Отговори
# 45
peten, кой българин е страшно мързелив човек? Ти не си мързелив, българин ли си?
Недей така да изкарваш някакъв средно статистически българин някакъв си, защото не съществуват средно статистически хора. Родителите на авторката и майката на Construction... не са средностатичстически, а са просто хора. Не са свикнали, не се движат и това си е тяхна работа, но не е доказателство, че българският народ е не знам си какъв.

Аз само да спомена за пореден път, че не става дума за майка ми Grinning

# 46
Следя в Инстаграм едни фитнес инструкторки, 50+ и 60+, всички с деца, някои с внуци. Егати мадамите! Уча се от тях, имат си и някои здравословни проблеми, но се движат. Чужденки са, разбира се....
Моите родители са 70+. Бял хляб, малко движение. За съжаление, проблеми със сърцето, майка ми с изкуствена става и 90 кг... Нагледен пример до какво води традиционното хранене и липсата на спорт. Липсата на почивка с десетилетия. Може ли да им се повлияе? Не.😒

# 47
  • Бургас
На тази възраст вече едва ли….повечето хора се замислят за здраве на 50+ като се появят първите болежки, щом досега не са го направили, значи нямат желание никакво за промяна

# 48
Над възрастта на родителите ви съм. Винаги съм спортувала /по-скоро - раздвижвала съм се / умерено - 2 пъти седмично аеробика, каланетика или пилатес. Сега - йога. Това не е моето, но пък си имам от младини проблеми с гръбнака, та кой знае как щях да бъда сега.  Плюс ходене пеша с някаква цел - да напазарувам, покрай децата, да посетя някого. Съвсем съзнателно избягвайки градския транспорт.
След като децата излетяха  открих хорАта. А сега, с Мултиспорт картата, и други танци. Е, това са заниманията, които ме зареждат и емоционално, нищо че не винаги са най-доброто за болежките ми.
Това, което никога не е работело при мене е самостоятелните занимания - да си правя сама гимнастиката или да ходя заради самото ходене .
Та, моят съвет е - да им помогнете да пробват различни неща. Може да им допадне самата активност, може да им допадне новата среда.... И най-вероятно ще им е приятно, ако правите нещо заедно - някоя лесна екопътека, например.

# 49
едно куче за разходки Simple Smile
Точно това веднага ми дойде на акъла.
 Отделно и че кучето създава социални контакти. Майка ми си има приятелки от кучешката градина и си излизат заедно с кучетата, организират си заедно и по- дълги разходки.

А вие как сте със спорта и здравословното хранене?? Защото ако само им говорите, а примера който давате е обратния, няма да стане.
Когато аз загубих много тегло и започнах да спортувам, магически хора около мен започнаха също. Започнаха от нищото да искат съвети от мен.

# 50
Кучето не е добра идея, ако е нежелано и натрапено. Няма да бъде обичано и няма да бъде разхождано според нуждите му, а само за 5 мин., колкото да се изходи и да се отбие номера.
Също така трябва да се помисли, че това куче ще има живот около 10-15 години и да не стане така, че след някоя и друга година (не че го пожелавам) да трябва да му се търси друг собственик или да бъде натирено на улицата...

# 51
Принципно каузата е изгубена. Инициативата би дошла от тях самите или единствено от вдъхновяващ пример. Ти вдъхновяващо ли живееш? Евентуално ако спортната ти натура и резултатите ти ги впечатлят и се гордеят с това твое качество, може да бъде заразно и за тях. С критика за жалост няма да ги мотивираш, дори да е конструктивна или полезна за тях. Особено закоравяли авторитарни родители, които не позволяват да им се каже и гък. Ако са широко скроени (предвид възрастта ме съмнява, но има и такива), евентуално можеш и с изразяването на искреното си мнение и препоръка да ги накараш да се замислят. Аз не съм успяла до сега по този начин, единствено с примера си и то много ограничено.

Ако са инатести, може дори да почнат да се подиграват на хобито ти или да подхвърлят колко е по-хубаво да си пийнеш едно вино на дивана вместо да се потиш по фитнесите, горските пътеки и т.н. Човекът, който иска, винаги ще намери начин. Който не иска, ще намери извинение.

Бабите и дядовците във форма са истински лукс. А иначе съм на мнението на Фийвър Рей, че на първо място родителите имат отговорност за гледането на децата и възпитанието им, друг не.

Последна редакция: вт, 07 май 2024, 14:12 от snowwhite12

# 52
  • Пловдив
Цитат на: peten
Може да си изпрося обиди,но ще си го кажа.Българинът е страшно мързелив човек,свикнал само да се вози с колата.Не се грижим масово за здравето си и то от млади години.Вредна храна,застоял начин на живот,пушене,алкохол,да не изреждам всички вредни навици на българина,защото всеки ги знае.
Точно така! Освен това всеки знае, че българинът е средоточие на всяко, ама всяко едно отрицателно човешко качество - за което и да се сетиш, без изключение, стига да е отрицателно, то е характерно специално за българина и това всеки го знае и бърза да го каже. Примери мога да давам до утре, ама няма.

# 53
  • Германия
Много е жалко как се възприемат хора на 50+ за възрастни, но за съжаление в България има липса на каквато и да е култура на елементарно движение, всеки се е затворил в кутийката на собственото си семейство и ако децата са надалече или в чужбина драмата е голяма, защото възрастните хора нямат собствен живот, те се отъждествяват с децата и внуците си, което е жалко.
Живея в Германия през последните 16 години,
Много неща не са наред в Германия но и много неща ми харесват като например че хора на 70-80-90 години редовно се движат, ходят на фитнес, ходят на плуване, ходят на мобилизационни курсове специално за възрастни. Такова нещо в Бългатия няма, средното ниво българин не спортува независимо на каква възраст и това разбира се се отразява. И аз търся начин да се движи моята майка (80+) повече, но за съжаление до момента безуспешно, манталитет и липса на всякаква двигателна култура, не може да осъзнаеш че нещо не е нормално ако всички около тебе правят същото, приемаш го за нормално и се чудиш защо пък тези дето живеят в чужбина те карат да се движиш повече, средата определя съзнанието.

# 54
nisilia,
добре си синтезирана положението с възрастните в Бг.
Но проблемът според мен започва още като излезе човек пред блока/къщата си. София имам предвид, но вероятно така е и на други места - разбити тротоари, повдигаща се от корените на дърветата настилка, липсващи плочки, листа непочистени през  есента, понякога и храсти занемарени..
Дори в хубави квартали, дори в центъра.
Как да се движи такъв човек? Не може да ги стимулира такава инфраструктура да ходи на фитнес или дори просто да се разхожда.

Последният път в София, в центъра, дори тротоара от 5-те кьошета до Руски паметник ми направи впечатление - добре са сложили тротоар с настилка, но от време на време шахти по този тротоар стърчат 1-2 см - точно да се спънеш, ако очите ти не са все там. В съседните улички да не говорим - тротоари като морски вълни - нагоре, надолу с повече от 10-15 см надигащи се плочки.
Бях в този участък с роднини чужденци. После на тръгване, преди да  излетим, ги питах кое най-много им е харесало в София. Един, шегувайки се, ми каза: "Летището! " 🙄
Защото било равно. Не трябвало да мисли къде стъпва..

Ако преместиш възрастни чужденци да живеят в Бг, вероятно ще живеят както българите - в къщи, без движение.
Дано на някой от местната управа и политиците им блесне в ума, че тези неща трябва да се оправят.

# 55
  • Германия
nisilia,
добре си синтезирана положението с възрастните в Бг.
Но проблемът според мен започва още като излезе човек пред блока/къщата си. София имам предвид, но вероятно така е и на други места - разбити тротоари, повдигаща се от корените на дърветата настилка, липсващи плочки, листа непочистени през  есента, понякога и храсти занемарени..
Дори в хубави квартали, дори в центъра.
Как да се движи такъв човек? Не може да ги стимулира такава инфраструктура да ходи на фитнес или дори просто да се разхожда.

Последният път в София, в центъра, дори тротоара от 5-те кьошета до Руски паметник ми направи впечатление - добре са сложили тротоар с настилка, но от време на време шахти по този тротоар стърчат 1-2 см - точно да се спънеш, ако очите ти не са все там. В съседните улички да не говорим - тротоари като морски вълни - нагоре, надолу с повече от 10-15 см надигащи се плочки.
Бях в този участък с роднини чужденци. После на тръгване, преди да  излетим, ги питах кое най-много им е харесало в София. Един, шегувайки се, ми каза: "Летището! " 🙄
Защото било равно. Не трябвало да мисли къде стъпва..

Ако преместиш възрастни чужденци да живеят в Бг, вероятно ще живеят както българите - в къщи, без движение.
Дано на някой от местната управа и политиците им блесне в ума, че тези неща трябва да се оправят.
Valerie R,
Преди няколко години си говоря с една германка (жената беше на около 70 години) и си говорим за възрастта и начина на живот и активностите,  тя директно ми каза че тя не е стара, нейната майка която е на 93 е стара 😂. За съжаление в България приятели на 50-55 са с високо кръвно и различни хронични заболявания, пият редовно хапчета, как да обясниш на тях че 70 годишният пенсионер е млад пенсионер и го очакват още 20-25 години активен живот 😂

# 56
  • Бургас
Чак пък активен живот до 95…. Аз познавам само няколко 90-годишни и хич не са цъфнали- болести, деменции, децата им се чудят в кой дом да ги настанят….щото сами не могат да се обслужват…В България средната възраст, до която живеят хората е около 75 години, да има и изключения, когато хора над 70 са активни, но тава не е масово по нашите ширини

# 57
Тайно се надявам да си поживея повече. На 75 за мен е рано Laughing

# 58
  • София
Въпрос на желание и нагласа е.
Родителите ми и свекърите ми на 70+ промениха напълно ежедневието си. Сега на около 80 са напълно активни и самостоятелни, с изключение на шофирането, което почва да ги затруднява, заради очите, но не им пречи на активността.
Та ние на 50 се сдобихме с последното ни дете и смятаме да изчакаме внуци от него, които надали ще се появят около 75-тата ни година. И се надявам с активностите да продължим поне още 20-30 години. Около 85 може и да се поукротим, само да сме живи и здрави. Те и нашите обещават да се укротят, ама като гледам тия дни, понеже им гостуваме, как сутрин не пропускат разходката си покрай морето и здравословния чай, преди да направят палачинки на внуците, нещо не им вярвам.
Иначе точно преди празниците играхме по двойки тенис с наши приятели, които са с 10-тина години по-млади и се налагаше многократно да намаляме темпото, за да не ги преуморим съвсем, хем са хора, които уж ходят на фитнес и на тенис. Наясно съм, че ние сме в другата крайност, но движението ми дава живот и без него не знам как живеят другите хора.

# 59
  • Германия
Чак пък активен живот до 95…. Аз познавам само няколко 90-годишни и хич не са цъфнали- болести, деменции, децата им се чудят в кой дом да ги настанят….щото сами не могат да се обслужват…В България средната възраст, до която живеят хората е около 75 години, да има и изключения, когато хора над 70 са активни, но тава не е масово по нашите ширини
В България средната възраст до която живеят хората е с около 10 години по-ниска от западно европейците, което разбира се е отражение на обездвижването и начина на живот.

Общи условия

Активация на акаунт