Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 35

• 44 165
  • 853
  •   1
Отговори
# 105
Ех, не мирясахте с този ток!!!
Напълно подкрепям Didi, зависи от консумацията.
Като им е скъп тока да си стоят при мама и при тати или да си изтеглят един кредит , да го плащат 10, 20 или 30 години и да видят как е и по колко ще плащат.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 22:43 от vgi

# 106
Силвърстон, така е на запад, но там е така защото има наплив от хора. У нас има отлив на хора, ако ти вкарат тези регулации, ти ще вдигнеш наема и няма да видиш много желаещи. Но въпреки това на запад също има безброй много случаи, където наематели рушат и осират. Говорили сме го и преди, ако искаш да ги отсееш по заплата, няма да имаш голям успех, защото хора с добри заплати, обикновено не са наематели, а собственици. У нас беззаконието е норма, именно заради това няма много мераци на външни инвеститори, но родния рентиер инвестира на пук. Нищо чудно управляващата мафия да погне и много имотните българи. Могат да си гласуват какъвто и закон искат въпреки, че имат имоти, закона ще бъде за наши и за ваши. Изобщо не ги притеснява, защото ние спим.
Знам,че там има наплив на хора.От 5г. питам след като тук имотите се купуват на няколко бройки годишно,на кого ще ги отдаваме в бъдеще?Щели да дойдат чужденци.А дано,ама надали.Не знам какъв апокалипсис трябва да стане там,за да дойдат масово тук.И изобщо не са масово случаите,наематели да рушат и осират там,защото ще ги погнат властите и повече никой няма да ги пусне под наем.Да не говорим,че в столиците и големите зап.градове приличен двустаен започва с наем 2300-2500еу.В повечето случаи следва наддаване.Оставяш 3 депозита.Сложи ги грубо 7-8хил.еу.Дали ще нарушиш договор от десетина и повече страници с правила и изисквания и ще рискуваш този депозит?Нали след като се местиш на др.място трябва да дадеш подобна сума.Не е вярно,че там ако имат пари живеят в собствени жилища.Кой живее под наем в средна ръка и скъпите имоти?Всякаквите експати от цял свят отишли често по работа след спечелен конкурс в няколко кръга.Да не говорим,че е пълно и с международни студенти.Имат наплив.Може доста от техните университети да не са по-добри от 2-3бълг.,но хората предпочитат там.Пък дори и да е доста по-скъпо.Вкл. и българи дават мило и драго децата им учат навън.Остави,че е скъпо.Аз съм се чудила,че изпращат децата си в уни с никакъв рейтинг,все едно в четвърта дивизия.Затова в чужбина наемодател няма нужда да се прави на факир и да си  подбира свестни наемодатели.Гледа се само кой ще плати повече,останалото е в договора.С  останалото съм съгласна.Естествено,че политиците не ги вълнува как живеят хората.Между другото и на запад спят.Още живеят добре благодарение на придобивки от миналото.Нямам предвид само материално.При тях също се променят нещата към по-лошо,ама са успани,че е за добро и още им вярват.Особено по-младите.Докато се осъзнаят,ще бъде късно.

# 107
Аз имам един въпрос относно поставянето на комарници и подмяна на щори. В квартирата ми няма комарници а щорите са старички и механизмите не работят добре.

Понеже имам фобия от насекоми искам да сложа комарници. Въпросът ми е наемателя или наемодателя трябва да покрият този разход? При напускане, тези подобрения ще останат за имота.

Чудя се дали да предложа поделяне на общата сума, ако аз платя тези неща да се приспадне от наема или наемодателя да ги покрие изцяло като наема остава непроменен?

# 108
По отношение на комарниците -  явно не е имало когато сте сключили договора и не смятам, че наемодателят е длъжен да Ви купи комарници.

# 109
По отношение на комарниците -  явно не е имало когато сте сключили договора и не смятам, че наемодателят е длъжен да Ви купи комарници.

Дано не всички наемодатели са толкова дребнави, колкото изказващите се тук.

Наличието на комарник е нещо базово за всяко едно жилище.

По-добре ли ще е при всяко отваряне на прозорците за проветрение да влизат гадинки, които да цапат стени и мебели?

# 110
Наемате жилището във вида, в който е.
Оттам нататък всякакви подобрения могат да променят наемните отношения.
Наемодателите не са длъжни да го правят за своя сметка.
Имах същия случай - наемателите пожелаха да сложим комарници. Ние живяхме 5 години преди това там, без да ни пречи, че не е имало, но те пожелаха. Приех, че годината е кофти, че популацията на хвърчащи е по-голяма и че едно такова подобрение ще направи по-комфоттен престоят на сегашните наематели, но и ще е добър за жилището занапред. Та, с две думи, реших да е за наша сметка. Но това е така, защото съм приела всяка година да влагам някаква сума за поддръжка и подновяване на мебели/оборудване.

# 111
Пробвайте да се разберете със собствениците. Имайте предвид, че са в правото си да ви кажат, че това е нещо, което е било очевидно, когато сте наели имота, и се предполага, че сте били ОК с него. Пробвайте с предложението за делене на разходите.

# 112
  • Бургас
Не са длъжни, ако не е имало.
Аз като наемодател бих приела предложението за поделяне на разходите.
Щорите могат да се отремонтират, принципно разходът следва да е за наемодателя, ако са стари и амортизирани.

# 113
По тази логика всеки месец наемателите могат да искат по нещо и накрая на наемодателите няма да им излязат сметките. Сега започвам да разбирам защо толкова апартаменти стоят празни и не се отдават. То нямат угодия.

# 114
Скрит текст:
Аз имам един въпрос относно поставянето на комарници и подмяна на щори. В квартирата ми няма комарници а щорите са старички и механизмите не работят добре.

Понеже имам фобия от насекоми искам да сложа комарници. Въпросът ми е наемателя или наемодателя трябва да покрият този разход? При напускане, тези подобрения ще останат за имота.

Чудя се дали да предложа поделяне на общата сума, ако аз платя тези неща да се приспадне от наема или наемодателя да ги покрие изцяло като наема остава непроменен?
Попитайте, дайте си предложенията и ако се разберете-добре за всички, ако не се разберете, а Ви е много важно,  потърсете квартира, която да отговаря на изискванията Ви.
Забелязвам, че част от наемодателите се ориентират към само най-нужното- легло, печка, хладилник и пералня и даже без осветителни тела , но пък и наема най-нисък. Друга част наемодатели отдават със сушилня, съдомиялна, микровълнова, тостер. кафемашина, телевизор, че и във всяка стая, но и наема е друг.
Има много свободни квартири и голям избор за наемателя.

Не подлежат на поправка щори с огънати ламели. Така и не разбрах как се случва на хора без деца. Толкова деца съм, може да се каже, отгледала и такива щети не е имало.

Проблемът е ,че към днешна дата пазарния наем не покрива наистина всичко нужно, а както се изразихте за наемателите тези неща са нещо като  консумативи. В къщата си имам щори на 20+г, които изглеждат както в деня , в който са ги поставили. Толкова години ползваме там две бани изцяло в  седефено , бяло, които са си така и днес. Без захабено , без чукнато без щети. Същата баня наемателки за по година-две са  успявали да превърнат  в нещо адски гнусно  сивокафяво с дебел слой върху седефените плочки, а същите щори не им изкарваха и 5 г . Всеки път ми е отнемало по няколко дни да изчистя и то с професионални много силни препарати многократно докато падне всичко напластявано с месеци. Никога не съм казала или написала обаче , че наемателките са мърли.
 За това, ако не се разберете, не ги упреквайте и не  мислете лошо за тях.
Нека запазим уважение едни към други.

vgi, сега само ти е просветнало лекичко. Когато както поребителката от преди няколко страници влезеш в имота си и ти се доплаче, защото всичко е леш, ето тогава  би разбрала. На никой не го пожелавам!

Последна редакция: чт, 22 фев 2024, 09:18 от mamamari

# 115
  • Бургас
По тази логика всеки месец наемателите могат да искат по нещо и накрая на наемодателите няма да им излязат сметките. Сега започвам да разбирам защо толкова апартаменти стоят празни и не се отдават. То нямат угодия.

Те могат да искат, ама дали ще им се даде? Simple Smile
Личи си, кога е необходимо да се откликне на искането, а кога - не.

# 116
Тина всичко е необходимо.
Каквото ползват наемодателите в домовете си, същото е необходимо и на наемателите.

# 117
Апартамента се отдава във вида в който е.За подобрения се преговаря.

# 118
Аз сега много се чудих дали да слагам комарници, защото какво се оказа. Сложехме по молба преди няколко години, защото и ние сме решили, че в имота ще се правят подобрения, които сме пропуснали, за наша сметка. Налага ми се да ползвам жилището в момента и комарите влизат през входната врата на апартамента от стълбището . Подменям дограмата, защото не съм доволна вече, но отказах комарници - при нас трябва новите и да са плисе и ми излизат на прозорец по 280 лв/бр., а комарите пак ще влизат от стълбището...

Гледам на комшиите, които дават под наем как им счупиха и на двамата по един от ролетните комарници, освен това не са почистени нито веднъж и са задръстени с прахоляци.
Та не съм сигурна дори и да ми предложат да ги поделим/платят, дали ще искам да се монтират. По-скоро ще предложа да им купя машинка за комари.

# 119
Понеже аз бях някой с повредения хладилник. Диди, приеми че тези хора не са живели увас, и може да не са живели до сега с чисто нов климатик висок клас и висок клас електроуреди. Тяхно право е да попитат. Ти ако искаш им отговаряй.

Общи условия

Активация на акаунт