Съвет относно имот попадащ в Параграф 4

• 1 793
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте моля за съвет от компетентни или сблъскали се с параграф 4. Закупихме имот преди 19 години и сега се оказа,че го възстановяват на предишния собственик от който го закупихме. Предишния собственик няма претенции към имота,оказва ни съдействие,но реално нямаме идея как трябва да постъпим. От общината ни съветват да поискаме да възстановят имота на предишния собственик и отново да изповядваме сделката помежду ни. Процедурата щяла да отнеме поне две години.И другия вариант да заведа дело срещу Кадастъра или Общината. В същото време твърдят, че ще изгубя делата,както и че не е в мой интерес да искам да възстановят имота на предишния собственик. От Кадастъра ми обясниха,че дори и да заведа дело срещу тях ще го изгубя.Направих консултации и с адвокати, които предлагат да се заведе дело срещу Общината и казват,че ще ми се отхвърли жалбата.И никой няма идея как да се постъпи в този случай.Приемам препоръки и за компетентен адвокат.

# 1
  • Melmak
Контакти на добър адвокат мога да дам на лично.

# 2
  • Далечният изток
Как някой дава идея за водене на дело, което ще се загуби и какви са тия жалби, които ще се отхвърлят?! Нещо доста объркахте нещата. Как го купихте преди 19 години този имот? Продавачът явно е имал някакъв документ за собственост. Вие сега какъв документ за собственост имате?

# 3
Това са земи, дадени по почина за така нареченото "самозадоволяване".
Били са земеделски, а сега - след няколко десетилетия, масово попадат в границите на населени места.
Няма адекватни данни, за да се отговори на питащата.
С какъв документ ви се е легитимира "продавача", (че да купите ) и с какъв документ ви го прехвърли на вас. От това трябва да започнете.

# 4
Нещо й има на сделката ви с този предишен собственик, за да я оспорват сега. Ако не желаете тук, на адвокат дайте детайлите.

# 5
,§ 4 от ЗСПЗЗ ли имате предвид? Тези имоти са дадени за ползване, не е прехвърляна собственост. По-късно имаше срок, в който ползвателите можеха да ги закупят. Отдавна изтече, не ми се рови да проверявам дали сега е удължен, но не ми се вярва.
Как мина сделката ви, нотариус ли я изповяда? Какви документи тогава представи продавачът?

# 6
,§ 4 от ЗСПЗЗ ли имате предвид? Тези имоти са дадени за ползване, не е прехвърляна собственост. По-късно имаше срок, в който ползвателите можеха да ги закупят. Отдавна изтече, не ми се рови да проверявам дали сега е удължен, но не ми се вярва.
Как мина сделката ви, нотариус ли я изповяда? Какви документи тогава представи продавачът?
Точно този параграф цитирам.Имота е даден за ползване преди много години и е заплатен от ползвателя на общината през 90-години. Закупихме имота от ползвателя пред нотариус и сумата по банков път. Преди сделката бях наясно, че все някога ще се приложи параграф 4,но от общината към онзи момент ме увериха, че този имот никога няма да бъде възстановен, защото е заплатен на общината.И сега се оказва, че когато са изготвяли плана са работили по данни до 2000 г. и съответно никъде не фигурирам,че имота е мой от 19 години.И тук идва проблема.Имота ми не е атакуван и няма издадена заповед за възстановяване.От общината ме съветват аз или продавача ми да поискаме да му се възстанови имота на него и чак тогава отново да ми прехвърли имота.Адвокатите предлагат да се заведе дело срещу заповедта на кмета.И двата варианта ми се струват лишени от логика.Затова търся съвет ако някой е минал през това или е компетентен.

# 7
Нещо й има на сделката ви с този предишен собственик, за да я оспорват сега. Ако не желаете тук, на адвокат дайте детайлите.
Всичко й е наред със сделката.Никой от нас двамата продавач и купувач нищо не оспорва.Не се възстановява имота на наследниците на собственика,който е бил преди ползвателя(моя продавач).Не ми отнемат и от квадратурата.Но в общината си водят,че имота е на предишния собственик т.е. продавача по моята сделка.И твърдят, че трябва да му го възстановят.Тъй като той не желае това ми казват аз да поискам да му бъде възстановен имота,за да ми го прехвърли отново.Затова търся тук съвет,че там където се развива действието като чуят параграф 4 и охкат и казват, че не виждали изход от тая каша дето са я забъркали.А го работят и уж трябва да са компетентни.И за съжаление го отнасят хората.

# 8
19 години значи, че е станала малко преди 2007 г. продажбата, иначе собственикът щеше да си е неоспорим собственик. Пълна глупост е сега бившият собственик или вие да подавате документи да му възстановяват на него имот, който е продал. Наемете си адвокат. Казусът е, че ви е продал нещо, което не е негово, но той си е мислил, че е негово, вие сте го купили съд съзнанието, че ставате собственици, тоест вие сте добросъвестен владелец и можете да уредите собствеността, като придобиете имота по давност. Поне така ми се струва. Имотът само земя ли е, в регулация ли е в момента?

# 9
  • Далечният изток
Имаше мораториум за придобиване на държавни и общински имоти по давност, така че този вариант отпада.
Не разбрахме с какъв документ продавачът се е легитимирал като собственик...

# 10
С никакъв, най-вероятно. Говорим за легитимация като собственик, а не като ползвател.Това са отстъпени за ползване земи, които при промени на законите станаха възможни за придобиване по определен ред, различен от общия ред.
Всяка година декември продължаваха мораториума за по още една година. Без документи няма смисъл от гадания. Няма добросъвестност при обявен мораториум.

# 11
  • Далечният изток
Тогава се чудя как нотариус е изповядал сделката...

# 12
По спомен с нотариален акт.Даже в мен са му  квитанциите с които е заплатил на общината през 1999 г. имота.В регулация е.Миналата година си изкарах акт 15 на построеното от мен,а сега ми твърдят в общината,че било невъзможно да ми разрешат да строя и да получа какъвто и да е документ.То адвокат ще си наема.Обаче кого да съдя като проблем с продавача (ползвателя) нямам.Тези, които заведоха иск срещу заповедта на общината изгубиха делата.Но пък и аз или ползвателя да искаме да го признаят за собственик и тогава да изповядваме отново сделката е повече от абсурдно.Другото странно ми е,че щом не го възстановяват на наследниците на предишния собственик,а на ползвателя който е продавача защо въобще трябва да правя аз нещо.Ако беше да се възстанови на първия собственик да кажем да се притрснявам.Затова се допитвам тук.

# 13
  • Далечният изток
Вижте на вашия нотариален акт отзад, тоест в края, като представени документи какво пише.

# 14
Вижте на вашия нотариален акт отзад, тоест в края, като представени документи какво пише.
Пише представиха се следните документи: Нито.акт ...,том...,Рег.....,н.д. .... от 1999 г. на нотариус....,отбелязан в регистрите на Служба по вписванията под номер, том. Акт за узаконяване от 1992 г. на община ...

Общи условия

Активация на акаунт