Развенчаване на традиционните митове за приучването към гърне

• 13 480
  • 123
  •   1
Отговори
# 75
Хипо,и моето,вече порасло достатъчно,дете не пожела нито веднъж да пиша навън-клекнало и придържано от мен под коленете!!!!!!!!!!!!!!!!Ама,защо се получава така,има ли психологическо обяснение??????? newsm78 newsm78 newsm78
Защо не искат навън клекнали,защо признават само вкъщи? Да не би да е резултат някакъв от това,че рано са се запознали с гърнето?Чудя се,чудя се....

Всичко е психология. Ако още в първите месеци си го държала за пиш той ще знае, че е нормално.

# 76
Андрей много лесно се научи да пишка навън, без значение дали ще го държа или ще е прав. Мисля, че това е благодарение на ключовия звук, който е свикнал да асоциира с пишкането.

Пътувала съм в чужбина и съм виждала 3-4 годишни деца с памперс  newsm78. Много е смешно и жалко - все едно имат някакъв проблем дечицата. 

Може да е всичко друго, но не и смешно  Cry Cry Cry Наистина имат проблем. Направо се ужасявам от такива истории.

# 77
  • София
  Аз също въпреки,  че почнах към петия месец нямам никакъв проблем с пишкането навън. Днес тъй като бяхме към пет часа навън се изпишкаха по няколко пъти всяка и останаха реално със сухи памперси.
  Предполагам  че няма проблем е затова, че вкъщи ги издържам, тоест не са на гърне, а ги държа по същия начин по който и навън.

# 78
  • средноголям град в България
Duol, искам да кажа, че там това е масова практика, а не само за някои деца /например болни или поради някакви специфични причини/. И наистина в началото ми беше смешно /в Германия и Австрия/. Преди десетина години, когато тук навлизаха памперсите, да видиш голямо дете с памперс ми се виждаше нередно. Да не говорим, че беше невъзможно да видиш майка, която приканва детето си до някое дърво в парка, както това се правеше тук. Сега вече и у нас, ако някоя майка бива забелязана с приклекнало дете, останалите я гледат най-малкото снизходително.  newsm78

# 79
Да не говорим, че беше невъзможно да видиш майка, която приканва детето си до някое дърво в парка, както това се правеше тук. Сега вече и у нас, ако някоя майка бива забелязана с приклекнало дете, останалите я гледат най-малкото снизходително.  newsm78

Хи хи  Laughing На мен това ми е основното занимание след кърменето  Mr. Green. Вече спря да ме вълнува кой как ме гледа    Laughing Peace

# 80
  • средноголям град в България
И на мен няма да ми пука, още повече, че живея в неголям град.  Wink Значи за кучетата може, а за дечицата - не. Да имат да взимат /кучетата, де/  Grinning

# 81
Каня ви да се посмеете малко. Това е виждането на съвременната медицинска наука за ЕБХ:

" При възрастния човек ходенето по малка и голяма нужда се контролира от два центъра разположени в гръбначния мозък и два – в кората на главния мозък. При раждане на детето функционират само двата гръбначно- мозъчни центрове. Единият от тях контролира ходенето по малка нужда, а другият – по голяма. Те са рефлекторни и не се контролират от волята (желанието) на детето. Пикочният мехур и правото черво се дразнят механически при тяхното напълване и бебето се напикава, съответно изхожда в гащичките си. Волевото задържане на тези физиологически нужди е невъзможно. Joy

Постепенно през средата на първата година започва функционирането и на двата кортикални центрове, разположени в главния мозък. Те регулират работата на гръбначно-мозъчните центрове и осъществяват волевия контрол върху ходенето по малка и голяма нужда. Когато тези центрове започнат да функционират пълноценно, детето вече не се напикава и не се изхожда в гащичките си, а когато има нужда съобщава на майка си. Най-рано това става през третото тримесечие, а най-често – в края на първата година. Най-късно това умение следва да се овладее в края на третата година. #Crazy."

професор Величко Гатев, д-р мед. науки,
основоположник на физиологията на
детската възраст в нашата страна.
Неговите електрофизиологични работи
върху развитието и координацията на движенията
в детската възраст са известни и цитирани не само у нас, но и в чужбина.

Това, което прочетохте е мнение на светило в медицинската наука. Значи има два варианта -- Самуил, и много от бебетата тук, които успешно се справят с ЕБХ са световно изключение... или медицината греши. А дали е единствената й грешка?... newsm78

Последна редакция: пт, 02 мар 2007, 10:06 от Ludmil

# 82
  • София
  Значи е ясно имаме си бебета генийчета   Simple Smile
  Отбелязва трета нощ без памперс и без проблеми. Струва ми се че от няколко дни изведнъж има рязко подобрение и съм много доволна. Вече и таткото мисля че е изцяло на моя страна особено след проблема с Ники и хич не се притеснява да ги гушка като са  без памперс за разлика от началото. И въпреки че се е случвало мен да ме напишкат той досега все се разминава  Wink

# 83
ами това противоречи дори на постигнатоо от нашите баби и майки - те са ни слагали на гърне много преди да навършим годинка - и невярвам по селата да са носели нон стоп кой знае какви количества пелени като са ходели по ниви - аз съм виждала какси ги носят в нешо като слинг но никога не съм се замисляла как са му казвали нашите баби , закачали са ги като хамак на някое дърво , и са си ги изпишквали дечицата , а дори и да сме - гениална нация  Mr. Green все пак има и много такива племена и народи по това което чета в статиите за ЕБХ

Последна редакция: пт, 02 мар 2007, 10:27 от krissie

# 84
И при мен няма нашишкване нощем , ама сутринта е катоза световно  Mr. Green, дори като се раздвижва да си поцоцка малко не се напишква вече - явно и е неприятно цялото размотаване и се стиска  newsm78, мислите ли че е възможно чак до сутринта - и като се размърда сутрин веднага трябва да я изпишкам че е фул казанчето  Mr. Green, незнам чак се чудя каде го сабира толкова много пико
днес докато я измих и съм я оставила в леглото за да и взема дрешка - наакала целите чаршафи  Rolling Eyes и се омазала едно хубаво защото се обръща като шило, сега се научи и от корем по гръб да се върти и цял ден кълбета правим  Mr. Green

# 85
Krissie, Aila от каква възраст почнахте да практикувате ЕБХ?
Като чета, май е по-добре за няколко дни да го оставя без памперс за да мога да разбера по-добре сигналите му, а и той да усети че му е мокро.

# 86
  • София
  Wel аз реално почнах сериозно с ЕБХ-то кагато изръчках статиите нагоре и открих още привърженици. Тогава бяхме вече на 4-5 месеца. Помогна ми това обаче че още от новородени често ги оставях без памперс когато го сменях и  с памучна пелена под тях и те почти винаги се изпишкваха. Аз с удоволствие изчаквах и това си беше станало като традиция така че може да се каже и че от по-рано съм почнала. Просто следващата стъпка беше вместо да мокрим пелената под тях всеки път аз да ги държа над легенчето и да издавам ключовата дума.
  За памперсите е решение на майката. Аз никога не съм ги махала изцяло и отведнъж просто често вкъщи оставахме без с протектора на матрака на леглата им, но не за да се чувстват некомфортно затова че им е мокра а за да мога по лесно да следя графика им. Както и други мами са споменавали ние пишкаме задължително след сън и малко след кърмене. През останалото време ако дълго не са пишкали.
   krissie тази сутрин и ние бяхме така с пиш  Simple Smile А за омазването преди седмица го направихме и ние, но тогава аз бях виновна защото знаех че ще стане но умирах от глад и реших че ще успее да изчака още малко е като се върнах се беше овъртяла цялата а таткото беше командирован да я мие  Simple Smile Така е като още не помага в издържането  Wink

# 87
... като чета темата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156752.0 просто ми е жал за тези деца, като знам колко по-лесно е всичко.
заради едното удобство на майката, после страдат децата... 3 годишно дете...  Sad

# 88
  • София
Излиза, че всички майки дето не искат да ползват метода ЕБХ, са мързелани, дето ги мързи да измият гърнето. Ще ме прощавате, ама не смятам, че целият ми ден трябва да върти около изпишкването на бебето, все пак имам и други задължения, друго дете. Баткото съм го слагала на гърне от 8 месечен, акаше там без проблем, но не защото ми е давал сигнали, просто го правеше по едно и също време. На 1 и 10 месеца ми каза да му сваля памперса, че му е топло. И оттогава (при осъзната напълно от негова страна нужда) не е пишкал и акал в гащите. Малката и нея я слагам на гърне, кога се уцелваме, кога не. И между другото, нейния сутрешен памперс е сух, не защото съм я приучавала, просто явно през нощта не пишка.

# 89
ЕБХ е нещо далеч повече от ранна тоалетна тренировка. Той води до развиване на дълбока, интуитивна, свързваща връзка дете-родител.

Общи условия

Активация на акаунт