Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

• 44 667
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Кога за последно се разходи НДК

Наистина май се опитвате да налагате мнение на всички Rolling Eyes

За НДК. Ние живеем до НДК. И като казвам до НДК, имам предвид че излизаме и сме пред НДК без да пресичаме улици и т.н. Laughing
Та какво точно трябва да видим, когато се разхождаме всеки ден там освен стотиците младежи, разхождащите се семейства и т.н.
Да има чужденици, или някой друг пиян вечер, но на фона на всички нормални и готини хора, особено като е хубаво времето си е направо супер.
Да не говорим, че чужденците около НДК са в голямата си част студенти, туристи, работещи в БГ и т.н.!

И въобще посещавали ли сте примерно Франкфурт, или друг подобен град последните години, че да го сравнявате?
Защото аз често ходя в командировка там и мога да сравня!

P.S. Иначе! И пред НДК и навсякъде в София е мръсно, разбито и т.н., което не ни харесва, но това е друга тема!

# 196
  • София
...та смяташ ли, че в близко бъдеще пак ще станат още двойно, а след още няколко години пак двойно?
Никога не съм давал инвестиционни съвети и никога няма да го направя. Отразявам статистиката, с която до колкото виждам си съгласен Blush

# 197
..
И въобще посещавали ли сте примерно Франкфурт, или друг подобен град последните години, че да го сравнявате?
Защото аз често ходя в командировка там и мога да сравня! ...
Айде ... Франкфурт Simple Smile

# 198
Че е без пари беше сравнителна констатация на съпътстващите разноски между БГ и Европа, Америка. Може и да не е точен изказа, но не сме в темата за да си мерим думите с аптекарски везни.
Системите са съвсем други, в Америка например с местния данък сгради се финансират училищата. Ако живееш в район с добри училища, данъкът е висок, но децата ти получават добро образование. Ако си си купил къща 3 мили по-натам, защото данъкът там е по-нисък като %, децата ти учат с циганчетата.
Така че не може да се сравнява. Там пък нямат ДДС, а тук като похарчиш 100 лева в магазина, 20 лева даваш на бюджета, той пък финансира училища на децата ти.
Системата навсякъде е предвидена така, че живущите и работещите в дадено място да плащат за услугите, които получават. Но ако живееш на едно място, работиш на друго, пък имаш имот в трето и не го ползваш, може да правиш някакъв вид "арбитраж" между различните данъчни системи. Или пък да се нахендриш да плащаш на 3 места, а публични услуги да ползваш само на едно.

Нямам нищо против данък сгради. Дори смятам, че трябва да е по-голям от настоящия.
Думата ми е за данък придобиване по възмезден начин - еднократно наказание, за това че си предприемчив и купуваш (НИ или МПС).
Каква услуга във връзка със сделката - покупко/продажба получаваш от общината.
С подобен вид данък се бетонира неравенството във финансирането на малките и големи общини. Защо - всеки може да си направи анализа.

Цитат от Фрау К. - "В България е изгодно да имаш празен апартамент."
Не, че сея на корена ряпа, но по-точния израз е, че в България НЕ Е НЕизгодно да имаш празен апартамент.
И докато положението е такова - ще има празни и заключени.
Не мога да си представя, ако някога законодателите обърнат тренда какъв срив ще се получи на имотния пазар и в областта на строителството на жилища.

Данъчното облекчение при продажба не е свързано с ново/старо строителство. Идеята е да има облекчение след определено време на притежаване. Защото можеш да си купиш апартамент в 50 годишен блок и като го продадеш след 7 години пак ще ползваш облекчение.

Дали няма нещо по-интересно за обсъждане около имотния пазар, различно от темата изгодно ли е и защо се купуват жилища, които после стоят празни. Основополагащ принцип на капитализма -  "купувам си, защото мога".
Имам чувството, че обществените медии преписват дискусиите ни от тук, защото тези дни пазара на недвижими имоти е все в новините.
Явно го ползват да отклони вниманието от някоя по-важна задкулисна тема.

# 199

За НДК. Ние живеем до НДК. И като казвам до НДК, имам предвид че излизаме и сме пред НДК без да пресичаме улици и т.н. Laughing
Ако написаното е вярно,  СОТ или решетки?
 Ето тези почти съседи са  ''избрали'' решетки.
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1d169295258744385&sl … bzhj1&f1=22&fe7=1
 И да СОТ не е задължителен , но ''изборът'' между него и решетките понякога е. Иначе много бързо престава да бъде

направо супер.

P.S. Иначе! И пред НДК и навсякъде в София е мръсно, разбито и т.н., което не ни харесва, но това е друга тема!

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 11:08 от mamamari

# 200
Думата ми е за данък придобиване по възмезден начин - еднократно наказание, за това че си предприемчив и купуваш (НИ или МПС).
Каква услуга във връзка със сделката - покупко/продажба получаваш от общината.
А каква услуга получаваш от Асенчо днес като похарчиш 100 лева в Била и му платиш 20 лева ДДС?
Това си е принцип в публичните финанси - събира се в един общ кюп откъдето може, и се харчи от общия кюп за каквото трябва.
Откъде общините да събира приходи - те нямат право да събират ДДС или акцизи, законът им дава право да налагат само няколко вида данък, един от които е при възмездно придобиване на имоти или МПС, и си го налагат хората, за да си пълнят бюджета. Такава е системата тук. Не могат да ти дават отчет каква услуга са ти предоставили срещу данъка, който си им платил - в никоя държава не го правят.
Друг принцип е, че данък се събира по-лесно от този, който има пари, отколкото от този, който няма (не можеш да вземеш на босия цървулите). Така че този, който е имал да извади 100-200к за имот, ще има да плати и данък.
Това е цената, която плащаме за да живеем в цивилизация.

# 201
Пропускате, че хората живеещи в чужбина първо не е необходимо да живеят в голям град като Франкфурт (дори е вероятно да не живеят там) и второ - родом да не са от София или друг голям град. Исторически повече мигрират хора, които не са избрали големия български град за реализация, а са решили да идат в чужбина или гурбетчии. Би следвало тези хора да купуват в и около родните си места, би следвало когато се прибират да ходят по родните ди места. София е един от градовете, но не е задължително да се купува тук. Но въпреки това, много хора това правят, защото просто имат идеята да рентиерстват ремоутли и да инвестират в нещо, което да запази стойност.

# 202
Над 1 млн. лв. за стар апартамент, който има нужда от основен ремонт? Реално ли ще го продадат за толкова или ще свалят цената според вас? (линка в imot.bg).

Петстаен, ама имаш баня за тотален ремонт, на толкова стаи - една баня и една малка тоалетна, тясна тераса с решетки, стара дограма и мебели от времето на прабаба ми, т.е. още десетки хиляди за ремонт. Под наем може да носи приходи ако го пуснат "лукс", след основен ремонт и обзавеждане.

# 203
Над 1 млн. лв. за стар апартамент, който има нужда от основен ремонт? Реално ли ще го продадат за толкова или ще свалят цената според вас? (линка в imot.bg).
Ако се намери някой маниак с възможност и желание да го вземе може и да се продаде.
И на мен ми изглежда завишена цената. Един милион за този апартамент не ми се струва нормално, но хора всякакви.

# 204
Вие пък.
Ще го купи някой и ще му врътне ключа, защото е  евтино  само  данък 100 лв на година.

# 205
  • Бургас
Кажете си че ви е бизнес и по-ще ви разбере човек, но да натяквате каква изгода е такава схема и колко много бил спечелил някой с поскъпването на някакво празно жилище в контекста на общата ситуация в момента ... веъпроса е на какво и спрямо какво?
И другото интересно на тази тема е големия брой самаряни , които много се сърдят ако ги видиш иначе.

Аз си признавам, че ми е бизнес. Затова празни имоти не държа Simple Smile Имах такива идеи - да се ползва от нас, когато ходим по работа, обаче се оказа, че ако го дам под наем и спя в Шератон, ще ми е по-изгодно. В контекста на дискусията се размислих дали строящото се в момента НС в София да не го заключа на ШЗ, вместо да го довършвам и да чакам да скочи цената. Макар че вече съм спечелила от разликата в цената, понеже го взех на 1200, а в момента мога да го продам на 2000. Но не обичам парите да спят и най-вероятно ще го завърша...

# 206
До нас къщата преди около 5г се продаде за към 300хил евра, година по-късно я пребоядисаха и продадоха за 400хил евра, миналата година сложиха нова баня и се продаде за 750хил евра, в момента слагат панорамни прозорци в кухнята и предполагам това лято ще се подаде за 1мл евра. След колко време очакват брокерите един имот в София от 300хил евра да стигне 1млн да сравним къде е по-изгоден алъш-вериша?
Доколкото си спомням НДК е остров заобиколен от улици, така че единственият начин да живееш до НДК без да пресичаш улица е ако живееш в подлеза.

# 207
Има няколко блока отстрани, които са малко скрити. Реално пресичаш малка уличка и паркинг, ако не се лъжа.

Понеже тук имаше дискусия защо например не се инвестира в ДЦК вместо в имоти и може ли изобщо - може.

Скрит текст:

# 208
До нас къщата преди около 5г се продаде за към 300хил евра, година по-късно я пребоядисаха и продадоха за 400хил евра, миналата година сложиха нова баня и се продаде за 750хил евра, в момента слагат панорамни прозорци в кухнята и предполагам това лято ще се подаде за 1мл евра. След колко време очакват брокерите един имот в София от 300хил евра да стигне 1млн да сравним къде е по-изгоден алъш-вериша?
Доколкото си спомням НДК е остров заобиколен от улици, така че единственият начин да живееш до НДК без да пресичаш улица е ако живееш в подлеза.
В подчертаното е ключа към бараката. Преди 5 г. купувача е имал поне половината на 300 х.евро налични и свободни.

# 209
  • София

Явно не си спомняте добре и ако може без опити за завоалирани обиди. Не живеем в подлез и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт