Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 35

• 44 288
  • 853
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И аз не понасям пералня в кухня, но в апартамента който ще даваме за жалост няма мокро помещение, та съм измислила този вариант на следващ ремонт.

# 511
https://bg-mam.ma/p/1640697/47784959

Та така - неплатени консумативи, маркуч, лампи, едно-друго, към 300 лв. За 6 месеца.

# 512
Мандаринка, лошо ми е. Точно така мислят наемателите, за съжаление. Да си поизбиела депозита. А той наемодателят, че комисион е плащал, че за 6 месеца освен крушки и основно почистване ще има и др неща като мухъла на тавана, още сигурно 1 празен месец, понеже те едва ли ще предупредят навреме, че се изнасят, за да има време наемодателят да си намери нов наемател  и т.н.  
Ето точно това имам предвид - докато тук се надпреварваме кой ще сложи по-добър сифон (моите са viega), по-добра тоал.чиния и т.н., наемателят се изнася заради съседи...

# 513
+1 И също в наема  масово се калкулира само  данъка, обзавеждането и ремонтите твърдейки че рентиерството било доход . Било е!
Аз твърдя, че е разход или в най-добрия случай от пусто в празно без положителен финансов резултат  дори при наследени имоти, защото вече на пазара всичко се калкулира .
Големия проблем за мен  е че няма регистри от които всеки да прочете при кого ще наема и кого ще пусне в имота си. Не е вярно, че некоректните хора били рядкост или ако е вярно, то нещо не ми е наред късмета, та предпочитам да наблюдавам отстрани докато се цивилизоваме.

# 514
  • София
Бих сменила бизнеса, ако наливам от пусто в празно, ако е по-голям разходът и ако попадам все на некоректни...Няма смисъл от това мъчение..
Регистри трябва да има-да.

# 515
  • Бургас
Е кой нормален ще продължи да отдава, ако прелива от пусто в празно?
Затова както при всеки бизнес се прави бизнес-план - разходи-приходи, минимизират се рискове, както и разходи.
Ето в дадената тема за хитреца с депозита имаше мнение - собственичката действа с фирма за управление, живее в чужбина, няма никакво намерение да се занимава.
И поради такива пишман-наематели, скоро всички собственици ще действат с фирми за управление, защото те са ЮЛ, на тях им е бизнес, емоции няма, ще те гонят до дупка за щети, ще си покриеш и депозит, и ремонт и т.н. Неслучайно наемателите масово реват от фирми за управление, ама засега не съм чула един наемодател да се оплаче.
И ако се върнем на предишите разсъждения за ремонтите - в чужбина ползвам само airbnb. Жилищата, отдавани професионално - от агенции, а не от хора, които си живеят в тях, са като от калъп излезли. Естествени цветове в бани. Бели стени. Под - дървесен теракот. Мебели - тип "Икея". Лесно се отдава, лесно се поддържа.

# 516
Колкото са некоректните наематели, толкова са и некоректните наемодатели. Това е както се каза вече вид бизнес и зависи от бизнес средата в съответната държава. Там, където има контрол върху наемателите, обикновено има и контрол върху наемодателите. Т.е и при двете страни има наложени граници.

# 517
  • София
Майко мила!  кой го доведе това чудо в темата? Някой модератор да го блокира и да върви на пазара да си продава доматите.  Платил си бил.

Мандаринка, лошо ми е. Точно така мислят наемателите, за съжаление. Да си поизбиела депозита. А той наемодателят, че комисион е плащал, че за 6 месеца освен крушки и основно почистване ще има и др неща като мухъла на тавана, още сигурно 1 празен месец, понеже те едва ли ще предупредят навреме, че се изнасят, за да има време наемодателят да си намери нов наемател  и т.н. 
Ето точно това имам предвид - докато тук се надпреварваме кой ще сложи по-добър сифон (моите са viega), по-добра тоал.чиния и т.н., наемателят се изнася заради съседи...
ти малоумна ли си бе?писал съм че съм си пуснал предизвестие. Тука някои недоклатени лелки четете, колкото да не заспите на работа, дето са се излъгали да ви наемат. Платил съм си до стотинка сметките до момента, нямам намерение да и платя за следващ месец тъй като тя няма намерение да ми върне депозита. За десет мнения направихте представителна извадка на българския народ, от една страна отзивчиви хора с емпатия, от друга дребнави чорбаджийчета за кастриране.

А неустойката за предсрочно напускане кой ще ти плати? Или не беше наясно като подписваше?

# 518
  • София
https://bg-mam.ma/p/1640697/47784959

Та така - неплатени консумативи, маркуч, лампи, едно-друго, към 300 лв. За 6 месеца.

Този линк вече не работи, но се ориентирах за какво е била темата - някакъв селски тарикат?

# 519
  • София
Питаше как да прецака хазяйката, защото в договора има клауза за предсрочно прекратяване преди изтичане на срока.
И щеше да и пуска сигнал в НАП, да не плаща сметките и там още какво беше да си вземе, за да му излязат сметките.
Иначе, не се и съмнявам, че жената е била емпатична, разбираща и мила.

# 520
  • Бургас
В договора на човека пишело, че понеже губел депозита, ако се изнесял преди 12-я месец, той решил да не плаща сметките последния месец. Плюс това щял да вземе слушалката на душа, маркуч, крушки и туй-онуй, че да не е валат - да си пообере от обзавеждането, та да си усвои депозита. А се изнася след шестия месец, защото съседите отгоре били много шумни и собственичката не правела нищо, за да ги озапти.

Скрит текст:
В Лидъла има в момента чери домати от испански фермери по 5 лв килото. Много хубави и сладки.

# 521
Признавам си, че надникнах и спрях с четенето когато стигнах до момента, в който каза, че е платил брокерска комисионна и трябвало да си я избие от наемодателя си.
Аз не видях нищо необичайно. Нормални наематели, нормални отношения .
РЕГИСТЪР!

# 522
  • София
Не съм написал, че ще взимам каквото и да е. Маркуча се прецака, щото е осемнайсета употреба, крушките си изгоряха. Няма да и платя, защото тука условията са такива,че никоя от вас не би могла да издържи и една седмица, но много ви бива да философствате. Даже ми напомняте, днес  минах покрай един двор, и едни кокошчици , пет шест, се бяха събрали и така си философстваха за неща дето са извън разбирането им. Горе долу същата работа тук. В темата също така благодарих на хората, които ми дадоха съвет, без да съдят и да си въобразяват неща.
Уви, всички ние сме минали през къртовски труд, за да се доведе едно или повече жилища в удобен, комфортен и често доста скъп вид за живеене. Също така сме имали подобни казуси с хора, които са решили, че ще ползват всякакви видове измами и кражби, за да се възползват от въпросните жилища за наша сметка. Иначе има съвсем законни начини да се живее евтино, да не плаща комисион и да се напуска предсрочно без неустойки, стига да е почтено, честно и удовлетворително и за двете страни.

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 18:04 от Azzy

# 523
  • Бургас
Понеже някои "отзивчиви" хорица тъй са "вникнали в проблема", че са дали "решения", които са извън тяхната компетентност - зер нали няма на тях да им вземат маркучите, а въпросът в темата беше дали "може нещо да направи" наемодателката, може и още как. И щом си пуснал въпросната тема, значи все пак е останало нещо в главата ти, та се съмняваш дали наистина може, което все пак е похвално. Та:
1. Може да даде паспортните ти данни на всички брокерски агенции, за да не може никога повече да си наемеш жилище през тях.
2. Може да изпише имената ти и личните ти данни в различни уеб ресурси, та при първа проверка в Гугъл всеки наемодател да разбере, че не трябва да си има работа с теб. Защото всеки наемодател, ако не е изначално тъп, прави проверка кого пуска в имота си, най-малкото чрез Гугъл, а впоследствие и други регистри.
3. Може да подаде жалба в полицията, че си я обрал.
4. Може да подаде жалба в полицията, че си я плашил с убийство, изнасилване и изкормване. Може да намери свидетели, които да го потвърдят. И само по горните две жалби да се влачиш с години да даваш обяснения.
5. Може да те причакат едни яки момци, пък после - каквото такова, битият нали... е... и той.
6. Може да подаде сигнали за теб до всички ведомства, които отговарят за твоето занятие, включително и до НАП, защото нали - каквото повикало, такова се обадило.
7. Може да заведе гражданско дело, като поиска предварително обезпечение на цялото ти имущество и в един момент можеш да се окажеш със запорирани сметки, движимо и недвижимо имущество под възбрана.

И още много неща може, обаче ще ми загори бобът, а петелът загорял боб не яде.

# 524
  • София
Точно щях да напиша, че ако собственичката реши, ще се отчита за произхода на всеки домат в градината и за произхода на всяка тухла в селската си къща, години наред.

Не знам защо се плашат с НАП и не разбират, че това е реципрочно.

Аз пък намирам въпросния казус за много интересен и всъщност за много популярен и не е зле да си припомняме периодично за механизмите при подобни казуси.

Общи условия

Активация на акаунт