С какво ви дразнят свекървите? – 154

• 27 658
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
  • София
И аз бих се подразнила много сериозно, ако някой реши да идва в нас и да ни пипа нещата, независимо от повода му. Доста невъзпитано е.

# 181
Дайте една такава свекърва насам. Ведната ще я пусна да чисти и подрежда навсякъде. Накрая сили няма да и останат да чисти и подрежда у вас. Ако иска и хладилника може да размрази. Аз толкова не обичам да си губя времето с чистене и подреждане .
😂😂😂 дано е казано с ирония, защото оплакването на снахите е от друго. Никой няма нищо против безплатна домашна помощница, но защо не започне от тоалетната и прахосмукачката, а се завира в гардероба в спалнята🤔 Неуважението, натрапването, липса на елементарно зачитане на личните предпочитания- това дразни.

# 182
Трябва да съм полуумряла да се зарадвам, че някой ми подрежда и чисти. Каквото мога и колкото мога ,мое си  е.

# 183
  • София
Професия е среда нямат нищо общо и не са определящи в случая. При такова запознанство на снахата е заложено, че трябва да СЕ хареса на свекървата, за да няма проблеми занапред. А на свекървата е заложено, че тя е тази, която има право да преценява. От тук се нарушава двупосочното и равнопоставеното. Все повече снахи са наясно, че това не е меродавно към днешна дата, но това не пречи на свекървите да си търсят уважението по подразбиране, страхопочитанието и изобщо правото да оценяват. Ами да си чакат, няма кой да ги мисли тях
Аха, нямало значение... Според теб няма никаква, ама никаква разлика в манталитета на момиче на 16 години (както са се женели нашите баби), което чака да го "вземат" и жена на 30+ години, издържаща се сама.
Заложено? Къде точно? Генетично? Особено в България, в която преди 80 години жените са обявени за "другарки", равни на мъжете. Докато в Щатите са издавали наръчник на добрата домакиня, нашите жени са бачкали и в тежки производства.
Аз пък мога да кажа, че у жените е заложено, че трябва още отначало да стъпят на врата на мъжа и да командват семейството, ще цитирам популярното сравнение за главата и шията. И ако мъжът не е съгласен с върховното командване, най-безопасно е да се обвини майка му.

# 184
  • при късмета
Явно няма значение. Само преди няколко страници, посочената свекърва беше на 52 години. С претенции да е модерна. Не са престарели свекървите, които обсъждаме, дори да са в пенсионна възраст. Нали именно те са от поколение, което работи наравно с мъжете. Защо у тях не е изкоренено това, че на свекървата уважение се дължи, за голяма част от тях е равна и на подчинение, а снахата е някаква там маловажна фигура, влизаща в тяхното семейство? Сама си противоречиш. За свекървите които коментираме в темата, нали се отнася времето "работили наравно с мъжете"? Нали са били в среда на колектив, независими само защото ходели на работа? Защо тогава в тяхното поколение това мислене не се е променило, като отговаря на всичките ти критерии за независимост? Променя се след тях.
Да, едно време жените ходеха на работа, това обаче не ги правеше независими. На обществото беше втълпявано, че тя е длъжна освен това, да върти цялата къща и да гледа децата самостоятелно, нищо, че е в семейство. Нея оставяха, жените на е оставяха мъжете си, при репродуктивни проблеми задължително тя беше яловата, нея ще изгонят при провал на брака, не мъжа и т.н. и т.н. Та да, това, че и те са били на по 30, с кариера и семейство, едно време не правеше жените самостоятелни. Начина на мислене на обществото може да ги направи, но не и такива обстоятелства, които ти посочваш за критерии.

# 185
Професия е среда нямат нищо общо и не са определящи в случая. При такова запознанство на снахата е заложено, че трябва да СЕ хареса на свекървата, за да няма проблеми занапред. А на свекървата е заложено, че тя е тази, която има право да преценява. От тук се нарушава двупосочното и равнопоставеното. Все повече снахи са наясно, че това не е меродавно към днешна дата, но това не пречи на свекървите да си търсят уважението по подразбиране, страхопочитанието и изобщо правото да оценяват. Ами да си чакат, няма кой да ги мисли тях
Аха, нямало значение... Според теб няма никаква, ама никаква разлика в манталитета на момиче на 16 години (както са се женели нашите баби), което чака да го "вземат" и жена на 30+ години, издържаща се сама.
Заложено? Къде точно? Генетично? Особено в България, в която преди 80 години жените са обявени за "другарки", равни на мъжете. Докато в Щатите са издавали наръчник на добрата домакиня, нашите жени са бачкали и в тежки производства.
Аз пък мога да кажа, че у жените е заложено, че трябва още отначало да стъпят на врата на мъжа и да командват семейството, ще цитирам популярното сравнение за главата и шията. И ако мъжът не е съгласен с върховното командване, най-безопасно е да се обвини майка му.

На мъжа му е абсолютно все тая как са подредени дрехите, как е изгладено, оправено или какво трябва да яде детето му. Съгласен е с всичко, докато не се появи мама, дето не й харесва и тормоза започва. Точно свекърви те ги поставят между чука и наковалнята-ако мама не се беше объркала, хич нямаше да му направи впечатление как си върши жената домакинската работа 😂😂

# 186
  • София
А, в такава ситуация свекървата е по-малкият проблем. В мъжа е основният проблем. По-точно основните два:
1. Че е с манталитет от миналия век за "женската домакинска работа";
2. Че позволява на майка си да стане третият в двойката.

# 187
Честно да си кажа не с ирония. Всичко друго ми е приоритет преди почистване и подреждане - книга, филм, разходка, градината , театър ... всичко. А ако не мога да си намеря нещо не си губя времето, поръчвам си ново

# 188
  • София
На мъжа му е абсолютно все тая как са подредени дрехите, как е изгладено, оправено или какво трябва да яде детето му. Съгласен е с всичко, докато не се появи мама, дето не й харесва и тормоза започва. Точно свекърви те ги поставят между чука и наковалнята-ако мама не се беше объркала, хич нямаше да му направи впечатление как си върши жената домакинската работа 😂😂
Ами ако не му е все едно? Ако е научен вкъщи на друго? Или ако държи детето му да/не яде определено нещо?
А, забравих, че само свекървите тровят внучетата.
Но ето - ти си нагледен пример за вкарване в рамки и за определяне на мъжка и женска работа.
Явно няма значение. Само преди няколко страници, посочената свекърва беше на 52 години. С претенции да е модерна. Не са престарели свекървите, които обсъждаме, дори да са в пенсионна възраст. Нали именно те са от поколение, което работи наравно с мъжете. Защо у тях не е изкоренено това, че на свекървата уважение се дължи, за голяма част от тях е равна и на подчинение, а снахата е някаква там маловажна фигура, влизаща в тяхното семейство?
Като говоря за възраст, имам предвид онази на снахите, понеже все мелеш за покорство и подчинение.
Освен възрастта, има и манталитет и влиянието на окръжаващата среда. Което пак важи И за двете страни, защото често ценностите се избират както им кефне И от снахите. Днес е много ербап и самостоятелна, утре обяснява как мъжът трябва да е основната опора на семейството, да осигури жилище и основната част от издръжката.
А това, че ти съвсем целенасочено смесваш възпитание и уважение, не е от днес или вчера. Сякаш не се случва едната страна да се държи като бурсук, но ако й го кажат - веднага писва, че свекървата я тормози, щото нали такъв е фолклорът, нищо че уж е модерна.
Скрит текст:
Не съм чула по соцвреме официално някой да е втълпявал, че жената е длъжна. И определено при развод жилището оставаше на нея и децата, защото никому и през ум не минаваше да ги остави на бащата. Признавам, че го имаше стъкленият похлупак в кариерното развитие, но не винаги. Но го имаше и това, че доста по-често младите живееха при свекърите, които също се смяташе, че трябва да осигурят собствено жилище на сина.

Последна редакция: чт, 29 фев 2024, 12:32 от Cuckoo

# 189
Ами ако не му е все едно? Ако е научен вкъщи на друго? Или ако държи детето му да/не яде определено нещо?
А, забравих, че само свекървите тровят внучетата.
Но ето - ти си нагледен пример за вкарване в рамки и за определяне на мъжка и женска работа

Ако нещо е имало значение за него , жената щеше да знае преди намесата на майка му. И щяха да си изградят техен си тертип. Аз такъв мъж не познавам да ти кажа. И не съм аз тази, която слага рамки. Майка му докато преподрежда по свой стил няма на сина да обяснява кое как трябва да е, а на снахата нали? Е кой тогава слага рамките?

# 190
Ако е научен на друго, и ако иска детето му да яде едикакво си, да си извади нежните ръчички от д-то и да го направи.

# 191
  • София
Аз познавам такива мъже, но това е извън темата.
Свекървата, ако/когато започне да обяснява такива неща на снаха си, снахата да я праща да ги обяснява на сина си.

Ако е научен на друго, и ако иска детето му да яде едикакво си, да си извади нежните ръчички от д-то и да го направи.
Точно.

# 192
  • при късмета
Честно да си кажа не с ирония. Всичко друго ми е приоритет преди почистване и подреждане - книга, филм, разходка, градината , театър ... всичко. А ако не мога да си намеря нещо не си губя времето, поръчвам си ново
Искаш да кажеш, че докато готвиш примерно, на края като ти потрябва определена подправка и не я намериш, имаш време да си поръчаш или купиш нова?
Не говорим за приоритети и за кой какво е най-най- важно. Но твоите съвети клоня натам, че трябва да подминаваме или омаловажаваме крайно неприемливи действия. А точно това е неприемливото. Нормално развития ментално човек, трябва да е способен да прави разлика м/у редно и нередно, не мислиш ли? Нередното трябва да се парира и критикува, за де ясно, че е нередно. Ако намираме решение, спрямо действия, които не са редни, то тогава няма да се променят.

Cuckoo, не аз смесвам уважение и възпитание. Точно преди няколко поста казах, че не се дължи уважение нито по родствена линия, нито на база възраст. Смесват го именно тези, които го изискват по подразбиране или заради клишета.
А, ако мъжа е научен на нещо друго, може да говори сам с жена си и да го обсъжда с нея, нали? Аз до сега не съм видяла мъж, от малък да се учи как се гледа дете. Сигурна съм, че и ти не го правиш. За целта има редиатри, ако двамата са на различно мнение или научени на различни неща вкъщи, като се появи бебето, слушат педиатъра и никой не се тръшка. Измислено е

# 193
  • София
А, ако мъжа е научен на нещо друго, може да говори сам с жена си и да го обсъжда с нея, нали? Аз до сега не съм видяла мъж, от малък да се учи как се гледа дете. Сигурна съм, че и ти не го правиш. За целта има редиатри, ако двамата са на различно мнение или научени на различни неща вкъщи, като се появи бебето, слушат педиатъра и никой не се тръшка. Измислено е
И ако мъжът недай Боже я разкритикува, снахата търчи тук да обяснява как майка му го навивала, защото така й изнася. И получава неизменното съчувствие.
Аз и жена не съм видяла да се учи от малка как се гледа дете, повечето от малки наблягат на визия Simple Smile
Понеже казвате, че мъжът трябва сам да направи това, което иска, това означава ли, че ако жената има претенции какво да се купи - тя сама да си извади парите и да си го купи?
Имам предвид по време на майчинството, когато ролите няма как да са разделени точно по 50%.

# 194
И ако мъжът недай Боже я разкритикува, снахата търчи тук да обяснява как майка му го навивала, защото така й изнася. И получава неизменното съчувствие.
Аз и жена не съм видяла да се учи от малка как се гледа дете, повечето от малки наблягат на визия Simple Smile
Понеже казвате, че мъжът трябва сам да направи това, което иска, това означава ли, че ако жената има претенции какво да се купи - тя сама да си извади парите и да си го купи?
Имам предвид по време на майчинството, когато ролите няма как да са разделени точно по 50%.

Чакай сега. Хем дете да гледа, хем и наравно пари да има. Ти сериозно ли? Аз да не съм по майчинство щот само аз имам дете или нямам какво друго да правя? Грозна работа. Само ще ти кажа, че моето майчинство е над средната заплата. Има как да е 50на 50 финансово. А има ли как и грижите в такъв случай да са по равно? А?
Или е екстра като уязвяваме жената, когато е зависима финансово от мъжа си? И то не защото си пече дупето на плажа, а защото МУ износва и  гледа детето!

Общи условия

Активация на акаунт