Кипър /Тема 2/

• 10 170
  • 172
  •   1
Отговори
# 60
Ходила съм в турската част на Никозия за ден. Видяхме, хапнахме и се върнахме, но голямата джамия беше в реставрация и беше оградена. Дали е приключила?

# 61
Едното минаре още е в реставрация. Ако говорим за "Селимие джамия".

Две неща ми направиха впечатление. В Гирне... доста рускоговорящи чувах по улиците. Руснаците си щъкат по курортите на Турция, Северен Кипър и арабските страни, пътуват без визи, имат си полети...   До Република Кипър (гръцката част) нямат директни полети и май не се чува руска реч там, нали? Който е ходил, нека каже.  Мен ме побъркват тези хора. Не знам, има ли място по света, където да се завра и да не им чувам езика, виковете и претенциите.
Скрит текст:
Че освен в Турция, Египет, Тунис и ОАЕ, на руснаци се натъквах и в Доминикана и Мексико, няма отървация от тях
В Гирне имаше и доста индийци, пакистанци и африканци (от Черна Африка, не от Магреба араби, а от тези, с дебелите устни, средна Африка).
В гръцката част на Никозия ми се наложи да се кача на автобус от градския транспорт, защото Kapnos (трансферният шатър от летище Пафос до Никозия) ни изсипа не в центъра, при Solomon Square, както е обявено в сайта, а на някаква автогара на 3 км от центъра. Както и да е, качвам се на автобуса, жена шофьор и зад нея виждам само мургави физиономии, насядали на всяка седалка. Само индийци, пакистанци, бангладешци и от сорта. Викам "леле, къде се качих", платих си билета от 2.40 евро и тръгнах назад да търся свободна седалка. Цяла Африка и цяла Индия се беше изсипала в този автобус. Имаше едно единствено свободно място и беше до някаква жена, над 60 годишна, бяла. Седнах до нея и си гледах Гугъл мапс, за да знам къде да сляза. И изведнъж тази жена си пусна от ФБ някакво клипче, което беше на български, хаха... и я заговорих.  Тя каза, че "целият град е пълен с черни от известно време". По някаква мигрантска програма. Питах я дали работят или чакат на социални помощи? Тя каза, че работят, но им плащат малко.

В Ла̀рнака също ли е пълно с индийци и африканци?

Ето снимки от Северна Никозия:
Скрит текст:

БююкХан

# 62

Две неща ми направиха впечатление. В Гирне... доста рускоговорящи чувах по улиците. Руснаците си щъкат по курортите на Турция, Северен Кипър и арабските страни, пътуват без визи, имат си полети...   До Република Кипър (гръцката част) нямат директни полети и май не се чува руска реч там, нали? Който е ходил, нека каже.  Мен ме побъркват тези хора.

Руско- говорящи има и в двете части на Кипър. Не знам Вие как разбрахте, че чувате руснаци защото има много украинци и прима част от тях говорят на руски помежду си.
Имигранти също има много, последните години от Африка, с преди от Азия основно. Ако толкова много Ви дразнят, не използвайте градски транспорт

# 63
Хм, нещо не сте ме разбрали добре. Мигрантите "не ме дразнят толкова", просто ми направи впечатление, че в автобус от градския транспорт, те бяха над 95% от пътниците. Не 50/50, а почти всички... без тази българка и без шофьорката. По принцип нямам нищо против мигрантите, защото никой от тях не е избягал от хубаво. А никой от нас не е живял в Афганистан или Сирия и не е бягал от главорезите на ИДИЛ или от талибаните, че да има право да ги съди. Не разбрахте смисъла, в който го казвам. И какво значи "не използвайте градски транспорт", мигрантите са си и по улиците, не само в градския транспорт, хаха. А и аз не ходя всеки ден, веднъж съм отишъл, едва ли ще ходя пак в следващите години. 3.5 км от автогарата до центъра на Никозия няма как да ги взема в жегата пеша по разни прашни булеварди на този пек.. освен с такси или градския транспорт. Наближи автобус, видях на табелата отпред Solomon square и се качих. Спонтанно решение. Какво толкова? Човек да не сподели нещо.. веднага критики!
Скрит текст:
Украинците си говорят на украински, ходил съм неведнъж в Украйна и много добре знам какво съм чувал с ушите си.  Да, има изключения, в Одеса или в окупираните територии (в Източна Украйна) се говори основно на руски, но като цяло си говорят на украински. За Киев и Лвов - със сигурност.

Спорът за руснаците е безмислен, защото е всеизвестно, че те са навсякъде, в цял свят, по курортите. Многолюдна нация са и ходят навсякъде по света. Анталия вече си е буквално руски град. В смисъл.. нищо ново не Ви казвам, предполагам. Още 2010, при първото ми ходене в Египет, местен гид ни каза, че 92% от туристите идват от Руската федерация.  В Тунис и в Дубай са също основният процент туристи. В Турция най-много туристи идват именно от РФ. Логично и в Северен Кипър, още повече.. имат си полети, не им трябва и виза. А и Гирне си е типичен турски курорт.

Имаше на опашката на гейта на летището, точно пред мен 4 дами, две от тях бяха с дръпнати очи (казахки), другите две си бяха типични рускини по физиономия, и четирите си държаха сините паспорти на Република Казахстан (там живеят над 20% руснаци, ходил съм в Амати и ми е ясно).
Интересно ми е как някой започва да подлага на съмнение какво съм видял с очите си и чул с ушите си. Това не е нещо, което съм прочел в интернет, а съм преживял лично многократно и мога да направя паралел. Достатъчно съм пътувал по света, че да мога да правя сравнения и съответно изводи.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 13:15 от diziler

# 64
Dizier, нямам никакво намерение да споря с Вас. Последните 18 години работя  в Кипър в мулти-национални комании, и 80 % от колегите, от Улрайна комуникират между тях на руски, дори и след началото на войната. За мен лично е трудно да отлича украинския акцент или беларуският, когато говорят на руски, но нямам проблем да слушам какъвто и да е език.
За градският транспорт в Кипър го споменах, защото останах с впечатления, че освен руснаците, не понасяте и “черни” и такива от Индия, които са се “изсипали”, а градският транспорт тук, се ползва изцяло от хора, които нямат кола и не могат да си позволят такси

# 65
  • СОФИЯ
Молдова и пр бивши републики къде ги слагате, всички комуникират на руски. Ii--то на украински не ми пречи. Единствено по паспорти на летища ги различавам. Ползвам руски добре.

# 66
  • Велико Търново
Извинявам се, но темата не беше ли за Кипър 🙄
На всички, на които им предстои пътуване към Кипър - насладете се мили хора. ☀️

# 67
Миналата година съм ходила в Кипър, в Ларнака и Никозия. Срещнах много рускоговорящи и много англичани. На няколко пъти и българи, основно в ресторантите.

# 68
@Доти, @tara2, evharisto/teşekkürler, утре ще пробвам да кача снимки от южната част на Никозия.
Последните 18 години работя  в Кипър в мулти-национални комании, и 80 % от колегите, от Улрайна комуникират между тях на руски, дори и след началото на войната. За мен лично е трудно да отлича украинския акцент или беларуският, когато говорят на руски, но нямам проблем да слушам какъвто и да е език.
За градският транспорт в Кипър го споменах, защото останах с впечатления, че освен руснаците, не понасяте и “черни” и такива от Индия, които са се “изсипали”
Напротив, нямам нищо против индийците, бил съм в Индия, хора като хора.
Скрит текст:
Думата "черни" употреби жената в автобуса, която каза, че "от известно време има само черни". Колкото до украинците... естествено, че за да ги разбирате вие, ще говорят на руски, който се говори от много повече хора по света. Беларуснаците също ще говорят на руски, не на беларуски. И във Варна съм чувал как говорят на украински помежду си на опашката в КФС, а после като стигнат до касата, започват да говорят на руски, когато си дават поръчката, за да ги разберат.

И да допълня, че и преди 2-3 години бях в Пафос и се возих на автобуси от градския транспорт на няколко пъти и изобщо не видях никакви мигранти. Просто сега ми направи впечатление, че ВСИЧКИ в автобуса бяга мигранти. И единствената бледолика жена (която се оказа българка) ми каза, че отскоро са по някаква мигрантска програма, работят, но им плащат доста малко, в същото време дават им убежище, но нямат право да напускат острова. И някои от тях се оплакват, че се чувстват като затворници. Това го четох и в статия скоро.
https://inkstickmedia.com/for-many-refugees-cyprus-is-like-a-prison/ Това е история от лято 2024. И друга статия четох, че 27 мигранти за затворени в буферната зона Северен Кипър и Република Кипър.... https://www.infomigrants.net/en/post/58800/cyprus-migrants-stran … in-un-buffer-zone  От север ги пускат да минат на юг, но като стигнат гръцкокипърското КПП не ги пускат да влязат.  Напълно нормално! И нашите бежанци не влизат тук през Капитан Андреевo, а през дупки в оградата и нелегално. Само че стените на буферната зона, която се охранява от ООН има непроникваеми огради, метални, с телена мрежа отгоре, шипове, камери навсякъде.. и  ако минеш такава ограда (да речем с дълга стълба) и паднеш от другата страна, трябва да имаш силите да минеш още една такава ограда, за да излезеш от буферната зона. Тяхната ограда не е като нашата с Турция, дето всеки копае дупки в и под нея.

@Мама Саня, отговарям в скрит текст, защото не е по темата, но все пак е в отговор на написаното от теб:
Скрит текст:
Молдова и пр бивши републики къде ги слагате, всички комуникират на руски.
Това абсолютно не е вярно. Бил съм във всички бивши ССР, без Беларус и Таджикистан.
Преди 2 седмици бях за пореден път в Баку, никой не говори на руски, хората си говорят само на азербайджански. В Грузия - само на грузински (през 2019 бях там), в Армения само на арменски (миналото лято бях там).  Говорим за местните хора как говорят помежду си. Не става въпрос дали, ако ние ги попитаме нещо на друг език дали ще ни отговорят на него.
Иначе руски по-масово се говори в Казахастан, Беларус и Киргизстан, но там се води и втори официален език.
В Молдова - на румънски молдовски. В Кишинев със сигурност! Е, в окупираните от руснаците територии (Приднестровието) на руски.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 00:23 от diziler

# 69
Здравейте, за Турската част на Кипър необходим ли е задграничен паспорт или може и с лична карта да се влезе?

# 70
Може само с лична карта, без проблем.  Аз влязох с ЛК.
Има няколко начина за влизане:

Сухопътно: през гръцката част на Никозия, от ГКПП в западната част на града, при Зелената линия (на ООН).

Мисля, че има и още един начин, между окръг Ла̀рнака и окр. Гаазимауса (Фамагуста), при Червената линия (British Forces)
Скрит текст:

По въздух: летище Ерджан (близо до Северна Никозия), полетите са от Турция.  Като има опции от България с полети на Pegasus и Turkish Airlines на една резервация, с прекачване от Истанбул.

По море:
-ферибот от Алания до Гирне (Кирения), около 2 часа

-ферибот от Мерсин до Гаазимауса (Фамагуста), 12 часа е,  през ден, тръгват вечер и пристигат сутрин.

-ферибот от Ташуджу (окр.Мерсин) до Гирне.  Между час и половина и 6 часа, в зависимост от фериботната компания. По 3 рейса дневно.
Скрит текст:

-ферибот от Хатай до Гирне

-ферибот от Анамур (между Алания и Мерсин) до Гирне

-ферибот от Мерсин до Гирне

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 10:36 от diziler

# 71
Може само с лична карта, без проблем.  Аз влязох с ЛК.
Има няколко начина за влизане:

Сухопътно: през гръцката част на Никозия, от ГКПП в западната част на града, при Зелената линия (на ООН).

Мисля, че има и още един начин, между окръг Ла̀рнака и окр. Гаазимауса (Фамагуста), при Червената линия (British Forces)
Скрит текст:

По въздух: летище Ерджан (близо до Северна Никозия), полетите са от Турция.  Като има опции от България с полети на Pegasus и Turkish Airlines на една резервация, с прекачване от Истанбул.

По море:
-ферибот от Алания до Гирне (Кирения), около 2 часа

-ферибот от Мерсин до Гаазимауса (Фамагуста), 12 часа е,  през ден, тръгват вечер и пристигат сутрин.

-ферибот от Ташуджу (окр.Мерсин) до Гирне.  Между час и половина и 6 часа, в зависимост от фериботната компания. По 3 рейса дневно.
Скрит текст:

-ферибот от Хатай до Гирне

-ферибот от Анамур (между Алания и Мерсин) до Гирне

-ферибот от Мерсин до Гирне

Благодаря за изчерпателната информация. Моля за линк на сайта за закупуване на билети за ферибот

# 72
Ами... пробвайте например тук https://www.bilet.com/kibris-feribot/alanya-girne
Не знам точно какъв линк да ви дам, защото не знам откъде до къде ще пътувате. От Алания ли?
Иначе, в предния ми коментар нали има скрийншот:

Гледате логата на фериботите и пишете в Гугъл каквото виждате, за да намерите сайтовете.

Акгюнлер денизджилик https://www.akgunlerdenizcilik.com
Антсо денизджилик https://antsodenizcilik.com
Фило денизджилик https://www.filodenizcilik.net - тук пише с червени букви, че Ташуджу-Гирне е само 2 часа

Ето и обещаните снимки от Южна Кирения (Кипърската гръцка част)
Скрит текст:

Маронитската (ливанска) католическа църква между гръцката част и Зелената линия

Католическата катедрала в буферната зона, като входът е от гръцката страна, а задната стена на църквата  е на няколко метра от турската страна, от която я дели телена ограда.

Последната снимка е откъм северната страна, пак същата катедрала

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 23:26 от diziler

# 73
Ами... пробвайте например тук https://www.bilet.com/kibris-feribot/alanya-girne
Не знам точно какъв линк да ви дам, защото не знам откъде до къде ще пътувате. От Алания ли?
Иначе, в предния ми коментар нали има скрийншот:

Гледате логата на фериботите и пишете в Гугъл каквото виждате, за да намерите сайтовете.

Акгюнлер денизджилик https://www.akgunlerdenizcilik.com
Антсо денизджилик https://antsodenizcilik.com
Фило денизджилик https://www.filodenizcilik.net - тук пише с червени букви, че Ташуджу-Гирне е само 2 часа

Ето и обещаните снимки от Южна Кирения (Кипърската гръцка част)
Скрит текст:

Маронитската (ливанска) католическа църква между гръцката част и Зелената линия

Католическата катедрала в буферната зона, като входът е от гръцката страна, а задната стена на църквата  е на няколко метра от турската страна, от която я дели телена ограда.

Последната снимка е откъм северната страна, пак същата катедрала
Много Ви благодаря за помощта. Хубави снимки, определено си заслужава да се види

# 74
Даже това е частта само в близо до Зелената линия. А малко по-навътре в южната част на Никозия си има главна търговска улица, има някакви исторически местенца, на Google Maps са указани, но нямах време за тях, че вече се стъмваше, а нощувката беше в Северна Никозия.

Един ден може да се отдели, мисля.

Общи условия

Активация на акаунт