Красиви и след брака и детето

• 28 862
  • 709
  •   1
Отговори
# 420
  • France
А, не!!! Аз и ММ сме направо флегматични, а децата ни са зверчета. Някой рецесивен алел ще да е избил и при двамата.

# 421
Аз пък Янтра я разбрах, че няма как да се състезаваме с природата. И на 50 не изглеждам като на 20, ако и да мога да си влезна в абитуренската и булчинската рокля. Никой не е казал да се запуснем тотално и да не се къпем, постригваме или режем ноктите. Постове като на Руми са ми изключително кухи, но сега са модерни.

# 422
Това не е ментална настройка, а мотивация и дисциплина. Да не бъркаме понятията, българският език е достатъчно богат за да правим разлика.

А мотивацията и дисциплината откъде идват? Не е от менталната настройка, така ли?

Споделям просто какви са ми впечатленията. И двете двойки са изключително уравновесени като характер, организирани, може би има и други фактори. Какви навици изграждат на бебето, как го успокояват, пускат му бял шум, например, и то се кротва. Но характер на родителите и отношение към бебето, как се справят и адаптират към ситуацията определено влияят според мен. Не казвам и че не им е тежко, нормално е с бебе, но децата им са кротички.

# 423
А, не!!! Аз и ММ сме направо флегматични, а децата ни са зверчета. Някой рецесивен алел ще да е избил и при двамата.
Съшата работа. Ние кротки, а детето беше диво за 3. Като порасна се кротна, но първите 5 г. ни стопи лагерите. Не ми е пречело на рутината, защото моята отнема малко време и мъжът ми участваше активно в гледането. Но на друг тип рутина би попречило.

Скрит текст:
М/у другото 10 000 крачки са мит. Според изследванията над 7500 крачки не се откриват повече здравословни ползи.
https://www.nationalgeographic.bg/a/zabravete-za-desette-xilyadi … ki-kazvat-ucenite

# 424
  • France
Бизи, първо роди ти, после ни давай примери, на нас майките, с децата на твоите познати Wink

# 425
Аз пиша за първите година, две - как реагират децата, опира и до нервна система, някои с много реактивни, плачат, не могат да се успокоят, не могат да заспят. Други са спокойни и кротки. Зависи и от отношенията между родителите, усещанията и менталното състояние на родителите. Децата усещат много и реагират. Като поотраснат, сигурно стават зверчета, които са много живи и активни.

Edit:
Не давам пример, пиша във форум своите си впечатления и изказвам мнение.

А щом зачекна темата за примери, само да кажа, че е абсолютно научно доказано от проучванията за мотивацията и поставянето на цели, че най-ефективно за вътрешната мотивация на човек - парадоксално - не са положителните примери, а антипримерите и какво става в най-лошия случай, ако се запусне човек и не работи за целите си, така че и от антипримерите човек може да извлече (голяма) полза. Wink

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 15:51 от Анонимен

# 426
  • France
За първите две - седем... пак звучи смешно.

# 427
Да имаш дивак, пък му пускай бял шум и се надявай на спокойствие. И аз знам за такива деца-чудо, като на колежката, която спокойно оставяше и двете на грижите на бащата и излизаше, без никой да й крещи и да се тръшка, че чак малко след раждането на второто се обади да пита не може ли да поработва през свободното си време, че й било скучно.

# 428
На нас няма как да ни се падне спокойно дете, като и двамата сме нерваци. И не само ние ами и назад в поколенията - баби, дядовци, прабаби, прадядовци.... няма откъде да се вземе просто, освен някакво супер отклонение от гените.

# 429
Именно. И обратното е вярно. Родители, които са уравновесени, спокойни, адаптивни, справяли са се с предизвикателствата в живота, без особен стрес, имат определена нервна система, която се наследява и от поколенията им. Ген. Отделно, те подхождат и по друг начин към ситуацията с бебето, което също дава отражение.

# 430
Всяка майка е перфектна преди да роди.

# 431
Менталната настройка има голямо значение. Две приятелки с деца имам - едната даже с много, много трудна и проблемна бременност. Пращала ми е снимки след раждането - на леличка приличаше, а е под 30. Стегна се момичето. Правеше си 10к крачки на ден, даже и като се въртеше в кръг с дневната, излизаше всеки ден на разходка в парка, да, с гланц и руж (за насторение), правеше си редовно pilates, йогата (като противовес на следродилна депресия, доста помага). Упражнения за диастаза. Отслабна бавно за около година - едно на ръка да е устойчиво и да няма йо-йо ефект, друго - за да избегне стрии. По време на бременността се мажеше превантивно с  масло също с тази цел. Възстанови се от раждането, гледа си детето, то е кротичко като характер, като нея. Та, който иска и има желание, намира начин да се възстанови и след най-тежка бременност, не си търси оправдание, до характер и ментална настройка е.

Аз диастаза не съм имала, не съм се мазала, стрии имам от преди раждането и не са по корема, белегът от секциото изобщо не е грозен и релефен, просто тънка линия в окосмената (принципно) част, която няма шанс да се види от случаен човек, но изобщо не съм имала възможност първите една-две години да правя умишлено крачки, да играя пилатес, йога или каквото и да е. Сутрин ставаше с рев, чуваха я в радиус от километър. Имаше и други близо на нейната възраст бебета, само моята казваха, че чуват. Не смогвах сутрин да отида до тоалетна, преди да я нахраня, не чакаше и минута, с нея съм влизала в тоалетната. С нея съм се къпала, защото винаги се събуждаше, като влизах да се къпя. През цялото време мълчеше и спеше само в движение, с раницата, с количката, не съм спирала. Като тръгнех да ям, все ревеше, щото нали не е в мен, не се движи, отщяваше ми се направо. Захласваше се до посиняване от рев. Много дълго само да я чуех да реве и ми се разхлопваше сърцето. Заспиваше само в раницата, по-късно, и сега продължава често, само, ако е легнала върху мен. Като проходи, се случваше да хуква да излиза навън, и рев, не мога да я оставя сама да излиза, каквото и да правя, зарязвам го и хуквам след нея, че ако се опитам да я задържа, див вой. И с различни обувки май съм излизала, пък и тя, нали, като решеше, че ще излиза и си обуеше сама обувките, ставаха грешки. Сама я гледах, без помощ, баща ѝ идваше да я види вечер, като ще заспива, колкото да я разсъни. Бях отслабнала зверски. Толкова слаба никога не съм била преди раждането. Някъде след 2-годишна възраст спря да реве толкова и някъде след 3 спря да се събужда през нощта. Кротна се и аз нали дояждам, че тя злояда, да не стане зян, си върнах килограмите.

# 432
  • София
За мен е важно да напомня, че тези песни за менталната настройка могат да бъдат токсични. И да се надъхвате няма как да излъжете вътрешния си глас. Най много да го заглушите, което ще е много жалко.

HeartHeartHeart Много се радвам, че не се отказваш да пишеш, аз често си казвам - офф, няма смисъл - а е хубаво тези неща да се казват.

По темата, дори не мога да опиша колко изобщо не ми дреме за поддръжка - моя или на хората около мен. Нито забелязвам ново червило, нито забелязвам несресана коса. Понякога си казвам - с какво беше облечена Х днес бе? И изобщо не мога да се сетя.
Затова и не пиша по темата конкретно, но и аз намирам за вредно да се обяснява на млади майки, които може би още да не знаят на кой свят се намират, че поддръжката им е въпрос на ментална настройка и само трябва да се юрнат на йога.
Айде да оставим жените да дишат малко.

# 433
Кукумицинка, разбирам, че е било много трудно и при всеки е индивидуално - по-лесно, или по-трудно. Аз пиша за тези, родили миналата и по-миналата година. Сигурно и това играе роля. Майка ми и лелите ми са споделяли в разговор колко много по-трудно е било да се справяш с бебе преди 25-30 години. Нямало е много неща, които сега са даденост благодарение на прогреса и улесняват живота на майките неимоверно. Нямало е и успокояващ бял шум, макар че пак е можело да се чете на детето (гласът на майката действа положително) или да му се пуска музика. Нямало е и подкрепа от страна на мъжа, който е работел, и грижите са падали най-вече върху жената. В никакъв случай не твърдя, че да се гледа бебе е разходка в парка, а и, прави сте, не съм го изживяла все още от първа ръка, но това не пречи да имам наблюдения от познати и приятели и да имам мнение. В днешни дни, животът на майките е доста улеснен, раждат максимално 1-2 деца, рядкост са големите семейства с по 3-4, тъй като това са най-вече хора с финансови възможности да осигурят повече деца. Само преди 3-4 генерации не е можело да се разчита на противозачатъчни и е имало семейства (не само в България, а и навсякъде) с по 6-7 деца и жените пак са се справяли.

Скрит текст:
Аз съм на мнение, че не само за децата, а и за повечето неща в живота, който иска, търси начин, който не иска, намира извинение. Който иска, ако трябва и кръгове в дневната ще прави с бебето на ръце, но ще си направи крачките. Като не ви харесва "дядо ви Вазов", има и друга сентенция на изявени личности, които твърдят същото за менталната настройка: Henry Ford "Whether you say you can or cannot you are right."
Но това са лично мои убеждения, не ги налагам на никого, нито правя изказване моите или нечии други са правилни.

# 434
  • София
Бащите да ги оставят.

Общи условия

Активация на акаунт