Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 35

• 44 281
  • 853
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна
Нали именно неща като вградено казанче в структура, линеен сифон и други, правят една баня естетически красива, модерна и удобна...

Тук не коментираме хипотетичен избор между климатик и структура. Ако сме изправени перед такъв, то много ясно, че климатикът е по-важен. Ако всичко друго му е наред на апартамента и сме на етап ремонт на баня, аз съм на мнение, че ако е по-модерна, това ще позволи на собственика да вдигне наема. А по-модерна баня не се прави с по-модерен цвят плочки, а именно с по-модерно оборудване.

Сега... аз напримен изобщо не съм фен на линейните сифони, но не мога да отрека, че придават по-скъп вид на банята. А структурата според мен е много полезно подобрение, тъй като спокойно можеш да си я ползваш за рафтче отгоре, казанчето се пълни безшумно, не се чекнеш да търкаш и чистиш тръби, чупки и меки връзки. Едно поливане със слушалката и вече е чисто.

# 481
Постоянно гледам обяви в групите ,има модерно обзаведени ,с очаквано по-висок наем и мижав интерес, пусне ли се нещо по-изгодно,ако ще да е тясно,старо,не особено атрактивно като интериор веднага има желаещи. Поддържам си мнението, че наемателя основно и на първо място се вълнува от цената.
Ако жилището се рентва през платформи за нощувки има смисъл да е с по-засукан интериор,иначе не е оправдано и определящо при търсенето.

# 482
  • София
Аз мисля, че неща като линеен сифон, вградено казанче и декоративни ниши, вместо рафтове в банята, "продават". И наистина с натрупване е. Като се добавят примерно вградени уреди, скандинавски мебели и завеси, влачещи се по пода, жилището придобива друг вид, съответно цената скача.

# 483
  • Варна
Постоянно гледам обяви в групите ,има модерно обзаведени ,с очаквано по-висок наем и мижав интерес, пусне ли се нещо по-изгодно,ако ще да е тясно,старо,не особено атрактивно като интериор веднага има желаещи. Поддържам си мнението, че наемателя основно и на първо място се вълнува от цената.
Ако жилището се рентва през платформи за нощувки има смисъл да е с по-засукан интериор,иначе не е оправдано и определящо при търсенето.

Ти ако отдаваш по-скъп имот, реално не ти трябват тълпи от желаещи. Трябва ти един единствено човек, който ще го наеме. Да не говорим, че съвсем скъпите имоти не се пласират във фейсбук.
Нормално за по-евтините квартири да се избиват, но това не означава, че за останалите няма интерес. От къде знаете собственикът колко съобщения на лично или телефонни прозвънявания получава? Коментарите не са всичко.

# 484
  • София
То, ясно, че влачещите се по пода завеси е образно акзано, ама я ми обяснете тая мода с прекалено дългите завеси? У нас са 3 см над пода, по мое желание, да не се заплита робота, а каква е ползата от влачещи се завеси? За "скъпия" мезонет купих завеси от ИКЕА, 3 м дълги и не ми се занимаваше със скъсяване, та са баш такива "модерни" и гледам наемателката ги държи вързани по средата на възел, за да не се влачат.  Какво символизират и какво ги налага?

# 485
  • Варна
Някак тежкарски са. Изглеждат добре в големи помещения. В спалня НС тип кутийка 10 квадрата, по-скоро ще са смешни. Моите също са 3 см над пода заради робота.

# 486
Eстетика и мода. Изглежда като от интериорно списание, някак по-луксозен вид - вижте колко е хубаво и чисто, завесите могат да се влачат по пода.

За банята - доста хора са над тия неща, хич не им пука каква е банята, важното е да има някаква, да им остават повече пари и на ядене и пиене. Това не значи, че наемател няма да се съгласи на по-висок наем, защото банята е комфортна, отоплява се, модерна е и не стъпваш по изронена мозайка на 40 години.

# 487
  • София
За всеки влак си има пътници, има наематели, които търсят ниска цена и някакво обзавеждане и други, които търсят комфорт, съответно на по-висока цена. Така както е в тази тема, някои търсят по-специални клиенти, други си търсят просто клиенти.
Всеки един елемент ще бъде в плюс, баня, климатик, комарници, практична кухня с хубави уреди, добро осветление, не просто един плафон за 20лв на тавана, голям гардероб и т.н. Както казва Didi168 всяко едно подобрение ще вдигне цената ..Не говорим за някакъв хипер лукс, а за качествено и нормално оборудване. Ясно е, че всеки би могъл да ползва безпроблемно и обикновено казанче и сифон, но той може да ползва безпроблемно и клекало... И въпросът не е в това, че е голяма инвестиция..има структури по 300лв, въпросът е в нагласата на собственика.
Аз нямам нищо против всеки да си рентира обекта, така както намери за добре, просто се втрещих заради това, че майсторите дават мнение на хората как да си управляват собствеността...но вече го изяснихме това..

# 488
Този ремонт за 40 000 лв за 1 стая при наем 900 лв (819 след данъка) с два празни месеца и комисион дава годишен доход от 7740 лв. Ще са нужни 5 години и половина само да се избие ремонта, при това ако нищо не се разваля и подменя за това време.
А този имот всъщност се дава под наем заради същността си - жилище, а не заради ремонта. Т.е. за да има някаква печалба и за наемодателя, трябва поне 10-15 години да няма никакви сериозни ремонти, за да може след 6тата година да си възвръща и инвестицията от самия апартамент.
Просто сме в ситуация на възходящ имотен пазар и наемодателите са доволни, че хем стойността на жилището се е повишила, хем "капе".
Обаче пазарно погледнато, не си струват по-скъпите ремонти.
В моя ап. пак има мухъл на тавана на банята, едва няколко месеца след като беше боядисан с боя против мухъл. Просто не проветряват и не пускат вентилатор.Сифоните пак не се почистват. Казанчетата са видимо мръсни. Не пазят хората и това си е.

# 489
Без да съм пускала анкета, си спомням от предишни теми, че за наемателите банята трябва да е: 1) чиста, 2) здрава (без счупени/повредени неща като батерия/мивка/тоалетно казанче/плочки, без течове и т.н.) и по възможност 3) ремонтирана след 1989 г. Става дума за наем на жилище в най-търсения ценови клас - нито дупка, нито лукс (с цялата условност на думата лукс).

П.С. Може и да изглежда като офтопик, но всъщност не е.

Аз нямам нищо против всеки да си рентира обекта,

Аз съм чувала единствено глагола "рентирам се" (нещо се рентира/не се рентира), т.е. нещо е изгодно/изплаща се, респективно не е изгодно/не се изплаща.

# 490
Последни 5 стотинки по темата от мен, не е задължително нормалният сифон и моноблокът да са грозни и да правят една баня немодерна. Аз например съм с такъв моноблок и не смятам, че е грозен, но всеки с вкусът си.
Скрит текст:

# 491
  • Варна
Ох…. Да, всеки с вкуса си. Според мен също изобщо не е грозен. Обаче изглежда по-евтин и старомоден от структурите.
Например аз карам стар модел кола, която си е здрава, функционална и според мен - красива. Колата на съседа е модерна, също функционална, но според мен - грозна, определено има по-скъп вид и определено ще донесе повече доход ако я продаде / отдаде.

П.п. Още едно предимство на структурите е, че могат частично да се вградят в стената - ценно за малки бани, в които всеки сантиметър е от значение.

# 492
  • Бургас
Според мен трябва да се изходи и от потенциала на жилището - локация, цялостна "енергия", таргет.
Студио за един човек какъвто и супер лукс да го направиш, то си има таван на наема. И със структура, и без, ако е новоремонтирано и с мебели тип скандинавски, наематели ще се намерят.
Защото не е маловажно за колко ще се избие ремонта, нали и да печелим трябва, а не само да ремонтираме, а тук сто лева, там сто и ето ти натрупали се.
Та ако може - красиво, функционално, модерно, но бюджетно. Пълно щастие Simple Smile

# 493
Точно щях да се включа в темата с въпрос за показания  горе тип моноблок  . С какво  вграден бил по-естетичен?
Много хора се прехласват по разни модерни неща , защото не притежават достатъчно дълъг личен опит с такива и не познават недостатъците им.
Линейните канали изискват, когато са с контейнер за събиране на коса по-специално почистване, което си е направо гадно ако го сравним с обикновено помитане на най -прост канал с квадратна решетка на  нивото на плочките. И това се прави поне два пъти седмично , защото иначе се запушва .
   Изненадана съм че толкова детайлно се обсъждат несъществени  неща , а дори не се споменават  най-елементарни и далеч не скъпи:
- липса на ръб на тоалетната- почистването е няма нищо общо с това на старите с ръб и са 300-400 лв целия моноблок с хубавото обливане
-наличие на хигиенен душ- има китайчета по 20 лв, които си изкарват с години
-липсата на плъзгащи елементи около местата за къпане-по същите причини поради които не са ок тоалетни с ръб. Обикновено стъкло или ,ако е толкова тясна банята, че се налага да е напълно затворено мястото за къпане- стъклена врата на панти. Чисто, лесно за поддръжка и без тайник за мръсотия.
- Да не се слага душа във ваната. Адски нехигиенично и неудобно. Като няма място и за едното и за другото отделно, нека да е просто душ. Ще спестят от парите за вана и няма да тормозят човек да се чуди как да се окъпе без да се пребие... Това най-много ме дразни по хотели. Кой, за Бога, би легнал в такава вана?!
- Категорично не одобрявам  пожълтели, разкривени и разлепени от парата мебели. Или честа подмяна, или метални, но не от тези дето ръждясват, а от тези, които металът е потопен в силикон. На същите цена са.
 - без пластмасови завеси. Има текстилни, които са много по-красиви и дълготрайни, перат се и са съвсем мъничко по-скъпи , но пък се ползват много по-дълго.
-без висящи кабели и електроуреди в баните и  без локви по пода след къпане. Последното е от желанието на майстора да направи нивата.
 Може и с малко средства да е много удобно и хубаво.

# 494
  • София

А, Вие колко скъпи имота отдавате?

То, ясно, че влачещите се по пода завеси е образно акзано, ама я ми обяснете тая мода с прекалено дългите завеси? У нас са 3 см над пода, по мое желание, да не се заплита робота, а каква е ползата от влачещи се завеси? За "скъпия" мезонет купих завеси от ИКЕА, 3 м дълги и не ми се занимаваше със скъсяване, та са баш такива "модерни" и гледам наемателката ги държи вързани по средата на възел, за да не се влачат.  Какво символизират и какво ги налага?
Нищо не ги налага.
Символизират дългите, женски коси, символ на красота, женственост и прочее. И точно както разкошните дълги, женствени коси променят вида на една жена, но изискват повече грижи, същото е и с пердетата. Ползата в най-прост вариант звучи като- красотата продава. Слагаш дългите пердета, после да си връзват, свалят и каквото искат да ги правят.

По назад имаше дискусия за самоуправството. Аз съм писала по въпроса преди години, а и някой търсеше практика съдебна по въпроса- имам личен такъв- сграда в централни градски части, обитаема от наемател повече от десет години, който излезе след 10 г, чудовищни загуби, десетки дела и доколкото помня за въпросния казус се беше събрал за пръв път 7 членен състав на ВАС.
В този ред на мисли- много внимателно със смяна на ключалки и изхвърляне на багажите и клаузите в договорите, няма да спасят никой, ако отсрещната страна е юридически подготвена, достатъчно мотивирана и няма какво да и се вземе, може дълго и щастливо да си живее в имота безвъзмездно.

Общи условия

Активация на акаунт