Развенчаване на традиционните митове за приучването към гърне

• 13 464
  • 123
  •   1
Отговори
# 90
Излиза, че всички майки дето не искат да ползват метода ЕБХ, са мързелани, дето ги мързи да измият гърнето. Ще ме прощавате, ама не смятам, че целият ми ден трябва да върти около изпишкването на бебето, все пак имам и други задължения, друго дете. Баткото съм го слагала на гърне от 8 месечен, акаше там без проблем, но не защото ми е давал сигнали, просто го правеше по едно и също време. На 1 и 10 месеца ми каза да му сваля памперса, че му е топло. И оттогава (при осъзната напълно от негова страна нужда) не е пишкал и акал в гащите. Малката и нея я слагам на гърне, кога се уцелваме, кога не. И между другото, нейния сутрешен памперс е сух, не защото съм я приучавала, просто явно през нощта не пишка.
Съгласна съм изцяло с теб, Анна и затова писах по темата подобно на твоето мнение. Що се отнася до тази връзка между родител и дете напълно отговорно смея да заявя, че предлаганият тук начин далеч не е единственият, за да се развие такава. В допълнение към писаното вече от мен по темата ще кажа, че не само аз, а и други майки около мен купиха гърнета на 10-12 месечна възраст за бебетата си и от това не знам някое бебе да е пострадало, да е ходило с памперс да играе на две години и други подобни неща, които лично аз се чудя защо на някои изглеждат толкова ужасни.
Именно това писах- че към 1 годинка детето вече само започва да се осъзнава и не е нужно много време, за да се приучи към това, което рано или късно няма да му убегне. Моят син свикна за около три месеца да не се изпуска в гащичките когато беше буден, а след още няколко месеца- и по време на обедния сън. И пак казвам, това беше така далеч не само с моето дете.
Също считам, че мързел или работливост като понятия нямат нищо общо тук. Ако смятате, че съм мързелива както си работя и си гледам двете деца и си въртя домакинството и баби не ми помагат, а имам само една гледачка, която поема бебето и то само когато съм на работа..., благодаря, не споделям мнението. Просто имам друго отношение към гърнето и към гледането на бебетата изобщо. Също имам и друго дете /първокласник/ и тези майки, които имат само с едно или някой им помага в домакинството или не ходят на работа просто нямат представа за какво натоварване става въпрос. Не виждам смисъл от това да уча още неседящо бебе да се изхожда като дам определен сигнал или да се вторачвам в него по цяло денонощие, за да го усетя. То си има възраст за всичко и когато си дойде тя и за бебето ще уредя тоалетна извън памперсите.

# 91
  • София
Напоследък забелязвам тенденцията около мен, майките да се връщат на работа доста рано. На 6, 7 месечна възраст оставят бебетата си на гледачки или родители. Как ще се съвмести това с ЕБХ. Едва ли в този случай можем да обвиним майките в мързел.

# 92
Излиза, че всички майки дето не искат да ползват метода ЕБХ, са мързелани, дето ги мързи да измият гърнето. Ще ме прощавате, ама не смятам, че целият ми ден трябва да върти около изпишкването на бебето, все пак имам и други задължения, друго дете. Баткото съм го слагала на гърне от 8 месечен, акаше там без проблем, но не защото ми е давал сигнали, просто го правеше по едно и също време. На 1 и 10 месеца ми каза да му сваля памперса, че му е топло. И оттогава (при осъзната напълно от негова страна нужда) не е пишкал и акал в гащите. Малката и нея я слагам на гърне, кога се уцелваме, кога не. И между другото, нейния сутрешен памперс е сух, не защото съм я приучавала, просто явно през нощта не пишка.
Съгласна съм изцяло с теб, Анна и затова писах по темата подобно на твоето мнение. Що се отнася до тази връзка между родител и дете напълно отговорно смея да заявя, че предлаганият тук начин далеч не е единственият, за да се развие такава. В допълнение към писаното вече от мен по темата ще кажа, че не само аз, а и други майки около мен купиха гърнета на 10-12 месечна възраст за бебетата си и от това не знам някое бебе да е пострадало, да е ходило с памперс да играе на две години и други подобни неща, които лично аз се чудя защо на някои изглеждат толкова ужасни.
Именно това писах- че към 1 годинка детето вече само започва да се осъзнава и не е нужно много време, за да се приучи към това, което рано или късно няма да му убегне. Моят син свикна за около три месеца да не се изпуска в гащичките когато беше буден, а след още няколко месеца- и по време на обедния сън. И пак казвам, това беше така далеч не само с моето дете.
Също считам, че мързел или работливост като понятия нямат нищо общо тук. Ако смятате, че съм мързелива както си работя и си гледам двете деца и си въртя домакинството и баби не ми помагат, а имам само една гледачка, която поема бебето и то само когато съм на работа..., благодаря, не споделям мнението. Просто имам друго отношение към гърнето и към гледането на бебетата изобщо. Също имам и друго дете /първокласник/ и тези майки, които имат само с едно или някой им помага в домакинството или не ходят на работа просто нямат представа за какво натоварване става въпрос. Не виждам смисъл от това да уча още неседящо бебе да се изхожда като дам определен сигнал или да се вторачвам в него по цяло денонощие, за да го усетя. То си има възраст за всичко и когато си дойде тя и за бебето ще уредя тоалетна извън памперсите.
Всичко опира до един основен въпрос: грижовна майка ще прави с детето това, което тя самата обича и намира за добро. Но заставете се да си сложите памперс само за 2-3 дена, при това да го използвате вместо тоалетна и след това да го поносите със съдържание... Ще чувствате нечистоплътност, унижение, срам, безпомощност (питайте някой стар човек с памперс). Но това  е, което детето ви ще изпитва всеки ден, в продължение на 2-3 години. И ако все пак се усмихва, то е защото е свикнало вече с усещането за нечистота и срам. А вие бихте ли искали да свикнете?  newsm78

Всяко бебе има чуствто за достойнство и хигиена. В това е красотата на ЕБХ -- личното чувство за хигиена на бебето ще го накара да положи усилия да остане чисто. И от вас ще се иска само да му помогнете.

Последна редакция: пт, 02 мар 2007, 16:41 от Ludmil

# 93
Излиза, че всички майки дето не искат да ползват метода ЕБХ, са мързелани, дето ги мързи да измият гърнето.

Judy, Анна, защо за бога го приемате така?! Преведох статиите за ЕБХ с една единствена цел - за да информирам всички бъдещи и настоящи майки, че има и друга алтернатива освен памперсите! В никакъв случай не казвам, че това е единствено правилният начин и който не го практикува вреди на детето си! Целта е всички да се информираме, да се запознаем с различните варианти, ако щете проблемите и рисковете при различните подходи и да вземем информирано решение, да изберем това, което е подходящо лично за нас.

Дълго време си мислех, че памперсите са единствената алтернатива, но после разбрах, че не е така и реших да го споделя. Разберете, че има много майки, които имат възможност да практикуват ЕБХ, имат свободно време и биха го направили, но как като не са чували за него?

Да ЕБХ е донякъде по-трудоемко, изисква повече усилия, трудно е да се съчетае с работа и други ангажименти, гледането на друго дете... Всеки организира своето ежедневие според времето, с което разполага, финансите си и още много други фактори. Няма единствено правилен начин да се научи едно дете на хигиенни навици, валиден за всяка една ситуация. Аз мисля, че най-важното за бебето е да има спокойна и любяща майка. И ако памперсите допринасят за нейното спокойствие тогава - ДА на памперсите! Има ли смисъл да се практикува ЕБХ ако това само допълнително натоварва и стресира майката - в никакъв случай!

Не виждам с какво аз или другите привърженички на ЕБХ сме ви обидили, напротив, много пъти подчертахме, че уважаваме другата гледна точка. Освен двата крайни варианти - ЕБХ и чакането до 2-3 години докато детето стане дотово, има още много междинни, компромисни варианти. Нека всеки да избере това, което чувства за правилно.

Пожелавам на всички ви безпроблемно и спокойно приучване към гърнето, каквото и да изберете  Hug Нека темата да не се превръща в битка!

# 94
Людмил, моля те, опитай се да не си толкова краен. Наистина е хубаво майката да се съсредоточи изцяло върху бебето, да усеща всичките му желания и нужди, но в нашето натоварено ежедневие не винаги имаме тази възможност. Наистина се опитваме да бъдем грижовни и всеотдайни, но не сме идеални, разбери. Виждаш, че много от мамите работят, имат още деца освен бебето, грижат се за домакинството и куп други неща. Често са много по-натоварени от мъжете си. Памперсите улесняват живота и в това няма нищо лошо. Стига да се използват разумно  Peace

# 95
  • София
  Най-после да чуя нещо умно,практично,разумно.Уморих се да се чувствам виновна ,че съм приучавала детето си от 8 мес. да пиша и ака на гърне.Аман от мързелани,дето не им се мият гърнета и търсят опора и доводи,оправдаващи мързела им.Имам такива познати,дето все нямат време за гърнето-много са заети със сериали и барчета или много гости им идвали в къщата,или мн.обществени ангажименти,или много готвели,.....
   Не че аз съм от най-работните,даже  не го твърдя.Простата истина е ,че поставих като приоритет приучването на детето към ЕБХ.Друга част от полезните навици пък леко съм ги занемарила.Все пак 5 приоритета примерно са ми много.
Ето това изказване ме накара да напиша мнението си. Това не е приемане на алтернатива, а обяваване на 95% от майките за "мързелани... и т.н. глупости.

# 96
Не, Доул, не съм се обидила, по никакъв начин, просто изразих веднъж становище и получих, не от теб разбира се, нещо, което не мога да приема, т.е. крайни оценки на този за мен краен вариант. Разбира се, че ако това не е досадно за майката и тя вярва че по този начин, прави нещо добро за себе си и детето си и това не е лошо.
Що се отнася до сравнение на малкото бебе, което не мисля че има усет за срам на 3 месеца например /и никой не може да ме убеди в противното/ и възрастният човек, който ако не с изцяло, то е поне с частично запазен разсъдък то не е издържано от каквато и да било гледна точка. Няма смисъл подробно да коментирам, но накратко само ще кажа, че възрастният човек има и усет и мислене за много неща, че възприема света коренно различно от малкото бебе, което до три месеца е научно доказано, че не различава дори себе си от майка си и не е наясно докъде "свършва" то и откъде "започва" тя, не прави разлика между себе си и огледалния си образ и т.н. /примери могат да се дават до безкрайност/.
Аз например обичам да чета, да играя бридж, да работя, но това не би доставило удоволстие на бебето ми по никакъв начин. Когато на мен ми е студено /имам проблем с крайниците по рождение/ на големият ми син му е горещо и дори може да е потен, както и бебето ми. Ние нямаме еднакви нужди и моите нужди не винаги съвпадат с нуждите на децата ми. Що се отнася до хигиената на бебето ми му е все едно дали съм му измила ръцете, дали днес сме го къпали, дали блузката му има петно. За мен обаче, като възрастен човек, който е възпитан по определен начин и който е живял в обществото и се интересува от общественото мнение това не е така. Това не значи, разбира се, че го държа мръсно, просто давам примери. Просто го чистя, мия, къпя и пера на тази възраст не за да му доставям удоволствие, а за да поддържам хигиената, от която се нуждае то за да боледува да речем по- малко.
Смятам, че неговите нужди на тази възраст са много по- различни- то иска да се храни, да пие, да не му е студено, да не му е горещо, в по- големите месеци има нужда да играе, да се гушка, да общува и да е здраво.
Пък да ви кажа честно даже и само едно бебе да имах и да имах баба, която да ми готви и чисти у нас и да не ходех на работа пак не бих започнала да се занимавам с това преди бебето ми да навърши поне 10 месеца и да има горе- долу осъзнатост кое е то, че е нещо различно от тези, които го заобикалят, че различните предмети служат за определени различни неща и т.н.

Последна редакция: пт, 02 мар 2007, 16:53 от Judy

# 97
Е да, съгласна съм, че този постинг на Феята, както и последния на Людмил, звучат обидно за много хора. Не ми харесва, въпреки, че го казват мои съмишленици. Искам отново да помоля всички - нека да бъдем толерантни!

# 98
Людмил, моля те, опитай се да не си толкова краен. Наистина е хубаво майката да се съсредоточи изцяло върху бебето, да усеща всичките му желания и нужди, но в нашето натоварено ежедневие не винаги имаме тази възможност. Наистина се опитваме да бъдем грижовни и всеотдайни, но не сме идеални, разбери. Виждаш, че много от мамите работят, имат още деца освен бебето, грижат се за домакинството и куп други неща. Често са много по-натоварени от мъжете си. Памперсите улесняват живота и в това няма нищо лошо. Стига да се използват разумно  Peace
Наистина, не ми дава сърце да причиня нещо на детето, от което аз се отвращавам. Сигурен съм, че с всички майки тук е така, не само с бащите.

Ние живеем сами, и двамата работим -- аз ходя на работа, Мирена също се занимава с преводи, плюс градинарството и всички работи по едно стопанство. Когато е в градината бебо е до нея в количката. И тя няма нужда да го проверява през 10 минути дали е чист, той си казва "брруууу" (това му е сигнала), изпишкват се и продължава. Когато е много заета, се вика бабата, която вече усвои ЕБХ (то пък голямата философия). Но дори ако се налагаше, щях да напусна работа, стига да знам, че детето ще се чувства добре.

Това, което се получава е, че мнозина, четейки тази тема осъзнават какво са пропуснали с децата си и затова, когато някой заговори за по-правилният начин те чуват -- "вие сте били лоши майки". И се засягат. Но това е неизбежно при сегашната психология на човека.

А дали бебетата имат достойнство -- питайте Самуил (сега 9 месеца). По-точно опитайте сега да му сложите памперс. Той го приема за лична обида и недоверие към него и съответно реагира така. Или ако се напишка по наша вина (казал е, но не сме му обрънали внимание) плаче и се сърди. Още на 7 месеца, когато му се пишкаше, той се опитваше да си махне тензухеното парче,  дърпаше го. Още по-отрано се сърдеше, риташе, ако има пиш а ние го обуваме. И понеже, не смятам, че той е световно изключение, явно е, че от много рано бебето има чувство за собствена чистота  -- и това трябва да го разберем всички.

Последна редакция: пт, 02 мар 2007, 17:19 от Ludmil

# 99
Ludmil го е казал всичко много хубаво Peace писах в другата тема за бебе над 6 м .махнах памперса и някакси ми олекна.е,имам малко повече за пране,но не ми пречи и пак си върша работата вкъщи

# 100
Чудесна тема  bouquet
Точно на такава вълна съм в момента.

# 101
и ние ползваме гърне от 5 месец почти успешно е има пролуски,но пишка по няколо пъти и ака

# 102
Наистина, не ми дава сърце да причиня нещо на детето, от което аз се отвращавам. Сигурен съм, че с всички майки тук е така, не само с бащите.

На мен пък кърмата ми е отвретителна на вкус, но я "причиних" на детето си за доста дълго време. Не може така да се обобщава, че каквото на нас ни харесва и ни е приятно трябва да се прави и с бебетата  Rolling Eyes

И цитата от лекаря, който беше дал не виждам нищщо забавно? Какво смешно има във фактите?

Браво на всички научили новородените си деца на гърне и успех на всички, на които това предстои

duol, мерси за толерантността и добрия тон   bouquet

# 103
Накараха ми се, че съм представял нещата с нашето ЕБХ (със Самуил) нереално и иделизирано, затова рекох да пиша по-подробно. По принцип Мирена се занимава с него, но доскоро нямахме интернет а и тя не е голям фен на компютрите и затова все аз пишех по темата.

Значи, да кажа до преди да започнат да никнат зъбите успехът беше към 80%. Докъм 6-ти месец повече се следваха естествените ритми -- сутрин, след сън и т.н. Тенденцията беше не толкова да стиска, колкото да казва, ако предстои да се напишка. Но е имало и случаи, когато сме с колата да каже и 10 минути по-късно, като спра да се изпишка. С акито инциденти почти нямаше, най-много 1-2 пропуска на месец, там си казва безпогрешно, изглежда усеща по-отдалече...

Когато започнаха да никнат зъбите и да го сърби престана да дава сигнали, имаше период с памперси, около 2 седмици, така продължава с променлив успех. Когато го занимава нещо, било зъби или други той не казва или в най-добрия казва, когато е свършил работата.

Старае се да си казва, но не винаги със сигнала "брууу". Понякога просто се сърди, че не усещаме, че му се пишка (разчита на телепатия), друг път си казва и продължава да играе. Който чул, чул... много пъти изпускаме пиш, защото си мислим, че го е казал на игра... докато не стане локвичка  Wink

Преминаването на гърне мина много плавно, просто един ден (на 10 месеца) вместо да го държим над легена го сложихме на гърнето и това беше. Мисля си, това е най-голямото предимство на ЕБХ -- спестява целият стрес от късната тоалетна тренировка.

Последна редакция: ср, 07 мар 2007, 17:55 от Ludmil

# 104
Хора, много се радвам, че сте прочели материалчето в Горичка и сте го харесали.
На въпроса на Поли, бях чела по темата и доста преди това, има супер статия в Ню Йорк Таймс за това как Elimination Communication e много актуално нещо за манхатънските майки. Даже се прави сравнение с кърменето - как преди време в САЩ никой не кърмеше, а сега кърмещите жени са навсякъде и как EC е може би следващото нещо, което ще се наложи по този начин.
Моля ви, прочетете статията, за да видите, че ЕС съвсем не се представя като толкова странно и причудливо нещо, дори в абсолютно мейнстрийм вестник като NYT - ако не се лъжа вестникът с най-голям тираж в света или поне един от първите; иска се регистрация, за да получите достъп, но е безплатна и става супер бързо и лесно.
После трябваше да измисля как да го нарека на български и използвах формулировката от един сайт даден от Людмил доста преди октомври 2006. Много ми хареса изразът ЕБХ, защото се набляга че е естествено, а и звучи прегледно с това съкращение и ми се струва че има шанс да се утвърди с него.
Това по повод чуденката на Поли  Laughing - информация има много на най-различни места и е съвсем достъпна. Надявам се да стигне до повече хора.

Общи условия

Активация на акаунт