Термин Август 2024 ♥ - тема 4

• 42 139
  • 721
  •   1
Отговори
# 210
По никакъв начин написаното надявам се да не е прозвучало за някого като нападение. Напълно съм на същото мнение като вас момичета, че всеки най - добре решава за себе си. Написах го, защото лично имам братовчедка ми и други приятелки, които тотално нямаха идея как протича едно секцио, какво е възстановяването, но държаха от ден едно за такова, тъй като било "по-нестрашно". За Щерев доколкото знам естественото вече е към 3 хиляди, не знам с абсолютна точност, но някъде там е. Покрива се храната, престоя, дават ти нощница, чехли, дрехи за бебето за първите дни и се грижат за него. Ще ходя сега началото на март на кръвни и на втора фетална и ще питам по-подробно и ще пиша ако някой го интересува. Доколкото знам е изцяло частно. Ако имаш допълнително здравно осигуряване могат да издадат документи и застрахователя да ти възвърне разходи впоследствие. Иначе във всяка една болница самото раждане си се вписва там по някакъв начин нз обвързан ли е с каса или не, но имаше някакъв код нещо си ако не се лъжа. Ще проверя сега началото на март и ще пиша подробности.
При нормален преглед абсолютно може да се види, но много зависи от позицията на бебето. Аз от понеделник ще съм 19 г.с и все още не знам със сигурност. Дадоха индикации за момиче, но не потвърдиха изобщо миналия път. На феталната не ми казаха, защото беше с увити крака.
Вече имаме количка, макар и да не знаем пола 😂. Светлосиня е, но съм без предразсъдъци и се надявам, че и за момиче е супер.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 10:28 от archimind

# 211
Май цените в частните болници в София вървят около 3000-3500 лв за здравноосигурени, тоест касата плаща нещичко. Специално за Надежда съм гледала подробно ценоразписа, съдейки по това колко малко над тази сума се плаща за неосигурени, касата плаща малко, далеч под половината. То и в държавните болници уж раждането е безплатно, но се доплаща какво ли не, избор на екип, стая, упойка и тн. и накрая сумата пак не е малка.
Частните фондове мисля, че имат право да възстановявят макс. до 900 лв за избор на екип. Тоест пак далеч от цялата цена за раждане в частна болница.

И аз имам чувството, че вечер коремът ми е по-голям. Вечер усещам и тежест, и болки по-често. Сутрин ми е много по-леко, даже някой път забравям, че съм бременна.

# 212
Цената на раждането в моята болница е 1800 лв. (без значение дали вагинално/секцио или едно бебче/близнаци) , което ме изненада супер приятно, все пак е частна болница Simple Smile Отделно има един пакет за бебето/бебетата за ултразвуков преглед,  който е 200 лв. Тъй че общата сума е 2000, а пък от здравноосигурителния фонд ще ми върнат 900. Съгласна съм, че в държавните болници само на пръв поглед е евтино,  а иначе доплащаш за какво ли не и те карат да носиш всякакви консумативи за теб и бебето.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 12:40 от Ivchoni

# 213
  • Пловдив
Допълнителния фонд възстановява доста под цените, които се въртят из частните болници.

Иначе аз нищо не съм плащала в държавна болница, не съм искала конкретен екип, не съм искала и вип стая.
Повечето дрешки му бяха големи, та дори и дрешки ми дадоха първоначално, докато таткото донесе други.

# 214
Здравейте, момичете Hug казаха ли ви вече с каква плацента сте висока или ниска? Innocent

# 215
Здравейте, момичете Hug казаха ли ви вече с каква плацента сте висока или ниска? Innocent

Аз съм с предна висока.Което е супер като разположение , но къс е ще усетя бебо най-вероятно.
С близнаците бяха предни ниски , но после се вдигнаха.

# 216
Аз съм с много ниска засега, но поне е предна и шансът да се измести е двойно по- голям отколкото, ако е задна. С дъщеря ми до последно следяхме дали ще се отмести достатъчно за естествено и накрая стана, а беше задна… затова и сега вярвам, че ще се вдигне колкото е нужно. Hands Pray

# 217
  • Гр. София

Lili222, На мен само ми казаха, че е предна, предполагам, че не е ниска, иначе би трябвало да го кажат, нали? Но понеже е предна, а и си имам корем по принцип, сигурно има още дооста време, докато усетя бебчето. Ама.. ще чакам, какво да правя Laughing

Нирвана 2404, Относно витамините Елевит - моят АГ ми каза да си взема каквито и да е витамини за бременни и аз си взех от тях. Само че видях, че съдържат витамин А, но  не пише колко % от препоръчителната дневна доза, а Вит. А не е добре да се приема по време на бременност, доколкото знам, Освен това фолиевата киселина в Елевит не е метилирана. Аз имам мутация MTHFR, заради която не мога да усвоявам неметилирани форми на фолиева киселина и витамин B12. Та.. отидох в аптеката и поисках витамини за бременни без вит. А, с метилирани фолиева и B12 - е, такива няма. Най-близко до това са Pregnacare Max, в тях няма вит. А и фолиевата к-на е метилирана, но B12 не е, та затова пия отделно метилиран B12 по 1000 единици, през ден. В Pregnacare Max Има отделен блистер с Omega 3, обаче съотношението между DHA и EPA в нея е 300 mg към 60 mg, а ооптималното съотношение е 1:2. Затова приемам отделно Ultra Omega 3 Fish Oil на Now (от sila bg си го поръчвам).

Момичета, относно раждането, преди време и аз си мислех, че секциото би било по-лесната версия, така да се каже. (Аз не съм раждала до момента). Ама колкото повече чета, толкова повече ми се иска да успея да родя естествено. Обаче има едно "но" - с двурога матка съм.Това е нечесто срещана анатомична аномалия, при която матката има формата на сърце, т.е. има нещо като частична преграда. Това прави пространството вътре по-тясно и съответно бебчето не успява да се завърти и остава в седалищно положение в 90% от случаите, та... Мога само да се надявам да съм от 10-те процента. Майка ми вероятно също е била с двурога матка, тъй като това почти винаги се предава по наследство, и от две раждания едното ѝ е било нормално, а другото - секцио (за съжаление няма как да я разпитам за детайли, тъй като вече не е сред нас, а преди години не ми е хрумвало, че това ще ми е ценна информация). Другото недобро в тези случаи е, че е по-висока вероятността за преждевременно раждане. По тази причина съм се насочила към Майчин дом за раждането, тъй като там неонатологията е на най-добро ниво.

Ох, дълъг пост стана, но само още нещо да добавя:
За бебчето още нищо не сме пазарували, рано ни се струва, макар че знаем пола (момче Blue Heart), но пък аз миналия уикенд врътнах един добър шопинг в мола, само за себе си и се сдобих с 5 блузки, 1 риза, 2 тениски, 1 пижама, 1 нощница, 2 чифта дънки за бременни и 2 чифта пухкави пантофки за вкъщи Simple Smile Това всичко ми излезе 248 лв., от Waikiki, Terranova и Pepco.

# 218
  • гр. София
archimind, да, 3000 лв е естественото раждане в Щерев за здравноосигурените пациентки, а касата отделно им плаща още не знам точно колко.
Иначе като раждах преди 2 години беше 2450.
Но да, поне знаеш, че всичко ти влиза в тази сума и няма да има изненадващи доплащания.
За секцио е повече, за близнаци дори естествено също, а за секцио на близнаци още повече, та може и към 4000 да излезе при мен, зависи как раждам.

За съжаление, от тези 3-4 хил лв от допълнителното здравно ще ми възстановят само 600 лв. Но се успокоявам, че еднократната помощ от държавата при раждане на близнаци е 1800 лв, та ще дойдат и от там средства.

Иначе точно онзи ден бях на преглед и с доктора обсъждахме темата за начина на раждане при близнаци. Той ми каза, че двуплодната бременност увеличава шанса да се наложи секцио, но не го прави задължително.
Каза, че зависи как са застанали бебетата. Ако са главично и двете и всичко останало с бебетата и с майката изглежда добре, може естествено. Каза също, че той самият всяка година има по няколко такива родилки и всичко с бебетата и майките е наред.
В обкръжението ни също чухме за няколко такива случая като започнахме да споделяме новината наскоро. Та малко се обнадеждих, че е възможно и се надявам да се получи и при нас.
Опитвам се все пак да не се пренавивам за естествено и да съм психически подготвена и за двата варианта и да се прецени на момента кое е най-добре за бебетата.

# 219
Аз като раждах в Надежда близнаците нямаше оскъпяване от това да родиш едно бебе.Беше 2200 лв. , сега вече е над 3000 със сигурност , а май нищо не се е променило.

# 220
За Гагова имам отзив от позната, с две думи беше много доволна. Роди 2022 и сега пак при нея се следи.
Дойчиновски асистираше на моята лекарка (Илиева) при раждането, после и на визитациите минаваше. Само хубави неща мога да кажа за него от личен опит.

Аз съм раждала във Вита сега пак смятам да е там. Към кои лекари сте се насочили?

Аз се колебая между д-р Китанова, Дойчиновски и Гагова, като засега клоня към д-р Китанова. Имаш ли някакви наблюдения и препоръки?

Sunny_Smile, имам приятелка с двурога матка, бебето се завъртя главично и си износи до края. Роди секцио, но по желание. Така че има надежда всичко да е нормално!

Да, аз се радвам, че родих нормално. Буквално раждаш и след 2 часа си ставаш на краката и можеш душ да си вземеш.

И аз пишкам постоянно, много ме изнервя това. Изпия една чаша, 5 пъти ходя до тоалетна. С предишната бременност не беше така, даже последния месец.

Последна редакция: сб, 24 фев 2024, 15:59 от NI_CI

# 221
Здравейте момичета,

Някой правил ли е тест за определяне на резус фактора на плода и ако да къде? Моята АГ ми препоръча Майчин дом.

# 222
Момичета, да ви попитам за мнение?

Чудя се дали да купуваме бебешко легло, кошара. На мен ми се струва излишно и сякаш клоня да не купуваме...

За каката бяхме купили всичко, имахме и кошарка. Една нощ не е спала там... В момента, в който я оставяхме, започваше да плаче и нищо не помагаше. Така че спеше при мен от самото начало, в импровизирано "гнездо" до главата ми (далеч от юргани, завивки и т.н.). В последствие свикнахме така, че дори не се будех за нощно кърмене и бях свежа и наспана майка... а я кърмих до година и половина.

Сега се колебая, нямаме много място и без това, не ми се иска излишна мебел в стаята. От друга страна, това бебе може да еднорог и да си спи само.

Та, има ли сред вас и други, които мислят кошарата за излишна?

# 223
Момичета, да ви попитам за мнение?

Чудя се дали да купуваме бебешко легло, кошара. На мен ми се струва излишно и сякаш клоня да не купуваме...

За каката бяхме купили всичко, имахме и кошарка. Една нощ не е спала там... В момента, в който я оставяхме, започваше да плаче и нищо не помагаше. Така че спеше при мен от самото начало, в импровизирано "гнездо" до главата ми (далеч от юргани, завивки и т.н.). В последствие свикнахме така, че дори не се будех за нощно кърмене и бях свежа и наспана майка... а я кърмих до година и половина.

Сега се колебая, нямаме много място и без това, не ми се иска излишна мебел в стаята. От друга страна, това бебе може да еднорог и да си спи само.

Та, има ли сред вас и други, които мислят кошарата за излишна?

Ние за сега ще сме с next to me, по-натам ще видим как ще се развият нещата.

# 224
За Гагова имам отзив от позната, с две думи беше много доволна. Роди 2022 и сега пак при нея се следи.
Дойчиновски асистираше на моята лекарка (Илиева) при раждането, после и на визитациите минаваше. Само хубави неща мога да кажа за него от личен опит.

Аз съм раждала във Вита сега пак смятам да е там. Към кои лекари сте се насочили?

Аз се колебая между д-р Китанова, Дойчиновски и Гагова, като засега клоня към д-р Китанова. Имаш ли някакви наблюдения и препоръки?

Sunny_Smile, имам приятелка с двурога матка, бебето се завъртя главично и си износи до края. Роди секцио, но по желание. Така че има надежда всичко да е нормално!

Да, аз се радвам, че родих нормално. Буквално раждаш и след 2 часа си ставаш на краката и можеш душ да си вземеш.

И аз пишкам постоянно, много ме изнервя това. Изпия една чаша, 5 пъти ходя до тоалетна. С предишната бременност не беше така, даже последния месец.

Аз се следя при Дойчиновски, изключително доволна съм. Близка приятелка се следи и роди при него миналия месец, внимателно следя цялата й бременност. Роди естествено при него първото си дете, като по нейни думи благодарение на неговите напътствия е родила бързо и безпроблемно.

@Sunny_Smile, аз приемам Pregnacare max от самото начало, доволна съм. Също имам мутация и не усвоявам Б12, приемам Неофолик мета.

Смятам на идния преглед да попитам дали плацентата ми е предна или задна. На ФМ на 07.02 единствено ми казаха, че е много ниско, но ме увериха, че на този етап е нормално. Не знам дали е от това, но от седмица или две изпитвам ужасно болезнени опъвания след вървене, които дори и след като си почина не отминават напълно.. Силно се надявам след няколко седмици да престанат за да мога да се раздвижвам без притеснение.

Общи условия

Активация на акаунт