Деветокласници 2024/2025

• 55 766
  • 766
  •   1
Отговори
# 615
За езиковите лагери е била и в двата варианта- съвсем сама, също така и с приятели. Моите наблюдения са, че почти няма разлика как тръгват. Групите толкова бързо се смесват, че още на първия ден всички се познават. Още повече тези лагери нямат нищо общо с българското нищоправене. Децата по цял ден са ангажирани в дейности, екскурзии, спорт- все неща, които улесняват общуването. Моята още си поддържа приятелства от 5-6 клас, точно след такива лагери.

Ancy, 7 испански книги звучи респектиращо! Браво на детето!

# 616
  • Немция
70 стр. по испански
7 испански книги
Книгите по БЕЛ
10-ти страници преговор по МАТ.
Отделно ще преговаря разказвателните от 7 клас...
Уау, това ми звучи много. Open Mouth Grinning

Браво на наборите с езиковите лагери из Европа!
Моите едва ли ще го направят някой ден, но не пречи да се впечатлявам от другите. Grinning

green_down, и аз очаквам най-бурния растеж на набора до 1 година, сравнително късно навлезе в пубертета.

# 617
  • София
green_dаwn, и аз очаквам най-бурния растеж на набора до 1 година, сравнително късно навлезе в пубертета.

Същата работа и при нас - даже още гласът му не е започнал да мутира, нито има помен от типичните тийн мустачки. И двамата ми сина са взели гените на баща си в това отношение.

# 618
Ancy, коя фирма организира лагера в Аликанте? Много добре ми звучи.

# 619
  • Някъде там...
В периодите на усилен растеж е особено важен витамин Д. Точно по повод изкривяването. Според ЛЛ в София и въобще големите градове, витамин Д не се усвоява, дори през лятото, заради смога. И е хубаво да се пие постоянно. За моите е казал по 3-4 капки дневно.
Моите едната приключи май вече с растежа, другата още расте, но бавничко.

# 620
Ancy, коя фирма организира лагера в Аликанте? Много добре ми звучи.

Директно се свързахме. Нямам желание да плащам комисион на местни туроператори. Ние летяхме с нея и бяхме на почивка отделно. Но фирмата има услуга да ги посрещне и изпрати на летището.
Имат база и в Мадрид.

https://www.iscspain.com/

# 621
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-zabranyava-uchilishtnite-e-dn … -ot-vanshni-firmi
МОН са решили да наложат куцото НЕИСПУО.  Само веднъж съм влизала там, не помня и паролата.

# 622
  • София
То там изобщо не е за влизане... В училището на малкото ми дете от миналата година ползват тази недомислица. Толкова зле е направена и с толкова орязани функции, че Школо изглежда направо извънземно като ги сравни човек.

# 623
Всъщност беше качено само за обществено обсъждане и вече е свалено.
Нивото на "журналистическите" материали по темата, обаче, е тъжно. ("МОН забранява..." Sad )
Ако няма паника и ужасТ, не е новина.

# 624
За прегърбването - и нашата девойка е слабичка и височка, от малка все не иска да се изправи. Две години балет, една година танци и от първи клас до сега плуване не са помогнали. В предучилищна ЛЛ каза, че не е сериозно - да носи раничка на двете рамена. От плуването всяка година имат прегледи - същото казват - не е сериозно, да се сеща да изправя раменете. В седми клас вече ЛЛ я прати на физиотерапия, където д-рката беше шокирана като чу, че ходи на плуване. След 10 дни упражнения, й казаха да продължи поне 6 месеца да ги прави, но я мързи или пък няма време... Обаче това са нещата, както всички преди мен са казали - плуване, упражнения, помощен колан или раница да издърпа раменете и най-вече детето самО да се сеща да се изправя.
А за училищната готовност - вчера ме изненада с това, че почнала да чете Мадам Бовари и решила да я прочете цялата, а не от Христоматията, защото й станало интересно. Не знам колко време ще продължи интересът, защото при двама четящи родители, и след ежедневно четене на приказки в детството, тя не разви обич към книгите, но каквото - такова.
В театралната й група почват репетиции, защото премиерата им има дата през октомври, така че вече се усеща началото на учебния сезон.
Има все пак още една почивка, за да не е без хич Sunglasses

# 625
  • ВАРНА
По препоръка на частната учителка на дъщеря ми по БЕЛ, вчера купих христоматия по литература на бг учебник. Очаквах да е по-тънка тази книжка девети клас. Не съм и на 100% сигурна, че съм купила правилното нещо, защото указанията от дъщеря ми бяха "христоматия на бг учебник за 9-10-11-12 клас". Интересът към покупката е нулев, разбира се. Аз я прелистих на вентилатор и съжалих.
Миналата година съвсем айляшката явно сме я карали у нас и сме излезли от училищния ред и строй. Вчера се сетих, че и подвързии ще трябва да се купуват за учебниците.

# 626
Вчера се сетих, че и подвързии ще трябва да се купуват за учебниците.
Оффф, вярно. Досега само за тетрадките се сещах, ама нищо не сме предприели като реални действия. И, прасунчо, наистина "много предмети, много нещо". Аз миналата година си мислех, че раницата ще е по-празна и лека, щото нали само един френски и чат-пат нещо друго. И все пак се намери с какво да се напълни. Е, тази година очаквам да е по-тежка все пак. Бели кахъри, ама да си помрънкам аз, да не губя форма. Laughing

# 627
  • Немция
Phoenix, защо докторката е била шокирана, че детето ти ходи на плуване- очаквала е да е по-изправена покрай плуването ли?

Тези дни точно с подвързии се занимаваме. Laughing Не знам как е организирано в България, но моите ученици получават учебниците в училище и тогава тръгваме да търсим подвързии, че учебниците не са с еднакви размери.

Тежката раница за училище не е за подценяване. В идеалния случай би трябвало да е 10-12% от теглото на ученика. Следователно може да е проблем при по-слаби и ,както четохме, по-изгърбени ученици.
Проблемът при моя големия ученик е решен с ходене на колело на училище, което е с кош отзад, там натоварва багажа. Grin Но студените и тъмни сутрин месеци обикновено не е с колелото, а с градския транспорт.

# 628
Да, вярно, подвързиите. За разнообразие, няма един с един учебник да са с еднакви размери и аз просто се нареждам на опашката за машината за подвързване. Купувала съм преди години - две от десет подвързии да паснат, другото е с произволни размери.

# 629
  • Немция
За машина за подвързване не бях чувала, нито съм виждала- какви неща са измислени... Grinning

Разчитаме на различни номерации, ходим с учебниците на място и там мерим, преценяваме.

Общи условия

Активация на акаунт