Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 494
  • 725
  •   1
Отговори
# 285
Да, горе-долу толкова, Морена, около 500 гр. хляб да докарам. Как точно се разбърква този квас? За пръв път ще ми е! Ще съм благодарна за всички насоки - как точно да го направя. Мерси много

# 286
Този вид квас немците го използват само за вкус (затова пише да се добави и мая). Както се вижда от описанието, всичко се смесва накуп и се прави бърза ферментация с мая, т.е. абсолютно фалшив квасен хляб. Преди години съм месила с такъв (без добавена мая), но преди това го активирах в продължение на няколко дни.

# 287
  • Sofia
smilinglady, след вклчването на Синьо по темата, няма какво повече да се каже...
Сложи си нормално количество мая и си направя обичайния  маян хляб, като добавиш и 5г квас към брашното.
А ако ти се иска квасен хляб, може да си захванеш сама квас или да ми пишеш ЛС с данни за Еконт или Спиди и ще ти пратя. Вероятно след нова година ще е, че сега е лудница при куриерите и се бавят доставките

# 288
Добре, мерси много.
Разбирам, че си отмервам 5 гр. от този квас и 6 гр. прясна мая, които забърквам с топла водичка около 250 гр ,за да шупне и после добавям към 350гр. брашно и си слагам лъжица зехтин, сол, захар и общия квас и си меся, нали така, ако искам може и яйце, нали не бъркам? Ако нещо бъркам, моля да ме поправите. Мерси още веднъж

# 289
  • Sofia
Не, 6г прясна мая, бяха при положение, че квасъ ти си има ролята на квас (да бухне/ втаса тестото), не е само  за вкус. Но щом маята ще ти е единственият втасвател, сложи 8 грама за 350г брашно.
Може и яйце да сложиш, ако не ти е за Бъдни вечер.... пък ако е за Коледа, може направо питка да си направиш. Simple Smile
А 5г от пакетчето ти квас може просто да размесиш с брашното.

Аз тъкмо вложих кваса в тестото за Бъдни вечер питката, а малко след солта ще сложа и 20-30г олио, което забравих да спомена предните дни.  Сложила съм 15% ПЗ пшенично към бялото брашно, а ще добавя и още фибри с пшен. трици. по някое време.
Утре пък ще меся коледната питка за семейното събиране у мама на Коледа. Simple Smile

Оформих моята питка, мушнах и парата,  и фибри си има. Simple Smile  Ще нощува в хладилника до утре късния следобед, когато ще я поукрася и пека. Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 21:38 от Morena

# 290
Привет от една начинаеща Simple Smile
Може ли да ми дадете рецепта за празнична погача. Нещо с масълце примерно.
И да попитам ползвате ли миксер за тесто или си месите на ръка?
Светли празници на всички!

# 291
  • Sofia
Prime колко си начинаеща? Simple Smile Правила ли си хляб?
За погача/питка ти трябват 40% Квас.  И можеш да я замесиш като хляба. Само печенето е като питка.
Ето моята питка, с олио е, но ползвай масло ако искаш - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_8944.html
Празнична става с оформянето или украсата!
Аз меся ръчно, защото ми харесва да усещам тестото, миксера си стои в шкафа, за редки моменти. А защо питаш?

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 23:53 от Morena

# 292
Правих само един по рецепта за тостерен и стана много вкусен. Чудя се да рискувам ли с питката за НГ или да си я направя с мая, както си знам, пък като натрупам опит да се пробвам с квас.
Чудя се за планетарен миксер дали да вложа средства. До сега все на ръка съм си месила, ама ако става по-добре с миксер...

# 293
  • Sofia
По добре не, по-лесно е с миксера, в смисъл, че не месиш на ръце.  Иначе си има тънкости, с миксера е лесно да се премеси тестото.  Затова може би понатрупвай опит на ръка, да свикнеш да усещаш тестото и тогава вложи в миксер.
 А питката не е по сложна, особено ако си месила с мая, можеш просто да замениш маята с квас и да действаш по същия начин.  Само ще втасва по дълго разбира се и трябва за почnеш раничко сутринта, ако искаш да печеш в същия ден. Simple Smile  Както и за удобство може да оставиш второто оформено втасване в хладилника за през нощта и да печеш на следващия ден, когато ти е удобно.

Последна редакция: ср, 25 дек 2024, 10:03 от Morena

# 294
Аз пак имам въпроси 😀
Не ми е ясно като тръгна да меся (кваса седи в хладилника) как преценявам колко квас с колко брашно захранвам? Може 1:1:1, но може 1:4:4? Каква е разликата?
И още, нямам банетон за втасване. Какво да измисля, като заместител за прибиране в хладилника за през нощта?

# 295
Аз пак имам въпроси 😀
Не ми е ясно като тръгна да меся (кваса седи в хладилника) как преценявам колко квас с колко брашно захранвам? Може 1:1:1, но може 1:4:4? Каква е разликата?
И още, нямам банетон за втасване. Какво да измисля, като заместител за прибиране в хладилника за през нощта?
Премери си празно бурканчето, в което държиш кваса без капачката и отдолу на дъното напиши с перманетен маркер грамажа. Така винаги ще знаеш колко грама ти е кваса в него. Вече ти решаваш в какво съотношение да си го поддържаш. По-гъст издържа по-дълго време без хранене.

За оформяне можеш да ползваш всеки съд с подходяща форма - гевгир, купичка, панерче за хляб, кутия от сладолед....Слагаш памучна или ленена кърпа, поръсваш с царевично или оризово брашно и готово.

# 296
  • Sofia
Аз пак имам въпроси 😀
Относно съотношението на хранене на кваса...
    Като знаеш, че 1:1:1 е за 8часа (на стайна температура), всяко по-голямо е за повече време и може да бъде всякакво, като се мени според сезоните, лятно време е нужно по-голямо съотношение.  Това - за гледане на плота.... когато ще си захранваш за месенето.
- 1. Ако искаш да замесиш сутринта, нахраваш необходимото количество квас  за месене от предната вечер в съотношение 1:2:2 или 1:3:3 и т.н. зависи от температурата (и не само)  у вас. Трябва да пробваш, за  да видиш  с кое съотношение  ще издържа 12 часа.  
И после за хляба трябва да имаш 20% квас спрямо количеството брашно, което ще ползваш (цялата формула за хляб съм писала тук).
Например за 350г брашно - 20% са 70г квас и в съотношение по 3 - 1:3:3 е  10г Квас:  30г Вода: 30г брашно.
Съотношение по 2 ( 1: 2: 2)  е  14г Квас:  28г Вода:  28г брашно...
- 2. Ако ще замесваш по обяд или ранния следобяд, захранваш Квас (1:1:1) за тестото сутринта и след 6-8 часа го ползваш.
     Имай предвид, че за 1вото топло (на стайна температура) втасване, наричано "Насипна ферментация" са нужни около 6-8 часа (зависи от температурта, макар не само) и се брои от влагането на кваса, до оформянето и прибирането в хладилника.
     И друго... важно е колко време стои в хладилника без да е хранен - колкото повече, толкова повече пъти (2-3...) ще трябва да го захраниш преди месене.   А минимумът за поддържане в хладилник  е съотношение 1:1:1 за 3-4 дни.
Съдът за втасване е важно да е тесен и висок, по примера на банетона,  за да расте тестото нагоре, не да се разлива настрани.

Ето ти и
Стъпките  от процеса по приготвянето на хляба:
Скрит текст:
1.  Автолиза за 40-60мин.*  
2.  Добавяне на кваса и измесване  
3.  След 30мин. добавяне на солта и измесване **
4.  След 30мин.  1-2  Разтягане и сгъване и ако има добавки***.  
5.  3-4 Вътрешни сгъвания през 30-40мин.  
6.  Втасване на стайна Т почти до удвояване  
7.  Оформяне и поставяне в съда за втасване, почивка от 30-40мин. на плота и тогава в хладилника за 6-12 часа;  
8.  Печене  (за около 40мин. общо време)
9.  Изстиване за поне 1.30 -2 часа, важно е,  за да не е ядете глетав хляб.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 20:50 от Morena

# 297
Много ви благодаря! Безценна информация! Не мога просто да следвам някакви стъпки, ако не разбирам защо ги правя. Сега ще оформя второто ми хлебче с квас и утре ще го пека. До тук всичко изглежда като по книга, ще снимам утре.

# 298
Радвам се, че открих тази тема. Безценна информация има.
Morena, стъпките, които си посочила, дали могат да се приложат за ръжен хляб?
Аз си имам слабост към този тип брашно и много ми харесва леко киселия вкус на чистия ръжен хляб. Сама си отгледах закваската и година си я поддържах, но моите опити не са толкова богати като на Морена, така че с удоволствие ще се уча от вас.

# 299
  • Sofia
Много ви благодаря! Безценна информация! Не мога просто да следвам някакви стъпки, ако не разбирам защо ги правя. Сега ще оформя второто ми хлебче с квас и утре ще го пека. До тук всичко изглежда като по книга, ще снимам утре.
Разбирането ще дойде с практиката, но и с четене.
И стъпките са за реда на етапите, особено ако искаш този хляб, който показваме със Сисли. Но може разбира се и като при маяния хляб да действаш, особено пък ако не държиш на шуплите.

Тук там, ако е чист ръжен хляб,  е доста различна технологията,  ръжта е без глутен (общо казано) и няма смисъл от сгъвания. И втасва доста по бързо бидейки пълнозърнеста.  И готовият хляб се реже след доста часове. 

Ето как го приготвям аз.
Скрит текст:
Предната вечер забърках 50% Закваска и на сутринта я вложих,  солта е 2% , хидратацията 93%,  брашно - 100% ръж.
Разтворих кваса във водата (83%)... добавих брашното и смесих добре. Оставих за 30минутна почивка, да се хидратира брашното.  Тогава добавих по 2% сол и захар с 10% вода  и ги вложих добре, оставих пак за 30мин.  Семената запекох на сух тиган,  добавих  и овесени трици,  сос от фурми и вода и задуших  към 10мин.  Размесих ги добре в тестото и...  това е работата. 🙂   Намазах формата с меко масло и покрих с микса семена. Поставих тестото,  натъпках, заравних и загладих и отново поръсих семена.  Покрих  и оставих на стайна температура 24-25 градуса.  Когато видях че е на 1см от ръба на формата, че има дупчици по повърхността, погледнах часовника - 2.30ч. НФ. Загрях фурната на 230градуса с тавичка на дъното, сложих хляба на 2 от 5 степени на фурната и две ледчета в тавичката и настроих таймера на 8мин. Ледът се беше стопил, намалих на 220градуса и пекох така 22мин.  за общо 30, след това още толкова на 190 градуса.  Проверих готовността с термометъра (96-98 градуса трябва да е ). Оставих  да се охлажда 16 часа. 

Общи условия

Активация на акаунт