Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 78

 • 35 176
 • 745
 •   1
Отговори
# 735
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 810
Подклаждането на народопсихологията към имотите до голяма степен става от банките.
Банки не пишат в темата, не е от там.

# 736
 • София
 • Мнения: 359
Exter, назад пусках статистиката на БНБ в economic.bg. много силен ръст на годишна база на ипотечните кредити и все  по-големи средни суми.
Мерси Blush

Сега да посмятаме малко
За февруари 2023 нови жилищни кредити 340.2 млн.лв. /496,3 млн. лв. минус 156,1 млн. лв. рефинансиране/;
За февруари 2024 нови жилищни кредити 582.5 млн.лв. /746.5 млн. лв. минус 164 млн. лв. рефинансиране/
Увеличение на новите жилищни кредити - 71.22%. годишно изменение.
Кредитирането /банките/ ли не държи цените?   Blush
Въпреки народопсихологията, депозити- 59,4% увеличение в лева и спад с 6,4% в евро.
Ако се освободят тези депозити, ще се качат ли цените? Blush

Последна редакция: сб, 30 мар 2024, 16:15 от Exter

# 737
 • Мнения: 1 099
Статия в "24 часа" от 2000 год.

 

24 год. по-късно нищо съществено не се е случило. Малко облепени със стиропор. А са обявени за негодни още тогава?

# 738
 • Мнения: 3 324
Подклаждането на народопсихологията към имотите до голяма степен става от банките. То се вижда какъв е резултата, но и по-зле ще става. По принцип когато сигурен актив се превърне в спекулативен, всичко по стълбицата нагоре става по-спекулативно и рисково. На пазара се появяват все повече лоши играчи, които имат корисна цел и дестабилизират пазара, водени от чиста проба алчност и краткосрочни намерения. Това никога не свършва добре за обикновения човек. Ето защо аз съм против банките и техните политики (да не ме разберете погрешно, нямам против теглене на кредит с цел лични нужди). Ние вместо да отиваме на запад, ние отиваме на изток и то назад във времето. Колко такива като сейко има, за които не знаем? Колко такива като брокерите му флипъри има? Със сигурност са много. Измамените често си мълчат от срам, а измамниците от страх.

Ето ви дефиниция за гето от строителен предприемач и от учебниците. Ако липсва инфраструктура значи е гето.
https://youtu.be/K3j3AwkFMLs?si=n0IBx1mWMnN_osry
Преценете сами дали в София липсва инфраструктура или качеството й е лошо и си направете извод дали е гето или не. В интерес на истината баш Люлин, който го водят за гето е доста инфраструктурно уреден.
Дали е София или Варна все едно, почти всичко изглежда на гето и няма особени разлики между отделните квартали.

# 739
 • Мнения: 144
Никой никого не кара насила да купува. Това, че на някой нещо не му харесва и го купува, си е негов проблем. В народопсихологията ни е да имаме висока летва за дребните неща и ниска за важните. Същият човек, който избира 2 часа домати на пазара, си купува жилище за 1 час. Резултатът е, че вече почти няма хубави домати, няма и читави жилища.

# 740
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 746
Никой никого не кара насила да купува. Това, че на някой нещо не му харесва и го купува, си е негов проблем. В народопсихологията ни е да имаме висока летва за дребните неща и ниска за важните. Същият човек, който избира 2 часа домати на пазара, си купува жилище за 1 час. Резултатът е, че вече почти няма хубави домати, няма и читави жилища.

100% вярно! Ако ще си купуваме обувки 5 МОЛа ще обиколим или сменчме автосервиз или фризьри... то ще питване разпитване, търсене на препоръки...А когато е за имот, толкова рез глава се действа... и купувачи продавачи. Ще купуваме... айде почваме да звъним и много ясно, че първа се хващаме на кукичките, които са специално заложени там от едни НЕброкери и не само. Или ще продаваме: дай да го нащтракаме и го мятаме в сайта... ама там едни гадни копърки дебнат. Нчкой да е твърдял, че интернет е безопасно място? - Никой! Напротив, всеки знае, че е меката за измамници!

# 741
 • Мнения: 18 808
Simple Smile Виждам, че сме на стр. 50, утре ще пусна нова тема - тъкмо да съвпадне с деня на шегата.

# 742
 • Мнения: 1 739
Здравейте, имам нужда от съвет. Надявам се поста ми да бъде одобрен.
Предстои ми покупка на жилище в провинцията. Обмислям финансиране с ипотечен кредит - 180к и 30 потребителски. . Имам възможност за изплащане на 1200 по вноската месечно, тоест предсрочно погасяване за около 13-15г.
Родителите ми имат апартамент в Младост 4,100 квадрата, неизползваем. Предвид приказките, че панелките са с изтичащ срок на годност дали е правилната стъпка да се продаде според вас? Аз предпочитам да се отремонтира и да се пусне под наем - наполовина е ремонтиран, но няма външна изолация което е основния минус, но има сменена дограма.
Та и втория ми въпрос е колко вървят наемите и продажбата на такъв имот в района, на две пресечки от Бизнес парка?
Благодаря!

# 743
 • SF
 • Мнения: 21 564
Скъпи са там точно заради бизнес парка. Зависи в какво състояние е и колко луксозен е ремонтът - електроуреди, бани, паравани, удобни матраци или просто плочки, ламинат, печка и дограма.

# 744
 • Бургас
 • Мнения: 6 228
Продажбите вървят от 1500 до 2000 евро на кв м, зависи в какво състояние е, какви са общите части, какви са съседите и т.н.
Вярно е това за експлоатационния срок, но и зависи дали ви трябват парите. Винаги можете да го продадете на добра цена, жилища в района се търсят.
Аз бих го дала под наем - хубав тристаен макар и панелен може да постигне наем от 1200-1500 лв.

# 745
 • Мнения: 18 808
Щом сте започнали с ремонта и сте склонни да се занимавате с даване под наем, аз също бих ви посъветвала да го дадете. Довършете си ремонта, изолирайте отвън, за апартамент от 100 квадрата до БП вероятно таргетът ви ще бъде семейство, т.е. можете да го пуснете дори необзаведен и пак ще се наеме.

Налага се да продължим в нова тема, тъй като тук сме стигнали лимита на страниците, заповядайте в следващата - https://www.bg-mamma.com/?topic=1643714.new#new

Общи условия

Активация на акаунт