Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 40 008
  • 803
  •   1
Отговори
# 225
Ру, всеки родител иска най-доброто за детето си. Част от това "най-добро" освен хипотетичните знания, е и средата, в която ще попадне. Ако разбира се самото дете има някакви лимити по отношение възприемането на знания, тогава родителят следва да е наясно докъде се простират възможностите. И пак, надявам се, че няма да отречеш, се търси най-хубавият възможен вариант от всички.

# 226
Много благодаря на всички, споделящи за гимназиите на по-големи деца. Наистина ми е много полезна тази информация, а за съжаление нямам възможност и време да прочета отделните теми за всяко училище.
Аз чакам да излезе справочника и ще го разглеждаме със седмокласника. Искам и на отворени врати да го заведа на поне 2-3 училища. Фиксиран е в момента в НПМГ и не искам приемът там да е цел на всяка цена. Просто искам нормално училище, с нормални деца, за които училището не е просто място, на което да присъстват 8 часа дневно. Дано да имаме късмет. От сутринта чета за някакви драми на ученик в НПМГ (бивш възпитаник на СМГ) и сблъсъка на родителя с ръководството на училището. Така, че явно навсякъде има и много доволни и много недоволни.

# 227
  • София
И все пак говорим за най-доброто за децата. Свръх амбицията не е такова според мен.

# 228
И все пак говорим за най-доброто за децата. Свръх амбицията не е такова според мен.
Може да има свръх амбиция, ако някой не успява да си даде ясна сметка за възможностите на детето.
Но пък НВО-то не е косимически изпит, все пак Simple Smile

# 229
Навсякъде има проблеми от едно или друго естество. Не може всички деца (и семействата им) да слушат опера и да ходят на концерти във филхармонията, че и да се съберат в един клас освен това. Хората и децата са различни, но се предполага, че, когато си положил усилия, за да учиш това, което ти харесва, ще се стараеш повече.

Специално за детето на Мама Ру мисля, че независимо от резултата, трябва да му се предложат няколко варианта и да си избере какво иска.

# 230
НПМГ са публикували на сайта си колко паралелки ще приемат през новата учебна година и как ще става балообразуването. Отивам да чета аз.

# 231
Рали, чудесно е, че има амбициозни и можещи деца. Техните постижения не ги смекчаваме.
В неелитните училища също има амбициозни и можещи деца.
Има и училища, където ситуацията наистина е много зле и откъм възпитание, и откъм родителски капацитет и грижа, и откъм възможности... В такива училища се влиза и с бал под 100, а на изхода до диплома стигат по-малко от 50% от дванадесетокласниците, съответно средните резултати са под Среден (3:00). Мисля, че тях не ги обсъждаме.
При нас среден резултат на ДЗИ във високо баловите училища (минимален бал над 300) е към 4,60 - 4,80, следват средния ешелон, където минималния бал е над 220 и там средния резултат на ДЗИ е около Добър 4. Има 2-3 училища, които приемат с бал над 130 и там покриват над Среден (3) за училището на ДЗИ и такива, в които се влиза с бал под 100, но на изхода средния резултат на училището е под Среден (3) на ДЗИ.
Както се вижда не е чак толкова драстична разликата между първите и вторите, първите са повече на брой, вторите са около 3-4 училища в града.

# 232
  • Бургас
Честит празник, свръхамбициозни и грандомански майки ( или както ни наричат затова, че търсим и си споделяме информация, както и че се вълнуваме с децата си, това явно е нещо лошо)! 🙄
Всяка от нас иска най-доброто за детето си, това е повече от ясно. Аз и сина ми искахме да влезе в НЕГ, ама да искаме и той да може са две различни неща, затова сме се спрели на АЕГ, където балтт е по-достижим. Говорили сме по въпроса,  не е като аз да съм му наложила нещо. Ако НВО се провеждаше след 6 клас, смятам че би имаш реални шансове, сега вече не. И не защото е тъп като галош, а защото са много натоварени, хормони ги тресат и възрастта е един преход към малък възрастен. Както и да е.
Има ли някой информация за квотите в отделните училища. Има ли ги, няма ли ги и всяко училище за себе си ли ги обявява някъде,  защото инфо по въпроса не намерих?
п.п. обръщението ми към Вас, надявам се се разбира, че е шега 😁
п.п. 2 и за АЕГ не знам дали ще се справи,  може да се паникьоса, може да не знае, всичко може да стане. Здраве да е!
Весел празник на всички!

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 16:25 от *Sesil*

# 233
Сесил, НЕГ (91во) е с квоти момичета-момчета. Миналата година мин. бал е бил 469 момичета и 459 момчета.

Доколкото знам ЕГ си държат квотите.

# 234
  • Бургас
Сесил, НЕГ (91во) е с квоти момичета-момчета. Миналата година мин. бал е бил 469 момичета и 459 момчета.

Много благодаря за информацията, вярвам ще е от ползва някой. ❣️
Аз забравих да спомена, че става въпрос за Бургас. 😊

# 235

Много благодаря за информацията, вярвам ще е от ползва някой. ❣️
Аз забравих да спомена, че става въпрос за Бургас. 😊

Проверете конретно за Бургас. В София има квоти за ЕГ, а във Варна - не. Да не говорим, че и минималните балове за съответните гимназии са много различни.

# 236
  • София
Може да има свръх амбиция, ако някой не успява да си даде ясна сметка за възможностите на детето.

Аз съм виждала как родителската амбиция проваля амбициозно и изключително талантливо дете. Така че, не, изобщо не съм съгласна с вашето мнение.
Амбицията трябва да е на децата, не на родителите.

# 237
Ру, не знам защо много често споменаваш всички тези данни, каква е връзката с темата, която обсъждаме? И пак питам - кой пренебрегва децата? Винаги е имало и ще има по-компромисни училища. И в тях винаги е имало и ще има и деца, които са старателни и прилежни и общо взето мястото им не е там. Но понеже са единици, останалите дърпат общото ниво надолу - в такива класове и самите учители не са кой знае колко мотивирани да гонят високи цели. В по-добрите училища единици са тези, които развалят дисциплината и не им се учи. Там пък по-ученолюбивите дърпат нивото. Е, с ръка на сърцето, ако можеш да избираш към кое от двете ще се целите? Т.е. аз в думите ти разбирам нещо от сорта, че дори и при висок резултат, защо да не запишем детето в по-компромисно училище, нали и там деца учат. Ми не, не работи така логиката. Или поне моята не.

# 238
Аз да попитам нещо - как сте с оценките? Имате ли вече за втория срок? Аз не знам какво да си мисля - петокласничката вече има 6 оценки, а седмокласника е само с една по география? Не, че и първият срок не беше така - до средата декември беше с 2 оценки по математика. Голямото изпитване беше януари и февруари...

# 239

Аз съм виждала как родителската амбиция проваля амбициозно и изключително талантливо дете. Така че, не, изобщо не съм съгласна с вашето мнение.
Амбицията трябва да е на децата, не на родителите.

Едно е да си амбициран на 5 години детето ти да рецитира Шекспир в оригинал и да решава квадратни уравнения, друго е да го запишеш на курсове или уроци, за да му дадеш възможност да учи в по-добро училище.

И, да, има по-добри и по-лоши училища.

На тези години единици са истински амбициозните деца. Както много пъти съм казвала, децата нямат способността да гонят дългосрочни цели - учи сега, за да изкараш добър резултат на изпита, да влезеш в добра гимназия, после в хубава специалност в университета, да имаш добре платена работа, защото това ще ти е животът..... Тези сметки ги правят родителите.
На децата им дай точно и в момента игра на компютъра или нещо друго, по-забавно от ученето.

Общи условия

Активация на акаунт