Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ПЕТА ТЕМА

• 34 391
  • 725
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
Вики,  кръглия, само го оформяш в кръг, рецептата си е обикновена.
Брашно  колкото и каквото искаш и 20% Квас, 2% сол и от 60-65% нагоре вода. Всичко е % спрямо брашното. 
Смесваш брашнното и водата - наливаш по малко вода, докато получиш леко мека топка тесто - грубо смесено, но да е добре намокрено брашното. И оставяш за 45-60мин. автолиза.  След това добавяш кваса, след 30мин. солта и ако има нужа по малко вода, за да ти е комфортно тестото.  И при кваса и солта месиш  по около 5мин., та да имаш гладко стегнато тесто.  След 45мин. и през толкова правиш 3-4 вътрешни  сгъвания. И оставяш да удвои поне, в покой.  Когато втаса оформяш нежно, поставяш в банетон и след 40мин. прибираш в хладилника.  След 12 часа престой в него печеш.
Успех и приятно месене!  Simple Smile

# 646
Благодаря! Значи ли че мога да си ползвам рецептатата за тостерния, само че да го оформя кръгъл? Иначе другите стъпки са ми ясни.Рецепатата имам в предвид от която винаги си ми става тостерния.

# 647
  • Sofia
Благодаря! Значи ли че мога да си ползвам рецептатата за тостерния, само че да го оформя кръгъл? Иначе другите стъпки са ми ясни.Рецепатата имам в предвид от която винаги си ми става тостерния.
Ами да, разбира се.  Simple Smile

# 648
Моята рецепта за тостерен е с много повече квас и се пече в същия ден. Няма ретардация в хладилник. Също има мляко и захар, втасва във формата, в която се пече и изобщо не е като другият хляб.
Ето това гледах наскоро и доста добре е показано.
https://m.youtube.com/watch?v=h7WAC-h4m6k

# 649
Благодаря ви за мненията за миксера. Попариха ми се големите надежди, но ще пробвам пак различни варианти. Ето днес забърках уж козунак в него, получи се едно към едно тесто за мъфини - и брашно добавях и какво ли не - цъ. Кексово късащо се, тежко лепнещо тесто. Ще го изпека да видя крайния резултат ама… сигурно ще отиде в кофата.

За храненето на кваса - зависи от толкова много неща, за мен най-важното е да се наблюдава кваса и да се нагласи спрямо удобното време. При някои може да стига пик  с 1:2:2 за 12 часа, при други 1:5:5 за по-малко време. Наблюдаването е най-важното за мен - да знаеш за колко време се вдига, колко време държи и като цяло как се движи самия квас, а не толкова часовника и мерките. Аз към момента храня 1:5:5 сутрин и вечер. Като нахраня вечер преди лягане, сутринта тъкмо е  в пик/започнал да преминава. Сега времето се сменя, отоплението намаля, влажността спада, със сигурност ще има промяна.
Аз ползвам миксер за размесването. С някои теста  трябва доста дълго време(5 мин) и бързо разбъркване. Но почти винаги успява да се отлепи от купата. Правя обикновено 70% хидратация, с повече може и да не се отлепи.
Също когато първо съм сипала в купата квасът и след него водата, понякога трудно отлепя от дъното.
Получава се с миксер, може да пробвате първо с по-ниска хидратация ( 60%), тогава би трябвало за минута да стане на топче.

# 650
Влизам пак, за да благодаря на Морена за кваса, всички съвети и подкрепа, за да успея да направя що-годе свястно хлебче.Това е трети опит и дама виждам колко по-добре изглежда и се усеща на вкус.Както казах и на нея, като овладея техниката с бял хляб, ще експериментирам с други брашна.

# 651
Аз следвах тази рецепта за начинаещи https://www.facebook.com/share/p/1UgXGMxymr/
 от фейсбук групата "Страст с квас". Този човек всичко е обяснил много подробно и е приложил и клипове. Който ги следва успява. На мен много хубаво хлябче ми се получи още от първият път. Брашното беше обикновено каквото имах под ръка.

Аз имам един буркан на две седмици сигурно с остатъчен квас. Мога ли да го използвам за кекс или да го изхвърля? Малко има миризма на кисело.

# 652
  • Sofia
ДХ3, благодаря за доверието и хубавите думи!

То и аз много подробности съм дала за захващане (както и тук  в темата...), но ако човек няма достатъчно топлина за първите 3-4 дни, не е толкова лесен успехът (чиито и упътвания да следва), да не кажа доста труден.   Не са малко хората, които не успяват да захванат квас. Само аз колко квас съм пращала...
А един отгледан квас е доста трудно да се умори.

Пробвай го на вкус как е остатъчният.  Аз след седмица го хвърлям, каквото не съм употребила.
Ето днес (от понеделник започвам да пълня нов буркан) месих с остатъчен квас хляба ни, утре ще вмъкна в гофрети за закуска, в неделя пак ще ползвам  и почти не ми остава за хвърляне. Но и храня малко квас и не генерирам много остатъчен.

Последна редакция: сб, 26 апр 2025, 00:11 от Morena

# 653
Направих тесто за сладък хляб (с мед) в неделя, но покрай децата не стигнах до изпичането му. Вчера се наложи заради гаф, да изчистя хладилника и бутнах тестото във фризера... И понеже, това ми е първото тесто и съответно нямам опит, да попитам - сега това тесто как мога и дали мога да го използвам? Много ме е яд че го сложих във фризера...

# 654
  • Sofia
Ползвай го за мекици/бухти по-добре.

# 655
Сега видях,  че пиша в темата за хляб с квас... Значи трябва да поясня че моето тесто е с мая, суха, а не с квас...  Ако този съвет е за мен, дали все още е валиден?

# 656
  • Sofia
Сега видях,  че съм писала в темата за хляб с квас... Значи трябва да поясня че моето тесто е с мая, суха, а не с квас...  Ако този съвет е за мен, дали все още е валиден?
Аха... то замръзвало ли е. И втасало ли е добре преди да влезе във фризера?  Ползвай за каквото решиш, щом е маяно тесто.

# 657
Смятам, че да, добре е втасало, а в момента е на камък, така, че добре е и замръзнало....

# 658
  • Sofia
Ами след като се размрази, ползвай за каквото искаш.

# 659
Аз най-после се навих да си отгледам квас Grinning Днес е пети или шести ден. Искам да попитам, какво означава, ако квасът се е надигнал много малко за 12 часа? Тази сутрин изглеждаше супер, а вечерта имаше много малко мехурчета.

Започнах с два опита - единият с бяло брашно, а другият само с пълнозърнесто. След като вторият почти не показа живот, реших да добавя и бяло брашно и се раздвижи. Към този с бялото брашно пък взех да добавям по малко пълнозърнесто брашно, защото четох, че е с повече запазени микроорганизми. Изобщо много смело експериментирам май, без да имам достатъчно теоретични знания Smiley

И искам да попитам нещо за момента, в който ще тръгна да меся тесто. Ако квасът ми е общо 30 грама, а ми трябват 100 грама за тестото, какво се прави? Отделям си от основния квас и си подготвям необходимото количество ли?

И да добавя, че в момента на плота имам три бурканчета Joy Третото се появи тази вечер. Пресипах от кваса с бяло брашно и захраних. Идеята ми е да видя какво ще се случи с квасът, който не се беше надигнал за 12 часа и какво ще се случи с този, който захраних на 12-тия час 🫣

Общи условия

Активация на акаунт