Абитуриентски страсти 2024

• 125 331
  • 1 339
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
Дъщеря ми има рокля от ноември, всички я харесахме, отива й на натюрела. Тя не пробва много модели, тази й седеше най-добре. Общо взето за 2 часа взехме роклята и обувки към нея.
Преди нова година ходи на пробни прически и грим, графикът за деня е съставен. Дори вчера ми се обадиха от офиса на фотографката, за да им кажем горе-долу часовия диапазон за снимки в деня.
Дъщеря ми се подготвя много усилено за кадидантастудентски изпити и е делигирала организацията на партито на мен Wink Минали години сме ходили на абит. балове на наши приятели и тя винаги е имала интерес и е присъствала, когато може, и някакси беше естествено и тя да има такова парти, не е протестирала, напротив.
Около новогодишните празници се разходихме по испанско и инвестирах 2-3 часа в тамошен бутик за рокля за мен Relaxed. Доволна съм, имах възможност за пробвам доста модели и да избера, не всички ми стояха, но пак бяха прекрасни. Като ти подадат съответните аксесоари, тоалетът се завършва и съвсем по друг начин се виждаш, професионалисти!
За паричните подаръци - колкото са по-близки, толкова по-големи суми дават. Също и възможностите на хората имат значение. Аз лично предпочитам нещо за спомен да й подарят, което ще й напомня за човека, но всеки преценява.
Бързо да минава вече тази важна учебна година и да приключваме, че.....

# 1 096
  • София
За колко близки хора се пита? От миналата година - приятели - 100-150 лв на човек, от вуйчо/чичо 500/600 общо, от бабата 1000 лв.
Аз бях касичката на моята, събирах пликовете в моята чанта. 😂

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 06:53 от yovanka

# 1 097
  • София
Aila, и при нас няма да има професионален фотограф - дъщеря ми не иска такъв тип "нагласени" снимки, но то и аз съм напълно съгласна с нея. Гледах, гледах из нета албумите на всички известни фотографи - ми не, нищо не ми хареса, изкуствено ми е.
Имаме приятели, които са любители, но снимат добре; и ние също ще щракаме и просто ще си имаме истински снимки, запечатали искрено момента.
Но ние сме си такива цялото семейство, не се взимаме твърде насериозно за подобни "събития".
И моят син не искаше нагласени снимки, но мой колега е и фотограф в свободното си време и не прави нагласени снимки, а по-скоро папарашки Simple Smile
Чудесен спомен са за майки, баби , лели , а и децата в последствие оценяват това. Но ако не го направят, после няма 2ри опит Simple Smile
Ако някой има желание, ще дам контакт.

# 1 098
Там е проблема, че най-вероятно и любителски снимки няма да имаме. Ние не сме от фотографите, приятел фотограф също нямам, а едната девойка напоследък дори на РД на баща си отказа да се включи в семейна снимка в ресторанта за спомен.
Но вече съм се примирила.
Все пак някакъв реиндж за подарък дали имате. Би трябвало поне куверта да покрие и  малко отгоре, а тъй като ние няма да правим бал не знам дори колко излиза куверта средно в обикновен ресторант на човек.
Ами кой колкото прецени толкова ще даде. На моите синове подаряваха различни суми. От близки с възможности получиха по 1000 лв. + златни мъжки гривни. Други даваха по 100 лв. от възрастен като по онова време кувертите се въртяха между 30 и 50 лв. Бабите и дядовците даряваха по по-малко. Синовете ми предпочитаха да им дарят пари, за да си купят след това неща, които са си намислили. Ние също сме дарявали различни суми, като сме гледали  да покрие куверта + още толкова. На наше момиче, на което съм кръстница подарихме скъп комплект бижута с малки диамантчета и сапфир, закупени от Турция. Така се бяхме разбрали, че ние ще осигурим бижутата към тоалета за балната вечер. Родитилите й купиха бижутата за вечерта с близките. Не разбирам вие защо питате като не сте гост, а от семейството на абитиурента?!

# 1 099
Мисля,че в днешно време абитуриентите биха се зарадвали най-вече на кеш, това е положението. Кой да си ги ползва за студентството, кой да си купи нещо мечтано, но със сигурност ще им е за предпочитане. А колко пари - колкото имаш възможност и ти е на сърце. Аз и 20 лв бих оценила и уважила като жест.

# 1 100
  • София
Моята нищо не харчи, само събира (от РД, Коледа...), в банка се е превърнала  Joy . Затова искам да й подарят нещо, а не пари, но много хора не искат да рискуват, по-лесно е пари. Не ми е проблем, де, само споделям, че има и друга гледна точка.

# 1 101
  • София
Fatalina явно не съм се изразила достатъчно правилно. Както вече написах ние няма да празнуваме, освен неформално събиране с баба, дядо и леля. Те колко ще дадат изобщо няма значение, обикновено споровете там са да не прекаляват.
Самите ние обаче сме поканени на бал и се чудя ние как да процедираме. Обикновено не се справям с избора на предметен подарък, затова най-вероятно ще са пари, но се опитвам да се ориентирам каква сума би била подходяща предвид, че сме цялото семейство от 5 човека поканени.
Отделно и близначките поотделно са поканени на бал на някои от техните съученици.

# 1 102
Моят син всичко си хареса от предметите подаръци, а парите му още стоят. Събра си последващо от празници и обмисля покупка на по-сериозен компютър.

Ако сте гост на абитуриент и сте поканен "от сърце", а не "по протокол" (по някаква друга причина), абитуриент ще оцени и 20лв,както се каза по-горе.
Наскоро спорих и в "сватбената тема", за мен този модел "куверт+" е... не мога да намеря по-мека дума да го кажа. В крайна сметка, никой не кани гости да му покриват куверта, това не е благотворително събитие. Всеки си решава с какъв куверт да си нагости близките, а хората не са отишли да ядат куверт, а заради събитието.
Бих била огорчена , ако някой не се отзове на поканата, само защото не може да даде пари или подарък.
За мен тук няма правила.

# 1 103
Миналата година бяхме на скромно домашно изпращане на абитуриентка, дъщеря на приятелка. Дадохме по 100 лв. И аз ще събера най-близки приятелки да я изпратят, няма да сме в ресторант( не сме по тая част).

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 15:59 от clevermary

# 1 104
Отделно и близначките поотделно са поканени на бал на някои от техните съученици.

Децата не си разменяха подаръци, когато бяха канени по балове на съученици.
Само най-близките приятелки си размениха нещица, но както правеха и по рождените дни - общ подарък за нещо по-големичко.
То тогава настават големи обиколки, ако трябва и да носят подаръци съвсем ще се разорят Joy

# 1 105
Абсолютно като Светкавица мисля и аз. И като родител не бих се разсърдила изобщо, ако гостите просто дойдат да се позабавляваме, без ангажимент. Ние си имаме достатъчно да му дадем на абитуриента всичко, от което има нужда, така или иначе.

И да вмъкна само, че според мен когато съученици си гостуват по абитуриентски партита, не е редно нищо да си подаряват, защото всички са "бенефициенти" на едно и също събитие и е някак безпредметно. И този който ще гостува първи, някак ще зададе летвата с подарък/парична стойност и после всички ще се чувстват длъжни да отговорят или надскочат. Ами не е редно, според мен.

# 1 106
  • София
McKitty разбирам ти логиката за децата, но предвид че те няма да празнуват и да канят съученици малко ми се струва странно да отидат без подарък. Но както казах изобщо не съм запозната и затова разпитвам как е по принцип за да се ориентирам.

# 1 107
  • Бургас
...
Бих била огорчена , ако някой не се отзове на поканата, само защото не може да даде пари или подарък.
За мен тук няма правила.

На практика обаче се случва. Не се сърдя, всеки си знае какво му е.

Пари е най-практично, освен ако нещо конкретно не иска абитуриента. Оползотвориха се много добре от него в последствие за неща свързани с обучението му.

# 1 108
За Сф - в колко часа се събират пред Ал. Невски? Към 18-19 часа някъде, ама в колко точно и всички училища в един и същи час ли се изсипват?
Освен фризьор и който ще ползва гримьор, и снимки, друго въобще не виждам как може да се намести в същия ден - визирам събирания с роднини/ приятели. То не е идеята да откачи човек от търчане все пак.
ПП: По-рано, около 17 - 17:30 било събирането пред Невски според дъщеря ми, която ходи заради приятели м.г.
Съвсем се сви времето в деня на бала. 😁

Ами ние ще трябва да наместим и матурата в този ден Simple Smile
Иначе с роклята сме готови. Но трябва да купим обувки и чанта. За грим и прическа уж имаме план. Гости няма да правим...
Може би ще ни поканят и нас на бал, както и девойката. Полезни гледни точки споделяте!

# 1 109
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Впуснахме се и ние в подготовката за бала, та се записвам в темата.
Запазени часове за грим и прическа (не беше лесно, предвид факта, че се сетихме през февруари). На пробни не иска да ходи.
Роклята е налична. В един магазин не сме стъпили. За бутик дума не даваше да се обели. Няколко рокли и гащеризона,  поръчани по инернет и върнати. В крайна сметка, съвсем на майтап, пробва рокля в един мол, тя пък й заспа. Отсече - тази ще е.
Обувки и чанта тепърва ще се търсят.

Желая успех на всички с организацията и накрая да изживеете прекрасни емоции!

Общи условия

Активация на акаунт