ЗОНАТА и ние - тема 16

• 44 870
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • София, България
Здравейте,
Все още не следвам зоната.
Имам няколко кутии с шейкове, които заместват едно основно хранене (Хербалайф и Лайенбергер).
Трябва да ги изчистя и изконсумирам, но междувременно ми се иска да се подготвя и образовам по-добре по отношение на рецептите, които се приготвят по Зоната.

Изскачат ми доста реклами за книги с рецепти по Зоната, но те не са разделени по цветове - т.е зелени рецепти, оранжеви, червени или книгата е миксирана, а аз искам да следя тези неща.

Отидох на сайта на Бари Сиърс и си свалих табличката с количеството и разделението спрямо продуктите.

Искам силно да подчертая, че не съм чела книгите, нито една от тях. Само съм чела за основите от този български сайт - https://www.vzonata.com/.

Разгледах неговата табличка и той е откроил там най-добри продукти и искам да се концентрирам там.

Той споменава най-добрите примери за протеин:
Скрит текст:
пиле без кожа, риба, яйчен белтък, тофу, пуешко, нискомаслени млечни, заместители на месо на растителна основа

Най-добри примери за въглехидрат:

Скрит текст:
Зеленчуци: артишок, аспержи, брюкселско зеле, броколи, карфиол, къдраво зеле, гъби, спанак
Плодове: боровинки, ягоди, малини, къпини
Други: овесени ядки

Най-добрите примери за мазнина:
Скрит текст:
зехтин, бадеми, явокадо

Това,  което искам да намеря са рецепти с въпросните продукти или да получа насоки как да го правя сама.
Има ли такива насоки някъде в интернет или трябва да си взема книгите да ги прочета, за да ми се разясни? Имам кутия с течни белтъци пастьоризирани и ми се иска да мога да ги ползвам, но не знам как спрямо зоната и си търся рецепти.

Интересувам се изцяло от зелена зона на този етап. Извинявам се за дългата публикация.

# 346
Насоките са според личните предпочитания и вкус, както и време за приготвяне.
4 блока хранене за обяд или вечеря - 4 БП Пъстърва на скара /около половин сурова риба е това/ 28*4 = 112 гр.
1 БВ - гъби задушени - 360 гр.
1 БВ - задушено брюкселско зеле - 200 гр.
1 БВ - запечени на тиган аспержи - 100 гр.
1 БВ - боровинки - 80 гр.
4 БМ - 4*3 = 12 бр. бадеми

Давам само пример с изброените в скрит текст продукти.

Аз днес обядвах 4 блока - 4 БП - 64 гр. пастърма, 3 БВ -  запечени патладжани и домати + 1 БВ грозде 8 зърна, 4 БМ - 4 *2 = 8 маслини.
Моите хранения за три, разпределени 3-4-4.

# 347
  • София
Рецепти има много в сайта на български, който споменавате, но в доста от тях има някои продукти и от червената зона. Въпреки това са добри и полезни. Там всъщност има изключително много полезни статии по теми, които синтезират написаното в книгите. Аз започнах моето хранене по зоната именно след като изчетох голяма част от тях. Шапка свалям на Вяра, жената, която е в основата на всичко. Както съм писала по-горе, единствената значима разлика в днешните препоръки на Бари Сиър в сравнение с времето, по което са превеждани и писани материалите в сайта, е премахването на последната закуска преди лягане.

Аз започнах да се храня по Зоната без да съм чела книгите, само прелистих първата. Основните принципи и насоки взех именно от българския сайт. Там има и много допълнителна полезна информация във форума - дневници на хора, някои от които се хранят така с години и свалят 20-30 и повече килограми; зонови състезания, от които можете да вземете примерни менюта, защото участниците описват всичко, което ядат няколко седмици. За съжаление там общуването е замряло след появата на групите във фейсбук. Може би най-голямата, основана от хора от форума на сайта, е Зоната - начин на живот (https://www.facebook.com/groups/1583153808663775), която вероятно би ви била най-полезна за това, което търсите, там непрекъснато се споделят рецепти.

Мога да кажа, че на мен ми беше по-лесно през първите два месеца в зелената зона да се храня, без да готвя (освен печенето на пилешкото), просто слагах отделните продукти в чинии и ги ядях заедно (например 90 гр. пилешко, салата от 330 гр. домати, 2 печени чушки и 3 маслини, и втора гарнитура 40 гр варен овес с нарязани на ситно 5 бадема ). Само от време на време купувах готова печена риба от съседния пазар, готвех крем супа от карфиол, тиквички, моркови, лук и пр. или кипвах овес или ечемик (всичко това си бяха готови въглехидратни блокове). На драго сърце бих ви помогнала, ако имате въпроси, пишете ми на лични.

# 348
Моите хранения са такива, каквито ги описах по-горе.
За закуска 3 блока си правя доста често скир/котидж с овесени трици със зехтин.
Или скир с боровинки и бадеми.
Никакви рецепти не гледам, а си ям каквото си ми харесва от таблицата в зелено най-вече.

# 349
  • София, България
mama_na_nana, много ти благодаря за споделеното разпределение на блоковете. Ще си запиша тази комбинация с 4 блока.

Табличката, която е имам е измерена в американските им мерни единици (чаша).
Някой си е направил труда да ги измери? От къде гледаме точния грамаж за гъбите например?
В неговата табличка пише 2 чаши, ама тяхната чаша е малка и ме съмнява да станат 360 грама.
Ще ми кажете ли от къде ги вадите грамажите?

Beretsheri, благодаря много. Още сега си пратих молба за присъединяване към предложената група. Мисля, че с примерно пилешко няма да имам проблем, защото просто трябва да добавиш някакви зеленчуци и мазнина и яденето е сглобено.

Но както казах с тези течни белтъци много ми е тъмна Индия още. Ще има да мисля как мога да го направя.

# 350
  • София
mama_na_nana,  точно такъв е моят подход. Simple Smile Напоследък опитвам да разнообразявам, като имам време. Сега съм запазила една рецепта за балансиран солен кекс в зелената зона и мисля да я пробвам.

Скрит текст:

tissi, мисля, че в горната рецепта има точно такива течни белтъци.

# 351
Таблицата в сайта на Вяра е с посочени в грамове и чаши блокове за въглехидратите. Тя доста се е потрудила /съветвала и разпитвала сътрудниците на Бари/, за да достигне до тези грамажи, бройки и т.н. детайли. Чашата е 250 мл. и аз съм си купила такава прозрачна, разграфена и понякога я ползвам, почти се връзва с таблицата.
Не съм ползвала течни белтъци, нещо ме спира, съжалявам. Ползвам яйца, като не ям жълтъците. Само ако правя омлет слагам едно цяло яйце или като си права блат за пица от тиквички.

# 352
  • София, България
Beretsheri, много ти благодаря за рецептата с белтъци. Ще си направя снимка и ще сравня продуктите в коя зона са и мисля, че и аз бих я пробвала.

mama_na_nana, благодаря ти за линка на табличката. Малко само се притеснявам, че една чаша я водят 250мл, а всъщност 1 чаша няма и 240мл по принцип сравнително една чаша е към 136мл. Тези измервателни чаши (лъжици), които ги продават по магазините са закръглени на 240мл за 1 cup. Предполагам просто ще си ползвам измервателните чаши за неща, които могат да се измерят по този начин, а другото по табличката с грамажите. Видях, че тези, които са в унции са конвертирани и грамажите в грамове си отговаря. Благодаря ти много за линка.

# 353
Аз не се целя да съм точна на 100% при въглехидратите. Винаги ги занижавам с малко, особено плодовете и зеленчуците. Понякога блок  домат при мен може да е 280 гр. вместо 330, чушки 220 гр. вместо 270 и т.н.

# 354
С две ръце препоръчвам групата във фейса и аз,голямо улеснение ми беше в началото.Аз също карах без готвено първите седмици,мисля съм споделяла че първо замених закуската и чак след две седмици влязох изцяло в зоната,прочетох и книгите,но в групата има систематизирана всичката важна информация.
Течен белтък ползвам и аз,главно за сладкиши,но за всичко става принципно.Моят е от лидл,70 гр. за БП,най добре си го изчисли по етикет,ако ти е трудно снимай етикета със стойностите в сто грама и ще ти обясня как да ги сметнеш.
Зоната само изглежда сложна,но схванеш ли принципа и усетиш ли ползите няма да искаш да я смениш 🤗.
Днешното меню 🍽️.
Скрит текст:
Закуска 4 ББ
2БП протеин 14 гр.
2БП скир 130гр.
3БВ овесени ядки 42 гр.
1БВ ябълка 100 гр.
4БМ лешници 12 бр.
4БМ черен шоколад лидл 74% 12 гр.
Накисвам овесените и смлените лешници с протеина и скира,поръсвам с нарязаната ябълка,настъргания шоколад и от вечерта го приготвям.

Обяд 4 ББ
4БП пилешко филе 48 гр.
1БВ нахут на жар 40 гр.
1БВМ краставици и домати около 200 гр. с зехтин овкусени
1БВМ гриловани зеленчуци около 120 гр.(микс патладжан,морков,гъби,червена чушка на фрайера със зехтин)
1БВ печена тиква 100 гр.
6БМ маслини 66 гр.

Вечеря 4ББ
4БП риба скумрия на фрайера 140 гр.
2БВМ картофи на фрайера със зехтин и подправки 90 гр.
1БВ домати черита 250 гр.
1БВ сини сливи 90 гр.
2БМ авокадо 20 гр.

# 355
  • Пловдив
Аз почнах, после спрях...не знам. Трудоемко ми е и зор да измислям...повтарям се, но е така.

# 356
За 4 месеца , 90% в зелената зона, стриктно спазване на часови интервали и грамажи, при мен ефектът е пълен провал.  Исках да сваля 4-5 кг, а качих 2 и коремът ми е издут перманентно.
Тъпо и упорито все още продължавам , но незнам докога, явно това не е за мен . Много съжалявам, защото не ми е трудоемко, напротив , лесно и спокойно ми е , че ми е потготвена храната за деня , обичам да ми е планувано всичко .
Да, не са самоцел килограмите , но се чувствам тежко и издута. Как искам с магична пръчка изведнъж да задвижа едно колело и да тръгнат нещата …😞

# 357
Опитай без млечни

# 358
Може да споделиш и менюта,да не са ти много мазнините или протеина мазен?Доста истории има споделени в групата,рядко има някой който качва и то заради съпътстващи заболявания,така че може и хормони,щитовидната да провериш.
Мерките не мърдат ли?
Аз скоро правя година,чак ми е странно кога мина.

# 359
Мерките не мърдат, хормони на щит. Жлеза перфектни, инсулинова резистентност нямам - на гладно кр захар 4,6, инсулин  4,8., в хода на ОГтт - в норма пак.  Менюто напоследък е :
Закуска 2 блока - протеин  -  пуешка шунка 1 БП, 2 белтъка - 1 БП или вместо белтък - котидж, 6 бадема - 2 БМ,  1 праскова или сини сливи по грамаж за 2 БВ
Обяд - 3 блока - пил филе на скара 66 гр - 3 БП, 1 домат - 1 БВ, като другите 2 блока са - нахут, печена чушка , червен боб, грах, леща - редувам . 6 броя кашу - 3 БМ
Следобедна закуска - 2 блока - или мислено мляко 2%, или скир 2 БВ с праскова или ябълка или ягоди за 2 блока В, пак ядки 2 БМ / авокадо не обичам/.
Вечеря 4 блока - салата Цезар - пилешко или риба 2 БП, сирене 1 БП, едно цяло яйце или 2 белтъка - 1 БП, въглехидрати - айсберг, домат, краставица , нахут и червен боб . Нагласям ги за 4 БВ.
Рядко въглехидратите ми са от овесени блатчета, правя и готвено - най-вече миш-маш и някаква кавърма, пак всичко теглено и изчислено .

Общи условия

Активация на акаунт