Двойно виждане

 • 806
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 616
Здравейте, снощи внезапно започнах да виждам двойно. Посетих спешното, кръвното ми беше високо, свалиха го, но проблемът продължава. Приеха ме в неврологично в болница, цяла нощ системи и нищо. Даже ми е по-зле. Какво може да се случва с мен? Скенерът е чист - нищо обезпокоително няма.

# 1
 • Мнения: 977
Трябва да се мине и през ЯМР. На скенера не се виждат някои неща. Поне сте изключили аневризма или някоя патология (туморно образувание) със скенера. В коя посока е двойното виждане? Например напред и надясно, само надясно или само наляво? Или нагоре-надолу? Предполагам са направили неврологичния преглед с движението на пръста  пред очите. Отделно за реакции на лакътните и коленните стави. Ако застанете пред огледалото, и гледайки се себе си право напред, виждате ли изместване на едното око (като кривогледство?). Или си завъртите главата наляво надясно, следейки напред образа си в огледалото, виждате ли изоставане на някое от очите спрямо движението на другото? Системите не действат веднага, а след 3-4 дена. И то след вливките. После може да има и опашки (ако е урбазон (кортикостероиди)).  Също много важно е дали е с едното или с двете очи. Т.е. като затворите едното или другото око пак ли виждате двойно. Но предполагам, че двойното виждане е с двете очи (загуба на синхрон, неврологичен проблем между двете очи), щом направо са Ви вкарали в неврологията. Успех!

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 08:28 от Seiko7075

# 2
 • Мнения: 11 334
Не пропускайте да направите изследвания и за СПИН. Един от симптомите му е двойно виждане.
Моля не изпадайте в паника - много хора боледуват без да знаят или знаят и държат заболяването под контрол.
Изследвайте се!

# 3
 • Мнения: 616
Благодаря за от говорите.  Двойното виждане е с двете очи и доста засилено като гледам надолу. Ще направя ЯМР до края на болничния престой. Днес предстои доплер. Изследване за СПИН не съм правила.

# 4
 • Варненска клюкарка
 • Мнения: 15 390
Когато синът ми беше на 6 г. една декемврийска вечер започна да вижда двойно - състоянието се нарича диплопия. Още на другата сутрин минахме скенер, а малко по късно през деня и преглед при детски офталмолог. Лекарката му направи тест с червено стъкло, през което детето виждаше нормално и тя каза че проблемът  не е от очите, а от мозъка. За 40 дни минахме много прегледи при невролози и неврохирурзи, ЯМР,  мерихме периметри (много сложно защото става с активното съдействие на пациента, а в случая малко дете) Вече не помня кой от специалистите каза че е увреждане на 3-ти и 4ти черепно - мозъчни нерви.  Паралелно малкия се разболя с висока температура и въобще се разгърна  пълна картина на вирусно заболяване. Казаха че може би причината за диплопията е това. Детска невроложка предписа сироп Ноотропил и витамини Милгама. Болестта отложи ЯМР с месец, но когато все пак го направихме, имаше само нормален сигнал  при изследване на главен мозък. Но и симптома изчезна няколко дни след позакъснелия ЯМР - с  отшумяването на  вируса, изчезна и диплопията. Общо взето не разбрахме със сигурност причината за появата и. През годините след това се повтори още няколко пъти но само моментно - случваше се в час по физическо ако бягат, прегледа при детски кардиолог не показа нищо нередно, само доста ниско кръвно.    През годините всеки път сме го водили на лекар, когато се появяваха отново същите симптоми, но след втората година даже спряха да му обръщат първоначалното внимание. Казваха ни да внимаваме за резки промени в говора, паметта,  походката или зрението, но нямаше, винаги е бил бъбрив и умен - сега е на 20, студент по медицина.

# 5
 • Мнения: 256
Не вярвах да се появи такава тема.. Имам същият проблем от няколко месеца - двойно виждане с двете очи /бинокулярна диплопия/ - като гледам само с едното око проблем няма. След няколко лекари изследвания още няма точна причина. Споделям ви моя опит дотук.

1-ва стъпка офталмолог, пълен преглед + оптична кохерентна томография /като скенер на очите/. Резултат чист, без видими увреждания. Това насочи към причина извън очите. Лош синхрон на двете очи ->  мускулите и нервите, които свързват очите с мозъка /черепномозъчни нерви/,  проблем с някой от тях или натиск върху тях. Евентуално кръвносните съдове в тях т.е. метаболитни причини.
2-ра стъпка невролог, но не практикува вболница. Прегледът нищо конкретно, назначиха ЯМР на главата с контраст, за да се изключи тумор не дай боже + други неврологични проблеми, които биха се видяли в мозъка /аневризми, множествена склероза и т.н./. Резултатът бе абсолютно чист.
3-та стъпка ендокринолог, пуснаха ми лаб. изследване за тиреоид-асоциирана офталмопатия /щитовидна аномалия с възможен ефект върху зрението/ - отрицателно. Захар инсулин нормални, диабет също няма. Имам анемия и някои други дефицити, тепърва ще ги оправям.

Така стигнах доникъде, основни физиологични причини се изключват, нямам други неврологични симптоми, мистерия. Оттам неврологът предположи фактор стрес, защото над 1година бях под хронично напрежение, което не успявах да отработя, имах 1 криза с високо кръвно, физически психически се влошавах  стигнах до бърнаут. Не намирах медицинско обяснение за връзката между двете, но вярвам дпонякъде в психосоматиката и се доверих. Спрях временно с лекарите, напуснах работа не само заради това, почивам, посещавам психолог.  Няколко месеца минаха по-спокойна съм, но зрението засега няма промяна. Търсих сама информация за връзка със стреса пряка косвена, нищо конкретно. Май ще ходя пак при невролог за някакви по- по-детайлни изследвания да търсим игла в купа сено, защото иначе седя чакам и не знам дали е правилно UnamusedWorried

На вас задължително ви трябва ЯМР, може би все пак и офталмолог. Поетапно се изключват най-логичните и най-рисковите възможни причини.  Дано всичко се развие добре. Ако решите споделете какво се случва.  Аз също приемам мнения насоки, каквото и да е от някой от четящите Hands Pray

# 6
 • Мнения: 977
Аз съм така от 12 години. Но с диагноза. Не се лекувам с нищо.

# 7
 • Мнения: 13 539
Аз съм така от 12 години. Но с диагноза. Не се лекувам с нищо.
Диагнозата е?

# 8
 • Мнения: 977
Аз съм така от 12 години. Но с диагноза. Не се лекувам с нищо.
Диагнозата е?
Демиелинизираща. Разграждане на миелина по ЧМН (черепномозъчни нерви). Имах КИС (клинично изолиран синдром). Имам познат със същият проблем (чиста глава от ЯМР), но си го има проблема. Пак със КИС. Та възможно е и да е тази диагноза Вашата (Miss_Kaprisse), но да е с КИС, доброкачествена МС евентуално. Но си трябват изследвания, освен ЯМР, ако искате със сигурност да знаете, се прави пункция на гръбначния стълб и се тегли ликвор. В "Св. Иван Рилски" много обичат да правят първо това и после правят други изследвания. Аз не бих се подложил на такова, най-малкото могат да ме осакатят допълнително.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 16:30 от Seiko7075

# 9
 • Мнения: 616
При мен стресът е огромен последните два месеца. Имам и завишена кръвна захар - пия лекарства от 8 месеца. Лекарите смятат, че е твърди кратко време този диабет да е причина, защото е от скоро. Проблемът е високото кръвно снощи -170/100. Днес обаче ми е много ниско. Вчера беше кошмарно в работата. Сигурна съм, че тези ядове оказаха влияние, ама аз съм си виновна, че допуснах лошотията на хората да ми се отрази.

# 10
 • Мнения: 977
При мен стресът е огромен последните два месеца. Имам и завишена кръвна захар - пия лекарства от 8 месеца. Лекарите смятат, че е твърди кратко време този диабет да е причина, защото е от скоро. Проблемът е високото кръвно снощи -170/100. Днес обаче ми е много ниско. Вчера беше кошмарно в работата. Сигурна съм, че тези ядове оказаха влияние, ама аз съм си виновна, че допуснах лошотията на хората да ми се отрази.

И аз от това го отключих - от много силен стрес (личен) и то няколко години. Свързах го даже с една ваксина за тетанус. После с вирус. Но истината е че стресът го отключва. Срива се имунната система нещо се сбърква (при мен). И отключва автоимунни процеси. При Вас може да не е така. До колкото знам диабетът също предизвиква неврологични проблеми и е възможно той да причинява нещо ?

И който казва че от ядове и стрес не може да си отиде човек? Явно ми е наследствено, но майка ми също беше нещо стресирана ядосана. И отключи уртикария. Не можете да си представите, цялата на червени петна, но и лигавиците се подуват почервеняват. И спираше да диша. Наляха я с урбазон (кортикостероиди). Това май е универсално лекарство за всякакви възпаления. И моят КИС го овладяха така.

Последна редакция: вт, 20 фев 2024, 16:28 от Seiko7075

# 11
 • Мнения: 256
Seiko7075, благодаря за споделеното! Вас ви диагностицираха основно с ЯМР ли? Останах с убеждение, че МС или демиелинизация задължително се проявява с лезии, видими на ЯМР. А наистина ли двойното виждане си стои при вас или не разбрах?  При мен не е вариант, защото се оказа, че  бавно прогресира. Ако доскоро се проявяваше минимум на 2 метра разстояние, вече става и с близки образи /посоката е хоризонтално/. Трудно ползвам компютър, на улицата си гледам в краката, но тротоари стълби всичко се раздвоява, вторият образ застъпва първия и е зле.

Много четох и аз стигнах до варианта "идиопатично повишено вътречерепно налягане", т.е. с неизвестена причина, което имитира симптоми на тумор, но с чист ЯМР като при мен. Там се препоръчва лумбална пункция за диагностика + евентуално облекчаване. За жалост не съм в София, невроофталмолози тук няма, обмислям заначало невролог в УМБАЛ Варна. Чета ровя, но не съм наясно кои стандартни невро-изследвания ЕМГ доплер и прочие са приложими при ЧМН /ако изобщо/, когато оплакванията са само в зрението. 

Ако можете напишете ми какво друго са тествали при вас, ако решите и на ЛС, ще съм благодарна.

# 12
 • Мнения: 977
Писах на лично.

# 13
 • Мнения: 616
При мен нещата са по-добре. Замаяна съм още, но ми държат кръвното ниско и по цял ден лежа. На доплера всичко е наред. Доцентката днес каза, че всичко е от кръвното. Спазъм на малки съдове, който е овладян с многото системи.

# 14
 • Мнения: 977
При мен нещата са по-добре. Замаяна съм още, но ми държат кръвното ниско и по цял ден лежа. На доплера всичко е наред. Доцентката днес каза, че всичко е от кръвното. Спазъм на малки съдове, който е овладян с многото системи.

Браво. Здраве Ви желая и спокойствие! Щях да напиша че пак може да е от мигрена или клъстерно главоболие (пак спазми на кръвоносни съдове) пак симптом е двойно виждане. Но тогава със сигурност щяхте да знаете че е от главоболието - болката е ужасна.

Общи условия

Активация на акаунт