Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 400
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Здравей, Belronika, благодаря и добре дошла! Simple Smile
Чудесно печиво ни покзваш! Simple Smile
А къде си ти?  В София има Капуто 3 вида във Фантастико, както и  няколко Екосем.
В италианския магазин също има брашна Капуто и Касило може би.
Иначе Евамел има на места ( в сайта им ги има), но и поръчка е вариант.
В Била има Съединение - чисто българско и бюджетно брашно.  Такова е и Балван, но не знам къде го има, а има и ръжено.  Ръжено на Теньо Тенев харесвам или пък на Екосем.
В Лидл  тип 650 е добър вариант също, макар с добавки, ако не те притесняват.  Имат и пълнозърнесто Белбейк  и Спелта.
Брашната на DM също са хубави.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 16:19 от Morena

# 601
О, милост, козунак с шоколад!! Heart Eyes
И точно по рецептата на Марифетка правих миналата година и беше божествено, тази година не знам дали ще успея или ще заложа на някоя рецепта с мая, че ми се ще по-голямо количество да изпека. Което ме подсеща да си поръчам хартиени форми..
Как така тече шоколад обаче.. не помня да е било така по рецептата, но може и да съм забравила. Бърша лиги, наистина много ми се дояде от тези снимки.
Аз взимах от метро брашно, скоро намерих и магазинче с Капуто в града и от там взимам вече.
Морена, чуден е хлябът, чията накисваш ли я предварително? А твоят Квас се представя чудесно и вкъщи, от скоро му се налага да живее в хладилник и е готов за хляб само след едно хранене. Аз мързешката вече действам, все тостерни хлебчета, нямам и остатъчен квас, всичко вмествам в хляба.
Сега, на външен вид сигурно не е най-хубавия, но в края на деня ядем вкусен и полезен хляб.. до колкото един хляб може да е полезен.

# 602
О какво топло посрещане Simple Smile
В едно витошко село съм, та Софийските магазини са ми подръка и ще ги имам предвид - иначе си купувам Капуто от фантастико.
Добавих шоколада преди да ги изпека и оттам тази работа с течащия шоколад, не е по рецептата, просто това имах само. Искам да пробвам и с локум… рецептата носи на интерпретации
И аз съм фен на хляба за тостер, имам три заредени в хладилника в момента и си режем през седмицата

# 603
  • Sofia
В едно витошко село съм, ..
О, блазя ти! И аз я гледам Витошата, ама нашето "село" е било същинско такова в някакви по далечни времена, преди да бъде усвоено.  Wink

Miliva, къде ти... повече съм човек на момента, отколкото да се приготвям предварително, та и чията ми е от буркана директно поръсена. Simple Smile  То и брашната, които да забъркам ги мисля, мисля... до последно.  Simple Smile

На мен ми е мерак да меся и обгрижвам тестото (и кваса) и тостерният, както и ръженият са ми скучни. Simple Smile  Меся през ден, а ако има как всеки ден бих месила, защото в деня на печенето (нали е на другия ден)  ми липсва месенето. Това го осъзнах, тази си зависимост...  в първите дни на квасното ми приключение и е все така вече 2 години.  Simple Smile

# 604
  • Бургас
Здравейте!Влизам да се похваля с хляба ми наравен от брашно 350гр.метро шеф за пица+50гр. спелта/280мл.вода/80гр. квас/8гр.сол.Измесване в хлебопекарна,3 сгъвания през 30мин следва топло втасване до удвояване на размера,после 12часа в хладилник.Изваждам изчаквам да се отпусне тестото,оформям и поставям в банетон.Оставям да втаса,тук не отнема много време защото при оформянето гледам да не мачкам много тестото и пека.
Скрит текст:

# 605
  • Sofia
Лили, чудесно хлебче!  Simple Smile
Цитат
Измесване в хлебопекарна,3 сгъвания през 30мин следва топло втасване до удвояване на размера,после 12часа в хладилник.
Нищо ли не правиш преди да влезе в хладилника?

След топлото първо втасване оформям и  така  отива в хладилника (такава е схемата, която начуих още в началото). На следващия ден пека директно от хладилника - така е стегнато тестото и много по лесно се правят разрезите.  

Ето днешното ми тесто

Втасало

И оформено...  отива в хладилника.

# 606
  • Бургас
Морена,не го оформям преди хладилникам.Пробвала съм по класическият начин който описваш,но повече ми харесва да оформям след студената ферментация.Аз  поставям тестото в пластмасова купа с капак за хладиника и така не ми попива ароматите от него Simple SmileПрез деня поглеждам и когато е напълнило купата е готово.
Скрит текст:

# 607
  • Sofia
Значи го местиш от един в друг съд (има някакво сръчкване), за хладилника, Така ли?
Важното е, че си си намерила удобен за теб начин. Simple Smile

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 15:08 от Morena

# 608
  • Sofia
Ето моето хлебче  от онзиденшното месене.

Манитоба Капуто + 10% ПЗ овесено и 85% вода за 4.30часа Автолиза.  Квасът е 25%, остатъчен. Сол 2% и овесени трици. Крайна хидратация 87%.
1 Разгъване и сгъване, ламинация с овесените трици и 3 Вътрешни сгъвания през 45мин.  и оставих да довтасва в покой.  Втасваше бързичко,  та не можах 4то ВС да направя и след 7часа Насипна ферментация оформих и след 45мин. прибрах в хладилника за 15часа. Печен  обичайно - 250/25 с капак и 220/15 без капак.

Смесени водата и брашното за Автолиза

Автолизата след 4.30 часа, глутенът е много добре развит

Което се вижда  при вложения квас, как се е изгладило тестото.

А това е днешното ни хлебче
от  Спелта - на Лидл - бяла тип 630 и 10% типова тип 1050.   Много приятно нелепнещо брашно, също като Семолата.
Ферментолиза с 25% Квас и 75% вода, ама при солта добавих вода, та 78%  обща хидратация. 1 Разгъване и сгъване и 4 вътрешни сгъвания през 45мин.  7.30часа  насипна  и 19часа хладилна ферментация.  Печене както обичайно.

# 609
  • Пловдив
И аз го оформям след студената ферментация в хладилника.
Първия ден забърквам в една голяма тенджера, прегъвам няколко пъти, изчаквам да удвои обема си и със същата тенджера прибирам в хладилник
 И пека на следващия ден.

# 610
Първия ден забърквам в една голяма тенджера, прегъвам няколко пъти, изчаквам да удвои обема си и със същата тенджера прибирам в хладилник
 И пека на следващия ден.
А като оформите след ферментацията в хладилника, трябва ли да повтасва пак на стайна или може направо да се пече?

# 611
  • Sofia
 И пека на следващия ден.
А като оформите след ферментацията в хладилника, трябва ли да повтасва пак на стайна или може направо да се пече?
Довтасва, ако има нужда, не е правило.

# 612
  • Бургас
Аз го изчаквам да втаса ,да изпълни формата и тогава пека.

# 613
Питам, понеже аз пека сутрин в 6.30 преди работа, но не мога да стана в 5 да чакам и да втасва. Само за протокола, още съм далеч от перфектните резултати. Доволна съм, че досега успях да изчистя киселата жилка и всички вкъщи ми ядат произведенията. Само с мекиците нямам провал.

# 614
Утре трябва да омеся хляб, като вечер го слагам в хладилника и на другия ден пека. Но този път ще мога да го изпека чак привечер, което ще е към 24ч ретардация. Дали ще е проблем? Може би да намаля малко насипната?

Общи условия

Активация на акаунт