Отговори
# 60
Ще се опитам да дам една малко по-различна гледна точка за "мързеливите" българи.
 Има една немалка група набори /на 69 съм/, която 9 месеца в годината копае, сади, плеви, коси, пласти и то с най-примитивни средства, обработвайки не само градинката си, но и някоя "нивичка" ("как ще я оставя да буреняса" ) или лозе ("баща ми го е садил"). Прибавете и няколко кокошчици, зайчета и т.н.т.
Друга група "градски" набори са трайно ангажирани с внуци. Нямам предвид само отглеждането им вкъщи, а и вземането от училище, развеждането по извънучилищни мероприятия, като пътьом някои гледат и да посготвят и поошетат, за да са в помощ на "младите". Някои  го съчетават и с работа на следпенсионна възраст.
Освен това, освен туризма и разходките, останалите спортни/културни занимания искат доста сериозен финансов ресурс. Мултиспорт картата ми /като придружител/ е 1/9 от месечната ми пенсия. Нямаше как да си я позволя, ако разчитах само на пенсия. А без тази карта, до която трудно се добрах, щях да сведа  хобитата си до 1/3 от сегашните.

Сега - за немските пенсионери. Дъщеря ми живее там. В блокчето им с 9 семейства и околните къщи преобладават пенсионерите. Ами те буквално не слизат от колите! До центъра са около 500 м. Не съм видяла някой да носи торба с покупки. Понякога излизат по няколко пъти на ден с колата, за кратко, но пеша - забрави! В близката околност има стотици километри велосипедни алеи /без друго движение по тях/. Бая набори срещнахме - 90% с електрически велосипеди. Няма лошо, ама  веднага се сещам за БГ провинциалните пенсионери, които използват обикновените си колела като  основен транспорт, поради несъществуващия вътреградски/междуградски превоз. При това, карайки по шосетата, наред с колите и камионите.
Истината, обаче, е че в Германия хората с двигателни проблеми имат повече възможности да излизат. Хубавите тротоари, без паркирани кори, позволяват спокойно придвижване с ролатори. Автобусите се накланят, ако на спирката има количка или инвалид. При нужда шофьорът  слиза и помога т.к. качването е през първата врата. По австрийските ски писти има мнооого възрастни. Но пък ските винаги и навсякъде са били скъп спорт т.е. предполага се по-висок стандарт.
И накрая, на 70 не се каня да умирам, но истината е, че след 60 кривата доста стръмно тръгна надолу - коленете и другите стави  се "усещат", равновесието ти изневерява, внезапно странни болести те "чукват".

# 61
  • Германия
Pipelot, вие описвате типичния български пенсионер, отдаден напълно на деца и внуци, той поставя себе си винаги на последно място, защото е вече “стар” и неговият живот е отминал, сега всичко за младите 😂😂😂,
манталитет, да се чудиш младите в западна Европа как си отглеждат децата без пълната отдаденост на баби и дядовци.
Германци, италианци, французи са много по фит от нашите майки и бащи в България, защото си отделят време за себе си, оставят младите да се справят  сами с живота.

# 62
Pipelot, вие описвате типичния български пенсионер, отдаден напълно на деца и внуци, той поставя себе си винаги на последно място, защото е вече “стар” и неговият живот е отминал, сега всичко за младите 😂😂😂,
манталитет, да се чудиш младите в западна Европа как си отглеждат децата без пълната отдаденост на баби и дядовци.
Германци, италианци, французи са много по фит от нашите майки и бащи в България, защото си отделят време за себе си, оставят младите да се справят  сами с живота.

На запад имаме по-добро здравеопазване, децата има педиатър още от раждането си до 14 годишна възраст, по-добра образователна система, по-добра инфраструктура, тротоарите не са ходене с препятствия - всичко това прави разликата как живеят пенсионерите на едното и другото място.

Представям си едно семейство в Бг - майка с проблем с малко дете се чуди  как да се справи с личния лекар, как да търси частно педиатър, пропускам проблема с липсата на детски градини за всички деца, безумните цени за детегледачки, безумните цени на здравните частни услуги.

Е, едва ли един пенсионер, за когото това е ежедневието в Бг, ще се втурне да е физически активен, да ходи на фитнес, на планина или каквото и да е. По-скоро ще е много внимателен като излезе от дома си даже като ходи. Ще гледа да помага с каквото може при гореописаната ситуация. Дори да има някой лев едва ли ще го вложи в спорт, поради гореописаните проблеми, които за жалост са факт.

Има и изключения, но те си остават изключения.

# 63
  • Германия
Valerie R,
Не смятам че на западно европейските младежи им е по-лесно да си отгледат децата отколкото на българските такива, трябва сами да се справят с живота, да са под наем или да изплащат заем (в България този проблем в повечето случай е решен от родителите, има подарен имот на младите 😂😂😂), детските градини поне в Германия са с ограничено работно време, т.е. е почти немислимо двамата родители да работят на пълен работен ден.

# 64
Valerie R,
Не смятам че на западно европейските младежи им е по-лесно да си отгледат децата отколкото на българските такива, трябва сами да се справят с живота, да са под наем или да изплащат заем (в България този проблем в повечето случай е решен от родителите, има подарен имот на младите 😂😂😂), детските градини поне в Германия са с ограничено работно време, [/b]т.е. е почти немислимо двамата родители да работят на пълен работен ден.[/b]

Много по-лесно е на младите в Германия да отгледат деца. Но и младите в Германия планират живота си още от 15-16 годишна възраст, на 20 вече мнозина се женят - по-лесен достъп до жилище.

Виж имигрантите как добре схващат системата в Германия - 4 деца, лятна градина по 20 € на месец, детските около 200 € на дете, социално жилище, около 35 € пас за градски транспорт + басейн.
Ще старее по-добре такова "дете".

Немците и те се справят. Дори да не работят двамата родители на пълен работен ден, то е за ограничени периоди.
Поработват и на черно.
Сега, икономиката им малко закъса, но това е и в др западни страни.

# 65
Nisilia, аз всъщност описах 2 типа БГ пенсионери -едните, които са близо до децата си и помагат. И не намирам нищо лошо в това - просто исках да изтъкна, че те не са физически неактивни. И другите, които оцеляват сами в провинцията, с чиято физическа издържливост доста млади фитнес маниаци трудно могат да се мерят.
Темата не е за сравняване на живота тук и там - запозната съм и мога да кажа, че и на двете места има плюсове и минуси и че лесно никъде няма. Както си го направиш.
В перспектива - мисля си, че вашето поколение, на което нашето даде възможност да спортува от ранна възраст /преди спортуваха само тези, които имаха заложби/, които в зрелите си години продължават да са физически активни, вероятно ще бъдат такива и на стари години. За съжаление това не се отнася за голямата част от младите хора. И бих добавила, че 3 пъти седмично във фитнеса не компенсира 8 ч на бюрото и неслизането от колата. От друга страна - тичането покрай децата, особено докато са малки, семейните спортни занимания компенсират.

Общи условия

Активация на акаунт