Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 39 965
  • 803
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Мога ли да помоля за малко помощ за една задача по математика от сборника на Веди. Правилен петоъгълник ABCDE. Трябва да се докаже, че AD е равна на CE, с първи признак за еднаквост. За целта, трябва да се ползва, че ъглите на петоъгълника са равни. Само че аз не съм сигурна какви знания имат право да ползват, за да го докажат. Знаят, че петоъгълник се разделя на пет еднакви триъгълника (като учиха за лице). Може ли да ползват в такъв случай, че съответните ъгли между радиус и страна във всеки от петте триъгълника са равни, съответно ъгълът на петоъгълника са образува  от два такива съседни (на всеки от петте триъгълници ъгълът между основата и радиуса на окръжността е 72 градуса, а ъгълът на петоъгълника е 144). Още не са учили за равнобедрен триъгълник и че ъглите при основата са равни.

# 196
  • София
Четох, четох и бая се чудих да пиша ли, да не пиша ли. Смесени чувства са ме налегнали.
Първо да благодаря за ключа. Водя душевна борба днес ли да го дам на наборката или утре, ама май клоня за утре, че сестра й последна вечер в БГ, поканила съм майка на вечеря и не ми се иска да си разваляме настроението. Simple Smile
Нещо започва да прегаря, имам чувството, че или ми прави напук, или изобщо не се съсредоточава в пробните, защото резултатите не са отлични. Иначе в училище, в домашни, в участие в школите е супер. По БЕЛ им прави месечна класация върх е във всичко - домашни, изпитвания, участие, стихотворения и т.н. и за януари имаше сборна оценка 5,99. На пробния - 75 т.  По математика е още по-зле. Не е огранизирана и губи адски много време. Има чувството, че само учи, а то идва от неорганизираността й. Постоянно се чувства сравнявана със сестрите си, та след 2 кротки разговора влязох остро с бутонките и на двете баби, но никак не ме кефи комуникацията ни основно да е за у-ще, ама никак! Не зная как да й помогна и мотивирам.
 По-горе обсъждахте "топ" училищата. Моите големите влязоха в СМГ в 8 клас - едната с НЕ, а другата с АЕ. До края на 1 срок водихме душевна борба дали да не ги върнем в 125-о при Мадлен Христова (нарочно я споменавам, защото сигурно на някои тук ще им настръхне косата, но те изкараха прекрасни 3 години с нея, с малки изключения ). В СМГ имаше и учители къси клечки, и ротации, и един адски напънат клас (НЕ) с хипер амбициозни родители, което яко сговняваше атмосферата в класа и не се чувстваха като отбор, екип, приятели. Окопитиха се някак и в средата на 11 клас започнаха да "живеят". Сега се търсят по Европата, правят си сбирки. Успешно се представиха и почти всички постигнаха целите си. В другата паралелка (АЕ) беше сбирщайн - нито еднн дете от СМГ 5-7 клас. (т.е. имаше едно, ама го преместиха Simple Smile ). Върли купонджии, жесток клас - 5 години купон, яки приятелства. Може би заради тяхната добра спойка и "генийчето" ми с куция клас остана в СМГ - заради класа ... на сестра си. От тази паралелка е дете с най-висок резултат за аероспейс инж. в Делфт. И от позицията на времето мисля, че имахме късмет с "елитната" гимназия, защото имат много ресурси за профили. Осигуриха им всичко без БЕЛ, а това е важно при кандидатстването за висше, особено за чужбина. Получиха много добра база. Смея да твърдя, че бяха и щастливи, но някак си попаднаха на мястото си, пък макар и някак плавно и, въпреки че имахме огромни терзания, а за това понякога е нужен и малко късмет. Дано го имат и набор 2010 и дано, освен резултатите, имаме и интуицията децата да попаднат в точната за тях среда. Това ми е голям страх и тегоба за малката. Моля се да вземе(м) правилното решение, независимо от резултатите и да успеем да я съхраним психически. В неделя ми се уплаши окото пред Сейнт Джордж - НВО и ДЗИ са ОГРОМЕН бизнес....

Последна редакция: ср, 14 фев 2024, 11:04 от bibi

# 197
Здравейте! Този тест ми го даде позната, която има дъщеря в 7 клас
Скрит текст:
Каза, че е от това помагало
Скрит текст:
Имам по-старо издание , но този тест не го намирам. Ако някой има по-новото издание може ли да провери дали е от него?

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 14:54 от Gergana8010

# 198
  • Пловдив
Моето наборче също е второ дете. В резултат аз съм по-обрана и в напъване и в емоции. Но и детето е много различно-голямото все е с цел и си я преследва. Това ме пита къде ще учи? Нито знае какво иска, нито училище има като предпочитание, нито език. Та и аз така се надявам да го "накъсметим" заедно положението.
В Пловдив както казах няма много опции за пробни изпити. Но първите, които минаха в Образователните технологии, като видях и аз що чудо беше-едно огромно фоайе, в което наредили чинове, сигурно имаше 100 деца. Отделно в залите..Наистина е страшен бизнес...
Нашите в училище не са правили пробни, нито се чува такова нещо. Тези на Регалия са му втори на него. На първите в ОТ има 93 по МАТ и 64 по БЕЛ, като на преразказа са 22. Не е уау, но не е и зле. С този резултат в Пловдив влиза в топ 3 гимназии, но с английски. За немски не съм убедена, че ще стигне. Ще натисне още малко по БЕЛ, но вече и той ми дава отпор-и на него все му се струва, че учи, а аз мисля, че е хаотичен.
Биби, следвам те в Нидерландската тема, понеже големия ми е 12-ти клас и едното желание е ТУ Айндховен, та му разказвам но моя за твоите момичета и преживяванията..
И последно някой питаше за физика-ето трябва му на големия матура по физика, заради желана специалност навън. Но и на него си му е любима още от прогимназията.

# 199
Цитат на: евето в вт, 13 фев 2024, 10:25
Качвам ключ с верните отговори на Регалия
Скрит текст:Покажи

Може ли да ми го изпратите и на мен, моля (pdilova@abv.bg)?

# 200
И аз няма да показвам ключа. Каквото е направила, ще гледаме вече резултатите. Попрегледах ѝ работата, като се върна, чернова на преразказа не беше върнала, но смяташе, че е запомнила всичко (друг е въпросът как го е възпроизвела), грешките ги беше намерила, тезата - прилична, на теста видях тук-там грешки, ама не съм проверявала супер подробно.

# 201
  • София
Хмм, изтървала съм новата тема.

Наборът е правил преразказ в школата. Щяла съм да получа инфо от учителката. Да видим.

Той поне наистина почна да схваща малко по-добре задачите по геометрия. И не пита толкова много. Но пък кака му компенсира. Снощи решавах задачи с нея. Хем имат малко часове и минимално домашно, хем задачите от контролните са прилично количество.

# 202
В крайна сметка всеки си преценява за собственото дете и ще си носи отговорността за изборите. Малко крайно изказване и обобщение в стил - не сте ми приятни, ама ми трябва информация.
Приеми както искаш изказването ми. Крайно, начално, така мисля аз
 Да, не ми е приятно цялото напъване, но децата, а и ние, трябва да минем през това.

# 203
Няколко недоволни от ФЕГ прочетох, от училището, от учителите. Но все пак споделете каква е средата? Предполагам, че тя оправдава положените усилия в 7 клас?
Оставам с впечатлението, че от повечето "топ" гимназии има едно разочарование, че не всичко е както трябва.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 17:11 от faviana

# 204
За всяко от "ТОП" училищата има отделни теми, може да разгледате различни гледни точки.
Средата е добра.
Аз лично бях изненадана да разбера, че и в елитните училища се слуша чалга по купоните, но явно съм много наивна.

# 205
  • при моите любими
Това с музиката.... Нашето семейство не слуша чалга, но факт, че тя е навсякъде. Има и изключения, но не са много. Дъщеря ми от тази година почна да ходи на подобни рождени дни в зала или заведение. До сега статистиката е с преобладаваща чалга. Купон на 1ва английска е бил без никаква чалга и подобен на Американския колеж изцяло с чалга. Другите били миксирани, от всичко по-малко. И аз не съм очарована, е меко казано, но май спасение няма. Радвам се, че поне в плейлиста на детето ми няма такава музика.

# 206
Мога ли да помоля за малко помощ за една задача по математика от сборника
на Веди. Правилен петоъгълник ABCDE.
Трябва да се докаже, че AD е равна на CE, с първи признак за еднаквост. За целта, трябва да се ползва, че ъглите на петоъгълника са равни. Само че аз не съм сигурна какви знания имат право да ползват, за да го докажат. Знаят, че петоъгълник се разделя на пет еднакви триъгълника (като учиха за лице). Може ли да ползват в такъв случай, че съответните ъгли между радиус и страна във всеки от петте триъгълника са равни, съответно ъгълът на петоъгълника са образува  от два такива съседни (на всеки от петте триъгълници ъгълът между основата и радиуса на окръжността е 72 градуса, а ъгълът на петоъгълника е 144). Още не са учили за равнобедрен триъгълник и че ъглите при основата са равни.
Правилен => равни страни и равни ъгли.

# 207
  • София
Мога ли да помоля за малко помощ за една задача по математика от сборника
на Веди. Правилен петоъгълник ABCDE.
Трябва да се докаже, че AD е равна на CE, с първи признак за еднаквост. За целта, трябва да се ползва, че ъглите на петоъгълника са равни. Само че аз не съм сигурна какви знания имат право да ползват, за да го докажат. Знаят, че петоъгълник се разделя на пет еднакви триъгълника (като учиха за лице). Може ли да ползват в такъв случай, че съответните ъгли между радиус и страна във всеки от петте триъгълника са равни, съответно ъгълът на петоъгълника са образува  от два такива съседни (на всеки от петте триъгълници ъгълът между основата и радиуса на окръжността е 72 градуса, а ъгълът на петоъгълника е 144). Още не са учили за равнобедрен триъгълник и че ъглите при основата са равни.
Правилен => равни страни и равни ъгли.
Могат. Правилни многоъгълници се учат в 6.клас.

# 208
  • София
Здравейте! Този тест ми го даде позната, която има дъщеря в 7 клас
Gergana, има го в помагалото, но под номер 3, вероятно е друго издание, моето е от 2018 г. Седи си, горкото, непипнато, неразтворено.

# 209
За ФЕГ, имам колежка с дете 12 клас, училището не е оправдало очакванията им (и нейните, и на детето). И колега с дете в 9 клас - много доволен, и от среда, и от учители, препоръчва с две ръце. То докато не почнат, няма да се знае. Също така и учителите могат да се сменят през годините. Заради бала (който не е най-високият, но все пак не е нисък) би следвало средата като деца, да е добра. Надявам се да има късмет със задружен клас и деца със сходни интереси, да бъде спокойна и да ходи с желание както досега. Пък дали там или другаде, май е от второстепенно значение. Но да, ако си изкарал високи оценки на нво, които биха стигнали за топ училище, а се окажеш в среда, която не ти допада, не е хич приятно. Но е извън наш контрол. Не знам дали при записване биха приемали предпочитания да си с познато дете в един клас. В нейния клас май доста деца са се ориентирали към ФЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт