Частни училища -информативно - дискусионна тема- 63

• 62 429
  • 757
  •   1
Отговори
# 120
Неквалифициран не е преподавал в топ-училищата. Въпросната госпожа не е преподавала при нас (макар и аз да смятам, че поне за ПУК тя преподава супер), а колкото до това колко е топ ТЕ, до голяма степен имаме еднакво мнение с теб, както имаме до голяма степен еднакво мнение и за всичко останало 😂

# 121
  • София
За да бъде един преподавател в извънкласната сфера наистина добър и да разшири кръгозора на децата в дългосрочен план, а не просто да ги напомпа с генерични задачи, е необходимо да е специалист. Трябва да има поглед отгоре върху материала и програмите, върху това, което предстои в общообразователен и състезателен план и да си заложи отрано база на ключовите места.
Особено на ниво ПУК и начални класове има голям риск детето да назубри разни трикове, които водят до добър резултат на непосредствено предстоящите състезания, но са направо вредни в перспектива. Конкретен пример е налучкването - предвид скромното числово множество, с което боравят малките, един куп задачи могат да бъдат преодоляни (на ниво намиране на отговора) с хаотични проверки, което си е живо налучкване. Да, ама в математика и логиката това изобщо не е метод. Ако има изчерпване на възможностите, трябва да е пълно. Ако има "досещане" за отговора, трябва да има и доказателство за единствеността му. Ако в първи клас за верен отговор се дава пълен брой точки, то още в четвърти - пети на сериозните състезания отговор без пълна логическа структура на решението ще бъде оценен с 1 от 7 или 10 точки, а в осми клас с 0. А ако детето отрано е свикнало с непълен логически подход, това трудно се отучва. Но ако от малко е под наблюдението и ръководството на специалист по предмета,  той не би го допуснал.

Нищо лично срещу ТЕ, Ирина Шопова или други конкретно споменати, говоря съвсем принципно. За всеки, който преоткрие таланта си да преподава (независимо от възрастта) в университетите има варианти за квалификация.

# 122
И е така, и не е така. Налучкването не е трик. Трик са методи за решаване, които наистина се зубрят, но после се стъпва на назубреното и се надгражда. Всички учат методите, но после на състезание не всички решават задачите, защото задачите се усложняват и трябва да се схване кой метод (трик) да се приложи, как да се приложи, дали първо нещо да не се преобразува. И постепенно с възрастта това прераства в анализ. Но направо да се почне със сложен  анализ при дребосъци едва ли е възможно. Сама казваш, че в първи клас се оценява едно, в пети друго, в осми трето. Именно това е израстването.

# 123
  • София
Черна станция, ако говориш за формулиране на хипотеза (на база пробване, т.е. налучкване), тя задължително трябва да бъде следвана от доказателство. Иначе говорим за логически каламбур. (Нещо, което съм сигурна, че знаеш.) Въпросът е може ли този подход да се прилага при малки ученици.
Когато децата вече са по-осъзнати, той е абсолютно валиден, все пак така функционира и самата наука.
Но компромисът докато са малки да се пропуска втората част, а да се залага само на първата, за мен е неприемлив. Защото формира дълбоко погрешна представа за това какво означава да решиш една задача. С нея се заразяват и купища родители, които спорят за точките по състезания на вече порасналите си деца с аргументи от типа на "Ама той си е решил задачата, просто там нещо не е описал и му се заяждат." А истината е, че нищо не е решил, налучкал е отговор, а "описанието" не е изискване за красота и прегледност, а за логическа консистентност. Просто при малките трябва да се избират други подходи за решение, които са хем достъпни, хем математически издържани. И затова твърдя, че специалистът е важен.
Завършила съм СМГ и винаги в такива случаи цитирам думите на един от най-иконичните преподаватели там, когото имам щастието да познавам - много по-лесно е да научиш някого на нещо ново, отколкото да го отучиш от нещо, което е научил погрешно.

# 124
Изобщо не говорех за това, но не ми се спори, защото ще е офтопик. Пък и откъде ще имам компетенцията да споря с випускник на СМГ?
Писах само за да кажа, че без да е правило е възможно човек без формален ценз (тапия) да се справя по-добре от хората с образование. И затова не може автоматично да се отрича, че някой не става само заради липсата на диплома. Понякога все пак има изключения.

# 125
  • София
Да ти кажа, по мои наблюдения, налукчването е основният "трик", който малките се опитват да прилагат. И ако учителят, т.е. авторитетът ги насърчава, вече работата става дебела.
Иначе зубраческото прилагане на метод, който не си осмислил напълно, а постепенно разбираш в дълбочина, наистина е нещо друго (и неизбежно), но и аз не визирах това. Права си, че е офтопик. Права си и че дипломата не гарантира нищо сама по себе си - пълно е с уж квалифицирани учители, на които квалификацията хич не им личи. От друга страна неквалифициран може да има талант да обяснява разбираемо и да пали децата, но за мен въпросът дали собственият му поглед върху математиката е достатъчно широк, за да може да е пълноценен в перспектива, е съществен. Нагоре се спомена учител от курсовете в СМГ, когото децата обичат, въпреки че е биолог, а не математик. Аз също много го харесвах като ученичка (в качеството му на биолог), но по мои спомени курсове дори за четвърти клас не поема. Което само по себе си говори достатъчно.

# 126
  • София
Ами аз писах за биолога, но не просто децата от СМГ го обичат в качество му на биолог, а децата го харесват и в качеството му на учител в курсовете им по математика за кандидатстване след 4-ти Joy
Иначе теоретично всичко е така относно обучението по математика. Обаче, каквото и да си говорим, такива учители (с ценз или без ценз), каквито hatred описва, че трябва да бъдат, са рядкост. Затова основните репери за обучението следва да бъдат заложени в програмата, методиката най-вече и да се следи дали се спазват. Защото не се. Или няма адекватни методики? Има нещо много сбъркано в съвременното масово обучение по математика. И да се разчита само на качествата на учителите е несериозно в национален мащаб.

# 127
  • София
В извънкласната сфера няма програми, та какво остава за методика.
Иначе в общообразователната програма има някакви предписания какво и как да се преподава чисто методически, но всичко страшно много зависи от човека, който ще ги приложи. Добрите учители, които имат и знания, и умения, и подход, са кът. Както и добрите лекари, добрите журналисти, добрите финансисти, добрите адвокати, добрите строителни работници (споменавам последните, защото в момента съм опряла до търсене на такива и мъката е пълна), изобщо добрите специалисти във всяка сфера. За мен топ приоритет на частните училища трябва да е точно привличане на елита сред учителите. В този ред на мисли, моята дъщеря още е малка за училище, но я записах в детската градина на Иззи сайънс и разглеждайки сайта им, се впечатлих от екипа им по математика. Невена Събева, Стоян Боев, Емил Колев  - наистина ще следя училището с интерес.

Последна редакция: ср, 28 фев 2024, 11:03 от hatred

# 128
  • Отвъд алеята зад шкафа
Учителите са наистина добри в Иззи, с 1-2 изключения. Някои хора, въпреки знанията си, не стават за преподаватели. Това важи и за ДГ, училище, университет. Извън методиката, личните качества са много важни. Ето, моите деца казват, че аз бих била ужасна учителка, направо Круела. На всеки разказ за строг (демек ужасен) учител, аз реагирам с "Браво, точно така, харесвам такива учители" 😄

# 129
Каква е политиката относно внасянето на електронни устройства в частните училища? Визирам телефон, смарт часовник,  еъртаг. Ще съм благодарна ако някой сподели и в частност за Света София.

# 130
  • Отвъд алеята зад шкафа
Вероятно всяко училище си има своя политика.

# 131
  • Пловдив/София
В БШ до 3ти клас са забранение, а от 4ти се разрешава, но през деня стоят в учителската стая и децата си ги взимат вечерта. Идеята е, че някои вече се прибират сами и им трябва връзка с родител.
За мен това е един от най-големите плюсове на Чу- ако бяхме в ДУ, едва ли щяхме да издържим на натиска да не вземем телефон още в първи клас, щото “всички имат” и играят на тях в междучасията…

# 132
В ДУ-то ни не дават телефони. Прибират ги, след часовете ги връщат.
В частното, също.

# 133
  • София
До някой клас и в СС не дават телефони, но не помня до кой. Май до 4-ти.

# 134
До четвърти включително не разрешават.

Общи условия

Активация на акаунт