Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 40 001
  • 803
  •   2
Отговори
# 210
  • София, Лагера
Мили другари, чиито деца бяха на Регалия уикенда, моля за помощ!
Получих в профила на хлапето 2 дъъъълги видеа с анализи (покъртителна работа, научих колко съм проста, повърхностна и неаналитична, въпреки тоновете изчетена литература), но никъде не видях как е оценена работата на хлапето. Къде мога да намеря тази информация?

Аз лично бях изненадана да разбера, че и в елитните училища се слуша чалга по купоните, но явно съм много наивна.
И аз! Хем късно научих! Добре, че синковецът е фен на Пинк флойд, Рамщайн и Депеш, та не очаквам някое маане да го заинтригува...

# 211
Ноеми, моето дете беше онлайн на Регалия. Имам имейл, който препраща към техния сайт за коментари и преглед на работата. Пише, че статистика и резултати - след 2 седмици.

# 212
  • София
Заради бала (който не е най-високият, но все пак не е нисък) би следвало средата като деца, да е добра.
Тази зависимост, за съжаление, хич не отговаря на истината 😕. Научихме го по трудния начин още от 1-ви клас. Може да е супер отличник едно дете, но това не гарантира нито възпитание, нито дисциплина, нито морал и етика.
До късмет е и до усилия на класния да създаде отбор, екип, който да иска да живее заедно. Не винаги се случва в т.нар. елитни гимназии.

# 213
  • София, Лагера

До късмет е и до усилия на класния да създаде отбор, екип, който да иска да живее заедно. Не винаги се случва в т.нар. елитни гимназии.
От моя опит класният ръководител на гимназиален етап хич няма за цел да създаде екип. Оставя тийновете да се самоорганизират, интересува се (ако изобщо се интересува) само от добрите резултати.
Освен това в подгответо обикновено класните са едни, после се сменят. След 2 години сменят и профил.

Да, средата е "добра", в смисъл на амбициозни и конкуриращи се деца. Дърпат се взаимно напред, но не винаги по добрия начин.
Никой не подпомага екипната работа, а това е изключително важна компетенция за бъдещето. Аз за това се боря неистово на ежедневна база...

# 214
Ноеми, много точно обобщение.

# 215
Какво да направи класния, в гимназията са и по-големи и като гледам по голямото ми дете, тя класната им по никакъв начин не може да им влияе. Освен да изисква извинителни бележки и да се занимава да оправя отсъствия на този и онзи, какво да прави? Екип няма. Не виждам какво да направи. Събрани в един клас като почна ковида, тези деца не успяха да се сближат. То и в прогимназията е същото, при нас друг от учителите е по наясно с проблемите в класа от класния ръководител. И тук нямат сплотеност. А и всяка година ни се сменяше класния ръководител, както и учителите. Пети по БЕЛ, 6 по Мат, 7 по ФВС. Те децата докато свикнат и хайде нов.

# 216
  • София
Ееее, недейте така! То при възрастни началниците се опитват да създават екип и да повлияят на големи хора, пък какво остава за тийнейджъри.
Имам пример на поне 3-ма класни ръководители, които полагат усилия в това отношение. Един в НПМГ, един в 18-то, един във 2-ра английска. За съжаление не и нашия 🙂...
А е толкова важно сега, в тази възраст да се научат да работят заедно.
И аз гледам при големия - редовно им дават групови проекти по различни предмети. Но освен да си разпределят темата и всеки да работи самостоятелно по своето си парче, друго не се сещат, че може да е екипна работа.

# 217
Точно така е и при нас, разделят си работата и това е изпълнението на груповата задча

# 218
  • София, Лагера
Ох, дано не отчаяме бъдещите гимназисти!

Оносно екипната и социално отговорната работа, то си зависи от персоналитито на учителя. Учителката по английски на сина ми (който е в НЕГ Grin, нищо общо с нейния предмет), е много по-активна, въпреки че фокуса на гимназията не е хич нейния предмет. Води ги на театри, на опери, организира им занимания, стимулира ги.
Учителката по философия ги организира и ги води в училища с малцинства да им отваря очите и да помагат и да коучват децата там.
Просто си е до човек.
Доколкото знам силните училища в извънкласни дейности са НПМГ и ИЕГ.
За съжаление моят малкия "набор" няма никакъв интерес към тези училища, а и не искам да му влияя.

Моля не приемайте мнението ми като меродавно, то е на база на споделено от родители! Не рекламирам нищо.

# 219
Да, точно така се създава екип. В това отношение голямата ми дъщеря случи поне на преподаватели в профилите, двама са, но все е нещо. Ходят на театър, изложби, провеждат часове в СУ, бяха на "философска" екскурзия в Гърция. Попадението в профилите до голяма степен отми горчилката от 9-10 клас, поне при нас. И като цяло, такъв дух си представям в "елитните" гимназии. Но пак си е до късмет.

# 220
  • Sofia
Тези, които споделяме гимназиални впечатления, сме с деца, които изкараха 8ми и 9ти клас онлайн - годините в които трябваше да се опознаят и сближат с новите си класове. Да се надяваме, че вече не е така.
Учители има всякакви - и вдъхновители и умрели риби.

# 221
  • София
В 18-то в прогимназията се смениха 3-ма класни ръководители- първата ( излезе по майчинство началото на 6 клас) и последната са страхотни - и като преподаватели, и като хора. За този по средата не искам да си спомням. И аз се надявам на късмет с учителите в гимназията, стана ясно, че проблемът с кадри е навсякъде. В този ред на мисли, ако някой тук с по-големи деца има представа от нивото по биология и химия в 1АЕГ, 2АЕГ, 164ГПИЕ, ще ми е полезно.

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 10:21 от bibi76

# 222
Като минала в гимазиален етап, ще кажа че всяка допълнителна точка си е важна.
Важна е за да може децата да имат избор. Като родител на детет влязъл там където иска, ще кажа че за сега сме оцелили шестица от тотото. Децата в класа са чудесни, имат амбиции за учене, успяха да създадат екип и приятелство в рамките само на няколко месеца. Разбира се, че и класната има голям принос за това.
Но е важно, че децата си помагат, учат и вилнеят в рамките на нормалното.

За сметка на това имам две приятелки с деца не успели да постигнат добри резултати, учещи в квартални училища.
Едната девойка се научи да пуши и няколко пъти беше плюта в лицето, другата вече започна да се вихри в чалга клубове. За учене и дума не се отваря, ако покрият материала за 3, учителите ще им пишат 5 и всички са доволни и щастливи.

И въпреки, че във фейса определиха майките в БГ мама като изтрещели сноби (само защото искат най-доброто за децата си) и че това да се очаква от детето резултат 450 точки било безумна родителска амбиция. Продължавам да вярвам и стискам палци на всички форумски деца, че ще се преборят за желаното място с чудесни резултати.

# 223
Абсолютно подкрепям последното. Независимо какъв е изборът, важното е да има такъв.

# 224
Хоуп, чудесно е, когато децата могат да постигнат високи резултати и имат избор. Ама какво да правят децата, които не могат да постигнат такива високи резултати и нямат същия избор? Те провалени ли са? И защо си мислите, че в елитните училища не пушат, не пият или не употребяват и разпространяват дрога? Че всички са супер възпитани и толерантни?

Общи условия

Активация на акаунт