Деветокласници 2024/2025

• 55 268
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
МОН се отнася към учениците като към собственост, към учителите - като към крепостни, а към родителите - с презрение. Затова всички ги мразим.

# 526
Един от най-големите проблеми на училищното ни образование е статутът на директора, който на места се приближава до този на местен феодал. Ако детето учи в училище с добър директор, това не се усеща. Обаче тези, които са попаднали в училище с директор, който живее в своя собствен свят по собствени правила, знае за какво говоря. Крайно наложително е директорското място да бъде върнато там, където трябва да е мястото на всяка държавна длъжност - пълна отчетност, пълна прозрачност и да е ясно, че и теб те гледат в ръцете какво правиш и дължиш обяснение за всичко, което влиза в графата "работа". Ама "обяснение" да не е да идеш да се разбереш с някого в РУО или МОН, когато има проблем, а действително да си наясно, че ще си загубиш работата, ако не можеш или не желаеш да ръководиш училището в интерес на учениците и образователния процес.

# 527
Г-жите Такева и Кастрева чудесно управляват конците на г-н министъра.
Училищата са общински (изключая НПМГ, НГЕДЕК, изкуствата), а на общините въобще не им се занимава. Само да не им опяват за заключени училищни дворове, отстъпват за единични случаи, раздават грамоти за чудестна дейност на някакви директори, за които хал хабер нямат какво и как точно са свършили и приключват. Важното е да има къде да се правят избори.   

# 528
  • ВАРНА
ехо, банда Simple Smile Как карате лятото? С трилистен календар сме. Седим на юни / юли / август. Не искам да виждам септември все още Simple Smile
Ваканцията върви с пълна пАра при дъщеря ми - излизания, концерти, дискотеки, бърз двуседмичен курс по немски (оказа се много сполучлив, но няма да измести любовта към френския Simple Smile). Не е пипнала литературата за девети клас. Септември подновява уроците с учителката, с която работеше в седми клас. Дала е указания коя христоматия да се купи. По математика е долетяло някакво домашно тези дни. Вчера ми даде сигнал, че има пропуски върху комбинаторика. нА ти мг Sad
Последните две седмици на ваканцията ще пътуваме и затова съм решила тези дни да напазаруваме малко тетрадки. Униформи има от миналата година.
Учебниците ясно, че ще са безплатни. За нас остават разните му там помалага, нали? Атласи, сборници, учебни тетрадки (ако има изобщо такива)?

# 529
ехо, банда Simple Smile Как карате лятото? С трилистен календар сме. Седим на юни / юли / август. Не искам да виждам септември все още Simple Smile
Ваканцията върви с пълна пАра при дъщеря ми - излизания, концерти, дискотеки, бърз двуседмичен курс по немски (оказа се много сполучлив, но няма да измести любовта към френския Simple Smile). Не е пипнала литературата за девети клас. Септември подновява уроците с учителката, с която работеше в седми клас. Дала е указания коя христоматия да се купи. По математика е долетяло някакво домашно тези дни. Вчера ми даде сигнал, че има пропуски върху комбинаторика. нА ти мг Sad
Последните две седмици на ваканцията ще пътуваме и затова съм решила тези дни да напазаруваме малко тетрадки. Униформи има от миналата година.
Учебниците ясно, че ще са безплатни. За нас остават разните му там помалага, нали? Атласи, сборници, учебни тетрадки (ако има изобщо такива)?

Да, учебниците са безплатни, а всичко останало е за нас. Така беше и в прогимназиален етап, така че сме свикнали.

# 530
Ехо, ехо, караме го лятото 🤣 Даже доста добре го караме. При нас - екскурзия от училище до Франция и обратно, после няколко дни при приятелка на гости, после задължителното "при баба" да се поглези, а сега на планина и СПА. Между гостуванията успя да преведе книгата, която им беше дадена и да отиде на кратък курс за "бъдещи деветокласници", който повлия много положително на самочувствието на девойката. Аз съм доволна от нея, не може да искам повече. Така че до момента страхотно лято. И през септември планираме една екскурзия, така че годината ще почне с натрупани положителни емоции и преживявания.
По литература за 9кл още нищо не е чела, ама 40 стр превод на книга не беше малка задача, затова не съм натискала. Колкото и да е непрепоръчително, ще прегледа христоматията и ще дочита в крачка. В нашето семейство не можем всичко на макс и на всяка цена.
С плажа сме малко назад, ама това е обичайно за варненци 🤣

# 531
И ние си го караме някакси по вълните. Немският го делегирах на друг човек, бутаме си го, аз самостоятелно.Септември голямо вълнение, че малкият ще е първокласник. Големият има и лагер една седмица

# 532
Леле, какви отговорни деца. При нас до момента е "ударено на живот" Simple Smile. Прочела е от задължителната литература май само Евгени Онегин, Дон Жуан и Мадам Бовари, за сметка на това от началото на юли не се е спряла вкъщи и е прочела още не знам си колко нейни си книги (вече библиотеката в нейната стая не е достатъчна за всичко, което си купува Sad , ще трябва да мислим нещо, че не иска на четец да чете, друго си било на хартия. Обещала си е от другата седмица като се прибере и да започва малко по-малко преговор за следващата година, че немския направо го забрави след англоезичен лагер, ама то имало време. После около 6.09 имаме няколко дни още почивка и годината започва. Ама нея не я мисля вече, голяма е, все ще се оправи. Предстои ми пети клас с малката, а там сменяме училището и ще имаме период на адаптация, отделно че е и по-мързелива. Аз също имам от септември доста ангажименти планирани чак до другото лято, та хич не ми се почва този септември, може да си стои август.

# 533
Леле, какви отговорни деца. При нас до момента е "ударено на живот" Simple Smile. Прочела е от задължителната литература май само Евгени Онегин, Дон Жуан и Мадам Бовари, за сметка на това от началото на юли не се е спряла вкъщи и е прочела още не знам си колко нейни си книги
Ехее, цели три книги са си добра бройка и за нас това си е още в сферата на бляновете и пожелателното мислене.

# 534
Моята девойка прави преговор по история, география и биология, защото миналата година не ги е изучавала, а сега ще ги учи по две - и за 8-ми, и за 9-ти клас в едно. На по-следващ етап е прочита на произведенията по литуратура, след това малко преговор по математика и почивката свършва. Общо взето не остана много, бързо се изнизват дните...

# 535
Моята започна с четенето преди няколко дни, общо взето почти и доникъде не е стигнала, защото е хванала препоръчителната литература първо - роман, който е над 700 стр. 😳 Дано успее да стигне до задължителната до края на лятото.
Изобщо не й се започва училище. Особено след като реши да отиде да поседи при баба си и дядо си на село 😂 Там ще й угаждат и няма да я тормозят с домашни задачи както аз тук… Wink Та за момента е това от нас. Весело лято на всички

# 536
  • София
Противно на всички деца, моят не е прочел нищо. Дали му се събират 5-6 дни от началото на ваканцията да е при мен в София. Обикаля си по почивки и лагери - пей сърце.  Чакам го другата седмица да си дойде за повечко. Дано прочете нещо до 15.09.

# 537
  • ВАРНА
phoenix, пет пъти стигнахме до плажа. И май с това ще си останем за това лято Sad Дъщеря ми е с един обрив по тялото от неделя. Оказа се розов лишей. Във вторник ще я заведа за второ мнение. Обривът би трябвало да се "задържи" само по тялото и да не стига до лицето. За 4-6 седмици би трябвало да отшуми.

4-та ЕГ яко домашно имат. Много симпатична книжка са им дали да четат и превеждат (Plus jamais çа). Имаше зов за помощ от една приятелка на дъщеря ми.  Много добре се беше справила с резюмето - нямаше почти никакви граматични грешки и никъде не усетих буквален превод от бг към френски. Останах наистина впечатлена от това, което прочетох. phoenix, ако има нещо - насреща съм Simple Smile

# 538
  • Sofia
Моят нищо не прави. Никакъв интерес към нищо, само блуждае нещо и чака да стане еди колко си часът, за да гледа нещо си в в тик ток или знам ли къде. Сега сме в провинцията. По цял ден с брат му се опитвам да ги изкарам поне в двора. Стоят по телефони и компютри, с никого не са се чували или виждали цяло лято. Другата седмица ще ходим на море.
Мъчи "Евгени Онегин", не знам дали разбира нещо. Мина "Мадам Бовари" , "Дядо Горио" и "Гъливер". Остана "Дон Жуан".  Определено ваканцията е отвратително нещо за мен.

# 539
  • Пловдив
... Дъщеря ми е с един обрив по тялото от неделя. Оказа се розов лишей. Във вторник ще я заведа за второ мнение. Обривът би трябвало да се "задържи" само по тялото и да не стига до лицето. За 4-6 седмици би трябвало да отшуми.

Миналото лято моята беше с розов лишей.
Виж, разбира се, какво ще ви предпишат, но моята се маза с ето това -
https://apteka.framar.bg/01004421/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD … 1-15-%D0%B3%D1%80
и се повлия много добре. Обривът (и зачервяването) си остана само по талията и слабините и мина за около ... два месеца май наистина.

Общи условия

Активация на акаунт