявам се да успея да го отгледам. Това е единия пакет квас и другият ] другият.
Сега остава да купя и качествено брашно и да започна да го храня. Тъй като и двата пакета са ръжени с ръжено брашно ли да го храня?
Защо ли не каза да ти пратя квас?!  
По въпроса ти Не трябва.  Храниш с каквото искаш  брашно, като имаш предвид, че ПЗ (пълнозърнестите) втасват по бързо, а всеки иска по рядко да храни. Simple Smile  
Друг е моментът, ако Квасът ще живее на по  студено (под 21 градуса), малко ПЗ би помогнало.  
Иначе втория показан ми вдъхва повече доверие като гледам състава.

# 218
  • Мнения: 1 776
Ако уморя и този ще ти пиша ЛС да ми изпратиш.  Не съм сигурна кога ще го активирам, може би в понеделник, защото 3-4 дни ще съм в къщи и ще мога да го наблюдавам и дундуркам, а след това в хладилника. Може би ще е добре да го храня с пълнозърнесто.

# 219
  • Мнения: 2 842
Аз защо си мислех, че със Софиямел не става, защото е избелвано Rolling Eyes и се хвърлям на брашна по 3+ лева не само за хранене, а и за месене, че и с поръчване се занимавам..
Морена, аз също само захлупвам леко с капачката, но помислих, че там е проблема и пробвах и със салфетка. Чак ме притесни да не би да има мухъл вкъщи, защото предното квасче преди 2год се хвана от първи опит и стана много бързо готово.

На теория, ако е ръжен квас трябва с ръж да се храни, а по книгите пише, че и такъв хляб трябва да се меси. И докато се събуди такъв квас и постепенно се храни с бяло, няма ли да е същото като да си хванеш нов от нулата?

# 220
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Аз защо си мислех, че със Софиямел не става, защото е избелвано Rolling Eyes и се хвърлям на брашна по 3+ лева не само за хранене, а и за месене, че и с поръчване се занимавам..
Морена, аз също само захлупвам леко с капачката, но помислих, че там е проблема и пробвах и със салфетка. Чак ме притесни да не би да има мухъл вкъщи, защото предното квасче преди 2год се хвана от първи опит и стана много бързо готово.

На теория, ако е ръжен квас трябва с ръж да се храни, а по книгите пише, че и такъв хляб трябва да се меси. И докато се събуди такъв квас и постепенно се храни с бяло, няма ли да е същото като да си хванеш нов от нулата?
Не е същото,  в случая (в сухия квас) има симбиоза от дрожди и бактерии. Simple Smile
Miliva, има значение и  по кое време (като сезон) се захваща. По мое мнение топлите пролет и есен са най подоходящи. Нужна е топлина за ферментация, но не прекалена. Та при захващането на кваса, само в първите 2-3 дни са нужни около 28 градуса, след това 23-25 е опитималната темература за отглеждане на Квас.
В сайта на София мел може да се разгледат състава и другите характеристики на брашната.  Брашното  им "за пица" в състав има само брашно.  Колко е истина това....  Но моя квас вирее мноого добре с това брашно. избрах го като високопротеиново и лесно достъпно, за да не се налага да го сменям.
Избелването не е проблем, както се оказва.  Както и много други неща дето съм чела...  като дървена лъжица, не метална,  да е стерилно чисто бурканчето...
Относно храненето е това брашно, за месене ползвам и него, но рядко,  пестя го за храна на Кваса. Та за месене ползвам други брашна - основно Бабината питка, Евамел, Мливо и италианското Caputo, които са без добавки.  Не че  с добавки не става хляба с квас...   Когато наближи годинка моя квас, минах от изворната вода до тогава, на чешмяна - софийската не е хлорирана, иначе бих си продължила с изворна.

Захрванването на  ръжен квас непременно с ръжено брашно и още повече пък месенето със същото брашно също е мит.
Понеже в домашни условия се суши силен/баланисран Квас в ПИК. предполага се че и сушеният, който се продава също трябва да е такъв, затова смяната на брашното може да е рязка.  На мен наскоро при пътуване ми се наложи да му сменя храната рязко на моя и веднага я прие, не беше нужна адаптация (като казват, че може и до 2 седмици да трае такава при небалансиран квас), но квасът ми е перманентно балансиран, не допускам, разбалансиране и после да го оправям, направо си е щастлив квас, а пък  и аз с него. Simple Smile
Ето как е покрит. Simple Smile

# 221
  • Мнения: 312
Аз бъркам понякога със силиконова, но по-често с метална лъжица… и бурканът ми не е стерилен. И това ми напомни да питам - колко често си сменяте бурканчето - всеки ден, на няколко дни, всяка седмица? Аз засега на няколко дни го сменям, но ако не е окей, ще започна по-често.

# 222
  • Sofia
  • Мнения: 22 652
Лимонче, изобщо не го сменям и съсвем не е стерилно.Simple Smile
Изваждам от бурканчето излишното, оставям си нужното количество в него, нахранвам, разбърквам и с влажни пръсти/или кърпа обирам остатъците по стените. Толкова. Simple Smile
Както и при хората стерилността,  както и другата крайност са вредни. Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 12:25 от Morena

# 223
  • Мнения: 3 670
Морена, ма много му се вторачваш на този квас. Simple Smile То рутини, то чудеса. Grinning
Стои си моят в хладилника с плътно затворена капачка, вадя от него когато трябва да активирам (веднъж седмично) и да меся, храня го "на око" и обратно в хладилника. Хич не му се церемоня, пък мога смело да заявя, че хлебчетата ми са чудесни на вкус и на вид. Много често меся и без да активирам, вадя от буркана и забърквам, и пак се получава перфектен хляб.

Важното е човек да си намери подходящото брашно за неговият вкус и да му схване процеса, както и оптималната дозата(гъстота) при хранене  за неговите условия. За останалото кваса си се грижи сам  и си живее собствен живот. Grinning
Да не би бабите ни навремето да са го теглили с точност до грам и да са му мерили температурата Simple Smile, а са правели хлябове, за които можем само да мечтаем. Wink

# 224
  • Мнения: 4 399
Стои си моят в хладилника с плътно затворена капачка, вадя от него когато трябва да активирам (веднъж седмично) и да меся, храня го "на око" и обратно в хладилника. Хич не му се церемоня, пък мога смело да заявя, че хлебчетата ми са чудесни на вкус и на вид. Много често меся и без да активирам, вадя от буркана и забърквам, и пак се получава перфектен хляб.
И аз действам като теб, много, много не му бая и пак ми се получават нещата. Smiley

Общи условия

Активация на акаунт