Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 45 720
  • 798
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Блосъм, нашият груб строеж излезе около 970 лв/м2, труд и материали (изкоп, подложен бетон, кофраж негов, бетонови работи, зидария с Винербергер , покрив Тондах), един етаж, 100 м2, завършен април 2023 г. Тогава строителят каза, че оферира на 1200-1300 лв/м2. Преди това е документацията, при нас проекти и надзор - около 8 Хил.

# 706
Освен от етажността, зависи и от РЗП. По-голямо рзп не увеличава цената пропорционално. С други думи можете даси вдигнете РЗП за много по-малко разходи. Всичко опира до вашия бюджет, парцел и трябва да зададете на вашия архитект да изготви оптимален проект в зависимост от спецификите ви. Огромно РЗП ще свали цената на квадрат, но пък тотала няма да е малък и не се знае нужно ли е огромно рзп. Някои общи насоки, които да оптимизират рзп/цена - избягвайте сутерен, направете подпокривен етаж, опростете формата на покрива, няма смисъл от много скъпи керемиди, потърсете доказана бригада вместо фирма, опростете максимално проекта, избягвайте чупки.
Не знам защо строителя оферира цена на квадрат, като тя много зависи от цена и качество на материали - арматура, тухли, дървесина, керемиди и тн и самия проект. По-скоро да ви даде цена за труд, кофраж, армировка и тн

# 707
Е тя е казала 2 етажа по 50-60 кв, какво огромно РЗП да е ..
Груб строеж - ако визираш само бетон и тухли (строим стопански обект такъв), 350 Е/кв.
Зависи и от материалите, какви изкопи ще трябват, има ли денивелация...
Къщата няма да стои на голи тухли, могат да си я довършват постепенно. А и да стои - това не е торта, да й свърши срокът на годност. Има къщи стоят с години и се сещат по някое време да ги завършат. Затварят с дограма и врати и когато и както могат отвън и отвътре си работят. Може и 2-3-5г да си я правят, тяхна си работа...

# 708
Не е огромно 120кв рзп. Казах че ако вдигнат рзп ще им излезе по-евтино на квадрат. 1200-1300лв за груб строеж си е безумие.

# 709
  • София
Ами според мен на голите тухли при все, че не е торта не има се отразява чудесно стоенето с години... 🤷‍♀️ Офертира на квадрат защото толкова горе долу излиза... Конкретна оферта се прави по конкретен проект и количествена сметка, преди това горе-долу може да каже така някаква цена. Без фирма 100 кв къща няма как да строят.
Цените варират и според района.

# 710
Отразява, колко да им се отразява. Ще са под покрив, няма да ги вали. Дали ще кибичат в някой склад или ще са подредени в стена...
А и не всеки има възможност да извади наведнъж камара пари за всичко.
Така че, може да не е най-оптималния вариант, ама реално могат да си довършват когато и както си искат. Може и неизмазана отвън да я оставят и чак като са говори вътре тогава да си я изолират(или не) и да си я измажат ... Тяхна си е.
Не всичко е на всяка цена хай-лукс и мега веднага.

# 711
  • София
Къде нещо за хай лукс съм казала??? Обаче съм виждала къщи на които им сменят тухлите като така са поседяли... Но права си - тяхна си е.

# 712
Има къщи на тухли, строени преди 50г, санират се и се ползват нормално.
Има сумати хотели на морето стояли години години, после ги довършат по някое време. Или голям строеж, който също си поседява бая на грубо, преди да го затворят.
Не знам как 2-3г ще са проблем, ако постои отворена.  Проблем е по-скоро ако се бърза прекалено и влагата остава в под и стени, не уляга добре и всичко после пука и мухлясва.

# 713
Със сигурност могат да си поседят 10г без сериозни проблеми. Хеле пък ако се запечата строежа, още повече. Разбира се проекта има давност, което би бил по сериозно главоболие. Но да кажем ако имате мерак, без проблем може да си я работите къщата 10г. Сериозен проблем е ако арматурата не е запечатана добре, понеже влиза вода, причинява ръжда, надува бетона и тн
Знам че трябва регистрирана фирма, но има много бригади, които ползват чужди фирми и работят също качествено.

# 714
  • София
Давностите не са такъв проблем, до 3години трябва да са направили първа копка, до 5 години май беше да са направили груб строеж с покрив. Те това до колкото разбирам ще го направят веднага. За мен си остава добрият вариант и да затворят къщата с прозорци и мазилка/изолация и после да си чоплят колкото време си искат. Може да си потърсят оферта колко точно това би им оскъпило нещата на първия етап, като цяло не мисля, че ще е  безкрайно и непосилно.

# 715
Няма кой да ви даде УВЕ на неизмазана къща без изолация.

# 716
  • София
Ама каква експоатация, то за това още мн неща ще им трябват

# 717
  • София
Не е огромно 120кв рзп. Казах че ако вдигнат рзп ще им излезе по-евтино на квадрат. 1200-1300лв за груб строеж си е безумие.
Може ли да покажеш една подробна актуална оферта за груб строеж, за да видим кое не е безумие?
Когато ние стартирахме, желязото удари над 3 лв, ние го платихме на 2.58 лв/кг. В момента е около 1.70, т.е сме загубили 5000 лв. Но труд, кофражни платна, дървен материал поскъпнаха и не паднаха много. А трудът върви само нагоре.

# 718
И за мен 1200-1300лв са нереални цени.

Ние взехме оферта септември 2023 и започнахме да строим ноевмри, като цената на квадрат по оферта беше около 350евро, в зависимост от материалите. Това е за едноетажна къща, 190кв.м.

И друг път съм казвала, че около нас в момента много познати, приятели и роднини са в някакъв етап на строеж на къща и никой не строи на 1000+ лева.

# 719
  • София
Аз да допълня, че цитираната сума включва и 20м фундамент за гаража. Не разполагам в момента с разбивката, за да подвадя и преизчисля. Освен това къщата е повдигната на 60 см над нивото на терена, т.е има повече от скъпите операции. И не на последно място, след доста преговори, офертата беше най-добрата от четири такива Simple Smile
Стартирахме след започването на войната, когато цените бяха полудели. Да, изгубихме в сравнение с офертите октомври -ноември предишната година, но не мисля, че ако бяхме чакали година-две, щяхме да спечелим.
Цените на тухли и бетон са еднакви в цялата страна, но във Видин нов, тристаен, завършен апартамент е 50 Е, а в София, на място, което е набедено за хубаво - Ман. Ливади, 105 м2 РЗП е 200 Е на шпакловка.

Общи условия

Активация на акаунт