Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

  • 34 400
  • 725
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Лимецови рогчета със сирене - пръхкави, мекички и с крехка хрупкава коричка! Simple Smile

# 586
  • Мнения: 463
Може ли рецептата! ❤️

# 587
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Рогчета със сирене

Вода 50 мл
Яйца 100 г
Квас 100 г
Олио 40 мл
Свинска мас 20 г  мека (ако нямате, маслото става 90 г)
Брашно 450 г -  150 г бяло  и 300 г лимец (ако е пълнозърнест - да е пресят възможно най много)
Захар 15 г
Сол 9 г
Масло 70 г (на кубчета и  леко оптуснато)
Разбира се може да се ползва и друго брашно по избор.  
При всички случаи трябва да се съобрази хидратацията с ползваното брашно.

Пълнеж:
Сирене 290 г
Белтък 45 г
По  20 г пълнеж на топка.
 
Замесва се всичко без маслото. То се добавя постепенно накрая.   Получва се гъсто ронливо, тип маслено тесто и не се меси дълго.  Оставя се да втасва около 5часа (завси от Т в помещението).  
След това може да иде в хладилника за през нощта.  Или да се оформи и пече веднага.
Разточва се леко на кръг и се реже като торта на 16 парчета, които се раточват на правогълник, слага се плънката и се затваря.  Пекат се на 180 градуса за около 25мин.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:49 от Morena

# 588
  • Мнения: 4 277
Морена, много ти благодаря за отделеното време! Извинявай, че пиша чак сега, но сме с детето в болница и квасът ще остане за по-натам. Изкушавам се и за готов квас, честно казано Smiley Ако реша, ще пиша да пратиш за един хляб Smiley

# 589
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Ама какво извинение, да се оправя детето, нищо не е по важно.
Нямаш  проблем, само казваш и пращам.

# 590
  • Мнения: 387
По препоръки на Morena е това хлебче с малко захар и малко олио. Уникално стана! Като гъба е въздушно и меко. Много съм доволна!

Пробвах няколко залъка, но за мен бъркам разни пълнозърнести тухлички от скоро. Сложих се на режим. Положението излиза извън контрол с всички тестени изкушения 🥲

# 591
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Prime, много ми е приятно, че си доволна и благодаря за доверието и отзива! Чудесни хлебчета! Simple Smile

# 592
  • Мнения: X
Prime, страхотно изглежда, усетих миризмата му през монитора... Simple Smile
У нас всички ядем предимно "тухлички", но ние си ги харесваме. За утре пак ръжено тесто втасва.

# 593
  • Мнения: 387
Prime, страхотно изглежда, усетих миризмата му през монитора... Simple Smile
У нас всички ядем предимно "тухлички", но ние си ги харесваме. За утре пак ръжено тесто втасва.
Благодаря!
На мен определено ми доставя повече удоволствие да меся бели хлебчета. Пълнозърнестия ми харесва като сложа и доста семена, но ми е трудно да се справя с него. Последния пак ми е влажен. Нещо не го разбирам кога е втасал. Освен това го направих 100% хидратация и си беше супер лепкаво, пекох във форма. Абе мъча мъката 😂
Да ви питам - правих си извара и имам суроватка от нея. Четох, че може да се ползва за хляб. Цялата вода ли замествам или се слага по малко?

# 594
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Да ви питам - правих си извара и имам суроватка от нея. Четох, че може да се ползва за хляб. Цялата вода ли замествам или се слага по малко?
Aз ползвам изцяло суроватка.

# 595
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Посъбрах малко стар хляб и освен пържени филийки - кога в тиган, кога в гофретника(за по здравословно)...  това е друг много обичан у нас вариант на оползотворяването му - Мързелива баница. Толкова е добра - мека и кремообразна вътрешност - тук там коричка на хляба... и хрупкава коричка.  





Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 19:22 от Morena

# 596
  • Мнения: 387
Morena, каква е рецептата, че такова нещо не съм правила никога?
Днес едни бързи бисквитки с остатъчен квас. Много се тачат вкъщи.

# 597
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Morena, каква е рецептата, че такова нещо не съм правила никога?
....
Заповядай Simple Smile 
Накъсвам хляба на хапки/ залъци и го накисвам в прясно мляко. Отделно разбърквам яйца със сирене до гъста смес и сипвам  поелия  хляб и размесвам добре. Сипвам половината смес в намазана с масло тава, слагам парченца масло, останалата половина смес и пак масло, ако има останало мляко от хляба също го сипвам. Пека в загрята на 200 градуса фурна "горен и долен реотан" на средна степен за около 40мин. Като може и с кашкавал да се поръси към края на печенето.

# 598
  • Sofia
  • Мнения: 22 648
Един рожденик ви представям - на 2 годиники стана вчера,  все така добре да служим един на друг, както и на други хора. Simple Smile



И едно хлебче и от мен, Съединение и рожденика разбира се, остатъчен този път.
Брашно Съединение с 5% ръж (като отсях триците за по късно) и 3% брашно от тиквени семки (с 56г белтък),  25% остатъчен квас;  2% сол и 84% хидратация, като не включвам Кваса в сметката.
Автолиза със 75% вода за 30мин. само.  При кваса и солта добавях вода, за да ми е комфортно за месене и така стана 84% хидратцията.  Направих едно разтягане и сгъване и 4 вътрешни сгъвания през 45мин., като при 1вото добавих ръжените трици и чия, а след тях оставих да довтасва в покой. Оформих след 7часа насипна ферментация и след 30мин.  (та общо 7.30часа) прибрах в хладилника за 13часа.  Пекох обичайно - 250/25 с капак и 220/15 без капак,  директно от хладилника.






1во вътрешно сгъване с триците и чия




Втасало

# 599
  • Мнения: 138
Здравейте,

Морена, изглеждат много апетитно и естетски!

от 2 години правя хляб с квас, а сега се осмелих да пробвам рецепта https://marifetkasplace.wordpress.com/2018/12/13/%d0%ba%d0%be%d0 … %b0-%d0%ba%d0%be/ и за нещо по-козуначено (не пускам в темата за козунаци, защото не съм ръсила със захар и не бих нарекла творенията ми стриктно козунаци)


Откакто открих 00 на caputo сладките теста се подобриха, а дори да сложа 30% на 70% пълнозърнесто в хляба, разликата е чувствителна.
Любопитно ми е откъде си купувате брашната? И дали някой си мели собствено брашно и откъде си купува зърно

Общи условия

Активация на акаунт