Туба Бюйюкюстюн, "Запленяваща сърцето" и проектите преди и след това - тема 258

• 35 107
  • 734
  •   1
Отговори
# 705
Привет, момичета в поредната гореща юлска вечер!

Благодаря ви за всичко, което сте споделили тези дни - снимки, класации, рейтинг, клипове, снимки, мнения Heart Eyes
Злати Hug, Вичи Hug, Снинова Hug, Нези Hug
Линка Hug специални благодарности за превода на интервюто
Имаме нови снимки на Туба от Бодрум! Sunglasses

Инан Кирдемир е добавил в инстастори #TubaBüyüküstün

Скрит текст:
Туба добавила в инстастори #TubaBüyüküstün

Още снимки от снощи #TubaBüyüküstün
Днес с момичетата започнахме сезон 2, „Маслиновото дърво“, прекарахме целия ден в разговори за това каква готина жена е @TubaBüyüküstün
Колко енергия имаме, бяхме там през нощта Simple Smile)
Яхт клуб Бодрум Марина

От Instagram на Mehmet Aybars Kay #ZeytinAğacı #AnotherSelf #TubaBüyüküstün #MuratBoz
Може би бях малко непослушен Grinning

Хубав следобед! Ice CreamTropical Drink

[/spoiler]
Злати появи се и клипче с Туба и Инан и Gökçe Bahadır в ТТ от вечерта в яхт клуба в Бодрум
https://x.com/i/status/1813083955035557945

Понеже тези дни имам доста задачи в реала, а и изгледах на маратон 1 сезон на ДА , 2 сезон го започнах преди 2 дни и вече съм на 4 еп. Много е интересен сериала с много дълбочина се разглеждат отношениятта и връзките между героите и техните предци. Hands V Жалко, че за сега нямаме информация за евентуален превод на български на сезон 2 на ДА Sad Защото на руски го гледам със субтитри и ползвам гуги -преводач за някои думи. И по този начин пропускам някои израженията на героите. А когато го гледам на булгарски език по-лесно прочитам надписите и успявам да видя мимиките на героите, и особено на Туба. Защото знаем колко е добра в изрзяването на различни емоции с леки нюанси в изражението на лицето И понеже знаем, че надеждата умира последна продължавам да се надявам да имаме превод на български език.
  Слагам ви и тези гифчета на споделените от Туба вчера видеа в ИГ сторито й
Това го е репостнала от стената на Гюлнем Hands V

А това е откъс  от сериала  

Пазете се в тези жеги и излизайте само при необходимост    
Вичи, Злати поне при вас има морски бриз, който малко раздухва въздуха. При нас вчера и онзи ден "лъх не лъхваше над полени"  Слава Богу, че тази вечер се появи слаб ветрец Yum

Бързам да си догледам серията    
Лека, спокойна и по-прохладна нощ ви пожелавам    

# 706
Добро утро!

Оставям кафето да го сложи Злати, а от мен поздрав на имениците и най-вече на домакинята на темата
Честит имен ден! 💖🌹
..............................................................
От тате... с надпис Любов!

Стават все по-красиви девойките, да са им живи и здрави!

https://t24.com.tr/haber/hicbir-zaman-aile-dizimi-iyilestiriyor- … 8#google_vignette
Историята никога не е отивала някъде като „Семейство лекува коляното ми“ | Екипът на сериала "Маслиново дърво" разказва любопитни неща
В ефира е вторият сезон на сериала Olive Tree, една от най-амбициозните местни продукции на Netflix, която седмици наред се задържа на върха на световните класации с първия си сезон. Главната актриса на сериала Туба Бююкюстюн, сценаристът Нуран Еврен Шит, режисьорът от първия сезон Бурджу Алтекин и Ердем Тепегьоз, който се присъедини към сериала като режисьор този сезон, разказаха за снимачните процеси на новите истории.
Сериалът Zeytin Ağaç, за чийто първи сезон се говореше дълго време, пренесе темите за създаване на семейство, айвалък, приятелство, нашите предци и „лекуването на нашето минало“ от групите в WhatsApp до телевизионните програми, от ъглите на списанията до масите с ракия.
Когато вторият сезон беше излъчен в тези дни, когато жегата беше най-задушлива, това не само засили копнежа ни по Айвалък, Егейско и Средиземно море, но и промени темата на разговорите в групите в WhatsApp.
Тъй като сериалът продължава там, където е спрял в първия сезон, той ни предлага дискусии, успоредни на тези в първия сезон, но не се ограничава до това, той също така засяга проблемите да бъдеш/не бъдеш майка, майката-дъщеря връзка и това, което носим от детството си.
Разговаряхме за втория сезон със сценариста на сериала Нуран Еврен Шит , режисьорите Ердем Тепегьоз , Бурджу Алптекин и главната актриса Туба Бююкюстюн .

- Как се подготвихте за втория сезон?

Tûba Büyüküstün: Това беше преживяване, което никога преди не съм имала. Имаше две години между снимките на първия сезон и снимките на втория сезон. Докато аз, Туба, бях пораснал за две години и се бях променил и трансформирал с преживяванията, които имах в живота си; Имах малко трудности да подхвана островния герой от мястото, където спрях, и да продължа. Като Туба осъзнах, че моята перспектива за преживяванията на Ада и емоционалното състояние на Ада се е променила. И процесът на установяване на това беше малко труден за мен.

Нуран Еврен Шит: След излъчването на първия сезон вече бях започнал да работя по историята на втория сезон. Прегледахме всичко с нашите режисьори, преди да отидем на снимачната площадка. Мога да кажа, че сме по-подготвени с опита, който донесохме от първия сезон. Всички бяха толкова нетърпеливи да се върнат на снимачната площадка, че подготовката мина гладко.

Ердем Тепегьоз: Отидохме в Айвалък преди стрелбата. Локациите и собствената текстура на Ayvalık вече ви привличат визуално и кинематографски. Мога да кажа, че прекарахме много време с целия екип на локациите и героите. Говорихме дълго със Скъпи Еврен за сценария преди снимките. Целта беше да се изобрази света на героя в дълбочина в този сезон, като същевременно се отрази най-точната емоция.

Burcu Alptekin: В допълнение към нашия стандартен процес на предварителна подготовка, ние извършихме подравняването на героите, което направихме миналия сезон. Направих малко проучване, за да вникна в усещането за периода, в който са се случили миналите истории. Всяка история добавя различен свят към хората. Опитахме се да добавим органични преживявания към героя, който беше написан в консултация с новите актьори, въз основа на прекараното време и собствения им живот. Предварителната подготовка за този проект беше като цяло задушевни разговори и обмяна на идеи.

Какви бяха разликите във втория сезон при работата с актьорите?

Нуран Еврен Шит: През този сезон имах възможността да говоря повече с нашите играчи за това, което написах, и поисках техните мнения. Сега, когато тези герои са интегрирани с тях, се опитах да направя място за всичко, което искаха да добавят.

Особено с Мурат, Седа и Туба имахме споделяния, които пряко повлияха на историята. За мен е толкова ценно, че нашите играчи стават партньори в историята. Когато видя светлина, блясък, сълза в очите им, разбирам, че историята е в правилния акорд.

Ердем Тепегьоз: Мога да кажа, че имаше своите предимства. В крайна сметка това са героите, които познаваме сега и техните емоции са по-ясно установени. Дори докато четете диалозите, можете да чуете гласа на този герой в ухото си. Освен това този сезон излязохме малко повече на улицата и решихме да използваме по-топли средиземноморски тонове в нашата музика.

Бурджу Алптекин: Изминаването на времето трябва да е донесло или отнело различно осъзнаване и перспектива на нашите герои. Постарахме се да го допълним с прическа, грим и костюми. И времето вече донесе различна гледна точка на всички ни.

- Броят на директорските места се увеличи. Можем да кажем, че първият сезон беше "женска продукция" във всеки детайл. Какво добави гледната точка на Ердем Тепегьоз към сериала?

Бурджу Алптекин: Ревнувах (Смее се). Винаги съм изразявал това. Винаги поддържахме връзка с Ердем от първия ден на предварителната подготовка до последния определен ден. Мисля, че съм прекалено собственически режисьор. Това за мен е както предимство, така и голям недостатък.

Спокойното и обединяващо отношение на Ердем, стилът му на слушане и справянето с емоциите бяха много важни. Даваше увереност. Той донесе прекрасна перспектива на „Маслиновото дърво“. Нашата история беше завършена, когато добавихме мъжката гледна точка към женската емоционалност на първия сезон. 

- Г-н Ердем, кои са положителните и трудните страни на това да участваш в сериал, чийто първи сезон беше много популярен и за който се говори много?

Ердем Тепегьоз: Не само режисьорът; Аз също съм зрител, който много обича „Маслиновото дърво“. В това отношение, въпреки че бях много развълнуван, когато се включих в проекта, имах и някои притеснения. Защото може да бъде малко плашещо за вас внезапно да дойдете отвън и на работа, която има голям успех с екип, който се разбира много добре помежду си.

Във вас има натиск да се чудите дали ще има процес на адаптиране и проблеми с доверието. Но мога да кажа, че не съм преживял нито едно от тях. Тъй като Еврен и Бурку улесняваха целия процес за мен и бяха до мен, почти никога не усещах този натиск. Започнахме да имаме много добър снимачен процес с актьорите от първата седмица.

(Много харесвам Тъпигьоза, бе! Къде гледа тази Туба!?)

- Използвахте ли нови техники или иновации зад кулисите във втория сезон?

Бурджу Алптекин: Да. Казахме, че тази промяна не трябва да се ограничава само до герои и костюми. В първия сезон и цветът, и самата камера, и музикалният ни стил бяха по-остри и по-сурови като отражение на столичния живот. Героите живееха, без да знаят какво да правят с живота си.

В сезон 2 нашите герои се установяват в крайморски град и се опитват напълно да променят живота си. Променихме музиката, камерата и стила на корекция на цветовете и по този начин искахме да дадем на публиката по-спокойна атмосфера, където да могат да видят топлите цветове на Егейско море. Така и беше.

Усещам слънцето и вятъра всеки път, когато го гледам, все едно вървя по пътищата на Айвалък. Нашият оператор, Ахмет Байер , свърши фантастична работа. Добре че има.

Ердем Тепегьоз: „Маслиново дърво“ вече има свой собствен установен език, може би визуално са включени малко повече външни пространства и пътувания. Можем да кажем, че използването на музиката ни се доближи до по-топли тонове и малко по-топлата кинематография стана доминираща.

„Тече като живот“

– Въпреки че в основата на сериала е приятелството, отношенията майка-дъщеря и любовните отношения също заемат голямо място. Как успяхте да ги балансирате по отношение на сценария и измислицата?
Нуран Еврен Шит: Ада, Севги и Лейла имат проблеми, с които се справят заедно и поотделно. Опитах се да се уверя, че и трите имат различни истории, които са интересни и с които хората могат да се идентифицират от различни гледни точки.

Точно както в реалния живот ние не се отнасяме само до нашия любовен живот или само до нашата кариера, семейство, работа, любов, здраве, кариера, духовност, сумата от тях съставлява пътуването, което наричаме живот, „Маслиновото дърво“ също е история, базирана само на взаимоотношения или голям конфликт/трагично събитие.

Няма такъв жанр като да се посмеем, да се забавляваме или да се разсейваме. Общата цел на целия творчески и изпълнителски екип е да тече като живот. Може би затова този баланс се установява автоматично.

Ердем Тепегьоз: В контекста на художествената литература ритъмът и актьорското представяне в художествената литература са много важни, за да отразяват силно искрените емоции. В това отношение смятам, че способността на актьорите да отразяват характерите си е много силна. Сценичните изяви на актьорите бяха много впечатляващи в предаването на емоциите на публиката. Ето защо смятам, че е много емоционален и силен сезон.

- Наистина има много реални кризи и щастие, преживявани от трима различни герои в целия сериал. Силата на женското приятелство наистина може да бъде толкова солидна и лечебна. Имате ли подобни връзки в живота си?

Туба Бююкюстюн: Приятелките се появиха в живота ми много късно. Всъщност мога да кажа, че започна да навлиза след 30-годишна възраст. Нещата, които споделям с всеки от тях, са много специални за мен и мястото им в живота ми е много ценно. Едно от най-хубавите неща за маслиновото дърво беше, че ми подари Бурчу, Еврен, Седа и Бончук.

Нуран Еврен Шит: Едно от нещата, за които съм най-благодарен и с които се гордея в живота, са моите приятелки. Нашият директор Бурку е един от тях. Близкият ми приятелски кръг е най-голямото ми вдъхновение, докато пиша тази поредица. Въпреки че не живеем толкова близки заедно, колкото Ада, Севги и Лейла - което би било страхотна фантазия, животът би бил много по-лесен (смее се) - моите много близки приятелки винаги са били моето вдъхновение и сила в живота толкова дълго както си спомням.

Имам приятелства от над 20 години, не знам кой бих бил без тях. Въпреки че се запознахме с Tûba, Seda и Boncuk благодарение на сериала, сякаш ги познавам от години и фактът, че имаме близки и сърдечни отношения с тях, е страхотен подарък от „Olive Tree“ за мен.

Бурджу Алптекин: Често срещаме този въпрос. Отговорът не удовлетворява напълно никого. Разбирам, че точката, до която светът е достигнал, е затруднила установяването на такива взаимоотношения. С пандемията хората станаха още по-самотни и лишени от любов. Но да, имам страхотни приятелки.

Този, който ме вдига всеки път, когато падна, този, който слуша без очакване, този, който плаче на колене, този, който не се страхува да удари истината в лицето ми, когато му дойде времето. В света има достатъчно любов за всеки, който знае как да обича, стига да има смелостта да започне да обича. Моя Вселена, радвам се, че те имам.

"Деликатен въпрос"
- Връзката майка-дъщеря може да бъде както много нараняваща, така и много лечебна - точно като в сериала. Какъв вид осъзнаване/подобрения изпитахте по отношение на отношенията си със собствените си майки през тези два сезона?

Туба Бююкюстюн: Връзката майка-дъщеря е връзка, която не може да бъде разбрана, освен ако не бъде преживяна. Ставате един на друг най-голямото огледало. Вие се превръщате в най-суровия критик един на друг, когато е необходимо, и в наставник един на друг, когато е необходимо.

Връзка, която никога не прекъсва и продължава, дори ако никога не се виждате в живота, виждате се и си говорите всеки ден или никога повече не се виждате. Предполагам, че възлите между майка и дъщеря са; Започва да се разплита, когато осъзнаете, че много си приличате и че всъщност се възхищавате един на друг и че нещата, които ви правят нещастни и тъжни за тях, всъщност са и за вас.

Нуран Еврен Шит: Имам много близки отношения с майка ми, тя е както мой водач, така и мой приятел, мисля, че съм получил писателския си талант и много други неща от нея. И, разбира се, имаме конфликти по някои въпроси. Докато пишех тази поредица, имах известна представа за връзката майка-дъщеря.

Например спрях да притискам майка ми и да й давам съвети, особено по отношение на нейното здраве. Тя е майката, тя е свободна да взема решения по отношение на себе си, както пожелае, и аз, опитвайки се да й се намеся, излиза извън границите ми. Точно както майките трябва да приемат, че вече сме възрастни, ние също трябва да приемем, че те все още са наши родители. Нуждаем се от тяхната любов, тяхната защита и нуждата ни да знаем, че те са там, без да се намесват в нашия живот и пространство.

Това ми дава голяма сила, когато майка ми гледа и харесва това, което пиша, става емоционална, гордее се с мен и знае, че ме пази в живота, когато се боря или съм разстроен за нещо, и че тя казва „недей направи го, ако те притесняват, не оставай на място, което те разстройва, ти си ценен."

Burcu Alptekin: Този въпрос изглежда малко чувствителен (смее се). Тъй като знам, че майка ми също ще го прочете, ще подходя по-внимателно. Аз съм средното дете на три дъщери на майка, израснала без майка. Тъй като баща ми почина в ранна възраст, връзката ни с майка ми стана изключително токсична и защитна. Ролите се смениха. В една къща четири жени се отгледаха една друга в добро и лошо. Нашата история за възстановяване започна преди сезон 1. Мисля, че когато един човек започне да действа с съзнание, това се разпространява върху другите и износването от годините започва да се лекува.

"Мисля, че връзката между двама възрастни не е свързана с годините, които са живели."
- Напоследък все по-често се поставя въпросът, че жената е по-възрастна от мъжа във връзката. Какво мислиш за това? Когато става въпрос за любов, наистина ли може да има възрастова граница или кой е по-възрастен? (сред възрастни разбира се)

Tûba Büyüküstün: Мисля, че любовта е по-голяма от физическите граници.

Нуран Еврен Шит: Темата не беше толкова популярна, когато пишех историята. Когато видях произведенията, публикувани преди нас, разбрах, че е страхотно, че вече можем да говорим за тези места. Мисля, че духовната и физическата хармония, гледната точка към живота и общите цели са по-важни в една връзка от възрастта. Защо трябва да говорим за това, че жените са по-възрастни от мъжете е друг въпрос.

Докато мъжете да са с жени с 20-30 години по-млади се представят като нещо, с което да се гордеят и аплодират, не е възможно да разберем защо жените да са с някой с 5-10 години по-млад се смята за толкова странно. Всеки има свободата да живее каквото иска, по избрания от него път, с човека, когото иска, и фактът, че външните гласове проникват толкова много в нас, всъщност може да е отражение на липсата на доверие в чувствата ни.

Ердем Тепегьоз: Мисля, че връзката между двама възрастни не е свързана с годините, които са живели, а с техния житейски опит. Чувството за завършеност може да не е на същото ниво като възрастта. Любовта понякога може да бъде подхранена от тези различни преживявания.

Бурджу Алптекин: Мисля, че ограничението е игра на ума. Любовта е много уникален начин за изгаряне. Животът решава кой да изгори и кой да стане на пепел . Мисля, че трябва да обичаме живота достатъчно и да го прегърнем първи.

Изкуство и култура
„Историята никога не е отивала някъде като „Семейство лекува коляното ми“ | Екипът на сериала "Маслиново дърво" разказва любопитни неща
В ефира е вторият сезон на сериала Olive Tree, една от най-амбициозните местни продукции на Netflix, която седмици наред се задържа на върха на световните класации с първия си сезон. Главната актриса на сериала Туба Бююкюстюн, сценаристът Нуран Еврен Шит, режисьорът от първия сезон Бурджу Алтекин и Ердем Тепегьоз, който се присъедини към сериала като режисьор този сезон, разказаха за снимачните процеси на новите истории.

Сериалът Zeytin Ağaç, за чийто първи сезон се говореше дълго време, пренесе темите за създаване на семейство, айвалък, приятелство, нашите предци и „лекуването на нашето минало“ от групите в WhatsApp до телевизионните програми, от ъглите на списанията до масите с ракия.

Когато вторият сезон беше излъчен в тези дни, когато жегата беше най-задушлива, това не само засили копнежа ни по Айвалък, Егейско и Средиземно море, но и промени темата на разговорите в групите в WhatsApp.

Тъй като сериалът продължава там, където е спрял в първия сезон, той ни предлага дискусии, успоредни на тези в първия сезон, но не се ограничава до това, той също така засяга проблемите да бъдеш/не бъдеш майка, майката-дъщеря връзка и това, което носим от детството си.

Разговаряхме за втория сезон със сценариста на сериала Нуран Еврен Шит , режисьорите Ердем Тепегьоз , Бурджу Алптекин и главната актриса Туба Бююкюстюн .

- Как се подготвихте за втория сезон?

Tûba Büyüküstün: Това беше преживяване, което никога преди не съм имала. Имаше две години между снимките на първия сезон и снимките на втория сезон. Докато аз, Туба, бях пораснал за две години и се бях променил и трансформирал с преживяванията, които имах в живота си; Имах малко трудности да подхвана островния герой от мястото, където спрях, и да продължа. Като Туба осъзнах, че моята перспектива за преживяванията на Ада и емоционалното състояние на Ада се е променила. И процесът на установяване на това беше малко труден за мен.

Нуран Еврен Шит: След излъчването на първия сезон вече бях започнал да работя по историята на втория сезон. Прегледахме всичко с нашите режисьори, преди да отидем на снимачната площадка. Мога да кажа, че сме по-подготвени с опита, който донесохме от първия сезон. Всички бяха толкова нетърпеливи да се върнат на снимачната площадка, че подготовката мина гладко.

Ердем Тепегьоз: Отидохме в Айвалък преди стрелбата. Локациите и собствената текстура на Ayvalık вече ви привличат визуално и кинематографски. Мога да кажа, че прекарахме много време с целия екип на локациите и героите. Говорихме дълго със Скъпи Еврен за сценария преди снимките. Целта беше да се изобрази света на героя в дълбочина в този сезон, като същевременно се отрази най-точната емоция.

Burcu Alptekin: В допълнение към нашия стандартен процес на предварителна подготовка, ние извършихме подравняването на героите, което направихме миналия сезон. Направих малко проучване, за да вникна в усещането за периода, в който са се случили миналите истории. Всяка история добавя различен свят към хората. Опитахме се да добавим органични преживявания към героя, който беше написан в консултация с новите актьори, въз основа на прекараното време и собствения им живот. Предварителната подготовка за този проект беше като цяло задушевни разговори и обмяна на идеи.

Бурджу Алптекин, един от режисьорите на телевизионния сериал „Маслиново дърво“

- Какви бяха разликите във втория сезон при работата с актьорите?

Нуран Еврен Шит: През този сезон имах възможността да говоря повече с нашите играчи за това, което написах, и поисках техните мнения. Сега, когато тези герои са интегрирани с тях, се опитах да направя място за всичко, което искаха да добавят.

Особено с Мурат, Седа и Туба имахме споделяния, които пряко повлияха на историята. За мен е толкова ценно, че нашите играчи стават партньори в историята. Когато видя светлина, блясък, сълза в очите им, разбирам, че историята е в правилния акорд.

Ердем Тепегьоз: Мога да кажа, че имаше своите предимства. В крайна сметка това са героите, които познаваме сега и техните емоции са по-ясно установени. Дори докато четете диалозите, можете да чуете гласа на този герой в ухото си. Освен това този сезон излязохме малко повече на улицата и решихме да използваме по-топли средиземноморски тонове в нашата музика.

Бурджу Алптекин: Изминаването на времето трябва да е донесло или отнело различно осъзнаване и перспектива на нашите герои. Постарахме се да го допълним с прическа, грим и костюми. И времето вече донесе различна гледна точка на всички ни.

- Броят на директорските места се увеличи. Можем да кажем, че първият сезон беше "женска продукция" във всеки детайл. Какво добави гледната точка на Ердем Тепегьоз към сериала?

Бурджу Алптекин: Ревнувах (Смее се). Винаги съм изразявал това. Винаги поддържахме връзка с Ердем от първия ден на предварителната подготовка до последния определен ден. Мисля, че съм прекалено собственически режисьор. Това за мен е както предимство, така и голям недостатък.

Спокойното и обединяващо отношение на Ердем, стилът му на слушане и справянето с емоциите бяха много важни. Даваше увереност. Той донесе прекрасна перспектива на „Маслиновото дърво“. Нашата история беше завършена, когато добавихме мъжката гледна точка към женската емоционалност на първия сезон. 

- Г-н Ердем, кои са положителните и трудните страни на това да участваш в сериал, чийто първи сезон беше много популярен и за който се говори много?

Ердем Тепегьоз: Не само режисьорът; Аз също съм зрител, който много обича „Маслиновото дърво“. В това отношение, въпреки че бях много развълнуван, когато се включих в проекта, имах и някои притеснения. Защото може да бъде малко плашещо за вас внезапно да дойдете отвън и на работа, която има голям успех с екип, който се разбира много добре помежду си.

Във вас има натиск да се чудите дали ще има процес на адаптиране и проблеми с доверието. Но мога да кажа, че не съм преживял нито едно от тях. Тъй като Еврен и Бурку улесняваха целия процес за мен и бяха до мен, почти никога не усещах този натиск. Започнахме да имаме много добър снимачен процес с актьорите от първата седмица.

Ердем Тепегьоз, един от режисьорите на сериала

- Използвахте ли нови техники или иновации зад кулисите във втория сезон?

Бурджу Алптекин: Да. Казахме, че тази промяна не трябва да се ограничава само до герои и костюми. В първия сезон и цветът, и самата камера, и музикалният ни стил бяха по-остри и по-сурови като отражение на столичния живот. Героите живееха, без да знаят какво да правят с живота си.

В сезон 2 нашите герои се установяват в крайморски град и се опитват напълно да променят живота си. Променихме музиката, камерата и стила на корекция на цветовете и по този начин искахме да дадем на публиката по-спокойна атмосфера, където да могат да видят топлите цветове на Егейско море. Така и беше.

Усещам слънцето и вятъра всеки път, когато го гледам, все едно вървя по пътищата на Айвалък. Нашият оператор, Ахмет Байер , свърши фантастична работа. Добре че има.

Ердем Тепегьоз: „Маслиново дърво“ вече има свой собствен установен език, може би визуално са включени малко повече външни пространства и пътувания. Можем да кажем, че използването на музиката ни се доближи до по-топли тонове и малко по-топлата кинематография стана доминираща.

„Тече като живот“

– Въпреки че в основата на сериала е приятелството, отношенията майка-дъщеря и любовните отношения също заемат голямо място. Как успяхте да ги балансирате по отношение на сценария и измислицата?
Нуран Еврен Шит: Ада, Севги и Лейла имат проблеми, с които се справят заедно и поотделно. Опитах се да се уверя, че и трите имат различни истории, които са интересни и с които хората могат да се идентифицират от различни гледни точки.

Точно както в реалния живот ние не се отнасяме само до нашия любовен живот или само до нашата кариера, семейство, работа, любов, здраве, кариера, духовност, сумата от тях съставлява пътуването, което наричаме живот, „Маслиновото дърво“ също е история, базирана само на взаимоотношения или голям конфликт/трагично събитие.

Няма такъв жанр като да се посмеем, да се забавляваме или да се разсейваме. Общата цел на целия творчески и изпълнителски екип е да тече като живот. Може би затова този баланс се установява автоматично.

Ердем Тепегьоз: В контекста на художествената литература ритъмът и актьорското представяне в художествената литература са много важни, за да отразяват силно искрените емоции. В това отношение смятам, че способността на актьорите да отразяват характерите си е много силна. Сценичните изяви на актьорите бяха много впечатляващи в предаването на емоциите на публиката. Ето защо смятам, че е много емоционален и силен сезон.

- Наистина има много реални кризи и щастие, преживявани от трима различни герои в целия сериал. Силата на женското приятелство наистина може да бъде толкова солидна и лечебна. Имате ли подобни връзки в живота си?

Туба Бююкюстюн: Приятелките се появиха в живота ми много късно. Всъщност мога да кажа, че започна да навлиза след 30-годишна възраст. Нещата, които споделям с всеки от тях, са много специални за мен и мястото им в живота ми е много ценно. Едно от най-хубавите неща за маслиновото дърво беше, че ми подари Бурчу, Еврен, Седа и Бончук.

Нуран Еврен Шит: Едно от нещата, за които съм най-благодарен и с които се гордея в живота, са моите приятелки. Нашият директор Бурку е един от тях. Близкият ми приятелски кръг е най-голямото ми вдъхновение, докато пиша тази поредица. Въпреки че не живеем толкова близки заедно, колкото Ада, Севги и Лейла - което би било страхотна фантазия, животът би бил много по-лесен (смее се) - моите много близки приятелки винаги са били моето вдъхновение и сила в живота толкова дълго както си спомням.

Имам приятелства от над 20 години, не знам кой бих бил без тях. Въпреки че се запознахме с Tûba, Seda и Boncuk благодарение на сериала, сякаш ги познавам от години и фактът, че имаме близки и сърдечни отношения с тях, е страхотен подарък от „Olive Tree“ за мен.

Бурджу Алптекин: Често срещаме този въпрос. Отговорът не удовлетворява напълно никого. Разбирам, че точката, до която светът е достигнал, е затруднила установяването на такива взаимоотношения. С пандемията хората станаха още по-самотни и лишени от любов. Но да, имам страхотни приятелки.

Този, който ме вдига всеки път, когато падна, този, който слуша без очакване, този, който плаче на колене, този, който не се страхува да удари истината в лицето ми, когато му дойде времето. В света има достатъчно любов за всеки, който знае как да обича, стига да има смелостта да започне да обича. Моя Вселена, радвам се, че те имам.
Нуран Еврен Шит, сценарист на сериала

"Деликатен въпрос"
- Връзката майка-дъщеря може да бъде както много нараняваща, така и много лечебна - точно като в сериала. Какъв вид осъзнаване/подобрения изпитахте по отношение на отношенията си със собствените си майки през тези два сезона?

Туба Бююкюстюн: Връзката майка-дъщеря е връзка, която не може да бъде разбрана, освен ако не бъде преживяна. Ставате един на друг най-голямото огледало. Вие се превръщате в най-суровия критик един на друг, когато е необходимо, и в наставник един на друг, когато е необходимо.

Връзка, която никога не прекъсва и продължава, дори ако никога не се виждате в живота, виждате се и си говорите всеки ден или никога повече не се виждате. Предполагам, че възлите между майка и дъщеря са; Започва да се разплита, когато осъзнаете, че много си приличате и че всъщност се възхищавате един на друг и че нещата, които ви правят нещастни и тъжни за тях, всъщност са и за вас.

Нуран Еврен Шит: Имам много близки отношения с майка ми, тя е както мой водач, така и мой приятел, мисля, че съм получил писателския си талант и много други неща от нея. И, разбира се, имаме конфликти по някои въпроси. Докато пишех тази поредица, имах известна представа за връзката майка-дъщеря.

Например спрях да притискам майка ми и да й давам съвети, особено по отношение на нейното здраве. Тя е майката, тя е свободна да взема решения по отношение на себе си, както пожелае, и аз, опитвайки се да й се намеся, излиза извън границите ми. Точно както майките трябва да приемат, че вече сме възрастни, ние също трябва да приемем, че те все още са наши родители. Нуждаем се от тяхната любов, тяхната защита и нуждата ни да знаем, че те са там, без да се намесват в нашия живот и пространство.

Това ми дава голяма сила, когато майка ми гледа и харесва това, което пиша, става емоционална, гордее се с мен и знае, че ме пази в живота, когато се боря или съм разстроен за нещо, и че тя казва „недей направи го, ако те притесняват, не оставай на място, което те разстройва, ти си ценен."

Burcu Alptekin: Този въпрос изглежда малко чувствителен (смее се). Тъй като знам, че майка ми също ще го прочете, ще подходя по-внимателно. Аз съм средното дете на три дъщери на майка, израснала без майка. Тъй като баща ми почина в ранна възраст, връзката ни с майка ми стана изключително токсична и защитна. Ролите се смениха. В една къща четири жени се отгледаха една друга в добро и лошо. Нашата история за възстановяване започна преди сезон 1. Мисля, че когато един човек започне да действа с съзнание, това се разпространява върху другите и износването от годините започва да се лекува.

"Мисля, че връзката между двама възрастни не е свързана с годините, които са живели."
- Напоследък все по-често се поставя въпросът, че жената е по-възрастна от мъжа във връзката. Какво мислиш за това? Когато става въпрос за любов, наистина ли може да има възрастова граница или кой е по-възрастен? (сред възрастни разбира се)

Tûba Büyüküstün: Мисля, че любовта е по-голяма от физическите граници.

Нуран Еврен Шит: Темата не беше толкова популярна, когато пишех историята. Когато видях произведенията, публикувани преди нас, разбрах, че е страхотно, че вече можем да говорим за тези места. Мисля, че духовната и физическата хармония, гледната точка към живота и общите цели са по-важни в една връзка от възрастта. Защо трябва да говорим за това, че жените са по-възрастни от мъжете е друг въпрос.

Докато мъжете да са с жени с 20-30 години по-млади се представят като нещо, с което да се гордеят и аплодират, не е възможно да разберем защо жените да са с някой с 5-10 години по-млад се смята за толкова странно. Всеки има свободата да живее каквото иска, по избрания от него път, с човека, когото иска, и фактът, че външните гласове проникват толкова много в нас, всъщност може да е отражение на липсата на доверие в чувствата ни.

Ердем Тепегьоз: Мисля, че връзката между двама възрастни не е свързана с годините, които са живели, а с техния житейски опит. Чувството за завършеност може да не е на същото ниво като възрастта. Любовта понякога може да бъде подхранена от тези различни преживявания.

Бурджу Алптекин: Мисля, че ограничението е игра на ума. Любовта е много уникален начин за изгаряне. Животът решава кой да изгори и кой да стане на пепел . Мисля, че трябва да обичаме живота достатъчно и да го прегърнем първи.

- Г-жо Туба, коя е най-голямата промяна, която вашият герой преживя във втория сезон?

Tûba Büyüküstün: Пътуването на Ада от първия сезон насам беше да се изправи срещу разпадането на местата в живота си, в които беше много сигурна и каза „Никога не бих направила това“ или „Ще направя това“. Докато миналия сезон това разпадане беше свързано с неговата гледна точка за живота, работата и социалния живот, този сезон той преживява това разпадане най-вече в своите романтични връзки и човешки отношения.

Рак и алтернативна медицина
- Раковият процес е най-болезнената история в сериала - от моя гледна точка. Какво мислите за „правото на човек да избере да не се лекува“?

Туба Бююкюстюн: Живеем този живот веднъж. Докато живеем в свят, в който свободата ни е ограничена, най-естественото ни право е да вземаме решения за собствения си живот.

Нуран Еврен Шит: Човек има право да знае всички начини за лечение и да избира между тях или не. Много е важно да се зачитат тези предпочитания. Например, когато баща ми научи, че има рак, веднага започна химиотерапия. Той влезе в това лечение с желание. Но страничните ефекти, които предизвика, бяха твърде много за него. Въпреки че ни беше трудно, независимо дали той е избрал да направи това, знаейки тези рискове, или е избрал да остане вкъщи, вместо да отиде в болница, когато се влоши, беше негово желание и ние трябваше да го уважим. Ако го бяхме принудили да направи някакъв избор, може би процесът щеше да бъде по-труден.

Да си роднина на пациент, както и да си роднина на пациент, има много трудни аспекти. За съжаление близките на пациентите се чувстват много сами какво да правят, как да окажат подкрепа или как да съберат сили за себе си. Ето една ситуация, която засяга цялото семейство. Ето защо смятам, че критичните решения трябва да се вземат заедно и да бъдат чувствителни към реалните нужди на пациента.

Ердем Тепегьоз: Мисля, че всички сме свързани помежду си и сега знаем това с науката. В това отношение смятам, че всички ние носим отговорността на човек, преживял такова изоставяне. Вместо да приемаме, трябва да сме наясно, че както той има право на избор, така и ние имаме право да се опитаме да го разубедим от това решение. И вярвам, че трябва да започнем процес на духовно изцеление заедно с науката, с голямо чувство за приятелство и любов, точно както в Маслиновото дърво.

Бурджу Алптекин: Животът е наш. Наша отговорност е да живеем живота. Разбира се, не можем да се месим в ничий живот. Но ние можем да предложим и покажем пътя, тогава няма какво да се направи, освен да се уважава взетото или взетото решение. Този въпрос е толкова чувствителен, че не мисля, че би било правилно да се правят преценки, преди да бъде разгледан.

- След първия сезон много се заговори за ефекта от методите на алтернативната медицина. В нашето интервю за първия сезон г-жа Бурку каза: „Аз съм от Черноморския регион, няма семейство в нашия регион, което да не е засегнато от рак. Вече е съвсем нормално за нас. След загубата на бащата на нашия писател Еврен Шит, чичо Джем, от рак, идеята за семейството по произход беше включена в темата. Еврен искаше да пише и аз се влюбих в идеята. Не мисля, че има такова нещо като фалшива надежда. Животът ни принадлежи, ние решаваме какво да правим с него и в какво да вярваме. Но въпросът е много дълбок и чувствителен, консултирахме се с онколози, консултанти, които се занимават с произход, терапевти и го обсъждахме много помежду си. Не искаме да въвличаме никого в празни мечти, така че подчертахме важността на непрекъснатото лечение. ” той каза. Причината, поради която никога не виждаме Boncuk в сесиите на Mr. Zaman този сезон, е реакцията на това?

Нуран Еврен Шит: Отваряме историята с изтичане на времето. В момента, в който отворихме, Севги е в лоши отношения с Муко. Той се сблъсква с тайна за семейството си и е бесен. Следователно той няма желание да отиде в семейна констелация. Това е много естествен избор в хода на историята, не е нещо, което сме направили специално заради реакциите. В първия сезон Севги се отказа от лечението и отново се разболя. Нашата история никога не е отивала някъде като „Family Constellation го излекува“. Мисля, че някои от реакциите бяха реакции, без да съм гледал целия сериал.

Бурджу Алптекин: Никога не съм мислил така. Всъщност това беше заради психологията на Севги. Имаше гняв и негодувание към всичко и всички.

- Пак в първото ни интервю казахте, че сте преживели семейни сериали заедно, преди да започнете сериала. Преработихте ли го? Как това преживяване повлия на отношенията в сериала, героите и връзката между снимачната площадка на сериала?

Tûba Büyüküstün: Да, направихме го в първия сезон. Направихме го отново като отбор преди началото на този сезон. Не мога да кажа как се отрази, защото не знам какво щеше да е различно, ако не го бяхме направили.

Нуран Еврен Шит: Да, отново направихме сериал за героите заедно. Беше полезно за новите герои и новия ни режисьор Ердем да изпитат това по отношение на тяхната адаптация към проекта.

- Третият сезон ще се развива ли в чужбина?

Нуран Еврен Шит: Все още не знаем дали и кога ще има трети сезон. Надяваме се да видим бъдещето, след като представим втория сезон на нашата публика.

Имайте хубав ден!

# 707
Добро утро,момичета!

Днес 17 юли, православната църква почита Света Великомъченица Марина.
Скрит текст:
В народните вярвания празникът има езически произход и се свързва с така наречените Горещници – най-топлите дни в годината. Те започват на 15 юли, когато хората изгасяли огъня във всички къщи и чак на третия ден от Горещниците – на Света Марина (17 юли), се палел ритуално огън на селския мегдан и се вярвало в неговата сила. Затова искрица от него отивал във всеки дом, където се палел огън, който се вярвало, че лекува всички болести на света.
Казват, че Света Марина идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина – 17-ти юли. Има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари за здраве. Света Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Почитана е като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.
  Света Великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец от Антиохия. Марина приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство „кръщение“, тя останала непокръстена, а Кръщението се превръща в нейно съкровено желание. Тъй като отказва брак на управителя на източните римски провинции Олибрий, той започва да я преследва и измъчва и накрая я посича с меч. Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола.
Самото име Марина се превежда като „огнена“ и „слънчева“. Днес именници са Марин, Марина, Маринела. Името, което носят, означава постоянство.

Ринка,честит имен ден! Heart
Бъди здрава,щастлива и обичана! Flowers Rose Flowers Four Leaf Clover

Благодаря на всички за споделеното от вчера! Two HeartsДокато подготвях какво да пусна и се появи поста на Линка с превода на интервюто с Туба,сценаристката и двамата режисьори,благодаря! Heart
Канти,и да подухва бриз изобщо не се показвам навън.Не понасям жегите! Grinning

Аз най-после успях да изгледам последните два епизода на МД/ДА! Много ми хареса сериала и исках още!Защо ги правят кратки и малко епизоди за платформите?
А Онур се е фотнал с близначките,които му са на гости!

The Olive Tree е вторият най-гледан неанглоезичен сериал за 3 дни с 2,1 милиона зрители и 15 милиона часа гледане.

Желая ви приятен ден!

# 708
Здравейте момичета и благодарности за споделеното.
Продължава ДА 2 да подобрява позициите си. Днес вече е 4 - то място.

Днес сутринта Туба ни е поздравила с кафе и книга. Към момента не видях някой да е разконспирирал коя е книгата.

Попаднах на една рисунка. Не е по моя вкус , но някой така я е видял

Хубава вечер

# 709
Добро утро,момичета!

На човек му трябва твърде малко, за да е щастлив и твърде много за да разбере това.

От Instagramа на  списание  Based İstanbul #TubaBüyüküstün
Събуждане с @TubaBüyüküstün
Туба го публикува повторно в Instagram..

От вчера....
Продължение на интервюто за втория сезон на "Маслиновото дърво" #ZeytinAğacı #AnotherSelf #TubaBüyüküstün #MuratBoz
„Форма на горене, присъща изключително на любящия човек“

Напоследък често възниква въпросът, че в една връзка жената е по-стара от мъжа. Какво мислиш за това? Когато става въпрос за истинска любов, има ли значение кой е по-възрастен (от възрастните, разбира се) Може ли да има възрастови ограничения?

Бурджу Алптекин: Мисля, че границите са игра на ума. Любовта е много лична форма на изгаряне. Животът решава кой ще изгори жив и кой ще се превърне в пепел. Мисля, че първо трябва добре да обичаш живота, за да го разбереш и приемеш.

Туба Бююкюстюн: Мисля, че любовта е нещо повече от физически граници.

Нуран Еврен Шит: Това не беше толкова популярна тема, когато написах историята. Когато видях работата, публикувана преди нас, знаех, че означава, че сме тук и за да говорим. Мисля, че в една връзка духовната и физическата хармония, възгледите за живота и общите цели са по-важни от възрастта. Защо трябва да говорим за това, че жените са по-възрастни от мъжете е друг въпрос. Докато мъжете съжителстват с 20-30 години по-млади жени се възприемат като нещо, с което да се гордеят и аплодират.Защо жените, които живеят с 5-10 години по-млад мъж, се възприемат толкова странно, е невъзможно да се разбере. Всеки има свободата да живее както иска, по пътя, който избира, с човека, когото иска, и фактът, че външните гласове проникват толкова много в нас, всъщност може да бъде отражение на нашата несигурност относно нашите чувства.

Ердем Тепегьоз: Мисля, че връзката между двама възрастни не е свързана с годините, които са живели, а с техния житейски опит. Усещането за завършеност може да не е подходящо за възрастта. Понякога любовта може да бъде подхранвана от тези различни преживявания.

Всички имаме проблеми от миналото, понякога неуспехи, за които дори не сме наясно. Смятате ли, че е отговорност да сте наясно с тези неща, да се изправите срещу тях, да се опитате да ги излекувате?

Туба Бююкюстюн: Това не е отговорност, а намерение. Мисля, че това е избор за това как искаме да живеем живота си. Не е нужно да сме наясно с нищо. Но когато осъзнаването дойде, зависи изцяло от индивида да избере да го последва или да го игнорира. Или ще следвате белия заек, или ще го гледате как минава покрай вас.

Нуран Еврен Шит: „Научих нещо от опита си“, каза поетът. Ако не можем да научим нищо, защо живеем с тези неща? Понякога е много трудно да признаете, да се изправите и да се опитате да коригирате собствените си грешки. Когато живеем така, сякаш някой друг е виновен, сякаш винаги няма отговорност, сякаш винаги сме жертви, когато използваме травмите си като извинение за настоящите си проблеми, ние оставяме цялата си жизнена сила в ръцете на другите . Сякаш те вземат всички решения за нас. Да си възрастен не означава да си свободен от проблеми. Да имате смелостта да се изправите срещу проблемите и да се възстановите означава да положите усилия и усилия в това.В противен случай ще прекараме години в разговори за случилото се с нас като деца или за болката, която сме изпитали, и ще носим това наранено дете и тази болка със себе си, докато умрем. Всичко в живота обаче може да бъде излекувано. В противен случай ще загубим желание за живот. А животът е толкова ценен.

Бурджу Алптекин: Не знам. Осъзнаването на това неизбежно въвлича човек в процеса. Но мисля, че животът е голяма отговорност. Думата отговорност звучи като бреме. Веднага усетих болка в гърба Simple Smile

Ердем Тепегьоз: Разбира се, така мисля. „Познай себе си“ е древно учение. Освен това Чехов е казал: за да разбереш човечеството, изучи себе си. Вярвам в това. Невъзможно е да се излекуваш, без да се изправиш пред себе си. Това изглежда възможно с помощта на два големи закона. Законът за приемането и прошката. Дава ни истинска свобода и истинска любов. Вярвам, че е необходимо да минем по тези пътища както за себе си, така и за човечеството. За да се излекуваме, трябва да простим и приемем. Всички и всичко.

Но „приемането“ на миналото и другите не е толкова лесно. Научихте ли някакви техники за „приемане“ по време на тази серия?

Туба Бююкюстюн: Тези концепции навлязоха в живота ми много преди сериала Olive Tree. Мисля, че има арогантност в приемането на миналото или на други хора. Какво се случва, ако приемете миналото или някого, какво се случва, ако не го направите? Никой от нас не превъзхожда другия. Единственият човек, когото мога да приема и променя, съм самият аз.

Нуран Еврен Шит: Разбира се, не можем да приемем всичко. Защото се случи, независимо дали го приемаме или не. Да приемеш или одобриш не означава да го считаш за оправдано. Но е важно да "видим" какво се случва. Важно е да се опитате да видите голямата картина.Ние сме живи днес, ние сме това, което сме, всички събития, всички причини и следствия, които ни доведоха дотук, са част от голямата картина. Да можеш да видиш какво се е случило в миналото и да се обърнеш към собствения си път, без да пренебрегваш или отричаш. Поне в тази посока са моите усилия.

Ердем Тепегьоз: Да, абсолютно. Много е трудна битка да можеш да приемеш това. Защото не можем да победим егото. Не ни е лесно. Когато вече не възприемаме друг човек като различен от нас, всичко започва да се променя.Несподелената любов на Фицо към Севги или тези трима приятели, които винаги са до един за друг, независимо какво, и приемането на баща й от Лейла всъщност са начини, които променят съдбата и променяме себе си. Защото другият човек, който не можем да приемем, всъщност е друг човек от нас.

Бурджу Алптекин: Дишай! Няма нищо по-хубаво от това да дишате дълбоко през диафрагмата. Поемете дълбоко въздух и се запитайте: „Какво правиш?“ Как си? Какво чувстваш? Чие чувство е това? Когато задавате въпроси и сте заети да отговаряте, спирате да се тревожите за други хора или неща и се фокусирате върху собствения си живот.Животът се изплъзва, когато не приемате нещата такива, каквито са и губите време за другите.

#DZMnews
Изпълнението на Aytaç Şaşmaz в сериала "Olive Tree", излъчван по Netflix, където той сподели главната роля с Tuba Büyüküstün, получи високи оценки от зрителите в Испания и Южна Америка.
Много потребители на X написаха коментари за Aytaç Şaşmaz, който изигра героя на „Diyar“, казвайки, че не могат да се наситят на героя му.

Щастлив и ползотворен ден!

# 710
Здравейте

МомичетаБлагодаря ви за преводите ,снимките ,класациите ,за всичко споделено.

Най-добрите антидепресанти са хората,
                                   с които просто можеш да бъдеш себе си!

Приятен следобед,дами

# 711
Здравейте момичета и благодаря за споделеното.
Туба не се показва, но ни е споделила някои неща. Репост на BasedIstanbul

Сложила е нещо написано. Сценарий ли чете, книга ли пише или нещо съвсем друго, нямам си на идея. Но пък е видно, че е с днешна дата.

Прибрах косата си на кок, сложих червено червило и облякох горнище на бикини. Напръсках парфюм, въпреки тези, които казват: „Не го пръскай като лак.“ Той ме погледна и каза: „Ти си толкова красива.“ Усмихнах се презрително. „Тази фраза винаги ме е обърквала“, казах аз. Той ме погледна така, сякаш никога преди не беше виждал никого. „Това не е вярно“, каза той. „Ти си толкова красива, иска ми се да можеш да се видиш през моите очи.“
Flixpatrol за днес

Не знам как се разхлаждате в тази жега, но на мен вече ми е в повече.
Лека вечер

# 712
Здравейте!

Надявам се в следващите няколко дни да изпълня една мечта - да видя замъка на Влад Цепеш...
Отивам на разходка до комшиите. Благодарение на ВОИ ми стана интересен Влад. Няма да си кривя душата, въпреки жестокостите му, въпреки Туба и въпреки всичко останало, харесвам Влад много повече от Мехмед, но това е.
Ето нещо интересно, което открих в мрежата, защото обичам да съм подготвена за екскурзиите си.
"Дракула е говорел чист български език.
Скрит текст:
Това заяви археологът проф. Николай Овчаров. "Всички знаят за увековечения в романа на Брам Стокър легендарен "вампир" Дракула. Разказът за него обаче е непълен, ако не се каже на какъв език е говорел и мислел той. Това име е прякор, докато самият герой е историческа личност, живяла в епохата на османското нашествие – княз на Влахия – Йоан Влад Трети Цепеш (1448-1476 г., с прекъсвания). Благодатна почва за наблюдения в тази насока дават стотиците запазени грамоти на влашките князе и приближените им аристократи от периода XIV-XVII в. По форма това са кратки официални документи за административни, политически и съдебни дела, за дарения, за покупко-продажби на имоти и др. Още първите изследователи на тези грамоти – Юрий Венелин и Любомир Милетич, категорично ги означават като "влахо-български“ и подчертават, че са писани на български език", коментира ученият, цитиран от БТА.
По думите му титулатурата на влашките и молдовските господари в грамотите и други официални документи е много близка с тази на българските царе. Единствената разлика в титулатурната формула на влашките князе и на българските царе е в етническия и географския елемент – Угровлахия вместо България.
Представителите на влашката и молдовската знат се назовават с българската титла "болярин", която е славянизирана форма на прабългарската "боил". Подобно на България, във Влахия и Молдова болярите се делят на "велики" и "мали". Напълно еднакви са и дворцовите титли като "меченосец" ("мечоноша") и "столник". Множество са и примерите при административните служители. Българските длъжности като "съдия", "десеткар", "житар", "сенар", "винар" и др. се появяват във влашките и молдовските документи като "съдец", "десетник", "житничар", "сенар", "винарич", допълва ученият.
През ХХ в. езиковедските наблюдения на Венелин и Милетич върху грамотите са подкрепени от изследването на световноизвестния лингвист Самуил Бернщейн. Той заключава, че през Средновековието „славянските говори във Влахия…са били свързани със славянските говори от Мизия, Тракия и Родопите, т. е. това са били български говори”.
Днес румънските учени се опитват да обясняват всичко това с аргумента, че езикът на влашките воеводи и на частната кореспонденция във Влахия в периода от XIV до началото на XVII в. е църковнославянски, а не български. Самуил Бернщейн дава такива примери, каквито няма да бъдат намерени в никакви църковни писания.
"Непременно трябва да отбележа, че всички тези важни подробности бяха забелязани първо от доктора по лингвистика от Калифорнийския университет Илия Талев, племенник на големия писател Димитър Талев. През 2006 г. той даде обширно интервю за вестник „168 часа” под заглавие „Дракула говорел на български диалект”. В него д-р Талев заявява в прав текст: „Дракула е водел частната и официалната си кореспонденция на български език. Не на църковнославянски, а на диалект, близък до съвременния български език", посочва проф. Николай Овчаров.
Допълва, че през 2008 г. Илия Талев умира и не успява да довърши научното си изследване.
Овчаров отбелязва и писмо на Йоан Влад III Цепеш Дракула да папа Пий Втори от 7 ноември 1462 г. Първичният текст не е запазен, но в мемоарите на папа Пий Втори е даден точен превод на латински език. Там изрично се подчертава, че оригиналът е бил написан на "български език", а Дракула е наречен "Янош (Йоан – Н. О.), господар и повелител на Влахия", посочва още проф. Николай Овчаров.
Никога няма празно като следиш Туба... Винаги научаваш нещо ново! И това е най-хубавото!

Като се върна ще поговорим за ДА.
Приятна вечер!

# 713
Добро утро,момичета!

"Всеки ден е различен, всеки ден носи свое чудо."

Благодаря ви за всичко споделено от вчера! Hug
Линка,да си изкараш приятно на поредната екскурзия!Като се върнеш ще разкажеш впечатленията си.

Продължение и край на интервюто за втория сезон на "Маслиновото дърво" #ZeytinAğacı #AnotherSelf

Г-жо Туба, кои са най-големите промени, на които вашият герой е претърпял през сезон 2?

Туба Бююкюстюн: Пътуването на Ада от първия сезон насам беше да се сблъска с разпадането на места в живота си, в които беше много уверена, и да каже: „Никога не бих направила това“ или „Бих направила това“ Ако Докато миналия сезон този сривът беше свързан с нейните възгледи за живота, работата и социалния живот, този сезон тя преживява този срив главно в своите романтични и човешки взаимоотношения.

Какво беше усещането да играеш жена, която, докато е била майка, е решила да не бъде майка или е била объркана от това? Наистина ли майчинството трябва да е нещо свято, което завършва една жена?

Туба Бююкюстюн: Определението за майчинство и идеята за майчинство са различни за всеки и не трябва да се съдят. Докато играех героинята на Ада, аз не играх героинята на Ада, живееща като Мама Туба. Там играх героиня, която се двоуми дали да бъде майка или не.

И така, как вашият собствен произход и семейна история повлияха или оформиха ролята ви в шоуто?

Туба Бююкюстюн: Моят собствен произход и семейна история ме направиха това, което съм. Така че изиграх героя Ада от моя собствена гледна точка Simple Smile

Как можеш да останеш толкова красива дори след години?

Туба Бююкюстюн: Благодаря ви, мисля, че жизнената ми енергия ще остане млада.

От моя гледна точка историята с рака е най-болезнената история в поредицата. Какво мислите за „правото на лицето да откаже лечение“?

Туба Бююкюстюн: Ние живеем този живот веднъж. Тъй като живеем в свят, в който свободата ни е ограничена, най-естественото ни право е да вземаме решения относно собствения си живот.

Нуран Еврен Шит: Човек има право да знае всички методи за лечение и да избира между тях или не. Много е важно да се зачитат тези предпочитания. Да си пациент, както и да си роднина на пациент, има много предизвикателни аспекти. За съжаление роднините на пациентите се чувстват много сами какво да правят, как да осигурят подкрепа или как да натрупат сили за себе си. Ето една ситуация, която засяга цялото семейство. Ето защо вярвам, че важните решения трябва да се вземат съвместно и въз основа на действителните нужди на пациента.

Ердем Тепегьоз: Мисля, че всички сме свързани помежду си и сега знаем това благодарение на науката. В тази връзка смятам, че всеки от нас носи отговорност за човека, който преживява такова отричане. Трябва да признаем, че той има право да избира, а не да го приема, както и че ние имаме правото да положим усилия да го разубедим от това решение. И вярвам, че трябва да започнем процеса на духовно изцеление заедно с науката, с по-голямо чувство за приятелство и любов, както в случая с маслиновото дърво.

Бурджу Алптекин: Животът ни принадлежи. И отговорността да го живеем е на нас. Разбира се, не можем да се месим в живота на никого. Но можем да предложим пътя, можем да покажем и тогава не ни остава нищо друго, освен да уважим взетото решение. Въпросът е толкова деликатен, че не смятам, че би било правилно да се произнася присъда, преди да е разгледан.

След първия сезон много се заговори за ефекта на алтернативната медицина. В интервюто ни в първия сезон г-жа Бурджу каза: „Аз съм от Черноморския регион, няма семейство в нашия регион, което да не е засегнато от рак.За нас сега това е съвсем нормално. След като бащата на нашия сценарист Еврен Шит, чичо Джем, почина от рак, идеята за семейния произход беше въведена в темата. Еврен искаше да пише и идеята ми хареса. Не мисля, че има такова нещо като фалшива надежда. Животът ни принадлежи, ние решаваме какво да правим с него и в какво да вярваме. Но въпросът е много дълбок и чувствителен, консултирахме се с онколози, роднински консултанти, терапевти и много го обсъждахме помежду си. Не искаме да въвличаме никого в празни мечти, затова подчертахме важността на продължаващото лечение."

Дали причината, поради която никога не виждаме Бонджук на сеансите на Заман бей този сезон, е реакцията към него?

Нуран Еврен Шит: Отваряме историята с пауза. По време на разкриването Севга е в лоши отношения с Муко. Тя открива тайна за семейството си и е бясна. Затова тя няма желание да ходи на семейни сесии. Това е много естествен избор в цялата история, не го направихме нарочно заради реакцията. В първия сезон Севги отказа лечение и отново се разболя. Нашата история никога не се свеждаше до нещо като „Семейното съзвездие го излекува“.

Бурджу Алптекин: Никога не съм мислил така. Всъщност това се случи заради психологията на Севга. Имаше гняв, негодувание към всичко, към всички.

„Колко шансове заслужава една връзка?“

В първия сезон „Защо не кокос“ и „Оставете го“ бяха репликите, които се запечатаха в съзнанието ни. Този сезон е по-труден, по-труден. Какви фрази бихте искали да запомните този сезон?

Туба Бююкюстюн: „Този ​​път не бягаме, този път не тръгваме на пътешествие, този път се научаваме да спираме.“

Нуран Еврен Шит: „Този ​​път не казваме: пуснете ситуацията. Този път успяваме да се справим с проблемите заедно.” Мисля, че от моя гледна точка това е фразата на втория сезон.

Отново в първи сезон има диалог между Лейла и Ада: „Казвате ли, че няма да има страничен ефект? „Кълна се, че нищо няма да им се случи.” Но във втория сезон виждаме, че им е даден още един шанс. Колко шансове заслужава една връзка? Кога ще свърши?

Туба Бююкюстюн: Иска ми се да знаех...

Нуран Еврен По дяволите: В една завършена връзка страните трябва да са успели да се променят, за да имат нова възможност. Ада и Топрак също се опитват да направят това. Да бъдем заедно в новото ни състояние. Мисля, че отговорът на това колко шансове заслужава една връзка се крие вътре. Защото връзките не са нещо случайно.Зрелите взаимоотношения се формират от време, усилия, разбиране и съвместна работа през възходите и паденията на живота. Да останеш във връзка, която не върви добре, не е добродетел. Голяма добродетел е двама души да могат да се разделят с приемане, с благодат, без да причиняват болка или изтощение. Мисля, че това се отнася за всички аспекти на живота, не само за взаимоотношенията. Ако продължавате да се връщате на място, където сте наранени, където сте нещастни, където не се чувствате добре и се надявате, че другата страна ще се промени, най-вероятно ще изпитате същото разочарование.Понякога човек трябва да определи собствената си стойност и грациозно да откаже избор, който не му подхожда.

Казахте, че сте гледали семейни съзвездия заедно, преди да започнете работа по сериала. Правил ли си това отново? Как това преживяване повлия на отношенията в шоуто, героите и отношенията между екипа на шоуто?

Туба Бююкюстюн: Да, направихме го в първия сезон. Направихме го отново като отбор преди началото на този сезон. Не мога да ви кажа какво беше въздействието, защото не знам какво би се променило, ако не го бяхме направили.

Нуран Еврен Шит: Да, направихме го отново заедно за героите от сериала. Беше полезно за новите герои и нашия нов режисьор Ердем да изпитат това по отношение на адаптирането към проекта.

Ще се снима ли трети сезон в чужбина?

Нуран Еврен Шит: Все още не знаем дали ще има трети сезон и кога ще се случи.

Любов, раздяла, приятелство, Айвалък: Маслиново дърво

Желая ви приятен петък!

# 714
Привет, привет,
Захлади  с три градуса до 34 Joy жегата се вихри с пълна сила.
Туба пак е сложила няколко сторита.
Вече няколко пъти слага публикации, свързани с протест срещу закона за умъртвяване на бездомните животни в Турция.
Рано сутринта е сложила започната картина

И поредния репост на BasedIstanbul

Друго ме гложди в момента, от една седмица три от приятелките на Туба са в Бодрум -Ейлем, Фунда и Мерве Сойлейем, плюс Дуйгу, която си живее там. Нямаме нито една снимка. Какво дерзае по цял ден Туба не знам, но ми е примъчняло.  Да вземе да се покаже вече.
Лина приятно изкарване по румънските ширини.
Класацията за днес

Хубава вечер.

# 715
Среднощен горещ привет, момичета!  

Благодаря ви за всичко, което сте открили и споделили - новини, класации, мнения, преводи на интервюто дадено от Туба, Нуран, Ердем и Бурджу
Злати, Вичи, Снинова
Линка пожелавам ти незабравими преживявания на екскурзията в Румъния. И да ни разкажеш и покажеш после  
Скрит текст:
Доколкото знам Румъния е държава, която е създадена през 1859 г чрез обединение на 3 области - Влахия, Молдова и Трансилвания. И езика , по това време на който са говорели  и пишели е бил български. След което постепенно българския се заменя с румънски. Не случайно Ботев, Левски и всички други български революционери са пребивавали в Румъния. Знаем, че Ботев там е издавал в-к Свобода и в-к Независимост. Така, че не се изненадвам от факта, че княз Влад Цепеш е пишел на български език
Изгледах 2 сезон на ДА с огромен интерес Hands Thumbsup Силно впечатлена съм от фабулата, от разказа на историите. Истинско удоволствие беше играта на Туба, Бончук, Седа, както и на Айтач, Фърат и другите. Но ще коментираме другата седмица    

Утре е Илинден! Да си пожелаем Св.Илия да е с нас, близките и България и да ни помага! Hands Pray  

Лека и спокойна нощ, която се усеща малко по-прохладна!    

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 12:47 от kanti

# 716
Добро утро,момичета!

Илинден е !Честит празник!
Нека Св. Илия благослови всеки дом и донесе радост, здраве и късмет!
Честито на всички именици и най-прекрасни пожелания!

Скрит текст:

Снинова Hug,Канти Hug,благодаря ви за споделеното! HeartHeart
А днес се навършват 11 год.от както пиша във форума! WinkGrinning

Скрит текст:

Желая ви щастлива събота!

===============================================================

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Тъй като не пишете ще пусна новите снимки.....

Снинова,явно Туба те чу и се показа в Бодрум...Grinning

Какво писа пресата?

Tуба Бюйюкюстюн откри сезона! Тя изуми всички.
Tuba Büyüküstün откри курортния  сезон в Бодрум. Известната актриса, която сваляше умората си от натоварения сезон в Гюндоган, бе забелязана край басейна в последния ден от ваканцията си.
Туба Бююкюстюн, която живее в Париж с дъщерите си близначки Топрак и Мая, се настани в хотел в Бодрум, Гюндоган с приятелите си преди около седмица. Актрисата, която прекарваше времето си предимно в четене на книги и рисуване, обикновено предпочиташе да стои в стаята си.Туба Бююкюстюн, която се освежи, като отиде на басейн в последния ден от ваканцията си, остана известно време в басейна и побъбри с приятелите си. 42-годишната знаменитост привличаше вниманието със стройната си физика край басейна и възхищаваше младите момичета с красотата си.
https://www.milliyet.com.tr/cadde/tuba-buyukustun-sezonu-acti-he … n-birakti-7158634

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 15:56 от Zlatina3

# 717
Здравейте
                      Момичета Благодаря ви за всичко споделено.
                      ЗлатиБлагодаря за почерпката и още дълги години да си стожера.Благодаря ти за всичко!

Честит празник!

Приятен следобед,дами

# 718
Здравейте момичета, чудо невиждано, при нас заваля. Не знам дали ще разхлади, но вече вали двайсетина минути.
Вичи е донесла нови снимки, папараците са снимали Туба от далече в някакъв хотел.
Тук държи някакви листа. Дали не е нещо по работа. Все пак си има къща в Бодрум.

И в този ред на мисли Нуран и Алптекин също са сложили снимки от  Бодрум Gumusluk.
Само си гадая.

Хубава вечер.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 18:54 от sninova

# 719
Добро утро,момичета!

При нас не достигна дъжда!По прогнози ще има в понеделник! Simple Smile
Вичи,благодаря! Hug
Снинова,аз редактирах вчера сутрешния си пост и добавих новите снимки с Туба от Бодрум. Отбелязах и според пресата в кой хотел е била Туба цяла седмица,какво е правила и се появява в последния ден от пребиваването й там. Hug

От Instagram на Based İstanbul  #TubaBüyüküstün
Събуждане с @TubaBüyüküstün

от вчера в пресата

Изявление на Седа Бакан за Туба Бююкюстюн.
Вторият сезон на сериала Olive Tree, който се излъчваше в дигитална платформа и привлече много внимание, беше отбелязан снощи с вечеря в ресторант в Yeniköy. Главните актьори Tuba Büyüküstün, Seda Bakan, Boncuk Yılmaz, Rıza Kocaoğlu, Aytaç Şaşmaz, Umut Kurt и Füsun Demirel отпразнуваха успеха на сериала със забавна вечер.
История на успеха
Актьорите от сериала „Маслиновото дърво”, който разказва историята на Ада, Лейля и Севга, започнали нов живот в Айвалък, завършиха вечерта със снимка за спомен. Тази специална вечер в Yeniköy беше изпълнена с искрени изявления и прочувствени моменти от актьорите.
Седа Бакан: „Ние нямаме приятелство, което може да бъде унищожено“
Седа Бакан заяви, че актьорите от сериала имат група в WhatsApp и каза: „В момента, в който Туба каже: „Дойдох от Париж“, веднага се събираме. Нямаме приятелство, което може да бъде унищожено. Има две отделни групи, сезон първи и сезон втори. Когато си липсваме, си пишем с групата и си уреждаме среща.” Това изявление показа, че силното приятелство на снимачната площадка на сериала продължава.
Смешната намеса на Туба Бююкюстюн
Туба Бююкюстюн се намеси шеговито в изявленията на Седа Бакан. Büyüküstün каза: „Скъпа Седа, мисля, че това е достатъчно. Да не навлизаме в подробности. Понякога се случва едни и същи съобщения да се изпращат до две различни групи.“ Тя се опита да накара приятеля си да млъкне и тези моменти бяха посрещнати със смях.
Отпразнува успеха на втория сезон
Докато успехът на сезон 2 на Olive Tree беше отпразнуван с присъстващите главни актьори и екип, зрителите на сериала показаха подкрепата си, като споделиха специалната вечер в социалните медии.

от по-късно снощи

Туба и Седа добавиха към своята инстастория #TubaBüyüküstün

3.Repost от nebilozgenturk
Туба с надпис: Каква красива снимка..

Ден 9 МД/ДА  2 сезон в 51 държави

Желая ви приятна и забавна неделя!

Общи условия

Активация на акаунт