Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

• 44 598
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Банките си вадят изпълнителен лист по съкратена процедура, не се чака пълно съдебно дело. Но наистина имотите, продавани заради невъзможност да се плаща ипотека, са много малко. Не говорим за затъване в заеми, хазарт и т.н., а наистина трудност да се плаща и бездействие.

Данък и такса смет за 54 кв.м (реално е повече) апартамент в София ми е под 100 лв. На село плащаме към 200, някои и повече.

Ще видим какво ще се случи, когато такса смет вече трябва да е обвързана с количеството боклук.

# 136

Ще видим какво ще се случи, когато такса смет вече трябва да е обвързана с количеството боклук.

Тогава държането на празен апартамент даже ще стане по-изгодно Wink
А няма много имоти дадени на СИ, защото банките предпочитат да разсрочват, а не да се сдобиват с имоти.

# 137
Данък- X
Такса за домоуправител +касиер +чистачка+ поддръжка на асансьор= минимум за 1 лице дори и да не се живее S
Извънредни- аварийни и планирани ремонти-У
Застраховка-Z
СОТ-Q
---------------------------------------------
тотал =X+Y+S+Z +Q
 Това за апартамент
За къща  има друг вид поддръжка  Едно посещение за косене на трева и храсти стана 200 лв, а е задължително минимум веднъж на месец. Препоръчително два пъти.

Може да е малко недипломатична, но е права.

# 138
Младите купували предимно тристайни - пълни глупости.
Купуват това, което могат да си позволят. Деца се гледат и в двустайни, масово хората имат по холокухня и спалня, а в спалнята - кошара.
Нашите родители едно време спаха в хола, за да имаме детска стая. Години наред. В стандартните панелки и у моите съученици имаше масово спални в хола.
Тристайни и четиристайни в София в добрите квартали купуват "млади" с добри доходи и стандарт. И продават двустайния, в който са живели, докато детето е било малко.
Изобщо не съм съгласен. Докато наистина купуват това, което могат да си позволят, то за много хора покупката на жилище се случва едва след като започнат да градят семейство или малко преди това, но повечето купуват по-голям апартамент с визия напред в бъдещето. Какъв е %-тът на закупилите двустайни апартаменти хора под 30 години, понеже се изтъкна в предния коментар? Басирам се, че е изключително нисък процент и се дава, просто за да се оправдаят нелепи твърдения.

# 139
  • Бургас
Мен пък ме интересува колко хора под 30 изобщо купуват. Особено от сегашните поколения.

# 140
  • София, Bulgaria
Както казахте 2-ст апартаменти са достъпни за по-голяма част купувачи. Под 30г. купуват дали с помощ от родели / доста често/, за да не плащат наем още докато са студенти или в началото на кариерата си. Това е жилището за един самостоятелен човек. Когато са двойка и са се тествали вече няколко години, дали под наем или в 2-ст жилище на един от двамата и тестът е преминат т.е., вече има план за преминаване от гаджета към семейство, тогава купуват 3-ст апартамент. Тук вече говорим за двама, два доходи, помощ от две семейства, ако е нужно.
Хората под 30г. нямат още толкова добра финансова стабилност, спестявания, кариерата им набира сила, но за сам човек е трудно постижими да купи голям ап.
Разбира се има млади хора от по-заможни семейства, които купуват направо 3-ст ап. Или родителите настояват, за да имат още една стая, като идват в София или за предстоящо следване на по-малък брат или сестра.
Това е пътя, които виждам аз. Първо 2-ст ап., а след години 3-ст. Кога ще е това след години е вече много индивидуално.
И понеже виждам, че крачката за създаване на семейство все повече отива към края и след 30-те години, така че е  логично това, което казвам и без статистика, така или иначе няма такава.

# 141
Под 30 съм. С приятелят ми, също под 30, живот и здраве ще купуваме заедно. Ще търсим директно нещо тристайно или такова, което може да бъде преустроено в тристайно. Помощ от семейства никаква няма да има, няма възможност, а ние определено не желаем да ги товарим с това. По-лесно ще е като сме двама, но съм пресмятала, че и сама бих могла да се справя с изплащането.
Няма как "хората под 30" да бъде събирателен образ за всички от гледна точка на финансова стабилност. Но предполагам зависи и как всеки дефинира "финансова стабилност". Познавам и друг човек, който имаше добри спестявания за възрастта си, към 6 цифрени, купи голям апартамент, без помощ от родители, въпреки че имаше опция за такава, за да намали кредита. Макар че това беше преди 4-5 години.
Младите около мен масово биха желали да закупят жилище с по-големи размери, но има разлика между желания и възможности.

Последна редакция: нд, 18 фев 2024, 11:33 от Mystiс

# 142
  • София, Bulgaria
Под 30 съм. С приятелят ми, също под 30, живот и здраве ще купуваме заедно. Ще търсим директно нещо тристайно или такова, което може да бъде преустроено в тристайно. Помощ от семейства никаква няма да има, няма възможност, а ние определено не желаем да ги товарим с това. По-лесно ще е като сме двама, но съм пресмятала, че и сама бих могла да се справя с изплащането.
Няма как "хората под 30" да бъде събирателен образ за всички от гледна точка на финансова стабилност. Но предполагам зависи и как всеки дефинира "финансова стаблиност". Познавам и друг човек, който имаше добри спестявания за възрастта си, към 6 цифрени, купи голям апартамент, без помощ от родители, въпреки че имаше опция за такава, за да намали кредита. Макар че това беше преди 4-5 години.
Младите около мен масово биха желали да закупят жилище с по-големи размери, но има разлика между желания и възможности.

Разбира се, колкото хора, толкова варианти. Аз пиша за по-масовия случай, иначе изключения много.

# 143
Мен пък ме интересува колко хора под 30 изобщо купуват. Особено от сегашните поколения.
Малко, мама и тате осигуряват къщата.

# 144
Както виждаме, се купува. Пък кой купува, не е ясно.

# 145
Не зная какви средства дърпа апартамент в БГ, но до НДК от 10+ години данък и такса смет за 95 м2 апартамент са триста и нещо лева Rolling Eyes
Някой да каже в чужбина колко е, да сравним дали е скъпо или евтино?
Чикаго, 3 стаен апартамент с  две бани и гараж данъка е 5-6к плюс 400$ на месец входна такса ( включва топла и студена вода плюс почистване на входа), няма ама не живея там и няма да плащам. Къща, 13-24к на година. Ипотеката и застраховка са отделно.
Данъка в Бг е една сметка в ресторант, рано или късно това ще се промени.

# 146
Няма как да се промени данъкът в България.
Нищи ли сме го много пъти.
От това, че ще породи огромно социално недоволство, до това че всички политици са пълни с имоти.
Много по-лесно е да се вдигне данък на имот при такава голяма имотност и да влязат пари в бюджета, от всички неща, които се правят в момента за да се напълни същият.

# 147
Данък- X
Такса за домоуправител +касиер +чистачка+ поддръжка на асансьор= минимум за 1 лице дори и да не се живее S
Извънредни- аварийни и планирани ремонти-У
Застраховка-Z
СОТ-Q
---------------------------------------------
тотал =X+Y+S+Z +Q
 Това за апартамент
За къща  има друг вид поддръжка  Едно посещение за косене на трева и храсти стана 200 лв, а е задължително минимум веднъж на месец. Препоръчително два пъти.

Sapien, погрешна Ви е информацията. Говорим за една заплата само за лукса да притежавате жилище. Ток, вода, отопление, кабелна, интернет , паркиране в зелена/синя зона и всичко каквото се сетите отделно.

# 148
  • София, Bulgaria
"Ток, вода, отопление, кабелна, интернет , паркиране в зелена/синя зона и всичко каквото се сетите отделно."
Са разходи и без да си собственик на жилище. Както и поддръжка на етажната собственост.

# 149
Задълженията към етажната собственост също са за собственика независимо дали живее или не, но понеже в Чикаго тях влизал и разхода за вода и този за гараж ,казах, че при нас е отделно , но пак заради етажната собственост може да се начисли. Например водата в сградната инсталация за парно или тази, с която чистачката мие  идват отделно.
 Наистина се изумявам как някои хора си вярват, че в България  задълженията се свеждат само до един данък . А още по-странно ми е , че този данък бил 100 лв.

Общи условия

Активация на акаунт